N70 jako modem do SIMDATA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
N70 jako modem do SIMDATA
Witam
Zastanawiam się czy telefon NOKIA N70 będzie dobry jako modem do usługi SIMDATA. Chodzi mi o to czy szybkość transmisji będzie dobra , taka jak np. w kartach PCMCIA (są tam jakieś klasy UMTS czy EDGE). Nie mogę znaleźć danych dotyczących transmisji w tym telefonie, a nawet gdybym je znalazł to i tak nie wiele mi powiedzą. I jeszcze jedno pytanie - czy transmisja do komputera przez bluetooth będzie tak samo szybka jak przez kabel?
Zastanawiam się czy telefon NOKIA N70 będzie dobry jako modem do usługi SIMDATA. Chodzi mi o to czy szybkość transmisji będzie dobra , taka jak np. w kartach PCMCIA (są tam jakieś klasy UMTS czy EDGE). Nie mogę znaleźć danych dotyczących transmisji w tym telefonie, a nawet gdybym je znalazł to i tak nie wiele mi powiedzą. I jeszcze jedno pytanie - czy transmisja do komputera przez bluetooth będzie tak samo szybka jak przez kabel?
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: N70 jako modem do SIMDATA
Fajny telefonik tylko trochę drogi
będzie dobry.
GPRS 10 klasy = max ok 54kb/s
EDGE 10 klasy = max ok 247kb/s
UMTS = max ok 384kb/s
BTW Nokia przygotowuje już nastepce tego telefonu czyli N73

GPRS 10 klasy = max ok 54kb/s
EDGE 10 klasy = max ok 247kb/s
UMTS = max ok 384kb/s
BTW Nokia przygotowuje już nastepce tego telefonu czyli N73

iPlus+E61i=FUN
-
Dzięki, za odpowiedź, a co z tym bluetoothem - nie będzie ograniczeń, czy lepiej przez kabel transmisji danych.
Telefon faktycznie trochę drogi ale biorąc pod uwagę to że modem PCMCIA kosztuje 800 - 900 złotych a telefon jest w stanie go zastąpić to warto trochę dołożyć.
Pozdrawiam
Telefon faktycznie trochę drogi ale biorąc pod uwagę to że modem PCMCIA kosztuje 800 - 900 złotych a telefon jest w stanie go zastąpić to warto trochę dołożyć.
Pozdrawiam
- Enzo
Ja osobiście nie <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> z BT ale wydaje mi się że nie będzie wolniejszy od kabla.
W pełni się zgadzam. A jak jeszcze zainstalujesz np. Opere mini i jadu gadu to telefonik będzie nie do przebicia.kobi033 pisze:Telefon faktycznie trochę drogi ale biorąc pod uwagę to że modem PCMCIA kosztuje 800 - 900 złotych a telefon jest w stanie go zastąpić to warto trochę dołożyć.
iPlus+E61i=FUN
- magmike
Będzie nawet lepsza jeśli połączysz przez bluetooth, bo zawsze możesz telefon ustawić tam gdzie jest najlepszy sygnał i to jest na plus dla połączenia via bluetooth.kobi033 pisze:Chodzi mi o to czy szybkość transmisji będzie dobra , taka jak np. w kartach PCMCIA
pozdrawiam, magmike
-
Dzięki, tak właśnie myślałem z tym bluetoothem że telefon może leżeć w najlepszym zasięgu a do tego może być podłączony do ładowarki.
I jeszcze jedno, plus oferuje opcję nieograniczonej transmisji danych za 49 PLN do abonamentu telefonicznego. To chyba dobra propozycja? Ktoś z tego korzysta??
I jeszcze jedno, plus oferuje opcję nieograniczonej transmisji danych za 49 PLN do abonamentu telefonicznego. To chyba dobra propozycja? Ktoś z tego korzysta??
- Enzo
Jeżeli chodzi o nieograniczoność tej oferty to jest w tym jeden haczyk, mianowicie w regulaminie jest napisane: "W celu eliminowania nadużyć - dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci POLKOMTEL S.A. zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 1 GB przesłanych i odebranychkobi033 pisze:plus oferuje opcję nieograniczonej transmisji danych za 49 PLN do abonamentu telefonicznego. To chyba dobra propozycja?
danych.". Więc nieoganiczoność tej oferty jet trochę ograniczona, chociaż nie słyszałem żeby komuś w plusie obcieli transfer. Jeżeli będziesz w zasięgu UMTS to będzie to całkiem nieźle działać. Ja na iPlusa na razie nie narzekam dla mnie jest to lepsza propozycja niż neo z TP.
A zamiast BT mam 7m przedłużacz do USB puszczony pod dywanem.

iPlus+E61i=FUN
-
Możesz zrezygnować w dowolnej chwili? Mnie powiedzieli że umowę podpisuje się na 12m-cy.Kuna pisze:Mam iPlusa dla abonentów - super sprawa - nic mi na razie nie ograniczają i mogę zrezgnować kiedy chcę - ogólnie polecam
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Tu znajdziesz więcej : iPlus dla Abonentów Plus GSMkobi033 pisze:Mnie powiedzieli że umowę podpisuje się na 12m-cy.
Możesz tez ściągnąć regulamin : plik pdf
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

-
- Użytkownik forum
Bo wzieleś chyba na firme lub bez abonamętu,ale jak masz abonamęt w plusie to możesz aktywowac i dezaktywowac w dowolnej chwili nawet nie wychodząc z domu(a sam abonamęt podpisanie umowy min.na 6 miesiecy za 25 miesięcznie któr jest na rozmowy)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jesteśmy na forum bez-kablikobi033 pisze:Dzięki, tak właśnie myślałem z tym bluetoothem że telefon może leżeć w najlepszym zasięgu a do tego może być podłączony do ładowarki.

Dlatego ja też stawiam na bluetootha

Zamówiłem sobie właśnie "pena" blue i potestuje mój telefonik bez kabla

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Przepraszam, to moje pierwsze forum "bez kabli"
- Enzo
Jakby tak jeszcze zrobili ładowarke bezprzewodowąBliSki pisze:Jesteśmy na forum bez-kablia to do czegoś zobowiązuje
Dlatego ja też stawiam na bluetootha
Zamówiłem sobie właśnie "pena" blue i potestuje mój telefonik bez kabla

iPlus+E61i=FUN
- magmike
Heh. W formie baterii słonecznej naturalnie ;-)Enzo pisze:Jakby tak jeszcze zrobili ładowarke bezprzewodową :idea: to wtedy było by naprawde bez kabli.
pozdrawiam, magmike
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Spoko, to było ironizujące podejście nie upomnieniekobi033 pisze:Przepraszam, to moje pierwsze forum "bez kabli"

Gdyż w końcu mamy tu propagować internet bez kabli, więc i tego
łączącego komórkę z np. notebookiem warto się pozbyć.
Zawsze można użyć drugiej baterii i ładowarki stacjonarnejEnzo pisze:Jakby tak jeszcze zrobili ładowarke bezprzewodowąto wtedy było by naprawde bez kabli.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)