Ręczna zmiana zasięgu i zakres

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RedRaw
Początkujący użytkownik forum

Ręczna zmiana zasięgu i zakres

Post autor: RedRaw »

Witam. Mam parę pytań związanych z zasięgiem oraz zakresem pracy.
Czy istnieje jakiś program dzięki któremu będę mógł ręcznie wybierać czy chcę pracować na zasięgu GPRS lub EDGE? Gdyż zauważyłem, że (w dzień) internet (nie chodzi mi tu o ściąganie plików, lecz o pingi oraz przeglądanie stron internetowych) znacznie sprawniej działa mi na zasięgu GPRS. Wydawało mi się to dziwne, ale wyczytałem, że pasmo EDGE może być obciążone przez co tak "muli". Znalazłem na forum jedynie program do przełączania między HSDPA i UMTS, więc to mnie nie satysfakcjonuje. Byłbym wdzięczny za ew. podanie linku skąd mogę pobrać program do ręcznego wybierania zasięgu na którym chcę pracować (z EDGE na GPRS) oraz ew. wytłumaczenie jak działa, w razie gdybym się nie połapał.
Drugą istotną sprawą która mnie interesuje, to wybór zakresu. Posiadając opcję wyboru 3 zakresów "Wszystkie zakresy", "GSM900/1800/UMTS2100" i "GSM1900", interesuje mnie na której (o ile ma to wpływ) internet działał by sprawniej, biorąc pod uwagę, że mogę osiągać tylko GPRS oraz EDGE. I tutaj (jak już powtarzam, o ile ma to wpływ) byłbym wdzięczny o określenie zakresu optymalnego zarówno dla GPRS jak i dla EDGE.

Jeżeli jakimś sposobem znajdowało się to w FAQ lub na forum to serdecznie przepraszam, ale niestety tego nie znalazłem.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Ręczna zmiana zasięgu i zakres

Post autor: Patryk »

RedRaw pisze:Czy istnieje jakiś program dzięki któremu będę mógł ręcznie wybierać czy chcę pracować na zasięgu GPRS lub EDGE?
Nie da rady.
Tylko antena kuerunkowa wycelowana w konkretny BTS z GPRS (najprawdopodobniej na 1.8 GHz)
ODPOWIEDZ