Pomysł uczyniena internetu mobilnego - stacjonarny.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
faridrox
Specjalista bezprzewodowy-junior

Pomysł uczyniena internetu mobilnego - stacjonarny.

Post autor: faridrox »

Witam wszystkich.
Jako, ze musze znowu zmienic providera wpadłem na pewien pomysł.
Bts plusa jest w odległości około 500 m, brak widoczności optycznej.
Sprawa wyglada tak ze ten bts został zmodernizowany 18 czerwca i chyba nie jest obciążony.
Na samsungu z630 mam max zasieg i pingi w granicach 90ms.
I teraz mój chory pomysł.
Chce kupic jakis panelik 7 dBi walnac go na maszt na dachu, do tego kablem – jakies 5 m puścić sygnał do kompa. I tu jest pewien problem. Czy sa karty na pci bądź usb z wejściem antenowym ? Dalej jak już odbiore ten sygnał to dalej skretka z kompa ze strychu(serwera) do pokoju.
Czy jest to wykonalne ?
A jeśli jest to czym na tym serwerem powinienem dalej pościć neta ?(chodzi mi o soft bo winda chyba odpada)

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-06-23, 00:23 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-06-22, 23:23 przez faridrox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Pomysł uczyniena internetu mobilnego - stacjonarny.

Post autor: krystianb »

Wiesz o tym ze najwiekszą wadą internetu komorkowego sa limity.
Jesli sie na nie zgadzasz, to mozna probowac, tylko brak widocznosci optycznej moze byc duzym problemem, ja mam bts'a 3g ery 300m od mieszkania i niestety nawet telefon zasiegu nie lapie, tak pieknie sciany z żelbetu działają, nadajnik zaslaniają w przyblizeniu 2 bloki.
Ale piszesz ze masz zasieg wiec jest duzo lepiej. Jesli chodzi o 5m kabla antenowego to przy dobrym kablu spokojnnie mozna dac. Modemy na usb jest taki litewski, zbudowany na karcie optiona GMT 378, na forum jest kolega co je sprzedaje (wel_com) ewentualnie strary iCon optiona na 1.8Mb/s i to chyba cala lista modemow ktore da sie bez problemow podłączyc do stacjonarnego kompa. Z przejsciowkami PCMCIA bywa różnie.
Soft, z tego co czytam ludzie na pingwinie tez korzystają z mobilnego internetu, i dobrze dziala czasem lepiej niz pod okienkami. A wykonalne wyszysko jest:P tylko czy Opłacalne
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ