Orange - czyżby coś dłubali w sieci ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Orange - czyżby coś dłubali w sieci ?

Post autor: krystianb »

bob pisze:Hmm *600
To firmowe, nie każdy ma takie możliwości...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Działa wam Orange dzisiaj ? Bo mi się wcale nie chce łączyć po 2G. Z 3G zaraz spróbuję.

3G działa..
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

lubczyk pisze:Działa wam Orange dzisiaj ?
Biednie,ale działa.
Obrazek

Rano śmigało idealnie.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

krystianb pisze:To firmowe, nie każdy ma takie możliwości...
Tak to firmowe dla indywidualnych jest jeszcze *500. Nie wiem tylko czy to sam automat czy też można z konsultantem się połączyć. :niepewny:

[ Dodano: 2009-06-28, 11:41 ]
Patryk_ pisze:Biednie,ale działa.
Ja dzisiaj nie sprawdzę niestety. :/
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Results from http://www.speed.io
(Copied on 2009-06-28 11:48:05)
Download: 2710 Kbit/s
Upload : 400 kbit/s
Connects : 621 conn/min
Ping: 111 ms

Wynik z przed chwili na 3G.. a 2G nie działa. :cry:
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

DJ1910 pisze:
A z 2 strony, też nie kumam czemu dla firmowców konsultanci są za free, a dla indywidualnych już jest 1 zeta od połączenia...
Bo firmowcy nie nie mają kłopotów z aktywacją 500smsów za 5zł itp.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

marens pisze:Bo firmowcy nie nie mają kłopotów z aktywacją 500smsów za 5zł itp.
A to tak, telefony mają działać i tyle. ;)
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Pytanie na szybko, bo nie moge znaleźć odpowiedzi w regulaminach.

Mam to Orange Free 39,5 odpalone na telefonie abonamentowym (Nowy Twoj Plan - indywidualny klient)

Czy muszę przedlużać ważność usługi na kolejny miesiąc, czy też tradycyjnie, jeśli jej nie wyłącze, bedzie ona aktywna w nowym miesiącu? Bo mi zależy na tym by dalej to smigalo ;)
marens
Guru bezprzewodowy

DJ1910 pisze:Czy muszę przedlużać ważność usługi na kolejny miesiąc, czy też tradycyjnie, jeśli jej nie wyłącze, bedzie ona aktywna w nowym miesiącu? Bo mi zależy na tym by dalej to smigalo ;)
Będzie się automatycznie odnawiać do momentu dezaktywacji.
Jak u Was działa Orange?
Na dzień dzisiejszy Wrocław 4Mbit/s
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

U mnie w czwartek żałosna radiolinia 2x2 Mbit/s poszła w odstawkę,i w końcu jest 7.2,do tego wzrosła znacząco stabilność :ok:

4 Mbit/s leci przy CSQ 8 :)
marens
Guru bezprzewodowy

Jestem na działce, na odludziu. Cała okolica jedzie na Plusie a Orange całkiem całkiem.

Obrazek

[ Dodano: 2009-07-11, 13:51 ]
Taki OT:

Tak to jest jak robimy update na EDGE bez zmiany radiolinii:
Obrazek
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Panowie ciekawa sprawa otoz nie wiem czy slyszeliscie ale Orange od maja przycina do 64kbit/s, co jest nie do konca prawda bo kolega ktory wzial orange free 60 mial transsfery rzedu 2-3kB/s i gdy zadzwonilem do Orange okazalo sie ze do 64kb/s przycinaja tylko w abonamentach powyzej 100zl a ponizej do 16kb/s.Co za porazka:/
Awatar użytkownika
DJ1910

adixm pisze:Panowie ciekawa sprawa otoz nie wiem czy slyszeliscie ale Orange od maja przycina do 64kbit/s, co jest nie do konca prawda bo kolega ktory wzial orange free 60 mial transsfery rzedu 2-3kB/s i gdy zadzwonilem do Orange okazalo sie ze do 64kb/s przycinaja tylko w abonamentach powyzej 100zl a ponizej do 16kb/s.Co za porazka:/
Całkowita nieprawda, bo w regulaminie masz zapis który gwarantuje Ci tą predkość, jeśli masz zasięg EDGE lub 3G/3G+

Mam Orange Free 39,5 dokupiony do Nowego Twojego Planu, i jak mi przycieli do 16kbps to gdy zadzwonilem pod *100 to od razu przyznano mi racje że jest błąd w systemie i powinno ciąć do 64kbps. Tej przycinki do 64 nie doświadczylem, bo facet zdjął mi w ogóle limit z łącza do konca miesiaca, i z 15GB zassałem w 10 dni :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

DJ1910 pisze:bo w regulaminie masz zapis który gwarantuje Ci tą predkość
Gwarantuje to chyba nie. Raczej "do".
Awatar użytkownika
DJ1910

Jo_gurt pisze:Gwarantuje to chyba nie. Raczej "do".
W ramach możliwości technicznych, czyli to czy te 64 bedziesz miał, zależy od tego, w jakim zasiegu jesteś. A tylko w GPRSie nie da sie osiagnąc 64kbps, lecz w Orange jest juz wszedzie co najmniej EDGE. Dokladnie wypytywałem o ten zapis w regulaminie konsultanta i potwierdził moją interpretacje tego punktu regulaminu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

DJ1910 pisze:lecz w Orange jest juz wszedzie co najmniej EDGE.
Korzystałeś kiedykolwiek z EDGE w Orange ? :rotfl:

[ Dodano: 2009-07-13, 13:39 ]
DJ1910 pisze:Całkowita nieprawda, bo w regulaminie masz zapis który gwarantuje Ci tą predkość, jeśli masz zasięg EDGE lub 3G/3G+
Całkowita bzdura,gdyż nie dość,że dotyczy to tylko 39,5/BE Mini,to jeszcze nie ma mowy o gwarancji 64 kbps.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Patryk_ pisze:U mnie w czwartek żałosna radiolinia 2x2 Mbit/s poszła w odstawkę,i w końcu jest 7.2,do tego wzrosła znacząco stabilność
Skąd masz takie dokładne informacje ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Skąd masz takie dokładne informacje ?
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text

A że zdjęli parabolkę ze stacji bazowej i jednocześnie przepustowość maksymalna skoczyła z 1.4 Mbit/s do 7.2 Mbit/s to można było się domyśleć,że stacja przeszła na AMS :)
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Patryk_ pisze:
DJ1910 pisze:lecz w Orange jest juz wszedzie co najmniej EDGE.
Korzystałeś kiedykolwiek z EDGE w Orange ? :rotfl:
Będąc w temacie - oto test sieci Orange z miejscowości Sumowo, gm. Sejny:

Obrazek

Dodam, iż nadajnik jest 600 m dalej w Daniłowicach, test na zewnątrz budynku (sygnał - 75 dBm). Dla porównania Plus i Era (odległość do nadajnik z Sejn około 7 km, Plus działał bardzo słabo przez częste handovery, sygnał odpowiednio -90 dBm i -84 dBm):

Obrazek

Obrazek

Inny test przeprowadziłem w miejscowości Kaletnik (Plus - sygnał -75 dBm, Era -93 dBm, Orange - 90 dBm).

Obrazek

Obrazek

Testów Orange brak, gdyż połączenie wisiało (zero przepływu pakietów) i nie szło przeprowadzić żadnego pomiaru.
marens
Guru bezprzewodowy

tomi81 pisze: Testów Orange brak, gdyż połączenie wisiało (zero przepływu pakietów) i nie szło przeprowadzić żadnego pomiaru.
Też zdarza się w Plusie, jak BTS jest zapchany.
Awatar użytkownika
DJ1910

Patryk_ pisze:[...]
Całkowita bzdura,gdyż nie dość,że dotyczy to tylko 39,5/BE Mini,to jeszcze nie ma mowy o gwarancji 64 kbps.

Kolega pisze calkowitą bzdure, polecam poczytać regulamin ze zrozumieniem ;) i pisalem wyraźnie iż konsultant przyznał mi racje, więc nie sądze by był dalej sens rozwikływania czegoś co jest jasne.

Z EDGE w Orange korzystam w Łodzi gdy są problemy z 3G, wyciskam full speed. I tak już jest od co najmniej 2 lat, bo troche 2 lata temu pierwszy raz korzystałem z EDGE w Orange.

Jestem teraz w Łebie i jest tak samo, EDGE działa baaaardzo dobrze. Rok temu na wakacjach w Węgorzewie (mazury) również EDGE pomarańczki nie zawiódł mnie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Panowie moim zdaniem DJ1910, ma rację, regulamin jasno mowi, że jesli korzystam z technologii hsdpa/umts powinienem miec do dyspozycji maksymalna predkosc, czyli do 64kbit/s jednakże nie w ten sposob ze będą mi limitować do 16 czy tam 32kbit/s bo to jest niezgodne z regulaminem i kropka:)Poza tym jeden z konsultantów powiedzial mi że w przepadku Orange Free Standard/39,5 limituja do 16kb/s a w przypadku wyzszych abonamentow (Orange Free Premium czy Platinium) limituja do 64kb, jednak proszę mi wytłumaczyć na jakiej podstawie tak jest(który punkt regulaminu to precyzuje).I chyba każdy sie zgodzi że różnica pomiedzy 8kB/s a 2kB/s jest znacząca i jest o co walczyć:)
marens
Guru bezprzewodowy

Klania sie czytanie ze zrozumieniem' Predkosc do 64kbps' to nie to samo co 'predkosc 64kbps'. Orange nie daje nam SLA. To ze jest 64kbps to dobra woja Orange a rzeczywiste 16kbps jest zgodne z regulaminem ale zagranie nie jest fair bo regulamin mydli oczy. Co do EDGE orange to mam dobre doswiadczenia 100-220kbps

[ Dodano: 2009-07-14, 12:08 ]
To tak samo jak do 7.2Mbps...

[ Dodano: 2009-07-14, 12:11 ]
Tylko ròznica 1-5Mbit przy limitach nie jest istotna ale 16kbps a 64kbps jest ogromna
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Orange nie daje nam SLA.
Dodam tylko, że za SLA to się słono płaci.
A konsultant to może i mówić, że ma orange z zielonym logiem i gwarantuje prędkość 10Mbps.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

marens pisze:
[ Dodano: 2009-07-14, 12:11 ]
Tylko ròznica 1-5Mbit przy limitach nie jest istotna ale 16kbps a 64kbps jest ogromna
Dokładnie masz racje, więc jest o co walczyc, a widac ze w zaleznosci od konsultanta przy dobrze prowadzonej rozmowie mozna te "do" 64kb/s uzyskac:)Raz dzwonilem to mi powiedziano ze powinno byc do 32kb/s a raz ze do 16kb/s, a jeden kolega tu mowil ze dostal do 64kb/s

23. Po przekroczeniu przez Abonenta limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym Operator zastrzega prawo do
wprowadzenia, trwajacego do konca danego okresu rozliczeniowego, ograniczenia predkosci przesyłania danych, a mianowicie w takim
wypadku usługa bedzie umozliwiac przesyłanie danych z najwieksza predkoscia, jaka jest mozliwa do osiagniecia w danych warunkach
technicznych
, jednakze nie wieksza niz 64 kb/s (górna granica predkosci). Limit przesyłanych danych wynosi 0,5 GB dla opcji Orange Free
39 i pół, 1 GB dla opcji Orange Free Standard, 6 GB dla opcji Orange Free Premium oraz 12 GB dla opcji Orange Free Platinum.

Wiadoma rzecz ze przy necie komorkowym nikt nie zapewni Ci na 100% ze caly czas bedzie 64kb/s ale z przycinaniem do 32 czy 16kb/s sie nie zgodze w swietle tego regulaminu:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

adixm, to co wytłuściłeś znaczy w skrócie: "do 64kbps jak nam się spodoba". Przytną cię do 16kbps i powiedzą, że nadajnik obciążony i do widzenia. Masz powód techniczny.

EDIT: Oczywiście to tylko przykład i skrajne przypadki, ale trzeba rozumieć - do 64kbps nie równa się 64kbps, tym bardziej nie ma to nic wspólnego z gwarancją - a takie określenie padało.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Ja nie twierdzę, że musze miec caly czas rowno 64kb/s ale jesli korzystam z technologii hsdpa to warunki techniczne do osiagniecia takiej predkosci na pewno sa(w technologii gprs co oczywiste tych 64kb/s nie ma szans osiagnac) a nikt mi nie powie ze nodeb jest na tyle obciazony zeby tyle nie osiagnac:/ W zalezności od konsultanta tak jak mowilem ttaka predkoscia polimitowa(do 64kb/s) spokojnie da rade wynegocjowac bez dwoch zdan:)
Awatar użytkownika
DJ1910

Jo_gurt pisze:adixm, to co wytłuściłeś znaczy w skrócie: "do 64kbps jak nam się spodoba". Przytną cię do 16kbps i powiedzą, że nadajnik obciążony i do widzenia. Masz powód techniczny.

EDIT: Oczywiście to tylko przykład i skrajne przypadki, ale trzeba rozumieć - do 64kbps nie równa się 64kbps, tym bardziej nie ma to nic wspólnego z gwarancją - a takie określenie padało.
Masz racje ze to nie jest gwarantowane 64kbps, ale PRZYKLADOWO jesli na 10 sekund przed cięciem łacze wyciska mi ok 1Mbit, a po limicie jest 16kbps, to ja mowie konsultantowi ze mozliwosci techniczne są takie, ze jest max 1Mbit, wiec zgodnie z regulaminem nalezy mi się przycinka do 64kbps, bo BTS moze mi dosłać do 1Mbita. Rzecz jasna na wydre tna do 16kbps i wiekszosc ludzi nie wie o tym, ale kto sie zna, wywalczy swoje bez problemu.
marens
Guru bezprzewodowy

DJ1910 pisze:Rzecz jasna na wydre tna do 16kbps i wiekszosc ludzi nie wie o tym, ale kto sie zna, wywalczy swoje bez problemu.
Dokładnie jak z aktywacją VPNu, udało mi się przekonać 4 albo 5 konsultanta.

=> Nie świadczymy usługi VPN
=> Wykorzysta pan limit 512MB w godzinę na co moja riposta że wykupuje dostęp do internetu na określonych zasadach a nie kompresowany internet. Gdybym chciał to mogę wykorzystać nie w godzinę tylko w 15minut
=> Nie uruchomimy bo nie
=> Tak nie ma problemu, proszę podać numer, hasło abonenckie i uruchamiam profil.

[ Dodano: 2009-07-14, 21:36 ]
Właśnie mnie przycięli do 25kbps
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ciekawe, mi VPN odpalił pierwszy konsultant 2h po wzięciu usługi, do tego na próbę ;)
Tzn nic nie mówiłem o VPN, chciałem tylko brak kompresji.
DJ1910 pisze:kto sie zna, wywalczy swoje bez problemu.
Może i tak, ale to wiele zależy od samego konsultanta/technicznego.
ODPOWIEDZ