Jak skonfigurować OvisLinka 5470
Moderator: Moderatorzy
Jak skonfigurować OvisLinka 5470
Witam
Mam antenę na dachu która jest podłączona do AP za AP jak się podłączę net mi działa a po podłączeniu OvisLinka 5470 już nie Czy wie ktoś jak skonfigurować go aby rozsyłał neta przez wi-fi ? Jeśli ktoś go konfigurował to proszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienie bo to że musi pracować w trybie Gateway to wiem tylko co dalej ?
Mam antenę na dachu która jest podłączona do AP za AP jak się podłączę net mi działa a po podłączeniu OvisLinka 5470 już nie Czy wie ktoś jak skonfigurować go aby rozsyłał neta przez wi-fi ? Jeśli ktoś go konfigurował to proszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienie bo to że musi pracować w trybie Gateway to wiem tylko co dalej ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak skonfigurować OvisLinka 5470
Chcesz podlaczyc jednego czy wiecej komputerow?
jednego a w bardzo bliskiej przyszłości jeszcze dwa
Wiec tak co już wiem:
W ustawieniach WAN Access Type należało podać user name i password od dostawcy, potem kliknąć reboot i już jest dostęp do sieci i wszystko jest dobrze do czasu kiedy wyłączę kompa a później go włączę znów muszę wchodzić w ustawienia routera kliknąć reboot i dopiero jest dostęp do neta.
I czy ktoś wie jak to skonfigurować abym dostęp do sieci miał od razu po uruchomieniu komputera ?
W ustawieniach WAN Access Type należało podać user name i password od dostawcy, potem kliknąć reboot i już jest dostęp do sieci i wszystko jest dobrze do czasu kiedy wyłączę kompa a później go włączę znów muszę wchodzić w ustawienia routera kliknąć reboot i dopiero jest dostęp do neta.
I czy ktoś wie jak to skonfigurować abym dostęp do sieci miał od razu po uruchomieniu komputera ?
Widzę że nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie a czy mógłby sie wypowiedzieć ktoś kto korzysta z internetu przez ap i router, tzn. czy po włączeniu kompa jest odrazu dostęp do internetu czy trzeba robić restart routera aby ten mógł się zalogować do sieci dostawcy ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja nie musze robić żadnych restartów(musisz mieć coś źle skonfigurowane że potrzebujesz restartować)akurat tego modelu nie znam nie wiem jakie tryby pracy oferuje ale tak dla pewności:masz antene na dachu później Ap i do niego podłączasz jeszcze AP?i chcesz mieć neta czy za "starego" podłączasz tego OvisLinka i wtedy nie masz neta??
Nie pomagam poza forum.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Urzadzenie generalnie powinno dzialac niezaleznie od kompa.
Rozumiem, ze go nie wylaczasz ani inne takie dziwne pomysly? Wlaczasz/wylaczasz tylko kompa?
Rozumiem, ze go nie wylaczasz ani inne takie dziwne pomysly? Wlaczasz/wylaczasz tylko kompa?
Dokładnie router i ap są cały czas włączone włączam i wyłączam tylko kompa a problem tkwi w tym żeby mieć dostęp muszę się zalogować u dostawcy internetu a ten router który mam (ovislink 5470) chyba tego nie potrafi zrobić sam chociaż można ustawić funkcje ciągłego nawiązywania połączenia lub ręcznego jak jest na ciągłym to w trakcje przeglądania stron po jakimś czasie mnie wyrzuci i już się sam nie zaloguje tylko muszę robić restart który trwa ok 1min
dla mnie za długo po czym ponownie jestem zalogowany i necik śmiga

-
Jak masz ustawionego Firewalla?Jeżeli jest włączony to go wyłącz może coś pomoże
Na włączonej i wyłączonej próbowałem i jest tak samo. Mam tylko jedno pytanie do kogoś kto korzysta z sieci radiowych.
Czy po uruchomieniu komputera i połączeniu karty sieciowej z routerem, router powinien wykonać automatycznie logowanie do sieci i do wyłączenia komputera utrzymywać połączenie ?
Może jakiś inny router to potrafi a ten co mam po prostu się nie nadaje ?
Czy po uruchomieniu komputera i połączeniu karty sieciowej z routerem, router powinien wykonać automatycznie logowanie do sieci i do wyłączenia komputera utrzymywać połączenie ?
Może jakiś inny router to potrafi a ten co mam po prostu się nie nadaje ?
-
Ma ci utrzymywać połączenie do wyłączenia kompa
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy masz połączenie PPPoE?adi.i pisze:należało podać user name i password od dostawcy,
Nie pomagam na PW!
- wojteks
- *** Administrator ***
Zamieranie PPPoE jest powiązane często z siecią/serwerem dostawcy. Czy masz gdzieś w konfiguracji PPPoE jakieś opcje do zaznaczenia? (keep alive, continous connected albo coś podobnego)
Nie pomagam na PW!
Jest "Connection Type" i do wyboru jest: continous, connect on demand i manual
continous - czyli połączenie powinno być cały czas podtrzymywane w razie rozłączenia
connect on demand - to chyba działa podobnie tylko że sprawdza połączenie co jakiś czas można go ustawić w tej opcji od 1 do 1000min
manual - ręcznie można dokonać połączenia i rozłączenia
Przynajmniej ja to tak rozumie ale może sie mylę.
continous - czyli połączenie powinno być cały czas podtrzymywane w razie rozłączenia
connect on demand - to chyba działa podobnie tylko że sprawdza połączenie co jakiś czas można go ustawić w tej opcji od 1 do 1000min
manual - ręcznie można dokonać połączenia i rozłączenia
Przynajmniej ja to tak rozumie ale może sie mylę.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie dobrze, poza connect on demand - przy tej opcji router polaczy sie kiedy jakis program wysle zadanie polaczenia.adi.i pisze:Przynajmniej ja to tak rozumie ale może sie mylę.
Mimo wszystko przy continous powinno dzialac.
a o jaki program chodzi ?Jo_gurt pisze:przy tej opcji router polaczy sie kiedy jakis program wysle zadanie polaczenia
A może to wina routera że continous nie łączy automatycznie jak by mógł ktoś to potwierdzić że tak jest w innych i to działa to bym zmienił router.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ciezko wyczuc tak na odleglosc po czyjej stronie jest wina 
Masz moze jakis logi na tym routerze?

Masz moze jakis logi na tym routerze?
- wojteks
- *** Administrator ***
Np. IE, FF, OE czyli dowolny program w komputerze który łączy się do internetu przez router, próba wyjścia do internetu powinna powodować w routerze nawiązanie połączenia PPPoE z siecią dostawcy.adi.i pisze:a o jaki program chodzi ?
Nie pomagam na PW!
No to nic zainwestuje w inny router i zobaczą a co mi polecicie dobrego i sprawdzonego ?
-
- Stały użytkownik forum
-
Ja używam dwóch TL jeden to WR543G a drugi to WR340G i jak na razie jestem z nich bardzo zadowolony 

Pytanie do przemek20011:
Jak u Ciebie wygląda połączenie z netem czy masz do niego od razu dostęp po włączeniu kompa czy musisz ręcznie nawiązywać połączenie lub robić np. restart routera ?
Jak u Ciebie wygląda połączenie z netem czy masz do niego od razu dostęp po włączeniu kompa czy musisz ręcznie nawiązywać połączenie lub robić np. restart routera ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam problem z OvisLinka 5470. Ciągle sie wyłącza. Prosze o pomoc.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-15, 21:35 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-15, 21:35 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-15, 21:24 przez grzegorz218a, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co masz na myśli pisząc, że "Ciągle sie wyłącza"??grzegorz218a pisze:Ciągle sie wyłącza
Tracisz połączenie z netem, czy widać, że dioda zasilania gaśnie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Próbowałeś innych firmware?