Samsung i600 jako modem - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Samsung i600 jako modem - problem
Witam
Mam problem z Samsungiem i600 - nie chce działać jako modem. Udostępniam w telefonie net za pomocą ICS, komputer widzi "szybkie połączenie LAN". Przy uruchomieniu mozilli wychodzą zapytania z kompa, ale telefon nie chce udostepniać internetu. Nie wiem juz, czy z tym telefonem nie ma możliwosci współpracy jako modem, czy coś robię nie tak?
Proszę o poradę i z góry dziękuję.
Piotr.
Mam problem z Samsungiem i600 - nie chce działać jako modem. Udostępniam w telefonie net za pomocą ICS, komputer widzi "szybkie połączenie LAN". Przy uruchomieniu mozilli wychodzą zapytania z kompa, ale telefon nie chce udostepniać internetu. Nie wiem juz, czy z tym telefonem nie ma możliwosci współpracy jako modem, czy coś robię nie tak?
Proszę o poradę i z góry dziękuję.
Piotr.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Samsung i600 jako modem - problem
Ten telefon z tego co wiem jako modem nie działa. Ale powinien udostępniać połączenie po sieci lokalnej coś jak ICS.UserX_ pisze:Nie wiem juz, czy z tym telefonem nie ma możliwosci współpracy jako modem
Więcej o tym było tutaj: > SAMSUNG SGH-I600 - ktoś używa? Opinie <
Dokładniej w tym poście o tym pisałem, jest tam link do opisu w formie RAR >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Zgadza się, i tak też zrobiłem. Włączyłem udostępnianie w telefonie, komputer wykrywa "szybkie połącznie LAN" ale niestety nic się nie dzieje. Przy próbie otwarcia strony na kompie - wychodzą zapytania do telefonu ale nie ma odpowiedzi. Natomiast sam telefon normalnie się łączy z netem na HSDPA. Problem tylko z tym, że nie chce go zapodać na komputer...Ten telefon z tego co wiem jako modem nie działa. Ale powinien udostępniać połączenie po sieci lokalnej coś jak ICS.
Pozdrawiam
Piotr
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-06-23, 15:04 ]
Używaj znacznika cytatu jak coś cytujesz.
Ostatnio zmieniony 2008-06-23, 14:04 przez UserX_, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jak masz poustawianą adresację na kompie? Może brakuje DNSa?
-
Jo_gurt pisze:A jak masz poustawianą adresację na kompie? Może brakuje DNSa?
Wszystko na auto - czyli DHCP.
Jak ustawiłem na "sztywno" to też nic się nie działo. Komputer widzi telefon jako kartę sieciową, nawet jakieś pakiety chodzą, ale nie ma internetu na kompie. Sam już nie wiem. Nawet specjalnie wgrałem WM6 na telefon, i dalej nic. Myślę że diabeł tkwi w szczegółach, gdzieś robię jakiś błąd zapewne. Nie wiem tylko gdzie...
Pozdrawiam
Piotr
-
UserX_, ale czy robiłeś wszystko tak jak w tej prezentacji z tego RARa do którego linka podałem?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Wyłącz na chwilę firewalla i wtedy spróbuj.
-
BliSki pisze:UserX_, ale czy robiłeś wszystko tak jak w tej prezentacji z tego RARa do którego linka podałem?
Już wcześniej robiłem zgodnie z podobną instrukcją. Działa ona z telefonami Samsung, między innymi z drugim telefonem Z-370 którego używam jako modem UMTS. Niestety z i600 nie działa program Samsung_PC_studio (połowa opcji jest nieaktywna - w tym opcje modemu). Czyli pozostaje chyba tylko udostępnianie internetu przez telefon na zasadzie udostępniania połączenia przez ICS zaimplementowanego w Windows Mobile. No i już prawie działa (komp widzi sieć). Jeszcze pokombinuje z DNS-ami, ale już pomału opadam z sił. Może jeszcze coś pozostaje do ustawienia w telefonie, no ale sam telefon łączy się bez żadnych problemów z internetem.
Pozdrawiam
Piotr
[ Dodano: 2008-06-24, 09:20 ]
Firewalla wyłączam na czas prób sieciowych, tak że to nie on blokuje.zielony pisze:Wyłącz na chwilę firewalla i wtedy spróbuj.
Pozdrawiam
Piotr
-
W takim razie zobacz tu: > Konfiguracja urządzeń mobilnych < Może tamtym sposobem podzielisz łącze na i600. Dokładnie chodzi mi o zagadnienie > Udostępnianie połączenia z PDA (Windows Mobile) i Symbiana na PC <UserX_ pisze:Czyli pozostaje chyba tylko udostępnianie internetu przez telefon na zasadzie udostępniania połączenia przez ICS zaimplementowanego w Windows Mobile.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Nie zapomniałeś o firewall wbudowanym w windows (zapora sieciowa)?
Masz zainstalowane activesync?
Masz zainstalowane activesync?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Problem na 99% tkwi w usługach jakie są udostepniane, klikamy uslugi i zaznaczamy co potrzeba, domyslnie jest ustawione NIC!!!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A nie da rady np udostępnić za pomocą WiFi a nie BT? BT w zastosowaniach sieciowych jest dość zawodny.