Wyłączenie hałasu w głośnikach
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wyłączenie hałasu w głośnikach
Iplus + modem nokia 6020+kabel.Jak wyłączyć dzwięk w głośnikach ,chodzi mi o hałas przy ściąganiu i zmianie stron jest to hałas tak jakby modem sie łączył tak jak telefon komórkowy leży koła telewizora i ktoś dzwoni wtedy słychac w glosnikach taki dzwiek.Moge wyłączyc dżwięk na głośnikach żeby nie charczało ,ale już nie można normalnie korzystać z kompa gdy jest potrzebny dżwięk.Czy można gdzieś w ustawieniach wyłączyc całkowicie dzwiek modemu łączenia z netem nawet netu ,ale żeby nie wyłaczać glośników
-
- Stały użytkownik forum
Re: Wyłączenie hałasu w głośnikach
to są zwyczjne zakłucenia,odstaw modem dalej i nie będzie.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Dźwięk który słyszysz to zakłócenia wywołane przez telefon.
Ktoś może wyjaśni to bardziej technicznie, ale mi chodzi tylko o opis bardzo ogólny
Rozwiązaniem może być maksymalne odsunięcie telefonu od głośników (i monitora - przy LCD nie zaobserwowałem tego).
Ktoś może wyjaśni to bardziej technicznie, ale mi chodzi tylko o opis bardzo ogólny

Rozwiązaniem może być maksymalne odsunięcie telefonu od głośników (i monitora - przy LCD nie zaobserwowałem tego).
Ostatnio zmieniony 2006-03-25, 17:56 przez Vipera, łącznie zmieniany 1 raz.
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
rozwiazania :)
Owy dzwiek spowodowany jest indukcja elektomagnetyczna w glosnikach przez fale i pole elektromagnetyczne generowane przez telefon:
- rozwiazania:
1. oddalenie telefonu od monitora i glosnikow - czasem malo skuteczne z kablem
2. uzycie telefonu z BT
3. nie zastawianie telefonu roznymi przeszkodami powodujacymi sie "rozpelzanie" pola EM
4. wymuszenie netmonitorem pasma 1800 Mhz - nie ma ono az takich wlasciwosci indukujacych i nadawanie telefonu ma mniejsza moc - 0.8 W zamiast 2 W przy pasmie 900 MHz
5. skorzystanie z telefonu UMTS - tez nie generuje absolutnie zadnych slyszalnych przynajmniej dla mnie indukcji - nie chodzi oczywiscie tylko o pasmo - 2100 Mhz ale i o moc maksymalna ktora ksztaltuje sie na poziomie 0.125 W
- rozwiazania:
1. oddalenie telefonu od monitora i glosnikow - czasem malo skuteczne z kablem
2. uzycie telefonu z BT
3. nie zastawianie telefonu roznymi przeszkodami powodujacymi sie "rozpelzanie" pola EM
4. wymuszenie netmonitorem pasma 1800 Mhz - nie ma ono az takich wlasciwosci indukujacych i nadawanie telefonu ma mniejsza moc - 0.8 W zamiast 2 W przy pasmie 900 MHz
5. skorzystanie z telefonu UMTS - tez nie generuje absolutnie zadnych slyszalnych przynajmniej dla mnie indukcji - nie chodzi oczywiscie tylko o pasmo - 2100 Mhz ale i o moc maksymalna ktora ksztaltuje sie na poziomie 0.125 W
mówisz i masz 
To, co słyszysz w głośnikach/słuchawkach, to interferencja spowodowana falami magnetycznymi. Ponieważ modem, jak i komórka sieje pole dookoła z charakterystyką dookólną, wszystko, co znajdzie się w zasięgu tego pola, jest przez nie zakłócane. Teoretycznie nie powinno być problemu, bo modem pracuje na bardzo wysokich częstotliwościach, których nie niewychwytuje przecież ani ludzkie ucho, a tym samym są to czetotliwości leżace poza zasięgiem pracy wzmacniaczy audio i nie powinny ich wzbudzać do pracy. Jednak za w/w zakłócenia odpowiedzialny jest cały tor wejściowy sygnału, a dokładnie brak odpowiednich filtrów. W efekcie czego część sygnału wysokiej częstotliwości zawierający niepożądane dla Ciebie informacje (pyrypyp pyrypyp pyrypyp
) jest "dekodowany" - przesuwany do częstotliwości słyszalnych przez elementy takie jak np. tranzystory. Objawia się to właśnie takimi jak opisujesz zakłóceniami...
Co można zrobić - albo odsuwasz modem, albo zmieniasz system audio
. Jeśli nie całościowo, to warto zainwestować w lepsze kable do głośników (najcześciej one leżą blisko modemu i przejmują sygnał pasożytniczy) z lepszą separacją magnetyczną. Albo lepszy wzmacniacz z filtrem wysokiej częstotliwości - takie rzeczy zrobi Ci każdy student telekomunikacji za grosze 
posprawdzaj też wszystkie końcówki, bo one muszą być dokładnie pozaciskane i osłonięte, najlepiej przez kogoś kto się na tym zna - czytaj: robienie tego samemu kombinerkami jest zdecydowanie kiepskim pomysłem
ps. błagam Was... hałasu....

To, co słyszysz w głośnikach/słuchawkach, to interferencja spowodowana falami magnetycznymi. Ponieważ modem, jak i komórka sieje pole dookoła z charakterystyką dookólną, wszystko, co znajdzie się w zasięgu tego pola, jest przez nie zakłócane. Teoretycznie nie powinno być problemu, bo modem pracuje na bardzo wysokich częstotliwościach, których nie niewychwytuje przecież ani ludzkie ucho, a tym samym są to czetotliwości leżace poza zasięgiem pracy wzmacniaczy audio i nie powinny ich wzbudzać do pracy. Jednak za w/w zakłócenia odpowiedzialny jest cały tor wejściowy sygnału, a dokładnie brak odpowiednich filtrów. W efekcie czego część sygnału wysokiej częstotliwości zawierający niepożądane dla Ciebie informacje (pyrypyp pyrypyp pyrypyp

Co można zrobić - albo odsuwasz modem, albo zmieniasz system audio

posprawdzaj też wszystkie końcówki, bo one muszą być dokładnie pozaciskane i osłonięte, najlepiej przez kogoś kto się na tym zna - czytaj: robienie tego samemu kombinerkami jest zdecydowanie kiepskim pomysłem

ps. błagam Was... hałasu....

-
- Użytkownik forum
Dziękuje Wszystkim za odpowiedż i przepraszam za ten hałas w nagłówku przez "ch"
ps. a to takie było proste
ps. a to takie było proste
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Po rozpatrzeniu przyznania się do zarzucanej zbrodni przez ob. Roberta P.Robert p pisze:przepraszam za ten hałas w nagłówku przez "ch"
Oraz wysłuchania słów skruchy, rzeczony "chałas" stał się "hałasem"
Pozdrawiam.
Ps. - Informacja na przyszłość dla użytkowników forum:
Jeżeli któryś z was popełni błąd, cos wpisze nie tak jak by chciał, jako autor może to zmienić edytując swój post (przycisk - zmień).
Zmianę w temacie autor tematu również może wprowadzić osobiście.
Wyświetlany temat to ten który został podany w pierwszym poście, który rozpoczyna wątek.
A w razie problemów można zgłosić się do któregoś z Moderatorów forum.
Po to tu (między innymi) jesteśmy.
Ostatnio zmieniony 2006-03-25, 18:20 przez Vipera, łącznie zmieniany 1 raz.
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czasami wystarczy obrócić telefon inną stronę i te zakłucenia znikają lub sa o wielw mniej słyszlne. 

iPlus+E61i=FUN