Jakie urządzenia do APC+AP ? Max 500zl :D

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bolo92
Użytkownik forum

Jakie urządzenia do APC+AP ? Max 500zl :D

Post autor: Bolo92 »

Witam, kolega chce się przyłączyć do naszej sieci.
Admin to taki o, postawił by pewnie sprzęt za 200zł a wzioł z 400zł.
I kumpel w związku z tym chce sobie ręcznie wszystko kupić tylko u niego aktywować 1.22zł.
Myśleliśmy właśnie od słabszym sprzęcie, Tp-Linkach za 100zł x2 :)
Ale powiedział mamie i ona chce droższy ale żeby służył już chwile.
I ja myślałem o jakimś APC bez NAT i np. WRT54GL+Tomato, żeby ograniczyć tam innemu komputerowi już neta troche.
Jaki sprzęt wziąść, cena max te 500zł ale nie chciałbym zabardzo aż takiej ;]
Co polecacie ?
APC musi być bez NAT bo gramy w sieci i on by nie wykrywał naszego serwera, który ja stawiam.
Nadajnik>APC(do APC skrętką jego komputer PC podłączony)>AP>laptop.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jakie urządzenia do APC+AP ? Max 500zl :D

Post autor: Jo_gurt »

Bolo92 pisze:I ja myślałem o jakimś APC bez NAT i np. WRT54GL+Tomato, żeby ograniczyć tam innemu komputerowi już neta troche.
Myślę, że dobry zestaw. Na APC może być np jakiś Ovislink lub nawet TP-Link.
Serwery za NATem stawia się po forwardzie portów, nie ma zazwyczaj problemu.
Bolo92
Użytkownik forum

Re: Jakie urządzenia do APC+AP ? Max 500zl :D

Post autor: Bolo92 »

Wiem o serwerze, ale to nie on będzie stawiał a forwarding portów nie wrzuci go i przesuka naszego zakresu IP. Nie wiem jak to jest z DMZ, ale mi akurat jakoś FTP nie było widać w głównej sieci a po forwarding widać odrazu FTPa.
w przypadku CS także connect adrees_ip z zakresu sieci głównej także nie daje rezultatu.
Właśnie ja mam u siebie WRT54GL i mam przekierowane i ja będę stawiał serwer bo mam prawie najszybszego kompa spośród graczy(ten kolega ma mocniejszego), ale u mnie na nadajniku z grających jest 5 osób, więc on by nie stawiał serwera bo by musiało przejść przez 3AP i dopiero do niego a tak to on tylko przez 1AP i do mnie.
Prosiłbym o modele, skoro to ma być droższe więc chyba Ovisilk i WRT54GL ?

Co wrzucić na klienta, na router już właściwie na 100% będzie WRT54GL.
Przeglądałem to forum i deko google i jak widzę OvisLink WL-5470AP jest dość, nawet WDS ma, co pewnie byłoby użyte, z tym że ma też Gateway czy w związku z tym posiada NAT czy NAT jest uruchamiany tylko gdy wlączymy ten tryb ?

Gadałem z tym kumplem i myślimy poważnie nad MT :D W sieci będą MT w dwóch nadajnikach(mój i główny), na dobrą sprawę to mój ma podobną zadyszke jak główny bo przeważnie non stop ktoś odemnie ssie.
Mosty na 5GHz i nawet transferek między nami by śmigał.
ODPOWIEDZ