Licencja GPRS w Idei, a EDGE (długie)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
monos
Początkujący użytkownik forum

Licencja GPRS w Idei, a EDGE (długie)

Post autor: monos »

Witam Forum,

Korzystam od prawie dwóch lat z GPRS w Idei w ramach promocji "Licencja GPRS". Ma dwie zalety: cena 49 zł netto i brak limitów przesyłania danych. Jako modemu używam SE GC-75.
Przed tygodniem miałem na weekend do testów modem SE GC-89. Transfery na poziomie 23 - 25 B/s. Trochę się rozpędziłem i pobrałem ponad 500MB, co spowodowało przycięcie prędkości do ok. 1kB/s. Po rozmowie telefonicznej z BOA, gdzie poinformowałem że moja umowa nie przewiduje żadnych limitów, ograniczenia prędkości zostały zdjęte i znowu hulało z prędkością 25kB/s.
Niestety musiałem oddać modem. Wczoraj kupiłem sobie Nokię 6230i, podłączyłem bluetoothem do notebooka i ... mam maksymalnie 12 kB/s, a przecież telefon ma EDGE Class 10. Dodatkowo sprawdziłem na telefonie kolegi Nokii 6230 (bez i) i prędkość była taka sama, a on miewał na tym telefonie nierzadko 25 kB/s, więc to chyba nie ograniczenia sprzętowe.
Czy to możliwe, że Orange w jakiś sposób zaczął limitować prędkość dla danej karty? A może coś takigeo ustawione jest na BSie, żeby nie było jakiś zatorów? Czy może modem na karcie SE GC-89 potrafił sobie lepiej wynegocjować warunki połączenia z BTSem? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

monoS
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Licencja GPRS w Idei, a EDGE (długie)

Post autor: Szadzik »

monos pisze:Witam Forum,

Korzystam od prawie dwóch lat z GPRS w Idei w ramach promocji "Licencja GPRS". Ma dwie zalety: cena 49 zł netto i brak limitów przesyłania danych. Jako modemu używam SE GC-75.
Przed tygodniem miałem na weekend do testów modem SE GC-89. Transfery na poziomie 23 - 25 B/s. Trochę się rozpędziłem i pobrałem ponad 500MB, co spowodowało przycięcie prędkości do ok. 1kB/s. Po rozmowie telefonicznej z BOA, gdzie poinformowałem że moja umowa nie przewiduje żadnych limitów, ograniczenia prędkości zostały zdjęte i znowu hulało z prędkością 25kB/s.
Niestety musiałem oddać modem. Wczoraj kupiłem sobie Nokię 6230i, podłączyłem bluetoothem do notebooka i ... mam maksymalnie 12 kB/s, a przecież telefon ma EDGE Class 10. Dodatkowo sprawdziłem na telefonie kolegi Nokii 6230 (bez i) i prędkość była taka sama, a on miewał na tym telefonie nierzadko 25 kB/s, więc to chyba nie ograniczenia sprzętowe.
Czy to możliwe, że Orange w jakiś sposób zaczął limitować prędkość dla danej karty? A może coś takigeo ustawione jest na BSie, żeby nie było jakiś zatorów? Czy może modem na karcie SE GC-89 potrafił sobie lepiej wynegocjować warunki połączenia z BTSem? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam

monoS
Oni nie zakładają tych limitów indywidualnie, robi to automat, więc nie jest możliwe żeby Ci przycieli do 12KBps.
Back to the Future ;)
Lesiu.Z
Użytkownik forum

Post autor: Lesiu.Z »

Sprawdz w ustawieniach modemu nokii (w połączeniach sieciowych) powinno być połączenie "BT dialup modem" lub podobne z ktorego <font color="#FF00FF"><b>»»korzysta««</b></font> BT i telefon i zmieńprędkość portu z 115,2 na 400cośtam.

Pozdro
I-Plus.....
monos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: monos »

A czy operator ma techniczną możliwość ustawienia parametrów połaczenia dla danej karty SIM? Np. nie więcej niż X kb/s? Nie myślę tu o o tak drastycznym spowolnienieniu, jak po przekroczeniu limitu. Chodzi mi raczej o sytuację: zapłaciłeś za GPRS, to my ci ustawimy na nie więcej niż 53kb/s?
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

monos pisze:A czy operator ma techniczną możliwość ustawienia parametrów połaczenia dla danej karty SIM? Np. nie więcej niż X kb/s? Nie myślę tu o o tak drastycznym spowolnienieniu, jak po przekroczeniu limitu. Chodzi mi raczej o sytuację: zapłaciłeś za GPRS, to my ci ustawimy na nie więcej niż 53kb/s?
Pewnie ma, tylko że nigdy tego robił nie będzie. Jestem w tej samej sytuacji jak Ty i wszystko działa ok. Znam sporo osób co tak mają i nie martwią się takimi rzeczami i Ty też się nie martw.
Back to the Future ;)
ODPOWIEDZ