Na próbę, żeby zobaczyć ile się faktycznie ściąga z netu przy normalnej pracy, zainstalowałem programik NetStat Live, często wskazywany jako najlepszy do tego celu.
Po ok. 2 godz niezbyt intensywnego przeglądania stron (gazeta.pl i tym podobne) pokazał mi, że ściągnąłem 62MB. W tym samym czasie licznik wbudowany w Windows (w połączenia sieciowe->połączenie lokalne) pokazał nieco ponad 8 MB.
Któremu wynikowi wierzyć? I, co najważniejsze, który z tych dwóch "liczy się" do limitu transferu wyznaczonego przez operatora?
Pozdrawiam
Jak zmierzyć ilość ściągniętych KB?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
wikara1
zobacz tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1530
i ściągni sobie ja używam netmeter i pokazuję tak jak należy wysłane i pobrane.
pozdrawiam
i ściągni sobie ja używam netmeter i pokazuję tak jak należy wysłane i pobrane.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-02-12, 11:44 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Jak zmierzyć ilość ściągniętych KB?
Weź jeszcze pod uwagę, jak operator liczy dane.macek pisze:I, co najważniejsze, który z tych dwóch "liczy się" do limitu transferu wyznaczonego przez operatora?
Dla przykładu w Erze:
Kilkakrotne włączenie i wyłączenie neta, pomimo że fizycznie prześlesz i odbierzesz jedynie (powiedzmy) 30 kB, zostanie podliczone przez operatora (załóżmy 5 połączeń) jako 5 x 500 kB x 2 = 5000 kBDopuszczalny limit (2GB lub 0,5GB zależny od promocji) jest liczony łącznie za dane wysłane/odebrane.
W ramach korzystania z usługi blue connect (APN: erainternet, erawap oraz punkty dostępowe HotSpot), przesyłane dane są naliczane za każde rozpoczęte 500 kB oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP); 1kB = 1024B.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jak zmierzyć ilość ściągniętych KB?
Vipera pisze:Weź jeszcze pod uwagę, jak operator liczy dane.macek pisze:I, co najważniejsze, który z tych dwóch "liczy się" do limitu transferu wyznaczonego przez operatora?
Dla przykładu w Erze:Kilkakrotne włączenie i wyłączenie neta, pomimo że fizycznie prześlesz i odbierzesz jedynie (powiedzmy) 30 kB, zostanie podliczone przez operatora (załóżmy 5 połączeń) jako 5 x 500 kB x 2 = 5000 kBDopuszczalny limit (2GB lub 0,5GB zależny od promocji) jest liczony łącznie za dane wysłane/odebrane.
W ramach korzystania z usługi blue connect (APN: erainternet, erawap oraz punkty dostępowe HotSpot), przesyłane dane są naliczane za każde rozpoczęte 500 kB oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP); 1kB = 1024B.
Jeśli chcesz używać takiego programu, który pozwolli Ci sprawdzać koszty wysłanych i odebranych danych, to proponuję program MagiTime. W pełni darmowy. Można w nim ustawić filtry, ile danych ile kosztuje i będzie Ci pokazywał ile Cię każde połączenie kosztuje.
Back to the Future