Czy to karta sim? Brak połączenia z netem...
Moderator: Moderatorzy
- de_stroy
- Stały użytkownik forum
Czy to karta sim? Brak połączenia z netem...
Witajcie,
Mam orange free na abo od półtora roku, jest zarejestrowany na osobę która zmarła. Ja korzystam z tego internetu od początku, rachunki przychodzą, a ja je płacę i korzystam... Jednakże dwa dni temu szlag trafił mi kartę sim i zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Jakie objawy? W modemie (ED77) długo nawiązuje połączenie po czym wywala błąd, po przełożeniu karty do telefonu nie loguje się do sieci (brak sieci). Rachunki płacone na bierząco, żeby nie było.
Moje pytanie brzmi - czy po sprawdzenie karty i odbiór duplikatu może się wybrać tylko osoba, która jest właścicielem abonamentu, czy np. może to być ktoś z rodziny? No i zastanawia mnie, czy to na 100% wina karty, ale szanse na to, że nie, są raczej małe...
Ps: Połączenie sprawdzałem w dwóch odmiennych lokalizacjach (dwa końce miasta), więc to na bank nie problemy z zasięgiem, do tego mieszkam pod btsem...
Mam orange free na abo od półtora roku, jest zarejestrowany na osobę która zmarła. Ja korzystam z tego internetu od początku, rachunki przychodzą, a ja je płacę i korzystam... Jednakże dwa dni temu szlag trafił mi kartę sim i zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Jakie objawy? W modemie (ED77) długo nawiązuje połączenie po czym wywala błąd, po przełożeniu karty do telefonu nie loguje się do sieci (brak sieci). Rachunki płacone na bierząco, żeby nie było.
Moje pytanie brzmi - czy po sprawdzenie karty i odbiór duplikatu może się wybrać tylko osoba, która jest właścicielem abonamentu, czy np. może to być ktoś z rodziny? No i zastanawia mnie, czy to na 100% wina karty, ale szanse na to, że nie, są raczej małe...
Ps: Połączenie sprawdzałem w dwóch odmiennych lokalizacjach (dwa końce miasta), więc to na bank nie problemy z zasięgiem, do tego mieszkam pod btsem...
Komu w drogę, temu notebook...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Czy to karta sim? Brak połączenia z netem...
To nie zgłaszane było do operatora? Normalnie idzie się z aktem zgonu jako rodzina i jest robiona cesja bez problemów.de_stroy pisze:jest zarejestrowany na osobę która zmarła.
Nie wiem czy teraz nie będzie problemów. W regulaminie to powinno być.
[ Dodano: 2008-06-19, 01:08 ]
de_stroy, to masz chyba problem.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
§ 20
Wypowiedzenie, rozwiązanie i wygaśnięcie umowy
15. Umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych wygasa wskutek śmierci Abonenta. W dniu stwierdzenia tej okoliczności Operator
zaprzestaje świadczenia usług telekomunikacyjnych i wyłącza kartę SIM Abonenta z sieci.
Jakaś nadzieja w kolejnym artykule.
16. Spadkobiercy Abonenta mogą po uprawomocnieniu się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku zawrzeć umowę o świadczenie
usług telekomunikacyjnych. Przed uprawomocnieniem się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku usługi telekomunikacyjne mogą
być tymczasowo świadczone na rzecz małżonka i zstępnych Abonenta.
Link do regulaminu.
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 472421.pdf
- de_stroy
- Stały użytkownik forum
Problem w tym, że znam te punkty
Ja korzystam z tego internetu obecnie jako awaryjnego i "w terenie", z możliwością odwołania w każym momencie (tak jak mówiłeś, akt zgonu i do operatora). To taka moja rezerwa, a ja nie chcę spisywać cesji, bo nie mam ochoty się już z orange wiązać. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie ta karta sim. Dlatego zadałem pytanie, czy ew. mogą wydać duplikat innej osobie niż widnieje na umowie?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sądzę, że to zależy od obsługi. Może pójść na rękę może nie. Nie wiem czy coś trzeba podpisywać jeśli robią duplikat.
Ja w erze musiałem podać PUK i wszystkie dane numeru (tak tak). Nie jestem pewien czy czegoś nie podpisywałem, że wydano kartę, ale chyba nie.
Ja w erze musiałem podać PUK i wszystkie dane numeru (tak tak). Nie jestem pewien czy czegoś nie podpisywałem, że wydano kartę, ale chyba nie.
- de_stroy
- Stały użytkownik forum
Jestem pełen obaw, że tak prosto to jest tylko jeśli chodzi o pre paid... Jeśli się nie uda to wielka szkoda, bo chciałem jeszcze zabrać neta na wakacjeja.michal pisze:erze musiałem podać PUK i wszystkie dane numeru (tak tak)

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Czasami wystarczy przetrzeć kartę SIM spirytusem żeby wszystko wróciło do normalności. Osobiście mam kartę SIM abonamentową od dobrych kilku lat i jeżeli zaczyna "fixować", po prostu ją czyszczę i działa bez problemów.de_stroy pisze:[...] wywala błąd, po przełożeniu karty do telefonu nie loguje się do sieci (brak sieci). [...]
- de_stroy
- Stały użytkownik forum
Dobra rada - pomogło, widać "domowe" sposoby też działają... Ale połączyłem się niestety tylko raz, stestowałem na gg i po chwili (1 min.) połączenie znów się urwało. Zastanawia mnie, że tym razem cały proces łączenia nie zatrzymuje się już na "łączenie z operatorem", tylko "autoryzacja". Da się jeszcze coś z tym zrobić? Czyścić tą kartę do oporu?mar_kow pisze:Czasami wystarczy przetrzeć kartę SIM spirytusem żeby wszystko wróciło do normalności.
A zależy mi, bo ostatnio wywalczyłem 30% zniżki na abo w orange

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
de_stroy, to może spróbuj modem przeczyścić. 
A może to wina kompa jednak?
Ja mam teraz problem z gt maxem i podobnie wygląda na laptopie.
Szuka sieci 15 min a jak znajdzie to się połączy i rozłączy i znów szuka.
Przełożę do stacjonarnego. Szuka sieci 15 sekund i można cały dzień pracować.
Ewidentnie wina kompa u mnie.

A może to wina kompa jednak?
Ja mam teraz problem z gt maxem i podobnie wygląda na laptopie.
Szuka sieci 15 min a jak znajdzie to się połączy i rozłączy i znów szuka.
Przełożę do stacjonarnego. Szuka sieci 15 sekund i można cały dzień pracować.
Ewidentnie wina kompa u mnie.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Styki wewnątrz modemu również mogą być zabrudzone. Wydzielina naszych rąk powoduje utlenianie się miedzi (właściwie stopu z dodatkiem złota i srebra) którą pokryte są styki. Można spróbować zrobić płaską szpatółkę szerokości karty SIM i przeczyścić. Trzeba uważać aby nic nie zostało w środku oraz używać czystego spirytusu (niezbyt dużo) - w żadnym razie perfum. Pozostawić chwilkę dla odparowania alkoholu i spróbować podłączyć. Styki w telefonie w podobny sposób również czyściłem z pozytywnym rezultatem.
Żeby się upewnić że to wina modemu można wykrzystać chwilowo telefon jako modem.
Żeby się upewnić że to wina modemu można wykrzystać chwilowo telefon jako modem.