Kompresja w Orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Przmus
Stały użytkownik forum

Re: Kompresja w Orange

Post autor: Przmus »

jarek999 pisze:Być może masz zasięg Play na UMTS900MHz i telefon tego nie wykrywa? ;)
W telefonie ustawiłem wyszukiwanie na: WCDMA (czyli 3G).
Jeśli zasięg Play jest na UMTS900MHz, to jaka jest jego maksymalna prędkość pobierania? Czyli aby "odczytać" UMTS900 potrzebuje jakiegoś nowszego modemu niż ten co mam?

EDIT:
Teraz mam: iCON 431
Przy wykrywaniu sieci, wykrył tylko Orange na UMTS, a pozostałe 3 sieci jako GPRS...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-03, 09:24 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-03, 08:24 przez Przmus, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Kup starter za 19zł (1GB-transferu) i sprawdź. P.S Nie znam tego modemu ale powinien chyba działać? http://aero2forum.pl/showthread.php?tid=184 Aero2 działa również na WCDMA900.
jareq
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Przmus pisze:Plik ma 3.3 GB - poprzez Internet Orange można pobierać TYLKO 2GB. Rozmiar pliku zmienia się na 2GB.
Można ten problem ominać jeśli użyjesz Free Dowlonad Manager'a (Lite) odpowiednio skonfigurowanego (plik z ustawieniami w załączniku)
oraz dwóch dodatkowych filtrów dla Proxomitron'a:

Kod: Zaznacz cały

[HTTP headers]
In = TRUE
Out = FALSE
Key = "Content-Length: fix the OSN Orange Content-Length cut"
Match = "$IHDR(Content-Length:2147483647)&$IHDR(Content-Range:\0/\1)"
Replace = "\1"

In = FALSE
Out = TRUE
Key = "Range: fix the OSN Orange Content-Length cut"
Match = "(^?)&&$OHDR(User-Agent:FDM 3.x)"
Replace = "bytes=0-"
Co zrobi Proxomitron? Otóż, jeśli wychodzący nagłowek http o nazwie "Range" nie istnieje oraz jeśli nazwa Agenta to "FDM 3.x" wtedy dodany zostanie nagłówek "Range: bytes=0-" który sprowokuje serwer do odpowiedzi "HTTP/1.1 206 Partial Content" a wtedy przyjdzie też nagłówek "Content-Range" który nie jest modyfikowany przez OSN Orange i zawiera prawidłowy rozmiar pliku na serwerze!
Jeśli w nagłówkach przychodzących wykryty zostanie nieprawidłowy rozmiar pliku "Content-Length: 2147483647" wtedy prawidłowy rozmiar jest podstawiany z nagłówka "Content-Range".
Przmus
Stały użytkownik forum

@KrissTofferr - dzięki za te informacje.

A czy bez programu: Free Dowlonad Manager'a (Lite) to będzie działać?
Bo dodałem te dwa filtry do Proxomitron'a, ale przez przeglądarki nadal widzi tylko 2GB...

@jarek999 - dziwne... Na szczęście znajomy ma Internet w Play, spytam się go, czy może przetestować u mnie i będę wiedzieć czy jest zasięg czy nie :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Przmus pisze:A czy bez programu: Free Dowlonad Manager'a (Lite) to będzie działać?
Po małej modyfikacji mogłoby ale wtedy pojawiałyby się błędy przy przeglądaniu niektórych stron www (z tych serwerów które nie wysyłają "Accept-Ranges") a poza tym każdy zasób pobierany przez przeglądarkę (dokumenty, arkusze styli, skrypty, obrazki) byłby wywoływany dwukrotnie a to oczywiście spowolniło by wczytywanie stron www. Dlatego wybrałem uproszczone rozwiązanie - z użyciem zewnętrznego manadżera pobierania - FDM.
Przmus
Stały użytkownik forum

A mógłbyś jeszcze tak na wszelki wypadek podać te rozwiązanie dla przeglądarek?

Chodzi o to, że ostatnio nie można pozbyć się kompresji Orange poprzez odświeżanie strony, wprowadzili jakąś nową kompresję, która podczas używania apn: internet praktycznie uniemożliwia wczytywanie elementów bez utraty...
Możliwe, że jakbym wprowadził dodatkowy fix do Proxomitron'a to problem by zniknął.
Powolniejsze wczytywanie raczej nie grałoby roli, gdyż takiego fixa używałbym w godzinach nocnych, tak aby móc używać apn: internet (szczęśliwe godziny) i mieć możliwość przeglądania grafiki bez kompresji.

btw. Czy to prawda, że UMTS 900 w Play to maksymalna prędkość 1Mb/s?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Przmus pisze:Możliwe, że jakbym wprowadził dodatkowy fix do Proxomitron'a to problem by zniknął.
Dla zapobiegania kompresji grafiki znam niestety tylko to stare rozwiązanie - które jak piszesz u Ciebie nie działa (nie wiem dlaczego).

Albo poszukaj darmowego serwera VPN - np. cyberghostvpn
wtedy wszystko jest szyfrowane i OSN Orange nie wścibia nosa w przesyłane dane.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Przmus pisze:btw. Czy to prawda, że UMTS 900 w Play to maksymalna prędkość 1Mb/s?
Nie. Tyle ile taryfa czyli 1/2/4/6Mbps albo w Abonemencie głosowym/Fresh/Lubię to 7.2Mbps ale oczywiście na ile infrastruktura pozwala.
Przmus
Stały użytkownik forum

@Maciek764 - trochę to dziwne, bo byłem dzisiaj w salonie Pay'a i właśnie zapytałem się ile taki nadajnik UMTS900 może maksymalnie przesłać, odpowiedzieli, że 1Mb/s...
Tak więc wychodziłoby na to, że bez UMTS2100 prędkość to tylko 1Mb/s... trochę mało...

@KrissTofferr - działa co któreś połączenie. Mam otwarty jeden obrazek w Operze i odświeżam, restartuje połączenie internetowe i znów odświeżam. Średnio za 30stym razem się udaje, czyli po odświeżeniu obrazek jest normalnych rozmiarów.

Oczywiście wcześniej (jeszcze w maju), wszystko działało bez problemów... Kompresja była, ale po odświeżaniu zawsze wczytywało się bez niej.
Ciekawe jak oni to zrobili teraz, że nie można już wczytywać normalnych rozmiarów (nawet akceleratory pobierania wykrywają i pobierają mniejszy rozmiar tych obrazków, co jest bardzo dziwne)...

A może mógłbyś podać ten sposób na pobieranie plików większych niż 2GB przez przeglądarkę? Oczywiście jeśli nie jest to problemem.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Przmus pisze:@Maciek764 - trochę to dziwne, bo byłem dzisiaj w salonie Pay'a i właśnie zapytałem się ile taki nadajnik UMTS900 może maksymalnie przesłać, odpowiedzieli, że 1Mb/s...
Tak więc wychodziłoby na to, że bez UMTS2100 prędkość to tylko 1Mb/s... trochę mało...
Odpowiedź jest bardzo prosta: mylili się :] Nie ma ograniczeń ze względu na częstotliwość, a jedyne kompetentne osoby w Playu z którymi można konstruktywne informacje wymienić na takie tematy są osoby z działu technicznego, a żeby z nimi się skontaktować trzeba pisać bardzo upierdliwe zgłoszenia (o bardzo upierdliwych problemach) :P W salonach zazwyczaj gadają głupoty.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Przmus pisze:A może mógłbyś podać ten sposób na pobieranie plików większych niż 2GB przez przeglądarkę? Oczywiście jeśli nie jest to problemem.
OK.
Najpierw usuń w Proxomitronie poprzednie filtry:
Content-Length: fix the OSN Orange Content-Length cut
Range: fix the OSN Orange Content-Length cut

Następnie zaimportuj do Proxomitron'a nowe filtry z załącznika tego postu.
Nie mogłem ich tutaj wpisać dlatego że forum przełamuje długie linie znaków.

Jeśli używasz Firefox to trzeba też wyczyścić pamięć podręczną. W Google Chrome nie będzie to wymagane.
Przmus
Stały użytkownik forum

Faktycznie działa :ok:
Dzięki.

Myślałem, że to pomoże na tą kompresję obrazków, niestety nie pomogło :(

A nie można szyfrować jakoś połączenia, bez użycia żadnego VPN'a?
Wiadomo, VPNy spowalniają przeglądanie Internetu. Obecnie korzystam z Hotspot Shield'a.
Nie istnieje jakiś program, który szyfruje odbierane dane do przeglądarki, tak aby ominąć OSN Orange, jednocześnie nie zmieniając IP?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Rozmawiałem z Orange i kilka dni temu zaostrzyli kompresję dla APN: internet z uwagi na Euro. Co do plików ponad 2 GB, to sprawdzili u siebie wszystko i wyszło na to, że to przez ustawienia na sprzęcie, po Euro mają zmienić je i dostanę cynk.
Przmus
Stały użytkownik forum

A jednak zaostrzyli...
Szkoda, że jak ja dzwoniłem to nie umieli odpowiedzieć mi na pytanie i wpierali, że tak było od zawsze...

Mimo wszystko przynajmniej jest nadzieja, że problem zniknie po Euro :)

A ciekawe kiedy mają zamiar umożliwić całkowite wyłączenie tej kompresji, bez ingerencji VPN? Słyszałem gdzieś, że na początku 2012 już mieli "opracować" jakiś sposób... jak dotąd nie ma...

Dziękuję Ci ryba, za informacje.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Z rozmowy wynikało, że na APN internet już zawsze będzie kompresja, aczkolwiek może akurat do BOK-u nie dotarły te informacje jeszcze.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

Przmus pisze:Dodatkowo Internet w orange ma problemy z pobraniem plików większych niż 2GB.
Przykładowo na stronie microsoftu, próbowałem pobrać 3,2GB Betę Windows 8.
Pobieranie rozpoczyna się - ale wykrywa tylko 2GB. U wszystkich innych osób ściąga normalnie 3,2GB... Na 100% jest to wina apn: internet i tej pseudokompresji
Pytanie podstawowe: czy ściąganie rzeczywiście skończyło się na 2 GB? Ja kiedyś miałem sytuację (na połączeniu kablowym), że wielkość pliku była wykryta niepoprawnie (mniejsza), ale mimo to plik pobrał się w całości. Tylko pobieranie zakończyło się w okolicach 115% ;-)
Przmus
Stały użytkownik forum

ezaq pisze:
Przmus pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Pytanie podstawowe: czy ściąganie rzeczywiście skończyło się na 2 GB? Ja kiedyś miałem sytuację (na połączeniu kablowym), że wielkość pliku była wykryta niepoprawnie (mniejsza), ale mimo to plik pobrał się w całości. Tylko pobieranie zakończyło się w okolicach 115% ;-)
Tak, już na początku roku pobierałem pierwszą betę Windows 8 (też 3GB), i po 2GB zakończyło jak gdyby nigdy nic...
ryba825 pisze:Z rozmowy wynikało, że na APN internet już zawsze będzie kompresja, aczkolwiek może akurat do BOK-u nie dotarły te informacje jeszcze.
No to nie za fajnie...
Co oni sobie myślą? Przecież MUSZĄ dać zwykłym ludziom możliwość wczytania grafiki w pełnych rozmiarach, bez względu czy korzystają z APN internet czy VPN (który jest domyślnie wyłączony)...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Przmus, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Przmus pisze:Przecież MUSZĄ dać zwykłym ludziom możliwość wczytania grafiki w pełnych rozmiarach, bez względu czy korzystają z APN internet czy VPN (który jest domyślnie wyłączony)...
Kompresję podciągną pod zmniejszanie obciążenia sieci, a co za tym idzie, wyższą prędkość transmisji, niż gdyby kompresji nie było. VPN jest dla indywidualnych darmowy, tylko trzeba go wykłócić (ma swoje wady, bo SG) a dla biznesu 5 zł + VAT/miesiąc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przmus pisze: Przecież MUSZĄ dać zwykłym ludziom możliwość wczytania grafiki w pełnych rozmiarach
I ta się. Nie pamiętam jak, czy przez najechanie na 15sek na obrazek i się wtedy ładuje oryginał, czy najechanie i wciśnięcie shift. Jakoś się na pewno da załadować oryginalny plik.
Przmus
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:I ta się. Nie pamiętam jak, czy przez najechanie na 15sek na obrazek i się wtedy ładuje oryginał, czy najechanie i wciśnięcie shift. Jakoś się na pewno da załadować oryginalny plik.
No właśnie już od kilku postów trąbie, że się nie da.
Wcześniej działało przez odświeżenie strony / obrazka. Teraz po prostu nie da się... Zablokowali to i choćbym chciał - nie wczytam obrazka w pełnej rozdzielczości.

Jedyne co mogę zrobić, to łączenie się przez darmowe programy VPN.

Usługę APN: VPN mam aktywną dla mojego numeru, ale chodzi tutaj o "szczęśliwe godziny", których nie zalicza podczas korzystania z APN: vpn...

A wiadomo, skoro są "szczęśliwe godziny", to jak korzystam z komputera od 06:00-8:00 - wolę, aby nie naliczało mi jako normalny transfer...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-09, 08:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-09, 07:46 przez Przmus, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie zauważyłem. Faktycznie lipa. Jedyne wyjście to użyć modemu CDMA. Tam nie ma kompresji.
colombo
Stały użytkownik forum

Post autor: colombo »

Pewnie się zdziwicie, ale mam taki problem że u mnie kompresja nie działa...Mam oczywiście OFnK od dawna, tylko musiałem reinstalować system Win7, jeśli chodzi o zmiany z mojej strony. Na oko widać, że obrazki są normalnej jakości, poza tym użyłem modify headers w FF - taka sama jakość jak na operze i IE.
Jak mogę sprawdzić czy obrazki przechodzą przez jakąkolwiem kompresję u Orange? Próbowałem uploadu pliku z dysku, żeby go potem w necie obejrzeć i porównać, ale niestety przy uploadzie obrazki ulegają jakiemuś przetworzeniu. Szczerze mówiąc wolałbym mieć ją włączoną.
Jak mogę sprawdzić czy obrazki przechodzą przez jakąkolwiem kompresję u Orange?

Teraz jestem pewien że kompresja nie działa: znajomy z netem kalblowym wysłał mi plik, który zapisał na swoim komputerze - otwarty u mnie ma identyczny rozmiar. Czyżby jakieś kaprysy w Orange?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

colombo pisze:Jak mogę sprawdzić czy obrazki przechodzą przez jakąkolwiem kompresję u Orange?
Nieskompresowany obrazek na stronie getallrequestheaders.php powienien mieć rozmiar 33387 bajtów.
colombo
Stały użytkownik forum

Dzięki, KrissTofferr. Genialne. Kto to wymyślił? W każdym razie na 100% nie ma u mnie w OFnK teraz kompresji, choć nic nie robiłem żeby tak się stało. Po prostu zniknęła.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

colombo pisze:Kto to wymyślił?
Ktoś anonimowy.
colombo pisze:W każdym razie na 100% nie ma u mnie w OFnK teraz kompresji,
U mnie kompresję wyłącza wysyłanie nagłówków Cache-Control, Pragma a nawet i bez tego o ile przeglądarka łączy się z serwerem http przez jego port inny niż 80.
colombo
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:U mnie kompresję wyłącza wysyłanie nagłówków Cache-Control, Pragma
Tak, wiem o co chodzi, ale nic takiego nie robiłem.
a nawet i bez tego o ile przeglądarka łączy się z serwerem http przez jego port inny niż 80.
tu wiedziałem, że np. dlatego na https nie ma kompresji
nie znam się na tym, ale program TCpview pokazuje mi coś takiego i nie widzę tam nigdzie portu 80
Obrazek

Chba że http oznacza ze to 80? W każdym razie tak się łączę i nie mam kompresji na APN internet
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

colombo pisze:np. dlatego na https nie ma kompresji
Wtedy rzeczywiście port zdalny to 443 i jest inny niż 80 ale nie jest to dobry dowód bo połączenia https są szyfrowane a więc i Orange OSN nie może przez to modyfikować przesyłanych informacji.
Ja miałem wcześniej na myśli połączenia nieszyfrowane z portem różnym niż 80, np. gdy twój kolega postawi serwer Apache nasłuchujący na porcie 8000 czy 7999 itp.
colombo pisze:Chba że http oznacza ze to 80?
Właśnie tak. Gdy w TCPview naciśniesz Ctrl+R to nazwy portów nie będą wyświetlane jako nazwy usług (https,http,smtp,pop,ftp) do których zwyczajowo te porty są używane. Poza tym przyjęło się że w przeglądarce nie trzeba wpisywać numeru portu jeśli jest to port 80 dla protokołu http, np. http://www.bez-kabli.pl:80/
colombo
Stały użytkownik forum

KrissTofferr pisze:[...]
Ok, dzięki.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

colombo, mam do Ciebie prośbę. Pokaż wyniki z polecenia:
tracert www.bez-kabli.pl
colombo
Stały użytkownik forum

Proszę:

Kod: Zaznacz cały

Śledzenie trasy do www.bez-kabli.pl [178.250.45.55]
z maksymalną liczbą 30 przeskoków:

1    88 ms    99 ms    99 ms  172.16.43.30 
  2    98 ms    99 ms    98 ms  172.16.118.210 
  3    96 ms   103 ms   114 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
  4    93 ms   100 ms    98 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
  5    98 ms    97 ms    95 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
  6   107 ms   100 ms   119 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
  7    97 ms    98 ms    99 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
  8    99 ms   139 ms   100 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
  9    98 ms    99 ms    99 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
 10    98 ms   109 ms    89 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
 11   119 ms   107 ms   199 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
 12    99 ms    99 ms    98 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 
 13   117 ms    99 ms    99 ms  db.ts2.pl [178.250.45.55] 

Śledzenie zakończone.
Chętnie się dowiem co jest u mnie nie tak, że nie ma tej kompresji. Może to tylko lokalna sprawa?

[ Dodano: 2012-07-10, 18:09 ]
No i kompresja wróciła. Odkąd zniknęła włączyłem Turbo w Operze, aż dzisiaj nagle niektóre strony zaczęły się wolno wczytywać, bo najwidoczniej kompresja kompresji to za wiele. W każdym razie po tym poznałem.
Nie wiem, czy kiedy wykonywałem to polecenie TRACERT kompresja Orange już była, czy nie.
Chętnie się dowiem jak i jaką komendą sprawdzić, czy dane przechodzą przez ten serwer kompresji Orange.

[ Dodano: 2012-07-10, 19:56 ]
Niezłe jaja - kompresja znowu zniknęła. Zagadkowa sprawa...jedyne co się zmieniło u mnie to że się rozłączyłem i połączyłem i mam inne IP teraz
ODPOWIEDZ