Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marian1616
Początkujący użytkownik forum

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: marian1616 »

Dziękuję za odpowiedź.
W miejscu gdzie mieszkam mogę mieć "stałe łącze" lecz wynajmuję mieszkanie i nie chcę się wiązać z tym adresem na 2 lata bo nigdy nic nie wiadomo jak się życie potoczy a mobilny zawsze biorę ze sobą w nowe miejsce i już...
Ech gdyby sąsiedzi mieli WiFi na WEP-ie to bym miał internet a WPA2 już jest problemem..ale to już inny wątek, inne forum.
Pozdrawiam.
prawnuczek

Post autor: prawnuczek »

Witam,
chciałbym poprosić o pomoc w identyfikacji BTS do którego podłącza się mój modem - w TNI wskazania to CID:45146, 6- W (zachód), LAC 11031. W bazie BTS nie znajduję nadajnika to takim LAC jak u mnie, a patrząc na pozostałe wynika że mój modem łączy się z nadajnikiem w Mosznej (woj. Lubelskie), z kolei patrząc na mapę BTS wynika mi że bliżej mam do najdajnika w Drzewcach - do Moszny ok 8 km do Drzewiec ok 4 km. Mam modem Huawei E173 i E372, mam też antenę CRS 9 i nie wiem gdzie ją mam podłączyć aby poprawic transfer (teraz mam ok 4,5 do 6,5 Mb/s).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

prawnuczek pisze:E372
Ten jest lepszy bo ma W900 i W2100 Wspiera także szybsze technologie
prawnuczek pisze:aby poprawic transfer
Antena nie poprawia transferu tylko poziom sygnału Nie zdziw się jak z anteną będziesz miał taką samą prędkość A co do prędkości to jak na Plusowe realia (mniemam że to Plus) to i tak dobrą masz
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W ramach testów możesz spróbować wymusić częstotliwość W900 na E 372 i połączyć się z AERO2 w Drzewcach. Może uzyskasz lepsze wyniki. Co to za antena? Pewnie taki patyk.
prawnuczek

Antena to taki paty - na oko jakieś 40 centymetrów. Czyli jak pokazuje mi się HSPA to nieważne do jakiego BTS się podłączam to i tak mam najwyższą możliwą prędkość? Wiem że antena nie poprawia transferu a daje tylko mocniejszy sygnał (który tak naprawdę w moich warunkach nawet bez anteny jest na ok 50-60% więc nie wiem czy jest sens jej użytkowania). Nadajnik w Drzewcach należy do Aero2? Z kartą plusa mogę się do niego podłączyć?
Jeszcze wracając do modemu - wiem że w teorii E372 jest lepszy ale tak naprawdę nie widzę żadnej różnicy w poziomie sygnału i prędkości transferu pomiędzy nim a E173, a E372 zdecydowanie dłużej się uruchamia (ok 2 minut przy 30 sek E172) więc czy w moim przypadku warto używać E372?
Czemu napisałeś że na warunki Plusa to i tak dobrze, w innych sieciach (jakich) możliwe są wyższe transfery w technologii HSPA?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Z ta antena za dużo nie podziałasz, ona nie wzmacnia sygnału , to gadżet służący do przeniesienia miejsca poboru sygnału na zewnątrz. Do wymuszania konkretnego BTS-a potrzebujesz dobrej anteny kierunkowej. Z AERO2 na 900MHz możesz korzystać w Plusie, na tej częstotliwości jest lepszy zasięg, warto wymusić 900MHz i przetestować ten BTS. Jeśli chodzi o E-173 to jaki dokładnie masz modem( s,u z jakiej sieci) ?Ten E-372 jest lepszym modemem, obsługuje HSPA+ DC czyli do 42Mbps. Co do twoich prędkości to porównuje je do wyników innych, ostatnio Plus obniżył jakość usług, BTS-y sa obciążone, to efekt połączenia sieci PLUS i CP. W twoim rejonie jest nieźle ale warto przetestować AERO2 i pobliskie BTS-y Plusa (do tego potrzebna antena kierunkowa na 2100MHz). Co do prędkości w innych sieciach: podstawą są testy, zależy to od wielu czynników min lokalizacji, odległości od BTS, siły sygnału, obciążenia sieci itd.
prawnuczek

Ten E-173 to chyba s, pochodzi z Orange. Dziś zabiorę się za testy z Areo na 900 MHz i dam znać co osiągnąłem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

prawnuczek pisze:Ten E-173 to chyba s
Dokładny typ jest pod klapką na SIM.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

prawnuczek pisze:w innych sieciach (jakich) możliwe są wyższe transfery w technologii HSPA?
Na to nie ma reguły Jeśli trafisz na nieobciążonego BTSa o dobrym poziomie i jakości sygnale to i w Plusie net będzie śmigał
Można teoretycznie dyskutować który operator lepszy ale to nic nie da bo lokalnie może być zupełnie co innego
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

firmware for HUAWEI E353 HSPA+

Post autor: unpublished »

Witam,

Mam mały problem, załadowałem nowsze firmware do E353-u2 (z podanych na forum linków - chomika) i niestety TNI nie wykrywa mi teraz operatorów:( twierdząc że nie może ustanowić komunikacji AT (manualnie można ją nawiązać) W załączniku dołączam zrzut ekranu. Czy ktoś nie podzielił by się oryginalnym firmware do tegoż modemu - bo to prawdopodobnie rozwiązało by problem?

Pozdrawiam
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

unpublished pisze:nie może ustanowić komunikacji AT
Prawdopodobnie ponownie musisz skonfigurować porty. Proponuję zrobić tak:
1. Wyłączyć "Próbuj automatycznie" w Ustawienia -> Auto modem i port
2. W Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN wybrać nowy "Port do komunikacji..." z nazwą podobną: COM1: Port HUAWEI Mobile Connect - PC UI Interface (COM1)
3. Zaznaczyć ponownie Komuniacja AT

Mam nadzieję, że to rozwiąże twoje problemy.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

unpublished pisze:załadowałem nowsze firmware do E353-u2
Podaj wersję tego FW
Awatar użytkownika
BlueDisconnect
Stały użytkownik forum

Post autor: BlueDisconnect »

Czy mogę zaproponować małe usprawnienie dla użytkowników Aero2 :?:

Jeśli można to...
Obrazek

Powyżej zaznaczyłem opcję ponieważ chciałem zaproponować bardzo podobną, ale tak jak wspomniałem przydatną tylko dla użytkowników Aero2. Aero2 ma bardzo irytującą przypadłość zrywania połączenia po 1h użytkowania internetu. Oczywiście można użyć funkcji połącz po 0 sekundach od zerwania, ale to i tak w moim przypadku trwa jakieś 15-20 sekund. Natomiast jak ręcznie klikam rozłącz po czym od razu klikam połącz idzie to znacznie szybciej.
TP-MR3020+Huawei E3131 z Aero2 :cfaniak:
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Podaj wersję tego FW
Witam,

Czyżbyś miał lekarstwo? Modem praktycznie z TNI jest nie do użytku bo nie może dobrać się do portów (odczytać/zmienić operatora), ale fizycznie jest do niego dostęp co widać po ATI.

ATI
Manufacturer: huawei
Model: E353
Revision: 11.810.09.20.264
IMEI: 3555140400xxxxx
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES

Dzięki serdeczne za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

unpublished pisze:Revision: 11.810.09.20.264
Mam tą samą wersję i wszystko śmiga aż miło :)
unpublished pisze:nie może dobrać się do portów
Proponuje aktualizację sterowników
Awatar użytkownika
unpublished
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Proponuje aktualizację sterowników
Witam,

Są chyba najnowsze, w każdym bądź razie jedne z nowszych i wcześniej chodził na nich bez problemu. Tak sobie głośno myślę że jeżeli by ci się chciało i masz modem "play" to może byś zrobił zrzut swojego firmware i zapodał na PW ?

Dzięki i pozdrawiam.

[ Dodano: 2013-02-04, 11:52 ]
janek222 pisze:Prawdopodobnie ponownie musisz skonfigurować porty. Proponuję zrobić tak:
Witam,

Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami i pozmieniałem nr. portów i modemu, zrestartowałem kompa i od nowa skonfigurowałem TNI (sprawdzałem w menadżerze urządzeń - zmiany wprowadziły się), ale niestety bez zmian - dalej nie działa.

Dzięki serdeczne i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

unpublished pisze:wcześniej chodził na nich bez problemu
kilka razy miałem podobne problemy i ja po prostu odinstalowywałem stery i te same instalowałem
unpublished pisze:masz modem "play" to może byś zrobił zrzut swojego firmware
Mam "Play" tylko nigdy nie robiłem zrzutu FW Jak wyjaśnisz jak to zrobić to tak zrobię
Ja jednak bym najpierw "pobawił się" sterownikami
manfred
Użytkownik forum

Post autor: manfred »

Od kilku dni walczę z ustawieniami. Karta Aero 2 modem huawei e3131. Z internetem mogę sie tylko połączyć programem Mobile Partner. Natomiast w w/w wyskakuje mi taki komunikat przy próbie włączenia programu
Obrazek
natomiast jak dam ok wyskakuje mi nastepny
Obrazek

A jak połącze się z dedykowanym programem od modemu to wyskakuje mi
Obrazek

Program top netinfo konfigurowałem jak na wstępie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

manfred pisze:Od kilku dni walczę z ustawieniami.
Nie masz w tle działającego innego menadżera?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
manfred
Użytkownik forum

Post autor: manfred »

Strat systemu start programu z podpiętym modemem i lipa. Jeszcze raz sprawdzę.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

manfred pisze:Strat systemu
Jak system ruszy całkiem to sprawdź w menadżerze zadań
dk75

Post autor: dk75 »

janek222 pisze:Niestety przejrzałem program i nic pod tym względem nie znalazłem. Dodatkowo program sprawdzał maile nawet jak nie było to ustawione - poprawiono. U mnie powiadamianie działa poprawnie, ze względu na to wydaje się że przyczyny powinieneś szukać u siebie ale oczywiście pewności co do tego nie mam. Może znaczenie ma to że u mnie ustawione są dwa konta pocztowe...
Witam.
Powiadomienia działają, ale okno programu musi być na pulpicie (czy to full czy mini). Jeśli program jest tylko w trayu to się nie pokazują. Nie odgrywają się również dźwięki.
Po przywróceniu z traya pokazują się powiadomienia. Raz nawet mi się zablokowały i nie mogłem ich skasować z ekranu bez wyłączania TNI.

Druga sprawa to reconnect.
Działa, a jakże, jak wyłączę ręcznie to się same nie aktywują ale przy włączeniu komputera TNI robi mi reconnect jak autoconnect (ale ten jest wyłączony), a nie zawsze sieć jest potrzebna po włączeniu tego laptopa.
Wiec reconnect musiałem wyłączyć.

Aby nie było, że tylko narzekam, Huawei Driver 4.25.10.00 (5,5MB) z października 2012.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-16, 22:35 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-02-16, 22:34 przez dk75, łącznie zmieniany 1 raz.
zlotanoga

rozmowa przychodzaca

Post autor: zlotanoga »

Powiedzcie mi proszę jak odebrac połaczenie przychodzące? Podczas korzystania z internetu (Orange Free) wyskakuje komunikat o połączeniu przychodzącym, pokazuje sie nr, wszystko fajnie tylko jak to odebrać? Jak klikam na to, to nic sie nie dzieje. Jest tylko krzyżyk do zamkniecia komunikatu. Wkurzające to jest bo musze przekładac karte z modemu do telefonu i oddzwaniać.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: rozmowa przychodzaca

Post autor: Chris-Kr »

zlotanoga pisze:Powiedzcie mi proszę jak odebrac połaczenie przychodzące?
Niestety, w nowszych modemach ta funkcja nie chce działać, producent najwyraźniej coś zmienił w firmware. Niestety, brak wiedzy na temat nowych komend używanych przez Huawei dla nawiązania połączenia głosowego, uniemożliwia usunięcie w TNI tej niedogodności.
Wkurzające to jest bo musze przekładac karte z modemu do telefonu i oddzwaniać.
Łączę się w bólu, mam to samo.
Jedyne co mogę doradzić, to wypróbowanie Mobile Partnera - dość prawdopodobne, że w nim ten problem nie będzie występował.
Krzysztof
zlotanoga

Post autor: zlotanoga »

Ten Mobile Partner to z tego co widze jest do modemów Huawei a mój modem to Sierra Wireless MC8775
Może jest jakis inny mały programik tylko do telefonowania?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

zlotanoga pisze:Może jest jakis inny mały programik tylko do telefonowania?
Ja nie znam, ale może ktoś z użytkowników Sierry się odezwie.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zlotanoga pisze: Może jest jakis inny mały programik tylko do telefonowania?
A próbowałeś najnowszego Watchera ze strony Sierry? On posiada taką opcję, jeśli modem ma możliwość wykonywania połączeń.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
c1540334

Post autor: c1540334 »

Witam

Od niedawna używam programu TNI do obsługi modemu 3G i zauważyłem pewien uciążliwy problem. Mianowicie interfejs programu podczas wykonywania niektórych czynności zawiesza się np. zawieszenie następuje podczas nawiązywania połączenia - nie można wtedy okna programu zminimalizować, z kolei gdy podczas próby wznowienia połączenia program jest zminimalizowany do tray-a - nie można okna przywrócić itp. W związku z tym mała sugestia: czy nie dało by rady odseparować wątku interfejsu graficznego w kodzie? Znacznie uprzyjemniło by to użytkowanie programu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

c1540334 pisze:W związku z tym mała sugestia: czy nie dało by rady odseparować wątku interfejsu graficznego w kodzie? Znacznie uprzyjemniło by to użytkowanie programu.
Cenna uwaga. Tylko ostatnio autor tu zagląda mniej. Ale być może uwzględni Twoją propozycję :ok:
emils
Użytkownik forum

Post autor: emils »

Witam
Od kilku dni mam kłopot-nie znajduje mi LTE, a nawet jeśli znajdzie to wyskakuje błąd 628.
To samo jest z 3G, chociaż tutaj raczej sie łączę i internet chodzi, ale dziś się męczyłem dlugo, żeby w końcu przestał wyskakiwać błąd 628 (jeśli to pomoże-dziś się połaczyłem po odłączeniu i podłaczeniu modemu)

Nie wiem co jest grane, bo stało się to nagle. Nie instalowałem nic przed tym zdarzeniem, wszystko przez 2tyg od formata latało i teraz nagle bum. Możliwe, że coś robią z nadajnikiem, ale czy może to trwać 4dni? Dziś już będzie 5 dzień...

Od razu odpowiem, że mam antene i LTE dochodzi do 25Mb więc to nie jest wina słabego zasięgu (aktualnie mam 54% sygnału).

Dodam, że chodzi o Żyrardów (może ktoś coś słyszał o modyfikacji nadajników).

pzdr
ODPOWIEDZ