Słaby transfer przez TP-Link W8910G

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MarTnes
Początkujący użytkownik forum

Słaby transfer przez TP-Link W8910G

Post autor: MarTnes »

Witam
Niedawno zakupiłem router WIFI z modemem TP-Link W8910G. Poprzez WIFI z tym routerem komunikuje sie mój komp. I jest pewien problem. Otóż odpalam komputer i internet (Netia) strasznie sie muli. Sprawdzam na stronach typu speednet.pl prędkość download i pokazuje mi pomiędzy 100-250kbps. Łącze mam 1Mb. Czasami wystarczy, że wyłączę i włączę router i po chwili mam już pełną prędkość łącza dostępną. Co to może być? Dodam tylko, że upload mam cały czas około 250-260kbps. Jest tylko problem z download. Proszę o pomoc i porady.
Dodam, jeszcze, że wcześniej jak używałem modemu od Netii (Sagem jakiś tam) to problem z download nigdy nie występował.

Jest jeszcze jedna sprawa, która przypuszczalnie rzutuje na to że mój powyższy problem występuje. Router od komputera dzieli jakieś 4m, ale jest to ten sam pokój. I jak patrzę na szybkość z jaką pracuje karta, czyli wskazuję na ikonkę w trayu to raz mam 54 Mbps, czasami 48 Mbps. Rozumiem że takie wahania są dopuszczalne. Ale czasami pokazuje mi tylko 11Mbps. A to już chyba jest coś nie tak...
Właśnie wtedy jak zaczyna pokazywać malejącą liczbę Mbps, zaczynają sie problemy.
Dzwoniłem do Netii, i łącze jest OK. Zmieniłem kartę sieciową w kompie, i jest taka sama sytuacja. Wgrałem nowy firmware do W8910G, ale nic to nie zmieniło.
Czy jest więc możliwe, że router jest uszkodzony? Bo jak wytłumaczyć inaczej spadającą szybkość?
Aha jeszcze coś: nawet jak pokazuje, że szybkość jest tylko 11 Mbps, to jakość sygnału jest niby Bardzo dobra. Ale ja wtedy już nawet po stronach internetowych nie mogę pośmigać, bo jest totalnie zamulone.
Pomóżcie drodzy forumowicze, bo sił mi już brak. :cry:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Słaby transfer przez TP-Link W8910G

Post autor: Jo_gurt »

Ten komp to stacjonarka czy lapek?
Zobacz czy przypadkiem nie masz wlaczonego zarzadzanie energia we wlasciwosciach sieciowki bezprzewodowej w managerze urzadzen.
MarTnes

Komp jest stacjonarny. Oszczędzanie energii na sieciówce wyłączone. Komp jest mocnym Core 2 Duo z 4GB Ramu więc to że jest za słaby również odpada w tym przypadku.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

MarTnes pisze:Komp jest mocnym Core 2 Duo z 4GB Ramu więc to że jest za słaby również odpada w tym przypadku.
Nie tam, parametry nie sa na pewno problemem.

I mowisz ze masz wylaczone cos w desen "zezwalaj systemowi na ograniczenie zuzycia energii" lub "minimalny pobor mocy"?

Czepiam sie, bo takie zachowanie wlasnie zwykle wynika z tego, ze system probuje ograniczac zuzycie pradu, pomimo ze w niektorych sytuacjach jest to bezcelowe.
MarTnes

Tak. Oszczędzanie energii mam wyłączone.
Ale niepokoi mnie jedna rzecz. Jeśli komp podaje, że zamiast 54Mbps jest np tylko 36, to tym samym jest to określane tak, że siła sygnału jest Dobra. Znakomita występuje tylko przy 54, a Bardzo dobra przy 48. Jakoś tak to chyba jest. A u mnie jest ewenement, że mam 18, a jest napisane, że siła sygnału Znakomita. Jakim cudem?
Dodam jeszcze, że w tle nie działa żaden program czy komunikator, a z P2P nie korzystam wcale.
A może ta szybkość podana w trayu obok zegarka to totalna bzdura? Od pół godziny mam 11Mbps i siła sygnału jest opisana jako "Znakomita".
MarTnes

Odnawiam temat. Problem szybkości łącza sieciowego (tzn 11-54 Mbps) rozwiązałem poprzez mocniejsza antenę.
Ale mam jeszcze jedno pytanko. Zainstalowałem Vistę 64bit, i teraz jak uruchomię komputer to czasami mam połączenie z "sieć niezidentyfikowana", a czasami mam połączenie z moją siecią-czyli widzę jej nazwę. Jeśli mam połączenie z siecią niezidentyfikowaną, to wystarczy, że się rozłączę i połączę ponownie i już jest wszystko OK, czyli widzę nazwę sieci.
Od czego to może zależeć? Dodam tylko, że IP w komputerze i DNS mam wpisane ręcznie. DNS w routerze również mam wpisane ręcznie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Moze np zalezec od niedopracowanych sterow pod Viste 64 - nie bylby to pierwszy raz. Po co kupowales taki system? Masz jakies konkretne oprogramowanie pod niego?
MarTnes

System leżał u mnie na półce rok czasu, dostałem go. Teraz wyszedł SP, więc czemu by go nie używać? Jest całkiem ok. To kwestia przyzwyczajenia. XP jak wszedł to też wszyscy narzekali, a po 2 latach zaczęli go używać. Ok, ale koniec offtopa. Mogą być jeszcze jakieś inne powody tego stanu rzeczy? Bo gdzieś już na forum widziałem temat w którym było to poruszane, ale niestety rozwiązania tam brak :niepewny:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja nie narzekam na Viste tylko na Viste 64. Z samej Visty tez jestem zadowolony. :)

Problem jest faktycznie dziwny, ja bym sie powodow doszukiwal wlasnie w jakims drobnym bugu w sterownikach. Probowales jakichs innych?
Sprawdzales czy np pod Ubuntu Live CD dziala dobrze?
MarTnes

Hmm. Ubuntu Live CD... Linux mnie nie interesuje. Niestety nawet nie wchodzi to w rachubę. Żona też używa kompa, a ja lubię sobie zagrać, więc pozostaje mi czekać na nowsze sterowniki. :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie chodzi o przesiadanie sie na inny system tylko o test.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:chodzi o przesiadanie sie na inny system tylko o test
A jak zrobić test, jest tu: > Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD <
Po wczytaniu obrazków wciśnij F5, aby strona dobrze się ułożyła.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
MarTnes

Wygląda na to, że udało mi sie rozwiązać problem :D
Do routera dołożyłem antenkę 7dbi, a do karty sieciowej podpiąłem antenkę 5dbi, na kabelku (czyli antenka stoi na biurku).
Jakość sygnału "Znakomita", internet się nie rozłącza, i bez problemu komp zawsze loguje się do mojej sieci, a nie do jakiejś tam "niezidentyfikowanej".
Zastanawiające jest tylko, że od kompa do routera jest tylko jakieś 4m, a ja tak znacząco musiałem zwiększyć moce anten.
Dziękuję osobom, które zaangażowały się w rozwiązanie mojego problemu. :]
ODPOWIEDZ