Ograniczenie prędkości transferu (radiówka)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karol2d
Początkujący użytkownik forum

Ograniczenie prędkości transferu (radiówka)

Post autor: karol2d »

Otóż mam od niedawna problem z prędkością mojej radiówki. Wcześniej odnotowałem problem z wysyłaniem plików, po czym zadzwoniłem do admina, który coś poprawił. Mogłem wtedy wysyłać na "maxa" (ok70 KB/s :P ). Jednak wysyłam sobie plik na Rapidshare, wysyłam i admin do mnie oddzwania z zapytaniem co ja takiego robię że tak łącze zapycham......... Powiedział żebym ten ruch przekładał na noc, lub też przekierował port wysyłania na inny niż 80. Zastosowałem się i wysyłałem pliki w nocy. Jednak po paru dniach od tej rozmowy internet mi zwolnił dopiero..... MAX download 30 KB/s, Max upload 30 KB/s..... :(

i tu mam pytanie: czy można jakoś ominąc ten limit prędkości transferu? Np. zmieniając sobie Ip wewnątrz sieci? Bo nie wiem jakie możliwości ma admin, jeśli chodzi o takie ograniczenia? Jeśli zmienię sobie Ip to coś da?

Albo może wie ktoś jak w tej sytuacji wysyłać plik na rapidshare, pomijając port 80?
(używałem do tego celu ich programu RapidshareUploader lub przeglądarkę)
Proszę udzielcie mi jakiejś porady, bo jestem słaby w te klocki :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Ograniczenie prędkości transferu (radiówka)

Post autor: Jo_gurt »

karol2d pisze:czy można jakoś ominąc ten limit prędkości transferu? Np. zmieniając sobie Ip wewnątrz sieci? Bo nie wiem jakie możliwości ma admin, jeśli chodzi o takie ograniczenia? Jeśli zmienię sobie Ip to coś da?
Czy mozna ominac - nie da rady ci odpowiedziec na to pytanie. Wszystko zalezy od tego w jaki sposob admin zrobil takie ograniczenie. Poza tym omijanie czegos takiego to jednak nieeleganckie zachowanie.
karol2d
Początkujący użytkownik forum

Post autor: karol2d »

No wiesz, jeśli sądzisz, że moje podejście do tej sprawy jest nieeleganckie, to co powiesz o administratorze, który mimo że zastosowałem się do jego wymogów, bez uprzedzenia przyciął mi łącze?
Nie uważasz, że to też nie jest fair?

Ale dzięki z odp. i proszę o jakieś namiary, co powinienem zrobić.
Jeśli nie chcecie poruszać takich tematów lub też nie wiecie jak zrobić którejś z tych rzeczy, to może znacie jeszcze jakieś namiary na strony podobne do tej? :) Albo może jakieś kompetentne źródła wiedzy na ten temat?

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-26, 21:10 ]
Tniemy niepotrzebne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 20:10 przez karol2d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ja bym zaczal jednak od rozmowienia sie z adminem. Szczegolnie jesli limit jest jakis ewidentny a umowa stanowi na wiecej.
Jesli chodz i omijanie limitu to nikt bez znajomosci konfiguracji routera/switchy admina nie bedzie ci w stanie pomoc. Mozna zgadywac, np. zmiana adresu IP, zmiana adresu MAC, ale sa proste sposoby na to, zeby nie dalo sie tego ominac.
ODPOWIEDZ