andzia pisze:w Menadżerze Urządzeń karta po włożeniu widziana jest jako Wirtualne CD aby nawiązać połączenie z top netinfo trzeba odpalic LITEAUTO.exe wtedy nastepuje wyłączenie CD i włączenie portu modemu i aplikacji ,
programy ze stajni novatela robia to w tle wiec nie widac tego
Coś musisz mieć nie tak ze sterami, pisałem już wcześniej ale może teraz bardziej to wyjaśnię.
Posiadam system operacyjny Win 7 64bit i kartę Novatel Wireless Merlin™ X950D 3G 7.2 ExpressCard - HSUPA/HSDPA/UTMS
Chris-Kr pisze:Czym to przełączenie objawia się w Menadżerze Urządzeń?
Karta wyposażona jest we wbudowany PENDRIVE, Na ów pamięci flash nie ma standardowego formatu plików, jak np. fat32, czy inny. W moim komputerze jest on rozpoznany jako UDF, taki format stosuje np. moja kamera DVD, gdy nagrywam w trybie gdzie na bieżąco mogę dowolne fragmenty usuwać czy dodawać, edytować itp. Próbowałem jednak podmienić pliki w modemie i nie mogę tego zrobić, podejrzewam jednak że spowodowane jest to brakiem pełnej obsługi tego formatu przez system, kamera ma np specjalny sterownik do tych płyt żeby je komputer widział nazywa się on Sonic UDF Reader.
Dysk ten widoczny jest jednak do momentu zainstalowania sterownika, jak już pisałem wcześniej mój modem pochodzi od iPlusa i automatycznie instaluje iPlus managera. Po zainstalowaniu sterów pendrive się ukrywa, być może jest to tylko wpis w rejestrze ukrywający daną literę dysku, nie sprawdzałem szczerze mówiąc, można by to sprawdzić jeśli ktoś ma wersję z adapterem USB i podłączyć do innego USB, wtedy było by wiadomo czy jakaś komenda w modemie to wyłącza czy jest on tylko ukryty w systemie. Dodam tylko, że modem mimo, iż jest na express card nie posiada interfejsu express card tylko USB.
Obojętnie jednak czy flash jest ukryty czy wyłączany komendą, myślę że wina jest jednak sterowników w Twoim przypadku.
Modem w systemie, zanim zresetowałem kompa działał mi z dyskiem i portami (tzn.dopóki nie zrestartowałem systemu dysk był widoczny w "mój komputer" i porty też były widoczne). W systemie pojawiły się trzy porty:
COM6: Port Novatel Wireless Merlin HSPA Status Port (COM6)
COM7: Modem Novatel Wireless Merlin HSPA Modem
COM8: Port Novatel Wireless Merlin HSPA GPS Port (COM8)
proszę nie sugerować się numerami COM, gdyż mam w systemie zainstalowany jeszcze modem OPTIONA i HUAWEI.
U mnie problem dotyczy komunikacji AT, dlatego proszę także janek222 o pomoc, gdyż komunikacja AT działa tylko na porcie:
COM7: Modem Novatel Wireless Merlin HSPA Modem
co jak wiadomo uniemożliwia wspólne korzystanie z połączenia i funkcjonalności AT.
O dziwo wszystkie wskazania są prawidłowe.
Port, który służy do tej komunikacji wyrzuca następujący błąd:
COM6: Port Novatel Wireless Merlin HSPA Status Port (COM6) Odpowiedź modemu DM OR MODEM ERROR
Ostatni port oczywiście służy do GPS i w trybie GPS też wyrzuca błędy, ale może dlatego że nie był ten model przewidziany w TNI.