FTP (i inne) w Blue Connect
Moderator: Moderatorzy
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
FTP (i inne) w Blue Connect
Czy ktoś się oriętuje czy Era blokuje porty w BlueConnect'ie?
Korzystam z usługi pod Pingwinem i jeśli chodzi o same połaczenia via BlueConnect to nie mam zastrzeżen (Przy okazji : po zmianie Windy na Linuxa prędkość transmisji z/do wyrażnie sie poprawiła)
Problem pojawił sie dopiero gdy chciałem skorzystać z połaczenia z własnym serwerem ftp , http (że nie wspomnę o poczcie i zdalnym logowaniu).
Nie można sie połaczyć.
Sprawdziłem ustawienia Firewalla - wszystko OK.
Dodzwoniłem sie do BOA i po raz pierwszy (a klijentem Ery jestem prawie od początku ich działlności) nie udało mi sie dostac konkretnej odpowiedzi.
Na infolini obsługi technicznej Blueconnect'a (600600600 - płatnej!!!!) odzczekałem swoje (a licznik nabijał) tylko po to żeby sie dowiedzieć, że skoro sama usługa działa przawidłowo to wszystko jest Ok, a co do portów to "fachowiec" stwierdził, że się na tym nie zna i żeby wysłać fax lub e-mail z opisem problebu do działu technicznego (a gdzie dzwoniłem?).
Może ktoś miał podobny problem i udało sie mu go rozwiązać?
Pozdrawiam i miłego sylwestra (właśnie sie zaczyna)
Korzystam z usługi pod Pingwinem i jeśli chodzi o same połaczenia via BlueConnect to nie mam zastrzeżen (Przy okazji : po zmianie Windy na Linuxa prędkość transmisji z/do wyrażnie sie poprawiła)
Problem pojawił sie dopiero gdy chciałem skorzystać z połaczenia z własnym serwerem ftp , http (że nie wspomnę o poczcie i zdalnym logowaniu).
Nie można sie połaczyć.
Sprawdziłem ustawienia Firewalla - wszystko OK.
Dodzwoniłem sie do BOA i po raz pierwszy (a klijentem Ery jestem prawie od początku ich działlności) nie udało mi sie dostac konkretnej odpowiedzi.
Na infolini obsługi technicznej Blueconnect'a (600600600 - płatnej!!!!) odzczekałem swoje (a licznik nabijał) tylko po to żeby sie dowiedzieć, że skoro sama usługa działa przawidłowo to wszystko jest Ok, a co do portów to "fachowiec" stwierdził, że się na tym nie zna i żeby wysłać fax lub e-mail z opisem problebu do działu technicznego (a gdzie dzwoniłem?).
Może ktoś miał podobny problem i udało sie mu go rozwiązać?
Pozdrawiam i miłego sylwestra (właśnie sie zaczyna)
Re: FTP (i inne) w Blue Connect
Nie potrafię odpowiedzieć, ale może się czegoś dowiem: czy są gdzieś sterowniki do karty globetrotter pod linuksa?? (firma option na swojej stronie nic chyba nie umieściła). Mam juz linuksa do zainstalowania w laptopie ale waham sie jeszcze bo nie wiem co będzie z tym blueconnectem (też tego uzywam)
Masz adres IP 10.*.*.*? Jeśli tak, nie da rady, jesteś w sieci wewnętrznej i nie można się do Ciebie połączyć z zewnątrz.Vipera pisze:Problem pojawił sie dopiero gdy chciałem skorzystać z połaczenia z własnym serwerem ftp , http (że nie wspomnę o poczcie i zdalnym logowaniu).
Nie można sie połaczyć.
- Vipera
Niestety ale właśnie taki się pojawia.... :-)ghgfsh pisze:Masz adres IP 10.*.*.*? Jeśli tak, nie da rady, jesteś w sieci wewnętrznej i nie można się do Ciebie połączyć z zewnątrz.
Sugerowałem sie tym, że w sieci jestem widziany pod IP publicznym z zakresu 213.158.197.0 - 213.158.204.255 (najczęściej jest to 213.158.197.36).
iPlus udostępnia podobno wykupienie IP publicznego, ale czy taką usługe udostepnia też Era?
Wysyłam właśnie zapytanie do operatora. Jeśli uzyskam jakąś odpowiedź (a dokładniej kiedy uzyskam odpowiedź) pdoam na forum.
Używam Siemensa ES 75 pod Linuxem. Siemens oficjalnie też nie wspiera Pingwinka, ale z tym modemem nie ma problemu.Gość pisze:czy są gdzieś sterowniki do karty globetrotter pod linuksa?? (firma option na swojej stronie nic chyba nie umieściła). Mam juz linuksa do zainstalowania w laptopie ale waham sie jeszcze bo nie wiem co będzie z tym blueconnectem (też tego uzywam)
Jest widziany jako Siemens AG Wireless Modules MC75 (na bazie jego płyty powstał ES 75).
Na początku zobacz w Hardware browser jak (i czy Linux) widzi Twój sprzęt.
Za pomocą komendy dmesg | grep tty sprawdź które przerwania przydzieliło portowi komunikacyjnemu jądro Linuksa. Przyda się w konfiguracji.
W moim przypadku jest to ttyACM0.
Połaczenie realizujesz jako standowego połaczenia pppd call *nazwa_polaczenia*.
Ten opis na pewno nie wyczerpuje tematu, to jedynie zasyrs.
Ostatnio zmieniony 2006-01-03, 17:10 przez Vipera, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Rozumiem, ze chciałeś się połączyć z innego koma na swój?Vipera pisze: Problem pojawił sie dopiero gdy chciałem skorzystać z połaczenia z własnym serwerem ftp , http (że nie wspomnę o poczcie i zdalnym logowaniu).
Nie można sie połaczyć.
Jeśli tak, to tego nie zmienisz, nie masz publicznego IP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Aktywuj sobie APN eranet, i wtedy zamiast login/hasło erainternet wpisujesz eranet. Ale musisz pamiętać o dwóch "ale" :Vipera pisze: Problem pojawił sie dopiero gdy chciałem skorzystać z połaczenia z własnym serwerem ftp , http (że nie wspomnę o poczcie i zdalnym logowaniu).
Nie można sie połaczyć.
- w tym APN numery IP tez są przyznawane dynamicznie, więc może się zdarzyć, że serwer FTP będzie miał przy każdym logowaniu inny adres
- kiedy chcesz coś ściągnąć to serwer musi robić upload, a więc uwzględniając fakt, że masz transmisję asymetryczną możesz się zawieść prędkościami
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przy APN eranet wywala blad polaczenia PPP, przynajmniej u mnie...
A o ile siegam pamiecia do czasow polaczen CSD to wlasnie eranet bylo i loginem i haselkiem dla komutowanych... Czyli raczej malo wspolnego z transmisja typu GPRS/EDGE... Ale moze i sie myle
A o ile siegam pamiecia do czasow polaczen CSD to wlasnie eranet bylo i loginem i haselkiem dla komutowanych... Czyli raczej malo wspolnego z transmisja typu GPRS/EDGE... Ale moze i sie myle

- Vipera
APN eranet chyba pozostał tylko w teorii.etranger pisze:Przy APN eranet wywala blad polaczenia PPP, przynajmniej u mnie...
Jak do tej pory nie udało mi się żadne logowanie przy jego użyciu.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
User i pass eranet jest akceptowany, ale tylko przy apn erainternet.
Pamietam ze przez dlugi czas przy polaczeniu erainternet otrzymywano publiczne dynamiczne IP. iPlus i usluga Orange a nawet tepsa daja mozliwosci wykupienia zewnetrznego adresu,nie wnikalem w szczegoly gdyz sam BC uzywam,ale mysle ze gdyby poprzyciskal to i dostalby stale IP. A era? Odbylem tylko jedna rozmowe na ta cudna infolinie techniczna i doszedlszy do wniosku ze najwiecej wiedza google -...
Pamietam ze przez dlugi czas przy polaczeniu erainternet otrzymywano publiczne dynamiczne IP. iPlus i usluga Orange a nawet tepsa daja mozliwosci wykupienia zewnetrznego adresu,nie wnikalem w szczegoly gdyz sam BC uzywam,ale mysle ze gdyby poprzyciskal to i dostalby stale IP. A era? Odbylem tylko jedna rozmowe na ta cudna infolinie techniczna i doszedlszy do wniosku ze najwiecej wiedza google -...
- Vipera
Dzięki za info.etranger pisze:User i pass eranet jest akceptowany, ale tylko przy apn erainternet.
Zmieniłem do tego połaczenia, ale nic to tak na prawdę niedaje

Co do IP zewnętrznego, to wysyłam pytanie regularnie co pół miesiąca

Google Twoim najlepszym przyjacielemetranger pisze:Odbylem tylko jedna rozmowe na ta cudna infolinie techniczna i doszedlszy do wniosku ze najwiecej wiedza google -...

Pozdrawiam
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje"