Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rs2580
Początkujący użytkownik forum

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: rs2580 »

Napisałem @ do damiaszka ale tu też dopiszę.
Jakby ktoś dysponował wyizolowanym sterownikiem do modemu DW5560 to ja poproszę. Znalazłem jeden na sieci ale brak podpisu cyfrowego i nie mogę go użyć.
Z programem DSEO do podpisywania certów kombinowałem ale nie daje rezultatu.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Spróbuj pobrać stąd:

Klik
tommy_bass

ZTE MF631

Post autor: tommy_bass »

Witam,

Proszę fachowców o wypowiedź - czy jest szansa, żeby udało się połączyć do Aero2 przy użyciu modemu ZTE MF631 (np. przez aplikację Top_NetInfo)?
Próbuję to skonfigurować już z pół dnia i nie wiem czy to w ogóle możliwe.

W linku parę screenów z pola bitwy:
https://www.dropbox.com/sc/tfmlqb89ebi9q0a/EQKQZSjGkZ

Pozdrawiam!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie. Ten model nie wspiera UMTS 900 MHz. Aero2 tylko na tej częstotliwości działa.
tommy_bass

Post autor: tommy_bass »

"ZTE MF631 - Niektóre egzemplarze z Play są raportowane jako zgodne"

Tak jest napisane na stronie jdtech.pl. Co prawda modem jest w czerwonej tabelce, ale taki jest przy nim komentarz, i do tego czytałem że niektórym ludziom chodzi model z play (mój też jest z play)...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Niestety więcej nie pomogę. Jeśli mógłby łączyć się z Aero2 to by się połączył niezależnie od programu. Jakiś zasięg by był. Oczywiście jeśli zasięg sieci jest w twojej lokalizacji.
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

tommy_bass pisze:czy jest szansa, żeby udało się połączyć do Aero2 przy użyciu modemu ZTE MF631 (np. przez aplikację Top_NetInfo)?
Co do samego Aero2 to nie sprawdzałem, gdyż nie mam simki od tego operatora, połączenie z MF637 :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=302202#302202
W TNI musi być ustawiony modem.
W MF821 dodatkowo w Menedżerze zadań wyłączam proces "Cyfrowy Polsat MF821.exe" aby nie blokował portów tego modemu. W TNI w zakładce GPRS/UMTS -> wybierz modem: Inny, w USSD -> kodowanie Standardowe
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=474846#474846
Przełączanie 2G, 3G lub LTE wykonuję poprzez komendy AT.
-bolox-
Stały użytkownik forum

Post autor: -bolox- »

Mam problem z modemem e3276 + TNI. Nie działają kody USSD. Testowane w trybie NDIS i RAS Ustawiane były wszystkie opcje w zakładce USSD : Standardowe - CME ERROR UNKNOWN , to samo w "ZTE np MF626. Po zaznaczeniu AUTO lub "większość Huawei" nic się nie pojawia.
Dekalog
Użytkownik forum

Post autor: Dekalog »

Do laptopa T400 Lenovo zainstalowałem modem DW5550. Generalnie modem działa idealnie i o niebo lepiej od fabrycznego f3507gw. Do nawiązywania połączenia używam TNI i program działa b.dobrze. Jednak po zakończeniu połączenia i zamknięciu TNI radio modemu jest cały czas włączone. Internetu z modemu używam rzadko więc denerwuje mnie paląca się kontrolka włączonego modemu. Próbowałem komendą AT AT+CFUN=0. Owszem rozłączą się ale przy następnym uruchomieniu komputera znowu radio modemu jest włączone. Jest jakaś inna komenda do wyłączenia radia a może inny sposób?
nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

Dekalog pisze: Próbowałem komendą AT AT+CFUN=0. Owszem rozłączą się ale przy następnym uruchomieniu komputera znowu radio modemu jest włączone. Jest jakaś inna komenda do wyłączenia radia a może inny sposób?
W TNI w ustawieniach jest możliwość wpisania komendy w wyślij komendę AT po rozłączeniu z Internetem ja mam wpisane i aktywne AT!POWERDOWN mój modem jest wyłączany (Siera AirCard 503) nie wiem czy taka komenda dotyczy tego modemu. Należy sprawdzić w manual modemu.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Dekalog
Użytkownik forum

viktor pisze: W TNI w ustawieniach jest możliwość wpisania komendy w wyślij komendę AT po rozłączeniu z Internetem ja mam wpisane i aktywne AT!POWERDOWN mój modem jest wyłączany (Siera AirCard 503) nie wiem czy taka komenda dotyczy tego modemu. Należy sprawdzić w manual modemu.
Niestety mój modem nie obsługuje tej komendy
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Dekalog podejrzewam, że musisz użyć jakiegoś menadżera połączeń radiowych od producenta laptopa. Albo wyłącza się tym samym przyciskiem do WiFi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dekalog pisze:Do laptopa T400 Lenovo zainstalowałem modem DW5550.
Skoro to modem brandowany przez Della to oprogramowanie Della powinno go móc wyłączyć. Niestety Lenovo nie lubi obcych modemów.

Druga sprawa, to tak właściwie Ericsson F5521gw i oprogramowanie Ericssona tez powinno móc radio wyłączyć.
Nie pomagam na PW!
Dekalog
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Dekalog podejrzewam, że musisz użyć jakiegoś menadżera połączeń radiowych od producenta laptopa. Albo wyłącza się tym samym przyciskiem do WiFi.
Ano niestety takie proste to nie jest. Menadżer Lenovo nie "widzi" karty z innym PIDem niż brandowane. Przełącznikiem WiFi mogę wyłączyć ale wszystkie karty (WiFi, WWAN i bluetooth) więc nie mogę pracować na WiFi. Ponowne włączenie znowu włącza wszystkie karty więc radio WWAN znowu włączone.

[ Dodano: 2014-03-01, 22:21 ]
wojteks pisze: Skoro to modem brandowany przez Della to oprogramowanie Della powinno go móc wyłączyć. Niestety Lenovo nie lubi obcych modemów.
Oprogramowanie Dell nie chce się poprawnie instalować w laptopie Lenovo więc lipa.
wojteks pisze: Druga sprawa, to tak właściwie Ericsson F5521gw i oprogramowanie Ericssona tez powinno móc radio wyłączyć.
No właśnie powinno ale ta karta jest brandowana dla Dell jako DW5550 a nie jako F5521gw więc PID inny.
Próbowałem zmieniać PID w sterownikach Lenovo ale niestety mimo wielu prób nie mogę poprawnie ich zainstalować (6 różnych sterowników). Z 4 czterema mi się udaje ale 2 niestety nie instalują się poprawnie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dekalog pisze:Ano niestety takie proste to nie jest. Menadżer Lenovo nie "widzi" karty z innym PIDem niż brandowane.
To chyba tym menadżerem nic nie zdziałasz. Taki minus używania innych kart.
Dekalog pisze:Przełącznikiem WiFi mogę wyłączyć ale wszystkie karty (WiFi, WWAN i bluetooth) więc nie mogę pracować na WiFi. Ponowne włączenie znowu włącza wszystkie karty więc radio WWAN znowu włączone.
Z kolei HP ma taki menadżer w którym co prawda włącznik jest jeden, ale można na stałe wyłączyć BT/WWAN/WiFi pomimo włączonego włącznika komunikacji radiowej.
Dekalog pisze: Oprogramowanie Dell nie chce się poprawnie instalować w laptopie Lenovo więc lipa.
A co jest nie tak? Może warto iść tą drogą i rozwiązać ten problem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Dekalog
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Z kolei HP ma taki menadżer w którym co prawda włącznik jest jeden, ale można na stałe wyłączyć BT/WWAN/WiFi pomimo włączonego włącznika komunikacji radiowej..
Lenovo tez ma taki menadżer ale niestety tej karty nie widzi. Musi być brandowana dla Lenovo.
YaHooo pisze:A co jest nie tak? Może warto iść tą drogą i rozwiązać ten problem.
W czasie instalacji sterownika program sprawdza PID karty i producenta urządzenia do którego się instaluje. Jeśli wartości się nie zgadzają to pojawia się komunikat o błędzie i sterowniki się nie instalują...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Starsze wersje softu Della dawało się złamać i zainstalować na innym typie laptopa.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Dekalog w takim razie nie mam pomysłu co zrobić.
wirtuti

Post autor: wirtuti »

Witam.
Czy w programie Top_NetInfo jest możliwość wyświetlenia stacji BTS które czekają w kolejce do podłączenia?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

wirtuti pisze: w kolejce do podłączenia?
Nie ma czegoś takiego
Komórek (celek) sąsiadujących nie odczytasz w TNI
wirtuti

Post autor: wirtuti »

A może są jakieś inne programy na PC które to umożliwiają?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Rozejrzyj się za programami do diagnostyki sieci typu QXDM, TEMS itp.
Czasami pomocna jest komenda AT^CELLINFO=1 lub pokrewne w zależności od modelu modemu
kamion

Post autor: kamion »

Wiatm nie umiem dopisac na stale w top netinfo w opcji "wybor apn" kolejnego operatora bo za kazdym razem jak zmienie sim musze recznie wpisywac dane .Czy jest taka mozliwosc?
I drugie pytanie mam dwoch operatorow orange i lyca de dwa rozne apn czy program automatycznie wybierze odpowiednie ustawienia ? Chcialbym go uruchomic na terminalu bez monitora i uruchamiac z autostaru po wczesniejszej zmianie karty sim
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Najczęściej w modemie można zdefiniować kilka APNów i wybierać je za pomocą numeru wybieranego.
Przykład *99***1# wybiera apn zdefiniowany na pozycji 1 komendą AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy"
*99***2# wybiera apn zdefiniowany komendą AT+CGDCONT=2,"IP","internet"
*99***3# wybiera apn zdefiniowany komendą AT+CGDCONT=3,"IP","vpn"

I tak dalej aż do 9 czyli *99***9#
Nie pomagam na PW!
kamion

Post autor: kamion »

No ok ale dalej nie nie wiem jak edytowac ta liste do latwego ustawiania apn , chcialbym pousuwac wszystkie oprucz orange i dodac jednego operatora z niemiec dokladnie lyca.de
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Można to zrobić ręcznie poprzez komendy AT. Tego się nie edytuje tylko wpisuje nowe w określone cyfrą miejsce a potem wybiera odpowiednią cyfrą końcówki numeru.
Nie pomagam na PW!
Zadras

Post autor: Zadras »

Witam
Używam tego programu do łączenia z Aero2. Od 1IV Aero wprowadziła test Captcha po godzinie połączenia.
Czy można ustawić w programie rozłączanie i wznawianie połączenia co określony czas ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Zadras pisze: wznawianie połączenia co określony czas
Co to ma dać, captcha i tak musisz ręcznie wprowadzić za każdym razem.
Nie pomagam na PW!
fulus

Post autor: fulus »

A może chociaż udałoby się przyspieszyć łączenie poprzez zastosowanie dodatkowej ikony, która powodowałaby restart połączenia ( w trybie full i mini)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

kamion pisze:Wiatm nie umiem dopisac na stale w top netinfo w opcji "wybor apn" kolejnego operatora bo za kazdym razem jak zmienie sim musze recznie wpisywac dane .Czy jest taka mozliwosc?
I drugie pytanie mam dwoch operatorow orange i lyca de dwa rozne apn czy program automatycznie wybierze odpowiednie ustawienia ?
Na obydwa pytania odpowiedź brzmi: TAK!
Wystarczy w oknie:
Ustawienia > Okres rozliczeniowy
zaznaczyć opcję:
"Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno",
a wtedy przy zmianie karty SIM wszystkie potrzebne parametry będą zmieniane automatycznie.

[ Dodano: 2014-04-09, 00:06 ]
fulus pisze:A może chociaż udałoby się przyspieszyć łączenie poprzez zastosowanie dodatkowej ikony, która powodowałaby restart połączenia ( w trybie full i mini)
Przecież taka ikona już jest!
Kliknięcie prawym klawiszem myszy w ikonę TNI znajdującą się w obszarze powiadomień (tzw. tray), otwiera menu kontekstowe zawierające m.in. polecania "Połącz" i "Rozłącz".
Krzysztof
ODPOWIEDZ