Nowa instalacja radiowki.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Nowa instalacja radiowki.
Będę miał jakąś nową instalację i żeby mieć wifi najpierw muszę mieć podobno tp point a z tego na reutera wifi. Dużo drożej mnie to wyniesie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Nowa instalacja radiowki.
Ciężko to się czyta, "polska język trudna język" ale tak może mówić Zulu-Gula.
Musisz mieć antenę, AccesPoint Client, Router z WiFi więc koszt rzędu 170zł za te 2 urządzenia.
np. tplink wa501g 72zł (APC)
i router tplink wr543g 92zł
Musisz mieć antenę, AccesPoint Client, Router z WiFi więc koszt rzędu 170zł za te 2 urządzenia.
np. tplink wa501g 72zł (APC)
i router tplink wr543g 92zł
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Przepraszam ale pisze z komórki i tak się wyświetla. Dziękuję za odp.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Postaram się zrozumieć to pytanie, ale jak już napisał wojteks, ciężko z tym będzie.
Przykładowy koszt sprzętu podał Ci wojteks, więc policz sam. Bo nie wiemy czy już masz router czy nie itd.
Nową od swojego ISP czy od innego ISP?soniakk pisze:Będę miał jakąś nową instalację
Tak, to najlepsze rozwiązanie i wiele tego tematów jest na forum. Znajdziesz to w FAQ linka masz w moim podpisie o dzieleniu łącza....soniakk pisze:żeby mieć wifi najpierw muszę mieć podobno tp point a z tego na reutera wifi
Dużo drożej od czego?soniakk pisze:Dużo drożej mnie to wyniesie?
Przykładowy koszt sprzętu podał Ci wojteks, więc policz sam. Bo nie wiemy czy już masz router czy nie itd.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Teraz mam iplusa,to bedzie moja pierwsza radiowka. Mam tylko laptopa z wifi i nie będę dzielił łącza-tylko jedne. Chcę korzystać z internetu w każdym miejscu w domu.
- wojteks
- *** Administrator ***
To troszkę wyjaśnia, nie potrzebujesz routera a tylko 1 AP Client i AP do nadawania po domu czyli koszt rzędu 150zł plus cena anteny. Tak naprawdę zależy co dostawca daje w cenie montażu bo jeżeli daje antenę i APClient'a to wystarczy dokupić AP nadające na dom.soniakk pisze:Mam tylko laptopa z wifi i nie będę dzielił łącza-tylko jedne.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tak. Nie miałbym problemu,ale facet instaluje jakies nowe zestawy klienckie -300 zł i mówi -że będę musial mieć tp point-a a potem nadajnik na dom.
[ Dodano: 2008-06-14, 14:34 ]
Będę miał kabel o końcówce jak do telefonu.
[ Dodano: 2008-06-14, 14:34 ]
Będę miał kabel o końcówce jak do telefonu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Podejrzewam że to właśnie AP Client montowany w puszce przy antenie i do mieszkania wchodzi kabel zakończony RJ-45 (8 styków ethernet) i jest jeszcze dołączone zasilanie PoE do tego kabla. Normalnie do tego kabla można podłączyć bezpośrednio kartę sieciową komputera/laptopa. W tej sytuacji wystarczy Ci na dom 1 AccesPoint czyli np. WA501G.soniakk pisze:nowe zestawy klienckie -300 zł
Raczej rj-45 czyli 8 styków jak dla kabla ethernet, telefon ma tylko 6 styków i tylko 2 używane.soniakk pisze:Będę miał kabel o końcówce jak do telefonu.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Aha. Dzięki. Jestem laikiem w tych sprawach więc piszę to co wiem. Kumpel ma już założone i ma puszkę z zasilaniem. No i taki kabel w domu.
-
- Użytkownik forum
Rozmawiałem z tym facetem co zakłada i mówił ze sam acces poin nie wystarczy. Nie chce nie potrzebne koszta robic.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo on pewnie myśli że chcesz dzielić na kilka komputerów więc zakup wr543 albo inny router z WiFi (różnica w kosztach to 20-120 zł zależy jaki wybierzesz ale polecam Linksys wrt54gl z softem Tomato)soniakk pisze:tym facetem co zakłada i mówił ze sam acces poin nie wystarczy
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mój temat, też z tym będę walczył 
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12410
mam pytanie tylko czy są AP Client z np. 2 i więcej wyjściami LAN
chodzi mi o to ze chciałbym np. w pokojach pozakładać ze gniazdka, fakt faktem można by pociągać dopiero od rutera na gniazdka ale jak będzie sygnał z ap client w gniazdku to można będzie przenieś ruterka to innego pokoju w kazdej chwili
a propo są ruterki z odkręcaną antenka dokólną zeby zamoczaować moczniejsza?

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12410
mam pytanie tylko czy są AP Client z np. 2 i więcej wyjściami LAN
chodzi mi o to ze chciałbym np. w pokojach pozakładać ze gniazdka, fakt faktem można by pociągać dopiero od rutera na gniazdka ale jak będzie sygnał z ap client w gniazdku to można będzie przenieś ruterka to innego pokoju w kazdej chwili
a propo są ruterki z odkręcaną antenka dokólną zeby zamoczaować moczniejsza?
-
- Użytkownik forum
Byc moze,ale mu tłumaczyłem. A to urządzenie ciężko jest ustawić żeby dobrze działało?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie wtedy już nie jest AP Client, tylko brama WISP, troszkę bardziej skomplikowana sprawa.NOTTI80 pisze:mam pytanie tylko czy są AP Client z np. 2 i więcej wyjściami LAN
Oczywiście są, np polecany przeze mnie WRT54GL, ale on ma trochę mniej popularną złączkę (RP-TNC z tego co pamiętam).a propo są ruterki z odkręcaną antenka dokólną zeby zamoczaować moczniejsza?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma z tym już problemów Jo_gurt.Jo_gurt pisze:ale on ma trochę mniej popularną złączkę (RP-TNC z tego co pamiętam).