Publiczne IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Publiczne IP
sluchajcie !!
mam problem . mam internet bezprzewodowy i nie jestem pewien czy mam publiczny adres ip dlatego :
1 : Jak sprawdzić czy mam publiczny adres ip ? ? ? ?
2 : Mam łącze 512 kb/s noi w południe nie moge sie połączyć z żadną grą . Czy to wina publicznego ip ??
3 : Co jest przyczyną tego że nie moge sieciowo grać ( na pewno nie przeciążony serwer gier bo kumple [neostrada] mogą normalnie grać) ??
4 : Co robić ??
mam problem . mam internet bezprzewodowy i nie jestem pewien czy mam publiczny adres ip dlatego :
1 : Jak sprawdzić czy mam publiczny adres ip ? ? ? ?
2 : Mam łącze 512 kb/s noi w południe nie moge sie połączyć z żadną grą . Czy to wina publicznego ip ??
3 : Co jest przyczyną tego że nie moge sieciowo grać ( na pewno nie przeciążony serwer gier bo kumple [neostrada] mogą normalnie grać) ??
4 : Co robić ??
My?l? wi?c mnie nie ma 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Publiczne IP
Wejść np. na stronę MojAdresIP.pl a następnie sprawdzić jakie IP ma Twój komputer. Jeśli oba adresy będą jednakowe, oznacza to, że masz właśnie zewnętrzny adres IP. Jeśli natomiast IP Twojego komputera będzie miało początek 10.x.x.x lub 172.x.x.x lub 192.168.x.x oznacza to, że masz niestety prywatne IP.sienik pisze:Jak sprawdzić czy mam publiczny adres ip ??
Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka. Najprawdopodobniej łącze masz dzielone między wiele osób i wówczas wszyscy korzystają z netu, stąd takie problemy.sienik pisze:Mam łącze 512 kb/s noi w południe nie moge sie połączyć z żadną grą . Czy to wina publicznego ip ??
Być może Twój ISP coś blokuje, jakieś porty.sienik pisze:Co jest przyczyną tego że nie moge sieciowo grać ( na pewno nie przeciążony serwer gier bo kumple [neostrada] mogą normalnie grać) ??
Popytać innych użytkowników sieci lub ISP czy czegoś czasem nie ogranicza.sienik pisze:Co robić ??
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
- Użytkownik forum
hmm . mam jeszcze jedno pytanie . jeżeli chciałbym skorzystać z usługi netii a nie mam telefonu stacjonarnego (ale miałem , jeszcze pozostał kabelek
) to ile by mnie wyniosło : 1 : aktywacja
2 : miesięczna opłata
3 : i czy jest możliwość nieskorzystania z usług instalacyjnych (mam brata który tym sie zajował ) ??
Wszystko chciałbym wziąć w prędkości 512 kb a jeżeli nie da sie tak to 1 mb
:)

2 : miesięczna opłata
3 : i czy jest możliwość nieskorzystania z usług instalacyjnych (mam brata który tym sie zajował ) ??
Wszystko chciałbym wziąć w prędkości 512 kb a jeżeli nie da sie tak to 1 mb

My?l? wi?c mnie nie ma 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
W tym celu najlepiej zadzwonić do Netii i ich się zapytać. Wszystko zależy od możliwości technicznych (telefon to nie to samo co ADSL jeśli o mozliwości techniczne chodzi). Najlepiej zadzwonić i zapytać - 0 801 802 803 albo 22 711 11 11.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
- Użytkownik forum

Ostatnio zmieniony 2008-05-18, 21:07 przez sienik, łącznie zmieniany 1 raz.
My?l? wi?c mnie nie ma 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sienik, wyedytowalem twojego posta na troche mniej razacego w oczy, ale jednak tresci w nim ciagle brak. Moze bys rozwinal swoja mysl? 

-
- Użytkownik forum
już wszystko wiem dzięki za fatyge i w ogóle to moi zakichani usługodawcy mnie oszukują . wnosze o zamknięcie tego tematu i wszystkich moich bo już forum mi pomogło
Nie używamy tu wulgaryzmów i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Nie używamy tu wulgaryzmów i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 20:54 przez sienik, łącznie zmieniany 1 raz.
My?l? wi?c mnie nie ma 

-
- Początkujący użytkownik forum
Mam Viste, jak sprawdzam ip komputera (cmd, ipconfig) to mi wyskakuje
Adres IPv4 - 10.1....
Maska podsieci : 225.225.225.0
Brama domyślna 10.1.....
A jak wchodze na jakąś stronke to 84.201.XXX.117
To znaczy ze mam ip wewnetrzne??? Powinienem miec publiczne, place za to dodatkowo 5zł za każdy miesiąć. Nie mam neta bezprzewodowego, ale to chyba nie ma znaczenia. Prosze o pomoc
Adres IPv4 - 10.1....
Maska podsieci : 225.225.225.0
Brama domyślna 10.1.....
A jak wchodze na jakąś stronke to 84.201.XXX.117
To znaczy ze mam ip wewnetrzne??? Powinienem miec publiczne, place za to dodatkowo 5zł za każdy miesiąć. Nie mam neta bezprzewodowego, ale to chyba nie ma znaczenia. Prosze o pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, to znaczy, że masz wewnętrzne. Ale może operator nie daje tak na prawdę "publicznego" tylko przekierowuje porty? Sprawdzałeś np. w programach p2p czy uważają, że jesteś za NATem?banannn pisze:To znaczy ze mam ip wewnetrzne???
-
Dziięki za informacje, w eMule mam LowID, torrencie yellow light w listen port. Jak moge sprawdzic czy jestem za NATem? Jeśli przekierowują porty to mam szanse na zielone światło w torrencie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, tak powinno być (zielone światło).banannn pisze:Jeśli przekierowują porty to mam szanse na zielone światło w torrencie?
Masz jakieś firewalle lub zaporę windowsa? Jeśli nie to cię przewalili na 5zł/miesiąc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesteś za NATem.banannn pisze:w eMule mam LowID, torrencie yellow light w listen port
Jeśli by przekierowywali to tak.banannn pisze:Jeśli przekierowują porty to mam szanse na zielone światło w torrencie?
-
Firewalla żadnego nie instalowałem a zapore windowsa wylonczylem calkowicie. Dzięki, jutro do nich zadzwonie ważne ze jest pewność ze nie mam publicznego IP.