[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: Chris-Kr »

Na swoim laptopie z Win2K chciałem uruchomić program top_netinfo.exe, ale za każdym razem dostaję komunikat "Nie mogę załadować SetupAPI.dll".
Przy wyjściu z programu następny błąd: "Access violation at address 00000000".
Co mam z tym fantem zrobić?
Wyszukiwanie na forum nie dało żadnego rezultatu, natomiast Google zaprowadziło mnie do kilku stron, które upierają się, żeby przeskanować mój komputer, do czego nie jestem zbyt chętny, bo nie mam pojęcia czemu to naprawdę ma służyć, a nie chciałbym sobie jakiegoś trojana zainstalować.
Spotkał sie ktoś z Was z takim problemem?
Jesteście w stanie coś doradzić?

Pozdrowienia,
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

Chris-Kr pisze:Co mam z tym fantem zrobić?
Może chwilę poczekać, postaram się dostosować program do Windowsa 2000 (dziś powinno już coś być, o przetestowanie poproszę na pw). Program nie może sobie poradzić z biblioteką setupapi.dll, pewnie jest inna niż w XP. Jedyne co to możesz spróbować skopiować do katalogu programu bibliotekę setupapi.dll np. z Win XP. Jeżeli nie masz servicepacka 4 to go zainstaluj, może są inne łatki do Win 2000 zawierające nowszą bibliotekę setupapi.dll...

Dodano [12.04.2008 00.42]:
Przeglądałem trochę kod programu i wygląda na to że powinien się poprawnie uruchamiać na Win 2000 co nie zmienia faktu że postaram się go na tyle zmodyfikować żeby i tak się bezproblemowo uruchamiał nawet jak będą problemy z tą biblioteką.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Dzięki za błyskawiczna reakcję :)
Servicepack 4 mam zainstalowany.
W międzyczasie ściągnąłem z netu tę bibliotekę i zainstalowałem ja najpierw w katalogu systemowym (bez efektu) następnie w katalogu programu.
Niestety, przy próbie odpalenia programu wyświetla mi sie komunikat:
"Nie znaleziono punktu wejścia procedury DeactivateActCtx w bibliotece KERNEL32.dll".
Także próba wykonania polecenia:

Kod: Zaznacz cały

regsvr32 SetupAPI.dll
również kończy się jakimś komunikatem o błędzie.

Dodano [2008-04-12 01:20]:
Skopiowałem SetupAPI.dll z aktualnej wersji WinXP i ten sam efekt jak poprzednio.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Proszę ściągnąć plik: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip i zastąpić nim stary.
Część funkcji nie będzie działać prawidłowo ale z tym mam nadzieję że sobie poradzimy ręcznie (a jak nie to program ulegnie dalszym modyfikacjom), chwilowo proszę o sprawdzenie czy nie pojawiają się błędy przy uruchomieniu i zamykaniu, ewentualnie co niedziała, jakie są objawy.

[ Dodano: 2008-04-12, 01:37 ]
Proszę usunąć skopiowane (nie od win 2000 ) biblioteki setupapi.dll.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Program uruchamia się i zamyka bez komunikatów o błędzie.
Kliknięcie przycisku "Ustawienia" wyświetla komunikat "Funkcja niedostępna.Nie można załadować biblioteki SetupAPI.dll".
Potem pojawia się jeszcze kilka komunikatów, aż w końcu otwiera się okno z ustawieniami.

[OT]:
Nie bardzo rozumiem, jak działają PW na tym forum.
Nie chcąc zaśmiecać wątku, ok. godz. 2 w nocy powyższy tekst wysłałem do Ciebie na PW.
Dzisiaj rano sprawdzam, a tej wiadomości nie ma w folderze "Wysłane", natomiast jest w "Do wysłania".
Powtórzyłem więc wysyłanie wiadomości jeszcze dwukrotnie i za każdym razem z tym samym skutkiem!
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Program uruchamia się i zamyka bez komunikatów o błędzie.
Czyli gdyby wszystko było ustawione dobrze to można korzystać z programu.
Chris-Kr pisze:Kliknięcie przycisku "Ustawienia" wyświetla komunikat "Funkcja niedostępna.Nie można załadować biblioteki SetupAPI.dll".
Potem pojawia się jeszcze kilka komunikatów, aż w końcu otwiera się okno z ustawieniami.
Dobrze że komunikat się pojawia, użytkownik wie że coś jest nie tak z systemem a nawet wie dokładnie z którą częścią (biblioteką).
Proponuje spróbować jeszcze przekopiować z systemu (własnego a może innego, ważne żeby z Win 2000) bibliotekę setupapi.dll do katalogu programu.
Dobrze że ustawienia mimo wszystko się otwierają, wiele rzeczy można ustawić ręcznie, np:
1. W AT i PIN można port wpisać ręcznie, przykład: "COM9: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM9)" bez "". Nazwę tego portu można odczytać: Topnetinfo -> menu górne -> System -> Menadżer urządzeń -> Porty (Przed nazwą portu należy jak w przykładzie wpisać port, dwukropek, spacja).
2. Zamiast połączenie Ustaw APN można wpisać kompletny APN "AT + ..." we właściwościach modemu (menedżer urządzeń).
3. Nazwę połączenia (o ile nie uda się w programie) i wiele innych ustawień można wyedytować w top_netinfo.ini (tam są zapisywane wszystkie ustawienia).
Jeżeli dalej będą problemy to proszę pisać, na ile będę mógł postaram się pomóc ;)

[ Dodano: 2008-04-12, 14:00 ]
Najważniejsza część mich ustawień (top_netinfo.ini), może pomóc w konfiguracji, edycji swoich (nie zalecane, wyjątkowo dla tych co mają problemy z setupapi.dll):

[Connection]
Name=iplus
Login=plusgsm
Password=plusgsm
PhoneNumber=*99***1#
APN=Plus: www.plusgsm.pl
Modem=HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem
[Ustawienia]
RunOnOpen=3
WyswietlanieSesji=2
PoczOkresuRozl=2008-03-29
KoniecOkresuRozl=2008-04-29
AdresStrony=http://www.bez-kabli.pl
Tray=0
RunMinimize=0
RunBrowser=0
RunMail=0
RunConnection=0
ATMoc=1
ATBTS=1
ATPoziomSygnalu=1
BrowserPath=C:\Mozilla_firefox_thunderbird\FirefoxPortable\FirefoxPortable.exe
EmailClientPath=C:\Mozilla_firefox_thunderbird\ThunderbirdPortable\ThunderbirdPortable.exe
[AT]
ATDelay=150
UseNetParam=1
UsePIN=0
PIN=1212
WaitTime=3000
ATModem=COM9: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM9)
InitModem=0
NoCheckPIN=0
ATPoziomSygnalu=1
ATBTS=1
ATMoc=1

Oczywiście mogą pojawić się problemy, jak się ustawi Komunikację AT (UseNetParam=1) i nie ustawi się poprawnie ATModem to coś może się wyłożyć. APN mimo że jest w tym pliku i tak należy wprowadzić we właściwościach modemu.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:
Chris-Kr pisze:Kliknięcie przycisku "Ustawienia" wyświetla komunikat "Funkcja niedostępna.Nie można załadować biblioteki SetupAPI.dll".

Proponuje spróbować jeszcze przekopiować z systemu (własnego a może innego, ważne żeby z Win 2000) bibliotekę setupapi.dll do katalogu programu.
Znalazłem ten plik u siebie (577 296 B), przekopiowałem, ale nie ma żadnej poprawy - te same komunikaty jak przedtem, w tym komunikat, że nie znaleziono modemu (mimo, że ręcznie wpisałem port COM8).

Dodane [2008-04-13 00:10]:
Połączenie z internetem udało mi się uzyskać, co bynajmniej programowi nie przeszkadza w dalszym ciągu walić tymi samymi komunikatami, włącznie z komunikatem, że nie znaleziono modemu ;)
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania w pierwszym poście - linki (jeszcze nie załącznik) wersja działająca bezproblemowo na Win 2000. Nie zmieniono numeru wersji ze względu na brak różnic w funkcjonalności programu pod kontrolą Win XP.

[ Dodano: 2008-04-13, 01:14 ]
@Chris-Kr
Mam nadzieję że to już będzie koniec problemów, jakby jednak coś się pojawiło to postaram się pomóc. Dzięki za wytrwałość.

[ Dodano: 2008-04-13, 01:26 ]
Z tą bezproblemowością to trochę przesadziłem, niekiedy np. trzeba zainstalować (zaktualizować ODBC) MDAC_TYP.EXE, osobiście o ile się nie mylę to zainstalowałem w wersji 2.8. Niektóre problemy (nie związane z tym programem) zlikwidował instalator WindowsInstaller-KB893803-v2-x86.exe (jeden moduł odpowiedzialny za plug & play zaczął poprawnie funkcjonować). Oczywiście dużo problemów rozwiązał service pack 4 (np. po nim zaczęła działać mysz). Uaktualnienie iexplorera też pewnie coś wnosi :) Po za tym że trzeba trochę rzeczy doinstalować to uważam że Windows 2000 to dobry system.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Na początku miałem jakieś problemy z wyborem właściwego portu, nie działały mi SMS-y, ale potem nagle wszystko zaskoczyło i teraz program już mi działa poprawnie na tym samym porcie, który miałem ustawiony pierwotnie.
Wielkie dzięki za błyskawiczny support :)
A przy okazji:
Czy dałoby sie dorobić jakieś powiadamianie o nadejściu SMS-a?
Trochę mi tego brakuje.
Krzysztof
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

janek222, czy Twój program działa po NDIS również ? :)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

bob pisze:czy Twój program działa po NDIS również ?
Nie. Program z założenia jest tylko do połączeń telefonicznych. Słyszałem że do NDIS bardzo zachwalany jest NetMeter dlatego nigdy tego nie rozważałem.

[ Dodano: 2008-04-13, 12:29 ]
Chris-Kr pisze:Czy dałoby sie dorobić jakieś powiadamianie o nadejściu SMS-a?
Zobaczę co da się zrobić.
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Tu jest charakterystyka driver`a z nowymi komendami pod NDIS.
Link1
Link2
Pewnie już przeglądałeś ale jeśli nie to może się przyda. :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

janek222 pisze:Do pobrania w pierwszym poście - linki (jeszcze nie załącznik) wersja działająca bezproblemowo na Win 2000
Dołączyłem wersję 2.30 (zgodną z Win2000) jako załącznik.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Do pobrania nowa wersja 2.31 beta.
Można ją pobrać w pierwszym poście lub od wersji 2.27 Program -> Informacje -> aktualizacje.
Chris-Kr pisze:Czy dałoby sie dorobić jakieś powiadamianie o nadejściu SMS-a?
Zmiany:
1. Umożliwiono ustawienie informowania o SMSach:
Program -> Ustawienia -> AT i PIN -> Sprawdzaj SMSy
Oczywiście należy pamiętać że Komunikacja AT musi być włączona żeby między innymi funkcjonowało sprawdzanie SMSów. SMSy są sprawdzane co około dwanaście sekund, moc sygnału i BTS są sprawdzane co ok. sześć sekund (wcześniej co trzy). Aby komunikat o nowych esemesach się nie pojawiał należy wszystkie esemesy usunąć lub przenieść do archiwum.
2. W Program -> SMS pojawiło się archiwum.
bob pisze:Tu jest charakterystyka driver`a z nowymi komendami pod NDIS.
[...] Pewnie już przeglądałeś ale jeśli nie to może się przyda.
YYY, o co chodzi z tymi driverami do NDIS, jakiś modem jest widziany jako NIC?... Nie, nie przeglądałem, nawet nie wiem o co chodzi, chyba będę musiał nadrobić zaległości. Dzięki za linki, pliki pościągałem, może się przydadzą.

[ Dodano: 2008-04-14, 03:16 ]
Przed chwilą została wprowadzona jeszcze jedna mała zmiana. W ustawieniach po ponownym włączeniu programu nie było widać że jest wybrane Sprawdzaj SMSy, zostało to poprawione.

[ Dodano: 2008-04-14, 03:27 ]
Trochę zgłupiałem z tym NDIS i RAS. Na forum gdzieś przeczytałem że jest to tryb modemu szybszy i wolniejszy, osobiście te skróty zawsze kojarzyłem bardziej jako połączenia sieciowe (lan) i telefoniczne. Oczywiście zdaje sobie sprawę że połączenia sieciowe (lan) są uważane jako szybsze, choć moim zdaniem wcale tak nie musi być.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-14, 09:53 ]
Plik dodany także jako załącznik do pierwszego posta.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Zainstalowałem nową wersję i zaczęły sie różne problemy. Nie wiem na ile są one związane z programem, a na ile z tym, że używam SIM-kart trzech operatorów oraz mam zainstalowane 3 managery połaczeń: Vodafone 7.03, iPlus Manager oraz Twój.
Byś może dokonują one jakichś zapisów w rejestrach systemu, które potem oddziaływują na inny manager?
Na początek w oknie z SMS-ami nie zobaczyłem żadnych SMS-ów, a wyłącznie liczbę 501 w pierwszej kolumnie (Id wiadomości), nic więcej. Być może wiąże się to z tym, że numer telefonu tej karty SIM zaczyna się właśnie od 501.
Gdy włożyłem SIM-y Simdaty oraz Playa, one z kolei nie wyświetliły mi żadnej wiadomości.
Potem nagle odkryłem, że nie jestem w stanie połączyć sie z netem. Doszedłem, że muszę wyłączyć komunikaty AT, aby połączenie było możliwe.
Potem powtórzyła się sytuacja z wczoraj, czyli coś nagle zaskoczyło i program zaczął bezproblemowo łączyć się netem, także wtedy gdy komunikaty AT były włączone. Jednak problemy z SMS-ami pozostały w dalszym ciągu. Co najciekawsze, w pewnym momencie pokazały mi sie SMS-y zapisane na karcie Orange, ale w postaci hexadecymalnej!
Co ciekawe, gdy już wcześniej używałem iPlus Managera, to już wówczas kilka SMS-ów wyświetlało mi się w tej postaci!
Po którymś z kolei uruchomieniu programu Top_netinfo, SMS-y z Orange wyświetliły mi się w postaci zwykłego tekstu, natomiast SMS-y na kartach Simdaty oraz Playa są w dalszym ciągu niewidoczne.
Również w dalszym ciągu w ogóle nie wyświetlają mi sie SMS-y przychodzące wysłane na numer SIM-a znajdującego się w modemie, chociaż zostają one odebrane i zapisane na karcie SIM (kartę sprawdzałem później w telefonie).

Dodane [19:10]:
W ramach eksperymentów wróciłem także na chwilę do wersji 2.30, ale to wcale nie usunęło opisanych wyżej problemów.
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 15:42 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:używam SIM-kart trzech operatorów
To już jest kilka różnic:
1. APN
2. Login
3. Hasło
4. PIN
Chris-Kr pisze:mam zainstalowane 3 managery połaczeń
Tu też jest trochę:
1. W tym samym czasie może być uruchomiony tylko jeden manager, pozostałe muszą być zamknięte (ich procesy także), chodzi o to że nie mogą sobie blokować portu do komunikacji AT.
2. Mogą sobie nawzajem zmieniać APN (a tak nie powinno być).
3. Mogą zmieniać konfigurację połączenia, dodawać własne połączenia, korzystać z różnych połączeń.
4. Nawet teoretycznie mogą coś zmieniać w modemie.
Chris-Kr pisze:Byś może dokonują one jakichś zapisów w rejestrach systemu, które potem oddziaływują na inny manager?
Nie wiem co rzeźbią inne ale mój w rejestrze zmienia tylko APN: Program -> Ustawienia -> Połączenie -> Ustaw APN (lub Usuń APN).
Chris-Kr pisze:Na początek w oknie z SMS-ami nie zobaczyłem żadnych SMS-ów, a wyłącznie liczbę 501 w pierwszej kolumnie (Id wiadomości), nic więcej. Być może wiąże się to z tym, że numer telefonu tej karty SIM zaczyna się właśnie od 501.
Może trzeba będzie coś zmienić w programie w związku z tymi SMSami ale do tego wydaje mi się że jeszcze daleka droga. Nr telefonu nie ma wpływu na SMSy.
Chris-Kr pisze:Potem nagle odkryłem, że nie jestem w stanie połączyć sie z netem. Doszedłem, że muszę wyłączyć komunikaty AT, aby połączenie było możliwe.
Pewnie był w AT i PIN użyty modem a nie port. Port może był zajęty przez innego managera, dlatego na nim mogła nie dać się uruchomić komunikacja AT.
Chris-Kr pisze:Potem powtórzyła się sytuacja z wczoraj, czyli coś nagle zaskoczyło i program zaczął bezproblemowo łączyć się netem, także wtedy gdy komunikaty AT były włączone.
Może tym razem w AT i PIN był ustawiony port.
Chris-Kr pisze:Co ciekawe, gdy już wcześniej używałem iPlus Managera, to już wówczas kilka SMS-ów wyświetlało mi się w tej postaci!
Czyli wygląda na to że to nie wina mojego programu. Może to wina urządzenia (ustawień urządzenia) w którym były odbierane SMSy.
Chris-Kr pisze:Po którymś z kolei uruchomieniu programu Top_netinfo, SMS-y z Orange wyświetliły mi się w postaci zwykłego tekstu, natomiast SMS-y na kartach Simdaty oraz Playa są w dalszym ciągu niewidoczne.
A może one są tylko w telefonie a nie na karcie SIM. Strzelam.
Chris-Kr pisze:Również w dalszym ciągu w ogóle nie wyświetlają mi sie SMS-y przychodzące, wysłane na numer SIM-a znajdującego się modemie, chociaż zostają one odebrane i zapisane na karcie SIM (kartę sprawdzałem później w telefonie).
Później postaram się napisać jak przetestować modem, może w programie będę musiał coś zmodyfikować, chwilowo jest to trudne bo do dyspozycji mam tylko swój modem a na nim wszystko działa bezproblemowo.
Chris-Kr pisze:W ramach eksperymentów wróciłem także na chwilę do wersji 2.30, ale to wcale nie usunęło opisanych wyżej problemów.
Wcześniejsze wersje raczej pod żadnym względem nie są lepsze od następnych, nie polecam tego.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:
Chris-Kr pisze:używam SIM-kart trzech operatorów
To już jest dużo różnic:
1. APN
2. Login
3. Hasło
4. PIN
Wcale nie!
Zarówno Orange, jak i Simdata oraz Play używają tych samych ustawień, czyli:
APN: internet
Login: internet
Hasło: internet
i na tych samych ustawieniach łączyłem się z wszystkimi trzema operatorami przy użyciu softu Vodafone oraz iPlus Managera, a podanie pinu w niczym tu nie przeszkadzało.
Chris-Kr pisze:mam zainstalowane 3 managery połaczeń
Tu też jest trochę:
1. W tym samym czasie może być uruchomiony tylko jeden manager, pozostałe muszą być zamknięte (ich procesy także), chodzi o to że nie mogą sobie blokować portu do komunikacji AT.
Zawsze w danym momencie miałem uruchomiony tylko jeden manager.
Chris-Kr pisze:Po którymś z kolei uruchomieniu programu Top_netinfo, SMS-y z Orange wyświetliły mi się w postaci zwykłego tekstu, natomiast SMS-y na kartach Simdaty oraz Playa są w dalszym ciągu niewidoczne.

A może one są tylko w telefonie a nie na karcie SIM. Strzelam.
Przekładałem SIM-karty pomiędzy telefonami i SMS-y chodziły razem z kartą.
Chris-Kr pisze:W ramach eksperymentów wróciłem także na chwilę do wersji 2.30, ale to wcale nie usunęło opisanych wyżej problemów.

Wcześniejsze wersje raczej pod żadnym względem nie są lepsze od następnych, nie polecam tego.
Ponieważ poprzedniego dnia wersja 2.30 chodziła mi bez zarzutu, a problemy pojawiły sie bezpośrednio po wgraniu wersji 2.31, więc pierwsza myśl była tak, ze przyczyną problemów jest nowa wersja.
Jutro może poeksperymentuję więcej, bo dzisiaj przez cały dzień zwalczałem opór złośliwej materii. Na Simdacie mam dużo kasy, ale skończył mi sie jej okres ważności, kupiłem nowy starter Orange właśnie do tych eksperymentów to właśnie dzisiaj przez cały dzień był pad systemów w Orange i nie mogłem na tym starterze uruchomić pakietu Orange Free.
W rezultacie musiałem cały dzień żonglować Playem, Simdatą i swoją kartą Orange do rozmów.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Jutro może poeksperymentuję więcej
Wiele rzeczy w managerach jest realizowane za pomocą komend AT: PIN, SMSy, moc sygnału, BTSy. Można ręcznie wpisywać komendy AT w:
Program -> Ustawienia -> AT i PIN -> Dane sieci lub
Program -> Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów i komend AT (bardziej polecam, tu dodatkowo należy wybrać port i się z nim połączyć przed wysyłaniem komend AT, jest pole w którym można wybrać komendę z około dwudziestu, nie są filtrowane komunikaty modemu).
Kilka komend:
ATZ - chyba reset ustawień modemu.
AT+CFUN=1,1 - reset modemu (po nim należy chwilę odczekać, nieraz trzeba zrestartować program)
AT+CREG=1 i
AT+CREG=2 - nieraz dopiero po którejś można było odbierać SMSy (z tego co pamiętam)
AT+CMGF=1 - włącza tryb tekstowy (przed odbiorem SMSów)
AT+CMGL="ALL" - odczytuje wszystkie SMSy na raz
AT+CMGR=1 - odbiera pierwszego SMSa (a może z ID=1, nie pamiętam).

Jeżeli program nie będzie odczytywał SMSów a ręcznie za pomocą komend AT się to uda to będziemy na dobrej drodze do poprawy programu (o ile jest w nim coś źle). A może ilość odebranych SMSów ma tu znaczenie (zawsze miałem mało). Rzyczę owocnych testów.

[ Dodano: 2008-04-15, 01:31 ]
Można po testach na porcie przetestować modem (inny port), może jest różnica.
Chris-Kr pisze:Ponieważ poprzedniego dnia wersja 2.30 chodziła mi bez zarzutu, a problemy pojawiły sie bezpośrednio po wgraniu wersji 2.31
Dziwne, program się nie zmienił. Nie mam pojęcia co ma wpływ na to że raz jest dobrze a raz źle, od czego to może być zależne (znowu strzelam: jakaś komenda AT wysłana do modemu po przyciśnięciu Parametry sieci - wtedy automatycznie jest ich trochę wysyłanych do modemu i tworzony jest raport, może inny program coś namieszał).

[ Dodano: 2008-04-15, 01:38 ]
Wydaje mi się że SMSy można odczytywać dopiero po wprowadzeniu PINu, który jest wprowadzany dopiero przy próbie połączenia z netem (port musi być dobrze ustawiony). Może tu jest pies pogrzebany. Chyba dorobię sprawdzanie PINu przed odbieraniem SMSów, korzystam z iPlusa co mi pozwoliło zapomnieć trochę o czymś takim jak wprowadzanie PINu.

[ Dodano: 2008-04-15, 01:42 ]
Chris-Kr pisze:ale w postaci hexadecymalnej!
Jak będzie potrzeba to dorobię przekształcanie hex na znaki, ale to jest mało eleganckie rozwiązanie, wolałbym go uniknąć. [Dodano] Proszę o przykładowego SMSa w HEXach, nic w sumie nie szkodzi aby dodatkowo taka funkcja znalazła się w programie .
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Pobawiłem się dzisiaj tymi SMSami i im trochę ręce opadły - sprawa jest bardziej zagmatwana niż myślałem.
Oto do czego doszedłem:

1. Gdy SIM jest w telefonie (mam 2 szt. N6310i), to:
- Play zapisuje chyba wszystkie SMS-y na karcie
- Simdata zapisuje na karcie, ale jeszcze nie wiem czy wszystkie
- stara karta Idei zapisuje głównie w telefonie, ale czasem na karcie też, nowa karta Orange w pierwszej kolejności zapisuje na karcie SIM.
2. Gdy SIM jest w modemie Option GT3+, to:
- Orange (nowa): otrzymywane SMS-y zapisywane są na karcie SIM
- Play oraz SimData: chyba zapisują otrzymywane SMS-y w pamięci modemu lub gdzieś w komputerze, ale TNI (Top_netinfo) ich nie wyświetla, natomiast iPlus Manager potem je widzi i wyświetla.
3. TNI wyświetla SMS-y wcześniej zapisane na SIM-karcie Orange, natomiast nie wyświetla z Simdaty oraz Playa.
4. Program iPlus Manager zapisuje sobie gdzieś znalezione na karcie SMS-y, po czym bez pytania kasuje je z tej karty (to częściowo tłumaczy niewyświatlanie przez TNI niektórych SMS-ów jak również ich znikanie!).
5. Najbardziej elegancko SMS-y obsługuje Vodafone Mobile Connect: kopiuje je do siebie wraz z wszelkimi danymi oraz pyta, czy usunąć oryginał z karty SIM. Niestety, tam też coś jest skopane, bo po wyjściu z VMC zarówno SMS-y jak i nazwa operatora (w iPlus Manager) wyświetlane są w HEXach. Po wyjęciu modemu i ponownym włożeniu go do laptopa, wszystko powraca do normy i SMS-y wyświetlają się już normalnie.

Dodane [16:52]:
Gdy w modemie jest stara karta SIM Idea, to zapisane na niej SMS-y są w TNI niewidoczne, a jedynie wyświetla się liczba 501 w kolumnie "Id".
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 15:56 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:TNI (Top_netinfo) ich nie wyświetla, natomiast iPlus Manager potem je widzi i wyświetla.
Bo iPlus Manager zapisał je gdzieś w systemie i usunął je z karty.
Chris-Kr pisze:Program iPlus Manager zapisuje sobie gdzieś znalezione na karcie SMS-y, po czym bez pytania kasuje je z tej karty (to częściowo tłumaczy niewyświatlanie przez TNI niektórych SMS-ów jak również ich znikanie!).
Dokładnie. Odbieranie SMSów można sprawdzić w następujący sposób: uruchamić Topnetinfo, wysyłać SMSa do siebie, odświerzyć listę SMSów.
Chris-Kr pisze:Najbardziej elegancko SMS-y obsługuje Vodafone Mobile Connect: kopiuje je do siebie wraz z wszelkimi danymi oraz pyta, czy usunąć oryginał z karty SIM.
Topnetinfo odczytuje wszystkie z karty i nie kasuje (po co kopiować wszystkie jak można odczytać bez kasowania, niestety program jeżeli mu się ustawi informowanie o SMSach będzie informował że są nowe do momentu ich przeniesienia do archiwum lub skasowania). Użytkownik decyduje czy chce je skasować (może z karty lub z archiwum) czy przenieść z karty do archiwum. Mogę zastąpić przenoszenie kopiowaniem do archiwum, czy tak będzie lepiej?
Pozdrawiam
Janek
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

janek222 pisze:niestety program jeżeli mu się ustawi informowanie o SMSach będzie informował że są nowe do momentu ich przeniesienia do archiwum lub skasowania
A nie może jakoś tego pamiętać? Tak chyba robiły to stare telefony?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:
Chris-Kr pisze:TNI (Top_netinfo) ich nie wyświetla, natomiast iPlus Manager potem je widzi i wyświetla.
Bo iPlus Manager zapisał je gdzieś w systemie i usunął je z karty.
Nie! TNI nie widzi ich jeszcze przed odpaleniem iPlusManagera!
Zwróć uwagę, że TNI bez problemu wyświetla otrzymane SMS-y gdy w modemie jest karta Orange, a nie wyświetla ich, gdy tam jest karta iPlus lub Play!
Odbieranie SMSów można sprawdzić w następujący sposób: uruchamić Topnetinfo, wysyłać SMSa do siebie, odświeżyć listę SMSów.
Do wniosków opisanych w poprzednim poście doszedłem właśnie wysyłając dziesiątki SMS-ów w najrozmaitszych sekwencyjnych kombinacjach programowo-sprzętowych :)
Użytkownik decyduje czy chce je skasować (może z karty lub z archiwum) czy przenieść z karty do archiwum. Mogę zastąpić przenoszenie kopiowaniem do archiwum, czy tak będzie lepiej?
Na początek trzeba by spowodować, by TNI wyświetlał SMS-y bez względu na to, jaka SIM karta jest w modemie, a dopiero potem podejmiemy decyzję, czy kopiować te SMS-y, czy nie :)
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Zwróć uwagę, że TNI bez problemu wyświetla otrzymane SMS-y gdy w modemie jest karta Orange, a nie wyświetla ich, gdy tam jest karta iPlus lub Play!
He he, wydaje się że nie powinno mieć znaczenia a jednak. Mam kartę iPlus (tylko inny modem) i jest OK. Postaram się zrobić wymuszanie - modem lub karta SIM, może to pomoże.
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:He he, wydaje się że nie powinno mieć znaczenia a jednak. Mam kartę iPlus (tylko inny modem) i jest OK.
Uzupełniłem swój raport o wynik następnego eksperymentu: okazuje się, że chociaż TNI wyświetla SMS-y zapisane na nowej karcie Orange, to nie wyświetla SMS-ów zapisanych na starej karcie Idei.
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@Chris-Kr
Zmieniłem dwie rzeczy: przed odebraniem SMSów jest wymuszana karta SIM. Na samym dole jest pole gdzie wyświetlana jest odpowiedź modemu w której powinny znajdować się SMSy. Zmodyfikowany program: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:@Chris-Kr
Na samym dole jest pole gdzie wyświetlana jest odpowiedź modemu w której powinny znajdować się SMSy.
Po włożeniu Simdaty wyświetliło mi się tam:

Kod: Zaznacz cały

AT+CMGL="ALL"
+CMS ERROR: 500
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:+CMS ERROR: 500
W związku z moimi podejrzeniami, że dotyczy to PINu lub logowania do sieci, następna zmiana: przy Odświerz sprawdzany jest PIN i wrazie czego (jeżeli jest ustawione wprowadzanie PIN) wprowadzony. Jeżeli jest coś źle to pojawi się stosowny komunikat w menu górnym (prawa strona na czerwono). Jeszcze tego nie testowałem ale powinno być ok. Zaraz postaram się znaleźć co to jest ten błąd 500.

[ Dodano: 2008-04-15, 18:55 ]
http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:W związku z moimi podejrzeniami, że dotyczy to PINu lub logowania do sieci, następna zmiana
Nie sądzę, żeby to miało związek. Trzy karty, które wkładam do modemu (tzn.: Simdata, Play i nowy Orange) nie mają ustawionego PIN-u. Co więcej, jak na razie sprawdzam głównie odczytywanie treści SMS-ów już zapisanych na kartach SIM.
Wersja z godz. 18:12 wyświetla mi poprawnie SMS-y z karty Play, ale nie jest w stanie ich odczytać z karty Simdata.

[ Dodano: 2008-04-15, 19:30 ]
Wersja z godz. 18:46 nic nie zmienia poza tym, że jak na razie nie dostałem komunikatu ERROR - SMS-ów z Simdaty dalej nie widać. Co ciekawe, w okienku na dole na komendę
AT+CMGL="ALL"
nie ma żadnej odpowiedzi!
Krzysztof
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@Chris-Kr
Czytałem o błędzie 500, okazuje się że jest to błąd "nieznany". Po przeczytaniu kilku postów (google) zastanawiam się czy:
1. Na tych kartach nie ma dużo SMSów i nie przepełnia się jakiś bufor, do testów zaraz postaram się zwiększyć bufor odczytu, chyba że to gdzieś w systemie dla portu trzeba zmienić...
2. Może one nie akceptują trybu tekstowego, chyba dorobię tryb PDU...

[ Dodano: 2008-04-15, 19:46 ]
Zwiększyłem bufory: http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo_exe.zip
Pozdrawiam
Janek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

janek222 pisze:@Chris-Kr
Czytałem o błędzie 500, okazuje się że jest to błąd "nieznany". Po przeczytaniu kilku postów (google) zastanawiam się czy:
1. Na tych kartach nie ma dużo SMSów i nie przepełnia się jakiś bufor
Nie sądzę. SMS-ów z Simdaty program nie wyświetlał, nawet gdy na karcie był tylko jeden krótki SMS.
2. Może one nie akceptują trybu tekstowego, chyba dorobię tryb PDU...
To prędzej.

[ Dodano: 2008-04-15, 19:53 ]
Ściągnąłem wersję z godz. 19:42.
Zaraz po otwarciu okna z SMS-ami wyświetlił mi sie czerwony duży komunikat "Błąd dotyczący PIN", po odświeżeniu komunikat zniknął.
Niestety, SMS-y z karty Simdata dalej niewidoczne.
Krzysztof
Zablokowany