OvisLink WL-5450AP plus D-Link DWL-G700AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

paladyn
Użytkownik forum

Re: OvisLink WL-5450AP plus D-Link DWL-G700AP

Post autor: paladyn »

przemek20011 pisze:Akurat tego modelu nie znam za dobrze z tego co wyczytałem to ma on 2 wejścia LAN więc twoje 2 kompy powinno obsłużyć(tak poza tematem najlepiej by było jakbyś miał 2 urządzenia jedno w trybie AP client drugie normalnie jako AP, i było by wszystko git)więc tak zaloguj się na AP i później postępuj zgodnie z instrukcją obsługi pamiętając o tym co napisałem Ci w poście wcześniej i powinno być ok tutaj masz instrukcję
http://sklep.euro.net.pl/download/WL-5460AP%20QSG.pdf
ok ale ja nie^wiem w^ogole jak sie zalogować i wejść w te opcje co napisales ..

Poprawa błędów.
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 17:08 przez paladyn, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

paladyn pisze:ok ale ja nie^wiem w^ogole jak sie zalogować
A instrukcji nie dostales do sprzetu? :zdziwko:
paladyn
Użytkownik forum

Niby coś jest:
1. Przed przystąpieniem do instalacji upewnij się, że karty radiowe działają poprawnie
2. Przykręć dołączoną do urządzenia antenkę do gniazda antenowego (czyli gdzie w APeku czy w gnieździe od karty internetowej ?)
3. Podłącz zasilanie i kable Ethernet do portów LAN/LAN2
4. Uruchom na komputerze z aktywną kartą radiową funkcję wyszukiwania sieci bezprzewodowych. Domyślnie SSID to arilive, kanał 13 (tego nie czaje jak to zrobić ?)
5. W celu modyfikacji domyślnych ustaleń uruchom przeglądarkę WEB (to 50 na 50)

- domyślny adres IP to 192.168.100.252. Upewnij się, że komputer jest zaadresowany adresem IP z tej samej podsieci (np. 192.168.100.x)
- w przeglądarce w polu adres wprowadź 192.168.100.252

Jak ja mam to zrobić bo nie czaje :D
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Podłącz najlepiej kablem router z kompem. W kompie ustaw adres IP 192.168.100.104(Połączenie lokalne--właściwości---protokół internetowyTCP/IP) następnie wejdz w exploera i wpisz tam gdzie się adresyy www wpisuje 192.168.100.252 powinno ci się zalogować do AP (login standardowo to jest admin i hasło takie samo), a później postępuj zgodnie z instrukcją i tym co wcześniej napisałem :]
paladyn
Użytkownik forum

mam podłączyć tym kablem co przyszedł z routerem ? z karty sieciowej od kompa do routera (LAN) tak ? a kabel od internetu nie ruszać ? pozostawić w gnieździe od kompa czy wkręcić w router ? a jak na odwrót to wkręcić do routera tylko tę antenke co przyszła razem z routerem ? aha i czy drugiego kompa też podpiąć kablem do LAN czy jeszcze nie podczas logowania routera? .
Jeszcze jedno próbowałem już coś robić to zrobiłem tak: odkręciłem kabel od internetu z komputera i wkręciłem w router następnie połączyłem go kablem sieciowym ktory przyszedl wraz z nim od rutera do kompa a tej antenki nie ruszałem co przyszła też była wykręcona, no i zrobilem tak jak napisalem wyżej wpisałem w przeglądarce IE ten adres IP: 192.168.100.252 ale nie było internetu więc nie^wiem. Najlepiej by było gdyby napisał ktoś kto sie zna na GG do mnie było by szybciej i sprawniej co najlepsze 0 spamu.
Oto nr: xxxxxxx czekam ... ;)

Poprawa byków (ostatni raz).
Jednak jest więcej.
Widzę kolego, że się uparłeś. ;)
To, że jesteś obcokrajowcem nie zwalnia Cię z przestrzegania reguł językowych panujących w naszym kochanym kraju.
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 18:15 przez paladyn, łącznie zmieniany 6 razy.
przemek20011

Więc tak ustaw na karcie sieciowej adres IP 192.168.100.254 następnie zaloguj się do AP w przeglądarce 192.168.100.252
2)Ustaw tryb pracy AC na WISP
3)Wpisz w WAN dane od dostawcy IP brama maska podsieci
4)Sklonuj adres MAC karty radiowej
5)Włącz DHCP
6)Odkręcasz koncentryka od karty radiowej i wkręcasz w AP następnie odnajdujesz swojego dostawcę i dajesz connect.
7)Ustawiasz na karcie sieciowej automatycznie pobieranie adresu (czasami potrzebne jest wpisanie DNS-u)
8)ma działać i stwierdzam po naszej wczorajszej rozmowie na gg że brak Ci podstawowych informacji dotyczących zasad budowy sieci, jak również czytanie ze zrozumieniem stwarza Ci problem (polecam więcej książek mniej internetu :]
paladyn
Użytkownik forum

przemek20011 pisze:Więc tak ustaw na karcie sieciowej adres IP 192.168.100.254 następnie Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
pkt 2. to wiem
pkt 3. to wiem
pkt 4. jak będę wpisywał w WAN dane od dostawcy IP bramke i maske podsieci to tam okienko niżej mam wpisać ? i wtedy save i to będzie sklonowane
pkt 5. DHCP mam włączyć czyli zmienić z "serwer" na "disabled" ?
pkt 6. to wiem
pkt 7. mam ustawić tylko automatyczne pobieranie adresu DNS a IP oraz bramka i maska zostawic takie jakie jest tak ?
Prosilbym te dane IP BRAMKI I MASKI jakie mam wpisać w mostku bo jak rozmawialismy to wszystko sie wykasowało " nie archiwuzacja gg rozmów ".
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 14:10 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
przemek20011

paladyn pisze: pkt 4. jak będę wpisywał w WAN dane od dostawcy IP bramke i maske podsieci to tam okienko niżej mam wpisać ? i wtedy save i to będzie sklonowane
pkt 5. DHCP mam włączyć czyli zmienić z "serwer" na "disabled" ?
pkt 7. mam ustawić tylko automatyczne pobieranie adresu DNS a IP oraz bramka i maska zostawic takie jakie jest tak ?
Prosilbym te dane IP BRAMKI I MASKI jakie mam wpisać w mostku bo jak rozmawialismy to wszystko sie wykasowało " nie archiwuzacja gg rozmów ".
4)Sprawdź jaki masz aderes MAC karty bezprzewodowej i wpisz dokładnie taki sam w miejsce CLONE MAC ADRES
5)Jeżeli dasz na disabled to wyłączysz musisz dać na anable.
7)Jeżeli włączysz automatyczne DHCP to w karcie sieciowej daj na automatyczne pobieranie adresu.

Ja również nie mam zapisanych tego na gg
paladyn
Użytkownik forum

przemek20011 pisze:
paladyn pisze: pkt 4. jak będę wpisywał w Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
4)Sprawdź jaki masz aderes MAC karty bezprzewodowej i wpisz dokładnie taki sam w miejsce CLONE MAC ADRES
5)Jeżeli dasz na disabled to wyłączysz musisz dać na anable.
7)Jeżeli włączysz automatyczne DHCP to w karcie sieciowej daj na automatyczne pobieranie adresu.

Ja również nie mam zapisanych tego na gg[/quote]
4. jaka to była komenda ? a tych CLONE MAC ADRES mam 2 okna jak wchodze w WAN to tam jest też i przed tym jak wejde w WAN jest powyżej tabelka o takiej nawie i w obu jest 000000000000, rozumiem że w obu mam wpisac czy tylko tej co jest w tabelce po kliknięciu WAN .
5. tam niema anable, pisalem Ci wczoraj jakie są :| więc <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> któro dać...
7. włącze automatyczne DHCP, musze to włączyć ? jeśli tak to gdzie heh.
a <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> skąd mam wziąć te adresy do mostku
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 14:10 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
przemek20011

paladyn pisze: 4. jaka to była komenda ? a tych CLONE MAC ADRES mam 2 okna jak wchodze w WAN to tam jest też i przed tym jak wejde w WAN jest powyżej tabelka o takiej nawie i w obu jest 000000000000, rozumiem że w obu mam wpisac czy tylko tej co jest w tabelce po kliknięciu WAN .
5. tam niema anable, pisalem Ci wczoraj jakie są :| więc <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> któro dać...
7. włącze automatyczne DHCP, musze to włączyć ? jeśli tak to gdzie heh.
a <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> skąd mam wziąć te adresy do mostku
4)start---uruchom---cmd--config/all znajdź karte bezprzewodową i spisz adres MAC
5)to daj disable ale będziesz musiał ręcznie adres i bramę wpisać
7)w karcie sieciowej ustaw ręczne adresy IP takie samo jak się logujesz, maska 255.255.255.0 brama to wpisz adres AP(nie pamiętam jaki to jest) a DNSy te które od dostawcy masz.

Jeżeli będziesz to miał zrobione to: cmd-ping (adres AP)oraz kolejny : ping onet.pl i wrzuć screena tutaj.Jeżeli ustawisz to wszystko i dalej nie będzie neta wrzuć screena również z polecenia config/all oraz z ustawień AP ;)
paladyn
Użytkownik forum

Moze ja Ci powysyłam screny z wszystkiego kazdej tabelki i zaznaczysz gdzie co mam wpisać tak samo z tymi ip w mostku wtedy bedzie na 100% bo gdzieś ja błąd robie na pewno bo by juz dzialalo, tak bedzie najszybciej i najwiarygodniej.
Napisz do mnie na gg bo mi sie numer wywalił bo siedze na drugim kompie :P
przemek20011

Nie ma mnie w domu teraz więc nie mogę Ci nr gg pisać a jak umieścisz tutaj to może ktoś jakiś swój pomysł nakreśli już ci mówiłem że nie miałem nigdy do czynienia z tym modelem a moja pomoc jest czysto teoretyczna czyli co i jak "powinno"być poza tym jak troszkę posiedzisz i poczytasz parę innych postów też się nic nie stanie. :]Poza tym masz już wszystko napisane co i jak ;)
paladyn
Użytkownik forum

Czytalem ^^ ale nic z tego nie mam pojęcia jak to zrobic, musialbym miec na screenach gdzie co i jak
Tutaj jest jakas konfiguracja ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy to tak trzeba robic bo to troche inaczej : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773

Wstępna konfiguracja komputera:
Należy ustawić komputer tak, aby pobierał adres automatycznie z serwera DHCP :
Windows XP:
- Start -> Ustawienia -> Połączenia sieciowe
- Prawy Przycisk Myszy (PPM) na Połączenie Lokalne odpowiedzialne za podłączenie do routera i wybieramy jego Właściwości
- na liście, która nam się właśnie ukazała, klikamy 2x LPM na Protokół TCP/IP
- zaznaczamy kropki obok opcji: Uzyskaj adres IP automatycznie i Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie
- potwierdzamy wszystko przyciskiem [OK]
przemek20011

Najpierw ustaw AP a na samym końcu dopiero komputer. Jeżeli po takim ustawieniu nie będziesz miał neta wrzuć screny z następujących okien konfiguracja ogólna AP(maja byćwidoczne adresy WAN LAN DHCP) oraz konfiguracja z config/all może być jak masz neta podłączonego teraz jak i również po podłączeniu do AP. Ostatecznie screen z ping onet.ol
Nie pomagam poza forum.
paladyn
Użytkownik forum

a mi ten komputerek "mostek sieciowy" zniknął jak robiłem siec od na na drugiego kompa bo po tym wszystkim co wczoraj robiliśmy nie miałem internetu na drugim kompie więc odpalilem od nowa krator konfiguracji i zrobilem...
czyli jak podlacze AP to nie ruszać zadnych komputerków tylko wpisac adres w www i ustawic potem dopiero komputerki ^^
przemek20011

Nie miałeś połączenia w drugim kompie bo miałeś różne adresy IP powpisywane. Najpierw zajmin się AP następnie komputerami
paladyn
Użytkownik forum

przemek20011 pisze:Nie miałeś połączenia w drugim kompie bo miałeś różne adresy IP powpisywane. Najpierw zajmin się AP następnie komputerami
No ok, jak na razie nie mam możliwości się tym zająć bo komputer jest zajęty, później to sprawdze ;) co do mostku to będę go musiał jakoś zrobić bo konfigurowałem od nowa siec i nie ma go ale to na razie szczegół .

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-25, 16:35 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 15:35 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
przemek20011

Jeżeli zrobisz że będziesz miał neta na jednym kompie to podciągnięcie go na drugiego to już kaszka z mleczkiem wystarczy przypisać adres IP o jeden większy od tego co masz na nim neta reszta tak samo i powinno działać
Nie pomagam poza forum.
paladyn
Użytkownik forum

paladyn pisze:
przemek20011 pisze:Nie miałeś Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!

[ Dodano: 2008-05-25, 15:48 ]
jeszcze sie odezwe jak cos nie tak bedzie
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 14:59 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

[center] Upomnienie [/center]

Kolego paladyn zaniżasz poziom naszego forum błędami ortograficznymi, stylem wypowiedzi, zaczynasz zdania z małej litery. Nie stosujesz się do poleceń moderatora. Widzisz że tnę twoje zbędne cytaty a ty nadal je robisz. Dostajesz tu kolejne ostrzeżenie w formie upomnienia. Następnym razem nie będę taki łaskawy.
paladyn
Użytkownik forum

Jaco pisze:[center] Upomnienie [/center]Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
.
Przepraszam najmocniej, ale nie mogę się przystosować ^^ postaram się.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 15:40 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

paladyn pisze:ale nie mogę się przystosować
No to doigrałeś się :dobani:
paladyn
Użytkownik forum

Witam.
Wszystko działa jak należy dzięki Wielkiemu "przemek20011" gdyby nie on, nic bym nie zdziałał.
Dziękuję Ci oraz wszystkim którzy skłonni byli mi pomóc.
Miłego dnia, Pozdrawiam :)))))
ODPOWIEDZ