Witam wszystkich.
Od kilku lat korzystam z neostrady tp 512 kb/s, dla domowych potrzeb jest to dla mnie opcja jak najbardziej zadawalająca. Pare dni temu dostaliśmy jednak propozycję od tp, by zamienić stary modem (czyli kable itp) na nowy bezprzewodowy, podobno z jakimiś nowymi antywirusowymi zabezpieczeniami i z zasięgiem 100 m. (koszt +2 zł miesięcznie)
Mam jednak pewne pytania?
1) mieszkam w domku jednorodzinnym (parter i 1piętro), czy zasięg (100m) takiego modemu, byłby faktycznie sprawny w całym domu ? i ogrodzie ?
2) czy internet bezprzewodowy jest mniej "stabilny" od przewodowego (z kablem)?
(chodzi mi o różnego typu, awarie z różnych przyczyn, pogoda, brak zasięgu, sprzęt agd... nie mówie o awariach tp) czy nie ma to żadnej różnicy?
3) jeśli mam łącze 512 kb/s i teraz przeznaczam je tylko na jednego laptopa ? to czy po zmianie na łącze bezprzewodowe, i korzystanie z internetu w tym samym czasie max. przez 3 komputery (laptop i komp. stacjon. 1piętro + sporadycznie 1laptop na parterze), może spowolnić pracę internetu, czy też nie ma to znaczenia przez ile komputerów internet jest wówczas wykorzystywany i wszędzie działa tak samo? ( mam na myśli tu, skype, strony, muzyka, itp)
o co mogłabym jeszcze ewentualnie zapytać tp, przed podpisaniem umowy ?
Nie oriętuję się zbytnio w technice, więc proszę o jasne odpowiedzi, i przepraszam, jeśli temat umieściłam w złym miejscu:) Pozdrawiam.
internet bezprzewodowy - neostrada ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: internet bezprzewodowy - neostrada ?
No wiec tak. Wydaje mi sie, ze mylisz troche pojecia - najwyrazniej TP nie bardzo wyjasnilo sprawe.
Oferta "bezprzewodowego" neta z TP to najpewniech po prostu chodzi o LiveBox (LB).
LB to takie smiszne urzadzonko (router), ktore podlaczasz do kabla telefonicznego zamist dotychczasowego modemu - pewnie podlaczonego do kompa przez USB.
Taki LB siedzac sobie w domu rozsyla sygnal radiowo, ale tez nic nie stoi na przeszkodzie, zeby podlaczyc kompa kablem.
Jednak jest pewna sprawa - LB to router, ale dosc kiepskiej jakosci. Ma problemy z zasiegiem rozsylanego sygnalu, czesto jest awaryjny i ma ograniczone mozliwosci co do podlaczania kompow kablem - malo gniazd.
Generalnie lepiej rozejrzec sie za wlasnym routerem, ktory spelni dokladnie takie same funkcje ale znacznie lepiej no i nie wiaze w zaden sposob nas z TP.
Polaczenie radiowe natomiast odbywac sie bedzie tylko w domu lub w jego okolicy, wiec pogoda na to nie ma wplywu. Jesli chodzi o zasieg to nie jest on owszem zbyt duzy w tej klasy urzadzeniach, ale do domku powinien wystarczyc. Sprzet RTV/AGD moze miec wplyw na dzialanie takiego polaczenia (np telefony bezprzewodowe, nieszczelna mikrofala), ale raczej to rzadkie przypadki.
Podkreslam - kupujac router nic nie tracisz na stabilnosci bo zawsze mozesz podlaczyc sie kablem. Istnieje za to dodatkowa mozliwosc polaczenia wiekszej ilosci kompow w tym radiowo.

Oferta "bezprzewodowego" neta z TP to najpewniech po prostu chodzi o LiveBox (LB).
LB to takie smiszne urzadzonko (router), ktore podlaczasz do kabla telefonicznego zamist dotychczasowego modemu - pewnie podlaczonego do kompa przez USB.
Taki LB siedzac sobie w domu rozsyla sygnal radiowo, ale tez nic nie stoi na przeszkodzie, zeby podlaczyc kompa kablem.
Jednak jest pewna sprawa - LB to router, ale dosc kiepskiej jakosci. Ma problemy z zasiegiem rozsylanego sygnalu, czesto jest awaryjny i ma ograniczone mozliwosci co do podlaczania kompow kablem - malo gniazd.
Generalnie lepiej rozejrzec sie za wlasnym routerem, ktory spelni dokladnie takie same funkcje ale znacznie lepiej no i nie wiaze w zaden sposob nas z TP.
Z LiveBox'a - niekoniecznie. Ale porzadny inny router (np Pentagram Cerberus, dokladnego modelu nie pamietam, cena ~100-120zl) powinien sobie poradzic, a jak nie to sie wymienia antenke na mocniejsza i wszystko gra. W LB nie ma takiej mozliwosci.ewa310 pisze:1) mieszkam w domku jednorodzinnym (parter i 1piętro), czy zasięg (100m) takiego modemu, byłby faktycznie sprawny w całym domu ? i ogrodzie ?
Tutaj jest chyba troche pomylone z pojeciami i wyobrazeniem sprawy. Internet bedzie do twojego domu docieral tak jak wczesniej - kablem telefonicznym, tu sie nic nie zmienia. Dodajesz tylko urzadzenie zamieniajace ten sygnal na radiowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby do takiego urzadzonka podlaczyc sie kablem sieciowym, wtedy sprawa ma sie prawie tak samo jak z modemem na USB.ewa310 pisze:2) czy internet bezprzewodowy jest mniej "stabilny" od przewodowego (z kablem)?
(chodzi mi o różnego typu, awarie z różnych przyczyn, pogoda, brak zasięgu, sprzęt agd... nie mówie o awariach tp) czy nie ma to żadnej różnicy?
Polaczenie radiowe natomiast odbywac sie bedzie tylko w domu lub w jego okolicy, wiec pogoda na to nie ma wplywu. Jesli chodzi o zasieg to nie jest on owszem zbyt duzy w tej klasy urzadzeniach, ale do domku powinien wystarczyc. Sprzet RTV/AGD moze miec wplyw na dzialanie takiego polaczenia (np telefony bezprzewodowe, nieszczelna mikrofala), ale raczej to rzadkie przypadki.
Podkreslam - kupujac router nic nie tracisz na stabilnosci bo zawsze mozesz podlaczyc sie kablem. Istnieje za to dodatkowa mozliwosc polaczenia wiekszej ilosci kompow w tym radiowo.
Podlaczajac wiecej kompow taki router o ktorym mowimy zajmie sie przydzielaniem pasma poszczegolnym kompom stosownie do ich potrzeb w danym momencie, oczywiscie maksymalna sumaryczna wartosc nie przekroczy 512kbps. Problemy sa wtedy kiedy jeden z komputerow zajmie cale pasmo (np jakis torrent), wtedy moze byc nawet problem z przegladaniem stron na innych kompach. Ale na to sa sposoby, temat na inne wypracowanie.ewa310 pisze:3) jeśli mam łącze 512 kb/s i teraz przeznaczam je tylko na jednego laptopa ? to czy po zmianie na łącze bezprzewodowe, i korzystanie z internetu w tym samym czasie max. przez 3 komputery (laptop i komp. stacjon. 1piętro + sporadycznie 1laptop na parterze), może spowolnić pracę internetu, czy też nie ma to znaczenia przez ile komputerów internet jest wówczas wykorzystywany i wszędzie działa tak samo? ( mam na myśli tu, skype, strony, muzyka, itp)
Ja odradzam kupowanie od TP. Spraw sobie wlasny routerek a antywirusa mozna miec dobrego darmowegoewa310 pisze:o co mogłabym jeszcze ewentualnie zapytać tp, przed podpisaniem umowy ?

- wojteks
- *** Administrator ***
Również odradzam to co proponuje TP (2zł w promocji a co po promocji?), najlepiej kupić własny router bezprzewodowy z modemem adsl/adsl2+.
Jo_gurt wyczerpał w zasadzie temat.
Jo_gurt wyczerpał w zasadzie temat.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki wielkie za takie wyjaśnienie sprawy:) Ja nie rozmawiałam osobiście z tp, więc mogłam co nieco przekręcić w temacie "bezprzewodowy internet", również myśle, że chodzi o LB... chociaż tp także troche chyba wprowadziła w błąd, gdyż powiedzieli, że po instalacji nowego modemu - stary staje się nieaktywny... i przez to zgłupiałam
Jak na razie wstrzymam się z tym wszystkim, nie jest mi to aż tak mocno potrzebne do szczęścia, tymbardziej jak się okazuje "promocja" powalająca, aż tak nie jest, aby na gwałt z niej korzystać.
Pozdrawiam.
Jak na razie wstrzymam się z tym wszystkim, nie jest mi to aż tak mocno potrzebne do szczęścia, tymbardziej jak się okazuje "promocja" powalająca, aż tak nie jest, aby na gwałt z niej korzystać.
Pozdrawiam.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nieaktywny nie. Niepotrzebny - takewa310 pisze:po instalacji nowego modemu - stary staje się nieaktywny... i przez to zgłupiałam