konfiguracja blackbox'a
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
konfiguracja blackbox'a
Witam. Kiedyś miałem problem z konfiguracją tp linka wr543g- chodziło wtedy o zmiane maca wlan, co w tym akurat sprzecie było nie mozliwe. Poradzono mi na tym forum abym zakupił blackbox'a w którym jest funkcja clone mac wlan. Mój problem dotyczy ogólnej konfiguracji tegoż sprzetu. Mam internet radiowy, stałe ip. Nie wiem dokładnie co mam ustwic w tym routerze od Setup Wizard po TCP/IP Settings( ktoś kto ma tego typu sprzet wie o co chodzi) co gorsza nie mam pojecia gdzie i jak sklonowac tego maca wlan:) oraz jakie parametry ustawic w mojej karcie sieciowej( chodzi o TCP/IP). Do tego routera mam zamiar podpiać tp linka TL-WA501G, który bedzie rozsyłał sygnał bezprzewodowo po domu np na laptopy. Dzięki za pomoc
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: konfiguracja blackbox'a
Ustaw BBoxa w tryb WISP (3 opcja w kreatorze), mac sklonuj na WANie, podając adres mac bez separatorów (:), stałe IP jakie przydziela Ci Twój ISP przypisz do WAN, na LANie odpal serwer DHCP i na swoim kompie ustaw automatyczne ustawianie IP, TPlinka 501 ustaw w standardowy AP z IP z puli jaką ma przyznawać serwer DHCP na BBoxie żebyś nie miał problemów z konfiguracją... i tyle...
jutro to dzis... tyle że jutro 

-
- Użytkownik forum
Z tym,że ten net radiowy ma zabezpieczenie w postaci filtracji adresów mac, więc jesli podepne tego swojego routera BB z jego seryjnym mackiem, to net nie bedzie mi działał, poniewaz tego adresu nie przepusci. Musze, wiec zmienic maca ale w opcji WLAN, a nie WAN(WAN jest tu akurat chyba bezużyteczny). I tu sie pojawia problem- gdzie i jak to zmienic, poniewaz niby jest ta funkcja,ale nie podświetlona i nie moge nic zrobić.
- wojteks
- *** Administrator ***
No nie dokońca bo jeżeli ustawisz WISP (to coś jak AP Client z routerem) to WLAN będzie WAN'emwojciechmz pisze:Musze, wiec zmienic maca ale w opcji WLAN,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
>>> tu oprócz IP nie moge nic zmienic na tp-linku, podpinam go do BB( do portu LAN) i tyle, poniewaz nie moge wejsc na ,,jakąś" strone konfiguracyjną tp linka jak w stylu BB przez przeglądarke. On juz chyba automatycznie jest ustawiony jako AP, w przeciwienstwie do BB który ma byc domyslam sie jako AP Client.morion pisze:TPlinka 501 ustaw w standardowy AP z IP z puli jaką ma przyznawać serwer DHCP
[ Dodano: 2008-06-15, 22:36 ]
tak,wiec zrobie,ale dopiero w piatek:) całe to moje przedsięwzięcie jest w tej chwili 100 kilosów ode mnie, w razie jakis problemów, które jak znam zycie na pewno bedą...zgłosze sie. Chwilowo dzięki za pomoc.wojteks pisze:No nie dokońca bo jeżeli ustawisz WISP (to coś jak AP Client z routerem) to WLAN będzie WAN'em
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojciechmz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
TPLink ma domyślny adres do konfiguracji i musi się na niego dać wejść, niestety nie mam manuala pod ręką żeby Ci go podać (może pisze na etykiecie?). Owszem fabrycznie jest ustawiony jako AP ale żeby zmienić kanał, ustawić szyfrowanie itp. trzeba się na niego zalogować.wojciechmz pisze:poniewaz nie moge wejsc na ,,jakąś" strone konfiguracyjną tp linka
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
tak,ma chyba 192.168.0.1, i wydaje mi sie, ze gdybm chciał wejsc w jego ustawienia musiałbym podpiąc sie do niego bezposrednio tj: laptop>>>kablem np UTP>>> do TP linka (do jedynego wejcia WAN),a nie jak to robiłem do tej pory: net>>>R-SMA do BB>>>TP link>>>bezprzewodowo do lapa(z którego wtedy mogłem połaczyć sie tylko z BB 192.168.0.254) ...musze to jeszcze wszystko sprawdzić....
- wojteks
- *** Administrator ***
Dobrze piszesz, po kablu musisz się zalogować (może jest opcja dopuszczająca logowanie po WiFi ale trzeba ją uaktywnić (jak się zalogujesz to zmień IP na 1 niższe niż BB (dla porządku).
Nie pomagam na PW!