Jaki najlepszy router ze zmianą maca interfejsu WIFI?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki najlepszy router ze zmianą maca interfejsu WIFI?

Post autor: Jo_gurt »

wojciechmz pisze:na ograniczanie przepustowości poszczególnym użytkownikom
To w zasadzie nie jest QoS. Raczej Traffic/Bandwidth Management. Chociaz fakt, czesto jest to mylone.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

No ten QoS nie jest zbyt rozbudowany.

Podpieto pod niego (tak można rzecz) kontrolę pasma dla poszczególnych IP (zakresów)

Obrazek
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

wojciechmz pisze:Podziele sie....miejmy nadzieje,ze pozytywnymi ;)
Jakie wrażenia po zainstalowaniu BlackBox'a?
Mam też zamiar kupić router do podziału internetu radiowego. Ciekawi mnie w czym jest lepszy BlackBox od TP-Link TL-WR543G?
Na allegro jest kilka różnych BlackBoxów w cenach od 100 do 170 zł. Czym one się różnią i czy wszystkie BlackBoxy maja klonowanie adresu MAC?
Czy może wybrać jeszcze jakiś inny router?
Moja instalacja antenowa zakończona jest końcówką RP-SMA (teraz mam kartę D-link DWL-520+).
Czy kartą sieciowa jaką posiadam będzie można rozdzielić net bezprzewodowo i w miarę dobrze go zabezpieczyć?
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
wojciechmz
Użytkownik forum

Post autor: wojciechmz »

Jakie wrażenia po zainstalowaniu BlackBox'a? - na razie żadne:) Moja sytuacja z netem jest dosc zawikłana i trudno jest mi skonfigurowac BB. Co do tego w czym jest lepszy BB od TL-WR543G to na pewno w tym iz ma funkcje clonowania adresu MAC WLAN-u co sie przydaje jesli nie chcesz zgłaszac prowiderowi ze podpinasz routera do sieci. Moj BB kosztował ok 100zł i jest na chipsecie Realteka, a co do innych BB za inna kwote to nie wiem czym sie zbytnio różnią...oprócz kasy. Karty D-link DWL- 520+ nie znam,wiec nie bede sie wypowiadał.

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-06-28, 10:17 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-06-28, 09:17 przez wojciechmz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Rilicek pisze:Czy kartą sieciowa jaką posiadam będzie można rozdzielić net bezprzewodowo i w miarę dobrze go zabezpieczyć?
Dać się da ale komputer będzie musiał być cały czas włączony i będzie to sieć typu Ad-hoc.
Znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby połączenie wr543 i wa501 (albo innego Acces Pointa) do niezależnego rozsyłania sieci po WiFi w domu a karta dwl520+ mogłaby zostać w blaszaku który nie musiałby być kablem podłączony do routera.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

Od wczoraj używam BB. Rozdzielenia nim internet radiowy. Jedyne co rzuciło mi się w oczy i co mnie niepokoi to to, że siła sygnału radiowego według routera wynosi 50, natomiast na karcie D-link 520+ i tej samej antenie zewnętrznej siła sygnału wynosi 98-100. Czym może byś spowodowana różnica w sile sygnału? Czyżby mój BlackBox miał jakąś wadę?
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
ODPOWIEDZ