Witam
Mam pytanie jak w temacie.
Łącze się z netem z pośrednictwem dlinka dir-635 i chciałbym poszerzyć odległość na jaką moge nadawać sygnał. Zakupiłem w tym celu AP dwl-900AP+ i z instrukcji wywnioskowałem że powinienem pracować w trybie repeater. Jednak instrukcja nie opisuje zbyt dokładnie jak to skonfigurować aby zasięg był dalszy.
Wg mnie to przez kabel dwl musi być podłączony do 635 i dopiero na wtedy na odległości będzie potrafił nadawać.
Tylko jak to skonfigurować software żeby działało ? Może ktoś mi pomóc ?
Konfiguracja Dlinka dwl-900AP+ w trybie repeater
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja Dlinka dwl-900AP+ w trybie repeater
Tryb repeater jest wlasnie po to, zeby nie trzeba bylo laczyc kablem - odbiera sygnal i rozsyla dalej. Inna sprawa, ze w D-Linkach ta funkcja dziala srednio. W ogole AP D-Linka sa dziwnym sprzetem =P
Jesli natomiast chcesz polaczyc kablem do DIR-635 to ten AP powinien pracowac w zwyklym trybie AP (Infrastructure).
Napisz wiecej jak to wszystko wyglada to poszukamy konkretniejszych rozwiazan
Jesli natomiast chcesz polaczyc kablem do DIR-635 to ten AP powinien pracowac w zwyklym trybie AP (Infrastructure).
Napisz wiecej jak to wszystko wyglada to poszukamy konkretniejszych rozwiazan

-
ok czyli to działa na zasadzie że ten 900 łącze kablem z innym ap rozsyłającym sygnał ?
Najdziwniejszą rzeczą jest dla mnie gdzie trzeba ustawiać hasło itp żeby mógł pracować w tym trybie repeater. Również trzeba podać mac adresy w Advanced>Mode. Są tam dwa pola Remote AP MAC i nie wiem który mac gdzie wpisać.
Dzięki za zainteresowanie tematem
Najdziwniejszą rzeczą jest dla mnie gdzie trzeba ustawiać hasło itp żeby mógł pracować w tym trybie repeater. Również trzeba podać mac adresy w Advanced>Mode. Są tam dwa pola Remote AP MAC i nie wiem który mac gdzie wpisać.
Dzięki za zainteresowanie tematem

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dla ulatwienia:
AP1 = DIR-635
AP2 = DWL-900AP+
W trybie repeater nie laczysz AP2 kablem z AP1.
W pole Remote AP MAC wpisujesz adres MAC z AP1. Zeby sie z nim polaczyc musisz wpisac odpowiednie haslo jesli AP1 jest w jakis sposob zabezpieczony (czyli WEP/WPA).
AP1 = DIR-635
AP2 = DWL-900AP+
W trybie repeater nie laczysz AP2 kablem z AP1.
W pole Remote AP MAC wpisujesz adres MAC z AP1. Zeby sie z nim polaczyc musisz wpisac odpowiednie haslo jesli AP1 jest w jakis sposob zabezpieczony (czyli WEP/WPA).
-
ok to rozumiem że AP2 musze podłączyć do 3 routera
AP2 pracuje znakomicie jako Wireless Client (w połączeniu z kompem) ale jako repeater już nie chce chodzić po podłączeniu do AP3. I tu mam inne jeszcze pytanie, czy możliwe jest żeby podłączyć AP2 w trybie Wireless Client do portu WAN w AP3 i ten rozpoznawał go jako "modem" ?
ok już sobie poradziłem, dzięki za pomoc
AP2 pracuje znakomicie jako Wireless Client (w połączeniu z kompem) ale jako repeater już nie chce chodzić po podłączeniu do AP3. I tu mam inne jeszcze pytanie, czy możliwe jest żeby podłączyć AP2 w trybie Wireless Client do portu WAN w AP3 i ten rozpoznawał go jako "modem" ?
ok już sobie poradziłem, dzięki za pomoc