Konfiguracja Neostrady z AM200 Linksys i routerem WiFi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qst
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja Neostrady z AM200 Linksys i routerem WiFi

Post autor: qst »

Witam,
zacząłem pomagać koledze w konfiguracji Neostrady.Do tej pory miał dwa modemy USB.Dwa komputery podłaczone przez te modemy nie mogły jednocześnie pracować w internecie.
Wywaliłem jeden modem USB i w to miejsce zamontowałem modem Linksys AM-200.Po drobnych kłopotach z konfiguracją jeden laptop podłaczony do tego modemu po ethernecie działa jak należy. Ten modem ma cały cas internet.Świecą się wszystkie diody. Zapragnęliśmy podzielić ten internet radiowo na dodatkowe dwa komputery.Posiadam router Linksys WRV S4400N. Podłaczyłem jego wejscie internetowe do gniazda ethernetu AM200.Zaczałem konfigurować poprzez strone www i połamałem się. Ten router ma taki sam adres IP jak AM 200. Skonfigurowana siec radiowa jest widoczna na drugim laptopie, ale nie mogę jej uruchomić. Problem jest z wpisaniem odpowiednich adresów IP w VRV S 44000N.Co wpisac jako IP, maskę podsieci i DNSy?Proszę pomóżcie wyjaśnic jak to powinno być wpisane. Automatyczne przypisywanie DHCP nic nie daje. Dioda internetu w WRV 4400 sie pali .Ethernet też. Jednak internetu na radiu nie ma.Mac adres laptopa wpisany. Jak jest zasada z tymi adresami? Może ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Pozdrawiam i czekam na pomoc.
Sławek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja Neostrady z AM200 Linksys i routerem WiFi

Post autor: Jo_gurt »

Pytanie nr 1: Jak łączysz lapka bezpośrednio z modemem to jak jest ustawiony? Wpisujesz nazwę użytkownika i hasło neostrady żeby się połączyć czy nie?
Pytanie nr 2: Jaki adres dostaje wtedy lapek?

Jeśli modem nie NATuje to jego adres od strony LAN jest dowolny, służy tylko do jednokrotnego skonfigurowania a potem o nim zapominamy :)

Co do samego routera zajrzyj do tutoriala w moim podpisie. Zakładając, że modem jest ustawiony jako bridge (a nie jako half-bridge lub brama) to konfiguracja routera będzie taka sama - PPPoE.
qst
Początkujący użytkownik forum

Post autor: qst »

Jo_gurt pisze:Pytanie nr 1: Jak łączysz lapka bezpośrednio z modemem to jak jest ustawiony? Wpisujesz nazwę użytkownika i hasło neostrady żeby się połączyć czy nie?
Pytanie nr 2: Jaki adres dostaje wtedy lapek?

Jeśli modem nie NATuje to jego adres od strony LAN jest dowolny, służy tylko do jednokrotnego skonfigurowania a potem o nim zapominamy :)

Co do samego routera zajrzyj do tutoriala w moim podpisie. Zakładając, że modem jest ustawiony jako bridge (a nie jako half-bridge lub brama) to konfiguracja routera będzie taka sama - PPPoE.
Jesli laptop jest bezpośrednio polączony z modemem, to na modemie jest juz połączenie z internetem.Pali sie dioda Internet.W modemie ustawione jest jako PPPoE i w laptopie nie konfiguruję już połaczenia z internetem.Jesli jest podpiety kabel ethernet to on juz jest.Hasło i użytkownik jest wpisane w modemie a nie w laptopie.Teraz łacząc dalej router nie ustawilem modemu jako bramy.Jak ustawie go jako brame, to nie ma polaczenia z internetem na modemie.Czy trzeba ustawić go jako bramę a realizować połączenie z internetem w routerze od nowa? Chyba trzeba ustawiając modem jako bramę przenieść te dane(uzytkownika i hasło) do routera i tam wpisać jako PPPoE .W routerze nie mam ustawienia jako PPPoE.Nie wiem czy o to chodzi? Gdybym poznał tą zasadę, to pewnie skończyłbym tą konfogurację.
Sławek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zajrzyj tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11210
Sytuacja bardzo podobna. A na routerze musi być PPPoE, nawet tak twierdzi emulator linksysa ;)
ODPOWIEDZ