WRT54G3G - użycie dwóch łącz na raz.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bigmanpl
Użytkownik forum

WRT54G3G - użycie dwóch łącz na raz.

Post autor: bigmanpl »

Nie wiem czy dobry dział wybrałem na ten temat. Jakby co proszę Moderatorów o przeniesienie do właściwego :)

Od kilku dni posiadam router Linksysa WRT53G3G. Obecnie posiadam dwa łącza do netu. Jedno to Orange Free przez modem Merlin XU870 (włożony w router), drugie to sieć osiedlowa (Ethernet podłączony do portu WAN w routerze). Chciałbym móc za pomocą routera korzystać z obu łącz na raz. Obecnie sytuacja wygląda w ten sposób, że jeśli połączenie 3G jest nieaktywne, łącze się do Internetu przez sieć osiedlową. W momencie gdy połącze się z siecią 3G, cały ruch jest kierowany tą drogą.

Czy w ogóle da się skonfigurować ten router tak, by wykorzystywał oba łącza na raz?

Chciałbym to skonfigurować tak, by cały ruch WWW leciał przez sieć osiedlową, a reszta przez 3G (z racji tego że na 3G mam zewnętrzny IP i działa mi uPNP), po czym jeśli 3G padnie, to żeby cały ruch się przekładał na łącze osiedlowe.

Załadowany firmware to Linksysa v. 2.10.17
Pozdrawiam, bigmanpl
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: WRT54G3G - użycie dwóch łącz na raz.

Post autor: zDaleKi »

bigmanpl pisze:Czy w ogóle da się skonfigurować ten router tak
Ponieważ główne pytanie dotyczy konfiguracji routera, to przenoszę do "radiówki".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Na WRT54G3G da się wrzucić jakiegoś firmware? Chyba tak. A jeśli tak to zapewne dałoby się coś takiego zrobić za pomocą iptables. Poszukaj googlem.
bigmanpl pisze:działa mi uPNP
Nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy poza tym, że UPNP jest dziurawe :zdziwko:
bigmanpl
Użytkownik forum

Post autor: bigmanpl »

Nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy poza tym, że UPNP jest dziurawe :zdziwko:
Automatyczny forwarding portów. Będąc za podwójnym NAT-em w sieci osiedlowej nie mam na to szans.

Odnośnie firmwaru, chciałbym to uzyskać na oryginalnym Linksys-a - jak się da. Jeśli nie, to może z czasem spróbuje linuksa.
Pozdrawiam, bigmanpl
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Oryginalny firmware pozwala ci dokładnie na tyle ile widzisz w przeglądarce po zalogowaniu - czyli niewiele.
ODPOWIEDZ