Jak znaleźć z którego kraju/miasta został wysłany mail.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak znaleźć z którego kraju/miasta został wysłany mail.
Przepraszam, że piszę w tej kategorii, ale nie wiem gdzie "wrzucić" ten temat.
Mam do Was pytanie: dostałam od kogoś maila i czy jestem w stanie sprawdzić z którego kraju/miasta ten mail został do mnie wysłany??? Jak to zrobić??? Da się "namierzyć" nadawcę????
Wiem, dziwne pytanie, ale to dla mnie naprawdę ważne, a Wy się znacie na "tych" sprawach...
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-24, 10:43 ]
Poprawiłem temat.
Mam do Was pytanie: dostałam od kogoś maila i czy jestem w stanie sprawdzić z którego kraju/miasta ten mail został do mnie wysłany??? Jak to zrobić??? Da się "namierzyć" nadawcę????
Wiem, dziwne pytanie, ale to dla mnie naprawdę ważne, a Wy się znacie na "tych" sprawach...
Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-24, 10:43 ]
Poprawiłem temat.
Ostatnio zmieniony 2008-06-24, 09:42 przez monika22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jak znaleźć z którego kraju/miasta został wysłany mail.
Ponieważ nie dotyczy dostępu do internetu, to powinien być w Hyde-Parku i tam go przenoszę.monika22 pisze:Przepraszam, że piszę w tej kategorii, ale nie wiem gdzie "wrzucić" ten temat.

[ Dodano: 2008-06-24, 10:27 ]
Czasami jest to możliwe.monika22 pisze:dostałam od kogoś maila i czy jestem w stanie sprawdzić z którego kraju/miasta ten mail został do mnie wysłany?
Jaki program mailowy używasz? Bo od tego zależy jak Cię pokierować.monika22 pisze:Jak to zrobić?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Musisz sprawdzić "źródło wiadomości". Gdzie to znaleźć w op.pl, to nie wiem, bo nie używam. Ale podam przykład na podstawie TB i OE. Podobnie będzie u Ciebie, tylko odszukaj to źródło.monika22 pisze:Normalnie sprawdzam pocztę przez stronę internetową op.pl
Zaznaczamy wiadomość:
W thunderbird zaczynamy od: Widok/źródło wiadomości (Ctrl+U)
W Outlook Express (OE) np. prawy klawisz myszy na wiadomości -> właściwości -> szczegóły.
W takim widoku szukamy ciągu

I szukamy tu IP nadawcy (czyli ciągu czterech cyfr xxx.xxx.xxx.xxx np. 212.213.214.216). Niestety wpisów tu może być kilka dlatego dla początkującego wyłapanie tego nie jest proste. Zazwyczaj najniższy wpis jest adresem IP nadawcy. Ale nie może to być IP lokalne (czyli zaczynające sięod np. 192.168.x.x lub 10.x.x.x) tylko publiczne. Jeżeli jest lokalne, to szukamy wcześniejszego wpisu (wyżej).
Będzie to wyglądało np. tak:
Received: from xxxxxx.internetdsl.tpnet.pl (HELO xxxxxxnazwa_kompa) (adres@onet@79.xxx.xxx.xxx)
by xxx.xxxx.net.pl with SMTP; Tue, 24 Jun 2008 08:54:47 -0000
Interesuje nas tu wpis: 79.xxx.xxx.xxx. Istotne jest też: internetdsl.tpnet.pl (wiemy z jakiego ISP korzysta nadawca).
Następnie znaleziony adres IP wpisujemy np. tu: http://www.db.ripe.net/whois
Jeżeli adres jest z Europy, to powinno go tu znaleźć.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Gdyby były jakieś wątpliwości, to pytaj.monika22 pisze:spróbuję zrobić zgodnie ze wskazówkami

Pozdr, (R) BliSki. (tm)