Jaki ma wpływ blacha i słup energetyczny na drodze sygnału

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bolo92
Użytkownik forum

Jaki ma wpływ blacha i słup energetyczny na drodze sygnału

Post autor: Bolo92 »

Witam. Podłączyłem kolege do naszej sieci, kazałem mu kupić jakiś panel 10dbi+7m kabla po zmierzeniu, nie chciał allegro ani sklepu internetowego to w sklepie zapłacił za 16dbi yage+10m kabla=120zł i karta 40zł.
Na balkonie postawiliśmy chwile na pudełku i sygnał przez AP był na ok. 60% transfer 400KB/s dało rade, a karta widziała niemal 100/100 non stop, Stumbler jakieś 55dBm.
Antena miała być na belce i tak też wieczorem już było, jako że dom mam raczej wysoki to na belce prosto właściwie celowało w blache i było z AP już tylko 16% a karta jakieś 90/12%(sygnał, jakość).
Stumbler z 65dBm.
Powiedzieliśmy że tak nie będzie i żeby podnieść troche, ale za wiele to efektu nie dało, 50% na AP i karta jakieś 90/90 Stumbler poniżej 60dBm.
Ma to jakiś wpływ czy coś ? albo wysokość, że jedna antena jest wysoko, druga niżej ?
Fotki jak to wygląda. Dzieli nas bardzo mało, bo jakieś 50m. Wszystkie zdjęcia robione z drogi(jakieś 15m od mojego domu).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeżeli nie, to pewnie trzeba będzie przenieść to na ten cały maszt na środku domu(kabla zostało z 5m) i wtedy zobaczyć a jak nie to na główny nadajnik(chceliśmy plikami itd. dlatego na mój nadajnik skierowane jest).
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jaki ma wpływ blacha i słup energetyczny na drodze sygnału

Post autor: zDaleKi »

Ponieważ pytanie dotyczy WiFi przenoszę z komórkowego na radiowy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

1. Anteny muszą celować w siebie (Yagi są mocno kierunkowe więc dokładne wycelowanie jest ważne) i muszą być w tej samej polaryzacji (najlepiej pionowej).

2. Link przez wysokie napięcie (tu niby średnie) często jest problematyczny, pole elektromagnetyczne wokół drutów zakłóca/tłumi WiFi

3. najlepiej anteny zwizować poniżej lub powyżej drutów a nie przez druty.
Nie pomagam na PW!
Bolo92
Użytkownik forum

No kabel od anteny wychodzi od dołu to chyba pionowa polaryzacja :D
Widzę, że będzie mały problem, ciul pomyślimy.
Sorki za temat w złym dziale, musiałem przez przypadek bo chciałem szybko.

Czy co polecacie ? obok balkonu przymocować lub na rogu hatki ? :) Postaram się dzisiaj jutro tam zajść i pogadać z kolegi Tatą że pasuje ominąć jednak.
szajs bo się wcześniej nie zapytałem i nowowybudowany dom i musiał wiercić w ścianie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Bolo92 pisze:No kabel od anteny wychodzi od dołu to chyba pionowa polaryzacja
To powinno być na antenie zaznaczone albo w opisie (zapytać sprzedawcy), kablem nie ma się co sugerować. Można sprawdzić doświadczalnie przez obracanie anteny w uchwycie kiedy będzie największy sygnał.
Nie pomagam na PW!
Bolo92
Użytkownik forum

Jest
Polaryzacja
---------------------------------------------(linia)
I wtedy kabel jest u dołu. To chyba polaryzacja pionowa by była jak kabel jak z boku ?
Ustawiliśmy tam na podpurce do dachu, szkoda bo troche kiepski kąt(mógłbybyć chyba lepszy) ale jest z AP 70%, trasnfer stabilny 450KB/s(moje radio w domu więcej raczej nie wydrze). w programie 100/100 a stumbler 50 lub poniżej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Bolo92 pisze:To chyba polaryzacja pionowa by była jak kabel jak z boku ?
Tak

Kieruj się transferem, jeżeli radio więcej nie wyciągnie to można nie ruszać.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ