Widze ze ludzie na tym forum znaja sie na rzeczy wiec moze mi ktos pomoze/doradzi.
Mam wap54g-eu i wag200g-eu.
Pytania:
1. Czy wap54g-eu moze pracowac w trybie repeater dla wag200g-eu bo mam problem z uruchomieniem tego? Gdzies czytalem ze ogolnie wspolpracuje z wireless-g (a wlasnie tak sie nazywa router).
2. Czy mozliwa jest konfiguracja:
wag200g-eu ))))(((( wap54g-eu(repeater) ))))(((( wap54g-eu(repeater)
lub
wag200g-eu ))))(((( wap54g-eu(AP) ))))(((( wap54g-eu(repeater)
legenda: ))))(((( -komunikacja bezprzewodowa
3. Jesli nie da sie osiagnac powyzszych ustawien to jakie urzadzenie kupic aby otrzymac wzmocnienie sygnalu w 2 pktach w domu(do ktorych rowniez moga podlaczyc sie uzytkownicy z laptopami) - chodzi o to aby nie bylo zadnych kabli ? schemacik:
wag200g-eu ))))(((( XXX ))))(((( wap54g-eu(repeater)?
XXX - sprzet do zakupu
Wspolpraca wap54g-eu i wag200g-eu ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wspolpraca wap54g-eu i wag200g-eu ?
Widzę, że jakoś temat umknął naszej uwadze 
Spróbuję się coś wypowiedzieć w miarę swojej wiedzy, ale nie testowałem własnoręcznie takiej konfiguracji:

Spróbuję się coś wypowiedzieć w miarę swojej wiedzy, ale nie testowałem własnoręcznie takiej konfiguracji:
Powinien działać. Generalnie jest to sprzęt tej samej firmy, więc nie powinno być problemów. Mówię tak dlatego, że niby nawet najuniwersalniejsze AP-Repeater potrafią kaprysić z różnymi producentami.viri pisze:1. Czy wap54g-eu moze pracowac w trybie repeater dla wag200g-eu bo mam problem z uruchomieniem tego? Gdzies czytalem ze ogolnie wspolpracuje z wireless-g (a wlasnie tak sie nazywa router).
Teoretycznie powinno być ok. ALE. No właśnie - przy tej konfiguracji drugi AP-Repeater ogranicza sygnał już 4-krotnie (za każdym wzmocnieniem sygnału spada szybkość, bo AP-Repeater dzieli swoje pasmo - musi i odbierać i zaraz rozsyłać). Czyli masz w tym przypadku 54Mbps/4 = 13,5Mbps, czyli full duplex będzie toniecałe 7Mbps. I to wszystko przy idealnych warunkach, wystarczy drobne zawahanie i może nie działać.viri pisze:2. Czy mozliwa jest konfiguracja:
wag200g-eu ))))(((( wap54g-eu(repeater) ))))(((( wap54g-eu(repeater)
Tego nie do końca rozumiem. Czym się to różni od wcześniejszej wersji?viri pisze:wag200g-eu ))))(((( wap54g-eu(AP) ))))(((( wap54g-eu(repeater)
W najgorszym razie możesz pod XXX wstawić dwa AP zamiast jednego połączone ze sobą kablem, jeden AP Client a drugi zwykły AP Infrastructure. Oczywiście nie muszą wtedy to być Linksysy, a np. TP-Linki żeby oszczędzić na koszcie.viri pisze:3. Jesli nie da sie osiagnac powyzszych ustawien to jakie urzadzenie kupic aby otrzymac wzmocnienie sygnalu w 2 pktach w domu(do ktorych rowniez moga podlaczyc sie uzytkownicy z laptopami) - chodzi o to aby nie bylo zadnych kabli ? schemacik:
wag200g-eu ))))(((( XXX ))))(((( wap54g-eu(repeater)?