Jak skonfigurować PDA by mieć internet z hotspota?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mentor1986
Początkujący użytkownik forum

Jak skonfigurować PDA by mieć internet z hotspota?

Post autor: mentor1986 »

Zrobiłem wszystko tak jak w temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=89417#89417
i niestety nie działa:( Mój sprzęt to MWg Atom life z WM6.

Oto moje ustawienia
Wi-Fi menager
Adhoc Channel 10
preamble LONG
power save ENABLE
power strengh 50%
auto power off DISABLE

Gdy Wi-Fi znajdzie hotspota to:
Automatycznie uzupełnia się Network name nazwą hotspota (choć zwykle nie chce sie w ogóle podpiąć)
Opcja CONNECT TO ustawiona na The Internet (dostępne też WORK)
Dwa pola poniżej odznaczone (this is hidden network i this is device to device connection)
Klikam NEXT

Authentication OPEN
Data Encryption DISABLE
Pole Use IEEE 802.1x puste nieaktywne
Daję NEXT
W okienku CONFIGURE WIRELESS NETWORKS widoczny jest hotspot
Daję CONNECT
Przy hotspocie pisze Connecting a następnie AVAILABLE
Dodam że nad ikoną Wi-Fi pokazuje się co jakiś czas "aureolka" i strzałki
Gdy włączę IE i wpiszę jakiś adres natychmiastowo włacza mie się profil WAP GPRS i przy wskaźniku zasięgu pisze HSDPA connected czyli nie przez sieć WI-FI:(

Czy ja muszę dodatkowo tworzyć jakiś profil w Connecions tak jak do GPRS?
Juz nie mam pomysłów więc proszę o pomoc. Z góry bardzo dziękuje:)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jak skonfigurować PDA by mieć internet z hotspota?

Post autor: zDaleKi »

Rozumiem, że sieć PDA sam Ci wyszukuje? Masz wtedy monit podłącz i co dalej? Bo z tego co czytam, to wychodzi, że do sieci się łączy ale nie działa sama przeglądarka.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mentor1986

Sieci wyszukiwane są samoczynnie. Ja daję dalej i robię jak w Twojej instrukcji i niby jest oki. Daję connect. Przy sieci pojawia się napis Connecting a następnie Available i nic. Co jakiś czas zamienia sie znów w connecting.Przeglądarka po wpisaniu adresu nadal korzysra z GPRS. Może trzeba jakiś prolil stworzyć w start>settings>connections tak by IE korzystała z Wi-Fi. Już nie mam pomysłów:(
zDaleKi

mentor1986 pisze:Przy sieci pojawia się napis Connecting a następnie Available i nic.
Czyli jednak się nie łączy. Może jednak ta siec jest jakoś zabezpieczona? Adresami MAC lub WEP?
mentor1986 pisze:Co jakiś czas zamienia sie znów w connecting
Powinno być connected,
Operating mode: Infrastructure.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mentor1986

Hotspot na bank jest darmowy...Kolega siedzial obok z laptopem i mu necik śmigał. Zabezpieczenie sprawdzałem też programem PeekPocket i piszę ze jest niezabezpieczony.Dla pewności skoczyłem do McDonald gdzie jest platny i w tym programie w zabezpieczeniach pisało WEP
zDaleKi

mentor1986 pisze:Dla pewności skoczyłem do McDonald gdzie jest platny i w tym programie w zabezpieczeniach pisało WEP
1) Rozumiem, że tam nie było problemu z połączeniem? Pytając inaczej czy już gdzieś łączyłeś się po WiFi i wszystko chodziło poprawnie?

2) Z tego co czytam, to jednak polegasz na automatycznym łączeniu. Czy próbowałeś stworzyć połączenie całkowicie ręcznie wg. tego mojego opisu?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
mentor1986

W tym problem że w Mc potrzebowałem klucza a go nie miałem.Nie wiem nawet skąd mogę go wziąć. Przede wszystkim polegam na ustawieniach standardowych.Nigdy również mi się nie udało połączyć z Wi-Fi jeżeli krok po kroku wklepałem sieć ręcznie. Dziś skoczę jeszcze do Orange tam również jest darmowy hotspot i będę próbował...
zDaleKi

mentor1986 pisze:Dziś skoczę jeszcze do Orange tam również jest darmowy hotspot i będę próbował.
Sprawdź tam, gdyż generalnie jeżeli to jest darmowy hotspot i jest wykrywany, to powinieneś dać tylko connect i powinno działać ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
mentor1986

Dziś wracałem do domu i złapałem jakąś niezabezpieczoną sieć...Oczywiście miałem włączony Wi-Fi:)Po włączeniu Wi-Fi utility w signal strenght pisało exelent i status Connected...Włączyłem przeglądarkę i wpisałem adres ale wyskoczył mi błąd że nie może wyświetlić strony i żebym spróbował ponownie.Czyli myślę że dalsze próby konfiguracji przyniosą oczekiwany skutek:)Dodam że zainstalowałem kilka aplikacji

Hitchihiker
Wi-FiKnife
Jongma WMWifiRouter

Postępy dają satysfakcje a w tym temacie jestem zupełnie zielony:P
zDaleKi

mentor1986 pisze:Dziś wracałem do domu i złapałem jakąś niezabezpieczoną sieć
Rozumiem, ze to tylko do testu, bo takich działań nie popieramy.
mentor1986 pisze:Postępy dają satysfakcje a w tym temacie jestem zupełnie zielony
Czyli WiFi działa ale gdzieś robisz problem w konfiguracji. Ja jeszcze raz zrobiłem tak jak to opisane jest w poradniku i wszystko poszło bez problemu.

Zobacz może jeszcze co jest ustawione wg. tego: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=79340#79340
A dokładniej to po EDIT, czyli: Start -> Settings-> zakładka Connections->ikona connections->Manage existing connections
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
mentor1986

Oczywiście że do testów :)Nie mam zamiaru latać gdzieś po krzakach i szukać niezabezpieczonych sieci :) Prawdopodobnie robię gdzieś błąd w konfiguracji lub pomogły mi zainstalowane programy....Jak mi się uda złapać net w darmowym hotspocie to dam znać...Z góry dzięki za wiele cennych wskazówek:)
zDaleKi

mentor1986 pisze:robię gdzieś błąd w konfiguracji lub pomogły mi zainstalowane programy
Kiedyś też tak miałem, że z jednym darmowym hot-spotem mi się nie łączyło. Nie wiem do dziś dlaczego ;) Ale robiłem HR (z innego powodu) i od tamtej pory działa ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
mentor1986

Dziś byłem w Orange...Niestety po raz kolejny nie udało mi się połączyć na wczorajszych ustawieniach...ale:
Zrobiłem HR i...udało mi się połączyć z hotspotem a nawet połączyć z internetem :)
Wcześniej grzebałem w opcjach połączeń My ISP itp. (tam gdzie ustawia się serwer WAP GPRS)i pewnie dlatego pewnie była lipa
Po HR nic tam nie ruszałem w My ISP tylko tworzyłem nowe "rodzaje połączeń" i teraz działa:)
Wychodząc ustawiłem My ISP domyślnie i luz...
Trochę hao tyczna ta moja wypowiedz :)

Jeszcze raz wielkie dzięki BliSki
zDaleKi

mentor1986 pisze:Zrobiłem HR i...udało mi się połączyć z hotspotem a nawet połączyć z internetem
Czyli coś było namieszane w systemie i jak zwykle HR się sprawdził ;)
mentor1986 pisze:Jeszcze raz wielkie dzięki BliSki
Proszę bardzo, przynajmniej rada z HR coś dała ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ