Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo
Napisałem @ do damiaszka ale tu też dopiszę.
Jakby ktoś dysponował wyizolowanym sterownikiem do modemu DW5560 to ja poproszę. Znalazłem jeden na sieci ale brak podpisu cyfrowego i nie mogę go użyć.
Z programem DSEO do podpisywania certów kombinowałem ale nie daje rezultatu.
Jakby ktoś dysponował wyizolowanym sterownikiem do modemu DW5560 to ja poproszę. Znalazłem jeden na sieci ale brak podpisu cyfrowego i nie mogę go użyć.
Z programem DSEO do podpisywania certów kombinowałem ale nie daje rezultatu.
-
ZTE MF631
Witam,
Proszę fachowców o wypowiedź - czy jest szansa, żeby udało się połączyć do Aero2 przy użyciu modemu ZTE MF631 (np. przez aplikację Top_NetInfo)?
Próbuję to skonfigurować już z pół dnia i nie wiem czy to w ogóle możliwe.
W linku parę screenów z pola bitwy:
https://www.dropbox.com/sc/tfmlqb89ebi9q0a/EQKQZSjGkZ
Pozdrawiam!
Proszę fachowców o wypowiedź - czy jest szansa, żeby udało się połączyć do Aero2 przy użyciu modemu ZTE MF631 (np. przez aplikację Top_NetInfo)?
Próbuję to skonfigurować już z pół dnia i nie wiem czy to w ogóle możliwe.
W linku parę screenów z pola bitwy:
https://www.dropbox.com/sc/tfmlqb89ebi9q0a/EQKQZSjGkZ
Pozdrawiam!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Ten model nie wspiera UMTS 900 MHz. Aero2 tylko na tej częstotliwości działa.
-
"ZTE MF631 - Niektóre egzemplarze z Play są raportowane jako zgodne"
Tak jest napisane na stronie jdtech.pl. Co prawda modem jest w czerwonej tabelce, ale taki jest przy nim komentarz, i do tego czytałem że niektórym ludziom chodzi model z play (mój też jest z play)...
Tak jest napisane na stronie jdtech.pl. Co prawda modem jest w czerwonej tabelce, ale taki jest przy nim komentarz, i do tego czytałem że niektórym ludziom chodzi model z play (mój też jest z play)...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety więcej nie pomogę. Jeśli mógłby łączyć się z Aero2 to by się połączył niezależnie od programu. Jakiś zasięg by był. Oczywiście jeśli zasięg sieci jest w twojej lokalizacji.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Co do samego Aero2 to nie sprawdzałem, gdyż nie mam simki od tego operatora, połączenie z MF637 :tommy_bass pisze:czy jest szansa, żeby udało się połączyć do Aero2 przy użyciu modemu ZTE MF631 (np. przez aplikację Top_NetInfo)?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=302202#302202
W TNI musi być ustawiony modem.
W MF821 dodatkowo w Menedżerze zadań wyłączam proces "Cyfrowy Polsat MF821.exe" aby nie blokował portów tego modemu. W TNI w zakładce GPRS/UMTS -> wybierz modem: Inny, w USSD -> kodowanie Standardowe
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=474846#474846
Przełączanie 2G, 3G lub LTE wykonuję poprzez komendy AT.
-
- Stały użytkownik forum
Mam problem z modemem e3276 + TNI. Nie działają kody USSD. Testowane w trybie NDIS i RAS Ustawiane były wszystkie opcje w zakładce USSD : Standardowe - CME ERROR UNKNOWN , to samo w "ZTE np MF626. Po zaznaczeniu AUTO lub "większość Huawei" nic się nie pojawia.
-
- Użytkownik forum
Do laptopa T400 Lenovo zainstalowałem modem DW5550. Generalnie modem działa idealnie i o niebo lepiej od fabrycznego f3507gw. Do nawiązywania połączenia używam TNI i program działa b.dobrze. Jednak po zakończeniu połączenia i zamknięciu TNI radio modemu jest cały czas włączone. Internetu z modemu używam rzadko więc denerwuje mnie paląca się kontrolka włączonego modemu. Próbowałem komendą AT AT+CFUN=0. Owszem rozłączą się ale przy następnym uruchomieniu komputera znowu radio modemu jest włączone. Jest jakaś inna komenda do wyłączenia radia a może inny sposób?
nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W TNI w ustawieniach jest możliwość wpisania komendy w wyślij komendę AT po rozłączeniu z Internetem ja mam wpisane i aktywne AT!POWERDOWN mój modem jest wyłączany (Siera AirCard 503) nie wiem czy taka komenda dotyczy tego modemu. Należy sprawdzić w manual modemu.Dekalog pisze: Próbowałem komendą AT AT+CFUN=0. Owszem rozłączą się ale przy następnym uruchomieniu komputera znowu radio modemu jest włączone. Jest jakaś inna komenda do wyłączenia radia a może inny sposób?
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
-
- Użytkownik forum
Niestety mój modem nie obsługuje tej komendyviktor pisze: W TNI w ustawieniach jest możliwość wpisania komendy w wyślij komendę AT po rozłączeniu z Internetem ja mam wpisane i aktywne AT!POWERDOWN mój modem jest wyłączany (Siera AirCard 503) nie wiem czy taka komenda dotyczy tego modemu. Należy sprawdzić w manual modemu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dekalog podejrzewam, że musisz użyć jakiegoś menadżera połączeń radiowych od producenta laptopa. Albo wyłącza się tym samym przyciskiem do WiFi.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro to modem brandowany przez Della to oprogramowanie Della powinno go móc wyłączyć. Niestety Lenovo nie lubi obcych modemów.Dekalog pisze:Do laptopa T400 Lenovo zainstalowałem modem DW5550.
Druga sprawa, to tak właściwie Ericsson F5521gw i oprogramowanie Ericssona tez powinno móc radio wyłączyć.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ano niestety takie proste to nie jest. Menadżer Lenovo nie "widzi" karty z innym PIDem niż brandowane. Przełącznikiem WiFi mogę wyłączyć ale wszystkie karty (WiFi, WWAN i bluetooth) więc nie mogę pracować na WiFi. Ponowne włączenie znowu włącza wszystkie karty więc radio WWAN znowu włączone.YaHooo pisze:Dekalog podejrzewam, że musisz użyć jakiegoś menadżera połączeń radiowych od producenta laptopa. Albo wyłącza się tym samym przyciskiem do WiFi.
[ Dodano: 2014-03-01, 22:21 ]
Oprogramowanie Dell nie chce się poprawnie instalować w laptopie Lenovo więc lipa.wojteks pisze: Skoro to modem brandowany przez Della to oprogramowanie Della powinno go móc wyłączyć. Niestety Lenovo nie lubi obcych modemów.
No właśnie powinno ale ta karta jest brandowana dla Dell jako DW5550 a nie jako F5521gw więc PID inny.wojteks pisze: Druga sprawa, to tak właściwie Ericsson F5521gw i oprogramowanie Ericssona tez powinno móc radio wyłączyć.
Próbowałem zmieniać PID w sterownikach Lenovo ale niestety mimo wielu prób nie mogę poprawnie ich zainstalować (6 różnych sterowników). Z 4 czterema mi się udaje ale 2 niestety nie instalują się poprawnie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To chyba tym menadżerem nic nie zdziałasz. Taki minus używania innych kart.Dekalog pisze:Ano niestety takie proste to nie jest. Menadżer Lenovo nie "widzi" karty z innym PIDem niż brandowane.
Z kolei HP ma taki menadżer w którym co prawda włącznik jest jeden, ale można na stałe wyłączyć BT/WWAN/WiFi pomimo włączonego włącznika komunikacji radiowej.Dekalog pisze:Przełącznikiem WiFi mogę wyłączyć ale wszystkie karty (WiFi, WWAN i bluetooth) więc nie mogę pracować na WiFi. Ponowne włączenie znowu włącza wszystkie karty więc radio WWAN znowu włączone.
A co jest nie tak? Może warto iść tą drogą i rozwiązać ten problem.Dekalog pisze: Oprogramowanie Dell nie chce się poprawnie instalować w laptopie Lenovo więc lipa.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Lenovo tez ma taki menadżer ale niestety tej karty nie widzi. Musi być brandowana dla Lenovo.YaHooo pisze:Z kolei HP ma taki menadżer w którym co prawda włącznik jest jeden, ale można na stałe wyłączyć BT/WWAN/WiFi pomimo włączonego włącznika komunikacji radiowej..
W czasie instalacji sterownika program sprawdza PID karty i producenta urządzenia do którego się instaluje. Jeśli wartości się nie zgadzają to pojawia się komunikat o błędzie i sterowniki się nie instalują...YaHooo pisze:A co jest nie tak? Może warto iść tą drogą i rozwiązać ten problem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Starsze wersje softu Della dawało się złamać i zainstalować na innym typie laptopa.
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dekalog w takim razie nie mam pomysłu co zrobić.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam.
Czy w programie Top_NetInfo jest możliwość wyświetlenia stacji BTS które czekają w kolejce do podłączenia?
Czy w programie Top_NetInfo jest możliwość wyświetlenia stacji BTS które czekają w kolejce do podłączenia?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie ma czegoś takiegowirtuti pisze: w kolejce do podłączenia?
Komórek (celek) sąsiadujących nie odczytasz w TNI
-
A może są jakieś inne programy na PC które to umożliwiają?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Rozejrzyj się za programami do diagnostyki sieci typu QXDM, TEMS itp.
Czasami pomocna jest komenda AT^CELLINFO=1 lub pokrewne w zależności od modelu modemu
Czasami pomocna jest komenda AT^CELLINFO=1 lub pokrewne w zależności od modelu modemu
-
Wiatm nie umiem dopisac na stale w top netinfo w opcji "wybor apn" kolejnego operatora bo za kazdym razem jak zmienie sim musze recznie wpisywac dane .Czy jest taka mozliwosc?
I drugie pytanie mam dwoch operatorow orange i lyca de dwa rozne apn czy program automatycznie wybierze odpowiednie ustawienia ? Chcialbym go uruchomic na terminalu bez monitora i uruchamiac z autostaru po wczesniejszej zmianie karty sim
I drugie pytanie mam dwoch operatorow orange i lyca de dwa rozne apn czy program automatycznie wybierze odpowiednie ustawienia ? Chcialbym go uruchomic na terminalu bez monitora i uruchamiac z autostaru po wczesniejszej zmianie karty sim
- wojteks
- *** Administrator ***
Najczęściej w modemie można zdefiniować kilka APNów i wybierać je za pomocą numeru wybieranego.
Przykład *99***1# wybiera apn zdefiniowany na pozycji 1 komendą AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
*99***2# wybiera apn zdefiniowany komendą AT+CGDCONT=2,"IP","internet"
*99***3# wybiera apn zdefiniowany komendą AT+CGDCONT=3,"IP","vpn"
I tak dalej aż do 9 czyli *99***9#
Przykład *99***1# wybiera apn zdefiniowany na pozycji 1 komendą AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
*99***2# wybiera apn zdefiniowany komendą AT+CGDCONT=2,"IP","internet"
*99***3# wybiera apn zdefiniowany komendą AT+CGDCONT=3,"IP","vpn"
I tak dalej aż do 9 czyli *99***9#
Nie pomagam na PW!
-
No ok ale dalej nie nie wiem jak edytowac ta liste do latwego ustawiania apn , chcialbym pousuwac wszystkie oprucz orange i dodac jednego operatora z niemiec dokladnie lyca.de
- wojteks
- *** Administrator ***
Można to zrobić ręcznie poprzez komendy AT. Tego się nie edytuje tylko wpisuje nowe w określone cyfrą miejsce a potem wybiera odpowiednią cyfrą końcówki numeru.
Nie pomagam na PW!
-
Witam
Używam tego programu do łączenia z Aero2. Od 1IV Aero wprowadziła test Captcha po godzinie połączenia.
Czy można ustawić w programie rozłączanie i wznawianie połączenia co określony czas ?
Używam tego programu do łączenia z Aero2. Od 1IV Aero wprowadziła test Captcha po godzinie połączenia.
Czy można ustawić w programie rozłączanie i wznawianie połączenia co określony czas ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Co to ma dać, captcha i tak musisz ręcznie wprowadzić za każdym razem.Zadras pisze: wznawianie połączenia co określony czas
Nie pomagam na PW!
-
A może chociaż udałoby się przyspieszyć łączenie poprzez zastosowanie dodatkowej ikony, która powodowałaby restart połączenia ( w trybie full i mini)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na obydwa pytania odpowiedź brzmi: TAK!kamion pisze:Wiatm nie umiem dopisac na stale w top netinfo w opcji "wybor apn" kolejnego operatora bo za kazdym razem jak zmienie sim musze recznie wpisywac dane .Czy jest taka mozliwosc?
I drugie pytanie mam dwoch operatorow orange i lyca de dwa rozne apn czy program automatycznie wybierze odpowiednie ustawienia ?
Wystarczy w oknie:
Ustawienia > Okres rozliczeniowy
zaznaczyć opcję:
"Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno",
a wtedy przy zmianie karty SIM wszystkie potrzebne parametry będą zmieniane automatycznie.
[ Dodano: 2014-04-09, 00:06 ]
Przecież taka ikona już jest!fulus pisze:A może chociaż udałoby się przyspieszyć łączenie poprzez zastosowanie dodatkowej ikony, która powodowałaby restart połączenia ( w trybie full i mini)
Kliknięcie prawym klawiszem myszy w ikonę TNI znajdującą się w obszarze powiadomień (tzw. tray), otwiera menu kontekstowe zawierające m.in. polecania "Połącz" i "Rozłącz".
Krzysztof