Huawei E220 z zewnętrzną anteną

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stan55
Stały użytkownik forum

huawei E220 z zewnętrzną .......

Post autor: stan55 »

Witam.Mam w/w modem z dolutowaną bezpośrednio anteną w/g tego forum - wersja 1.Po uruchomieniu netu Mobile Partner wyświetla WCDMA -siła sygnału=24%.Po odpaleniu strony www automatycznie przełącza na HSDPA i tak zostaje.Prędkośc około 60-80 kB/s.Do nadajnika UMTS jakieś 5 km /po drodze trochę lasu,bez wzniesień/.Dlaczego nie trzyma WCDMA? Antena Bestpartner 15 dBi 2 m nad dachem domu /ok 9 m od ziemi/.Ustawione wymyszanie - tylko WCDMA.Za podpowiedż będę wdzięczny,Stan 55.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E220 z zewnętrzną anteną

Post autor: wojteks »

stan55 pisze:Dlaczego nie trzyma WCDMA
WCDMA to ogólna nazwa technologii przesyłu a producentowi pewnie chodziło o UMTS czyli maksymalnie 384kbps. Przy transmisji danych jeżeli modem ma możliwość to przełącza się w tryb transmisji HSDPA (maksymalna teoretyczna prędkość to 7,2Mbps)
Nie pomagam na PW!
stan55
Stały użytkownik forum

j.

Witam - w modemie Hawei E220 zielony kolor diody oznacza UMTS,turkusowy natomiast HSDPA.Prosę mnie porawic jeśli sę mylęPodraiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

stan55 pisze:Hawei E220
Zielony to gprs/edge
niebieski umts/hsdpa
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Huawei E220:

Zielony ---> GPRS/EDGE

Niebieski ---> UMTS

Turkusowy ---> HSDPA
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
stan55
Stały użytkownik forum

j.w

Właśnie - turkusowy to HSDPA.Tylko,że podczas wczytywania strony www automatycznie gaśnie turkusowy i zapala się niebieski.Siła sygnału jest 24 %.Jeśli nic nie robię w necie - cały czas pali się turkusowy.Próbowałem różnych ustawień anteny /obrót w lewo i prawo/ ale bez skutku.Za podpowiedzi będę wdzięczny.Stan 55
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

stan55 pisze:Tylko,że podczas wczytywania strony www automatycznie gaśnie turkusowy i zapala się niebieski.
Widocznie jakość sygnału jest na tyle niska,że RNC wymusza UMTS.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

stan55 pisze:podczas wczytywania strony www automatycznie gaśnie turkusowy i zapala się niebieski.
A masz widoczność optyczną do BTS'a? Bo jak nie to właśnie w tym może tkwić problem. Trzeba by zapewnić lepszy sygnał sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
stan55
Stały użytkownik forum

Czyli podnieśc antenę wyżej.A czy zmiana polaryzacji Bestpartnera 15 dBi może coś pomóc?.Do nadajnika mam 5 km.Widocznośc optyczną lekko zasłania pas lasu.Pozdrawiam.Stan 55
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

stan55 pisze:A czy zmiana polaryzacji Bestpartnera 15 dBi może coś pomóc?
Można spróbować. Na forum były doniesienia, że najlepiej jest jak antena ma polaryzację skośną. Musisz ustalić tylko który róg ma być na górze.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
brovar
Początkujący użytkownik forum

Re: huawei E220 z zewnętrzną .......

Post autor: brovar »

stan55 najpierw pisze:Po odpaleniu strony www automatycznie przełącza na HSDPA i tak zostaje.
stan55 potem pisze:Tylko,że podczas wczytywania strony www automatycznie gaśnie turkusowy i zapala się niebieski.
Jakoś dziwnie :zdziwko: Czyli masz taką sekwencję jak poniżej?
Odpalenie internetu | przed ładowaniem strony | ładowanie strony | strona załadowana | nieważne co dalej
. . . . WCDMA. . . . . | . . . . . . WCDMA. . . . . . . | . . . WCDMA. . . . | . . . . HSDPA . . . . .| . . . HSDPA . . . .

Czy mając na myśli "po odpaleniu strony www" = włączam przeglądarkę i strona się wczytuje, czy strona sie wczytała? Bo jak to pierwsze, to Twoje wypowiedzi się wzajemnie wykluczają.

U mnie jak bezczynność internetu, to niebieski/WCDMA, a jak zacznę chodzić po stronkach to się przełącza na turkusowy/HSDPA (choć nie zawsze - pierwsza stronka po odpaleniu przeglądarki także potrafi mi się załadować na WCDMA albo inne które nie generują dużego ruchu także ładują się na WCDMA - mam na myśli pojedyncze odpalane co jakiś czas), po czym jak nie używam to znów -> WCDMA.

Jak przełącza Ci się na HSDPA i tak zostaje, to chyba dobrze, bo lepsze pingi, etc. Z drugiej jednak strony może masz jakiegoś wirusa albo coś innego co Ci generuje ruch, dlatego cały czas jest HSDPA. Poza tym 60kB - 80kB to lepiej niż u mnie ;P Walcz, może zrobisz lepiej ;) Powodzenia
Pozdr :)
stan55
Stały użytkownik forum

Witam.U mnie w stanie bezruchu neta jest kolor turkusowy i napis WCDMA a gdy uruchamiam stronę www wtedy ona sie ładuje tylko automatycznie mi przełącza na kolor zielono niebieski i napis HSDPA i tak już zostaje - jeśli używam neta,a jeśli na chwilę przestanę - znowu kolor turkusowy i WCDMA i tak cały czas.Pozdrawiam.Stan55
brovar

Post autor: brovar »

To ja też tak mam jeżeli chodzi o technologie. Natomiast zdaje mi się, że pomyliłeś kolorki, bo kolor zielononiebieski to właśnie turkusowy ;) = HSDPA
Pozdr :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

brovar pisze:To ja też tak mam jeżeli chodzi o technologie.
Bo to jest prawidłowe zachowanie :) Gorzej jak modem schodzi na UMTS podczas transferu danych.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

U mnie w stanie bezruchu neta jest kolor turkusowy i napis WCDMA a gdy uruchamiam stronę www wtedy ona sie ładuje tylko automatycznie mi przełącza na kolor zielono niebieski
Dla wyjaśnienia turkusowy to właśnie pomieszanie zielonego z niebieskim (obie diody zapalone), a niebieski jest ciemnieszy tylko niebieska dioda zapalona, więc wszystko jest jak byś powinno, tylko z określeniem kolorów problem:P. (ups nie zaważyłęm tego co wyżej)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
stan55
Stały użytkownik forum

Witam.Chciałbym wiedziec czy w czasie bezruchu neta MobilePartner powinien wyświetlac WCDMA a w czasie przeglądania stron HSDPA?W instrukcji tego modemu jest:światło zielone ciągłe - połączenie GPRS w toku,światło turkusowe ciągłe - połączenie HSDPA w toku,światło niebieskie ciągłe - połączenie WCDMA w toku.W/g mnie turkusowy kolor to podobny do kwitnącego wrzosu i taki mam gdy net jest w bezruchu.Po przeczytaniu postów i instrukcji modemu wiem tylko - że nic nie wiem.Pozdrawiam.Stan55
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

stan55 takie zachowanie jest poprawne. Bo modem podczas bezczynności schodzi na UMTS (WCDMA).

Co do tego turkusowego oraz niebieskiego. To turkusowy jest taki jaśniejszy (HSDPA), zaś jak dioda świeci ciemniej to jest UMTS.
Durial

Post autor: Durial »

Witam. Mam pytanko odnośnie Huawei E220. W mojej miejscowosci mam zasieg na 1-2 kreski w iPlusie(EDGE). Dostalem od TP.SA antene do telefonu, ale nie musieli jej montowac, bo zasieg w telefonie byl dobry. Antenka wyglada tak:
Obrazek
Na antenie jest napisany nastepujacy tekst :) :
Model:E2
F:800-960/1710-2500MHz
G:8,2/9,5dBi

I teraz pytanko: czy ta antena poprawi mi sygnal EDGE lub "sprawi", ze zalapie mi 3G? Teraz zdaza sie ze rozlacza mi neta, wiec cos musze z tym zrobic. Pytam, bo nie jestem pewien czy wydawac pieniadze na ten konektor+przedluzke 10m, bo antene zamierzam powiesic na dach. Z gory thx :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Durial pisze:czy ta antena poprawi mi sygnal EDGE lub "sprawi", ze zalapie mi 3G?
Nie.
7dziadek
Stały użytkownik forum

Post autor: 7dziadek »

Panowie jestem po lekturze tych 14 stron i tej tu http://e220umts.blogspot.com/search?upd ... -results=2

i nadal NIE wiem czy to gniazdko oryginalne na PCB jest antenowe czy nie ???
:gwiazdki:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

7dziadek pisze:nadal NIE wiem czy to gniazdko oryginalne na PCB jest antenowe czy nie ???
Więc odpowiadam. To nie jest gniazdo antenowe. To jest gniazdo serwisowe, służące do sprawdzenia modemu po jego wyprodukowaniu.
stan55
Stały użytkownik forum

Witam.Panowie jak ustawic Bestpartnera /polaryzacja/ aby poziom sygnału w Mobile Partnerze wzrósł bo przeważnie mam 0%.Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

stan55 pisze:jak ustawic Bestpartnera /polaryzacja/ aby poziom sygnału w Mobile Partnerze wzrósł
Empirycznie. ;) Musisz po testować. Ogólnie jest polaryzacja pionowa, ale bywa, że skośna jest lepsza.
stan55
Stały użytkownik forum

Witam.Mam antenę Bestpartnera 15 dBi zamocowaną ok 3 m nad dachem domu i 10 m przewodu antenowego przylutowanego do styków modemu huawei e220 /w/g postów na forum/.BTS oddalony ok. 5 km /po drodze troche lasu,bez wzniesień/.Poziom sygnału mojego HSDPA to max 22-25 %.Jeśli skrócę przewód o 4 m /router asus wl-500gP na strychu/ - czy poziom sygnału ma szansę wzrosnąc np: do 40-50% ? Za podpowiedzi Profi w tym temacie będę wdzięczny.Pozdrawiam.Stan55
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jaki przewód i skąd bierzesz te procenty, miarodajne (porównywalne sa tylko dane z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> dBi (przeliczane na dBm) albo at+csq (=dBi) z hyper terminala. Aha jakie masz prędkości, że tak Ci na mocy sygnału zależy (mieżone poprzez sciąganie plików z szybkieogo serwera/ wysyłanie tez na szybki serwer. Do testu pobierania RS sie nie nadaje bo limituje download, aha najlepszy test daje sciąganie kilku plików na raz) Pisze tak bo może się okazać że nie masz co poprawiać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
stan55
Stały użytkownik forum

Witam.Przewód antenowy to H-155,procenty poziomu sygnału biorę z Mobile Partnera.Chciałbym w jakiś sposób zwiększyc poziom sygnału chociaż do 50-60%,wtedy myślę że prędkośc transferu by też wzrosła - bo obecnie w HSDPA nie jest rewelacyjna .Przeważnie oscyluje około 100 kB/s.Do BTS-a mam ok 5 km /po drodze trochę lasu,bez wzniesień/.Za wszelkie podpowiedzi będę niezmiernie wdzięczny.Pozdrawiam.Stan55
dawid910
Użytkownik forum

Post autor: dawid910 »

Witam, mam takie pytanko dotyczące mojego modemu, otóż mam neta w Erze(BC) i mam zasięg HSDPA(1krecha) szybkość oscyluje między 300-550kb/s, a więc nic oszałamiającego(choć wiem, że może być gorzej bo sam się męczyłem 2lata z 128kb/s) i pytanie czy jest sens kupowania anteny i rozkręcania modemu, po prostu czy poprawi to prędkość a jeśli tak to o ile :?:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dawid910 pisze:pytanie czy jest sens kupowania anteny i rozkręcania modemu, po prostu czy poprawi to prędkość a jeśli tak to o ile
Antena powinna poprawić Ci prędkości. Jednak i ile tego już nikt Ci nie powie. Możesz zrobić tak. Pojedź bliżej nodeB tak aby mieć większy zasięg i potestuj jakie masz prędkości. Ale jedno jest pewne. Antena pomoże ustabilizować łącze oraz pingi.
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: dziobak99 »

A ja najpierw miałem huawei e160 od siostry na dwa dni, i przy połączeniu do anteny normalnym złączem do wyjścia antenowego dwa dni jechałem na umtsie i było elegancko, po dwóch dniach sister zabrała modem, i został mi mój e220, rozkręciłem go, przylutowałem kable, i na przylutowanych jest za słaby sygnał i mi neta rozłącza czasem, a na e160 przez dwa dni nawet razu....;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

dziobak99 może połączenie zrobiłeś źle i temu tak jest.
ODPOWIEDZ