[WRT54G] Problem z routerem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

[WRT54G] Problem z routerem

Post autor: quick »

Wy to już chyba niedługo będziecie mieć dosyć moich pytań i zapytań..

Korzystam z internetu osiedlowego - kabel. Ów kabel idzie następnie do routera.. No i zaczynają się teraz schody. Od kilku dni miałem problem z internetem. Co jakiś czas następowało rozłączanie - wifi działało. Aby ponownie się połączyć musiałem wyjąć kabel zasilający z routera i wsadzić ponownie aby się połączyć. Postanowiłem zresetować urządzenie. Od tego momentu było różnie.. raz ustawiłem i internet działał.. potem znowu coś szwankowało bo grzebałem w ustawieniach, zresetowałem.. i do teraz nie mogę ustawić tego urządzenia. Podczas instalacji jestem pytany o hasło - wpisuję te do logowania się na konto na stronie linksys oraz do mojej sieci.. już kończą mi się pomysły. Ma ktoś jakieś lekarstwo? Albo mógłby pomóc i łopatologicznie wytłumaczyć jak ustawić router.

[ Dodano: 2008-06-21, 08:02 ]
dodam jeszcze screenshota. Taki komunikat pojawia się podczas instalacji oprogramowania. Lampka Power: świeci się, WLAN: mryga, Ethernet: mryga, Internet: świeci (chyba czasami mrygnie)

Obrazek
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [WRT54G] Problem z routerem

Post autor: Borg »

Jak rozumiem nie masz żadnego modemu kablowego tylko RJ45 tak ?
Dostawca nic nie mieszał - znajomi nie mają problemów ? Jeżeli nic się nie zmieniło w konfiguracji Twojej sieci, może router albo jego zasilacz zaczyna szwankować (lato-ciepło może coś się przegrzewa).
Najlepiej byłoby sprawdzić u kogoś innego czy będzie się tak samo zachowywał.
Awatar użytkownika
quick
Stały użytkownik forum

Post autor: quick »

hm.. obecnie problem wygląda tak, że jako udało mi się zainstalować to wszystko. Przez jakiś czas internet z routera działał, natomiast obecnie łączy się z siecią ale nie można korzystać ani ze stron www, ani z gg itp. Lampki na routerze świecą się prawidłowo (chyba). POWER,WLAN,INTERNET
pajak-1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pajak-1 »

quick pisze:hm.. obecnie problem wygląda tak, że jako udało mi się zainstalować to wszystko. Przez jakiś czas internet z routera działał, natomiast obecnie łączy się z siecią ale nie można korzystać ani ze stron www, ani z gg itp. Lampki na routerze świecą się prawidłowo (chyba). POWER,WLAN,INTERNET
Witam!
Twój problem, to nie ruter, tylko karta wi-fi. Ona po prostu nie trzyma ustawień. Po wyłączeniu kompa lub wprowadzeniu w stan czuwania, gubi wszystkie ustawienia wprowadzone ręcznie i przechodzi na ustwienia automatyczne. Żeby net zaczął śmigać to musisz wpisać wszystko od nowa, tzn. IP, maski podsieci, DNS i będzie gadać.
A żeby Ci nie było smutno to ja mam tak samo i nie wiem dlaczego... Odwiedziłem już kilku informatyków i też nie wiedzą.
pozdrawiam
pajak-1
pajak-1
ODPOWIEDZ