Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
Serio to nie dużo ci brakuje do zasięgu. Antenę powinieneś kierować raczej na Nowe Chołowczyce, chyba że po drodze jest jakaś góra to na Stary Bartków.
Wydaje mi się że z anteną powinno udać ci się złapać tego OFP. Choć wiadomo na próbę bo nigdy żadnej gwarancji nie ma.
Powodzenia
Wydaje mi się że z anteną powinno udać ci się złapać tego OFP. Choć wiadomo na próbę bo nigdy żadnej gwarancji nie ma.
Powodzenia
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Mieszkam ok 2km na wsch od Wąglikowic woj. pomorskie, powiat kościerski. Mam pytanie czy OFP bedzie umnie jesli BTS znajduje sie ok 10km, wedlug mapki z orange zeby miec zasieg brakuje mi 500m. Prosze o pomoc z gory dziekuje.
Mieszkam ok 2km na wsch od Wąglikowic woj. pomorskie, powiat kościerski. Mam pytanie czy OFP bedzie umnie jesli BTS znajduje sie ok 10km, wedlug mapki z orange zeby miec zasieg brakuje mi 500m. Prosze o pomoc z gory dziekuje.
-
Sprawdzilem BTS z CDMA znajduje sie w Kościerzynie to ok 10km a po drodze sam las i zastanawiam sie czy jezioro nad ktorym mieszkam ma wpływ na sygnal. A mam jeszcze prozbe moze mi ktos podac jaka antena zewnetrzna jest najlepsza do OFP. Pozdrawiam
http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=979 woda podobno odbija sygnał nie wiem czy to dobrze czy żle.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej dobrze bo dalej leci.onimusza666 pisze:woda podobno odbija sygnał nie wiem czy to dobrze czy żle.

-
Witam!
Od niedawna posiadam tą usługę i miła niespodzianka, wg mapki miał być problem a jest w porządku, jako że jestem pracownikiem Orange, pozwiedzałem okoliczne miejscowości i okazuje się, że Rydułtowy i okolice (Sumina Lyski Gaszowice Czernica Adamowice Pszów) chodzi bez problemu choć na mapce białe plamy.
Ciągnie to albo z Rybnickiego BTS'a albo z Rudzkiego.
Szymocice i Rudy chodzi jak tajfun
, będę jeszcze jeździł więc jak co to się odezwę
Od niedawna posiadam tą usługę i miła niespodzianka, wg mapki miał być problem a jest w porządku, jako że jestem pracownikiem Orange, pozwiedzałem okoliczne miejscowości i okazuje się, że Rydułtowy i okolice (Sumina Lyski Gaszowice Czernica Adamowice Pszów) chodzi bez problemu choć na mapce białe plamy.
Ciągnie to albo z Rybnickiego BTS'a albo z Rudzkiego.
Szymocice i Rudy chodzi jak tajfun

-
Witam wszystkich
Może jest ktoś kto potrafi rozwiać moje wątliwości. Według mapki z Orange nie mam zasięgu w CDMA, brakuje mi jakieś 5 km, ale według mapki BTS w odległości 5km znajduje się taka stacja z CDMA (miejscowość Mącice, mazowieckie, gmina Chorzele). Za dobry miesiąc kończy mi się umowa Orange Free i jestem zainteresowany OFP ale mam obawy bo siedem dych drogą nie chodzi. Może ktoś z okolic już z tego korzysta?
Może jest ktoś kto potrafi rozwiać moje wątliwości. Według mapki z Orange nie mam zasięgu w CDMA, brakuje mi jakieś 5 km, ale według mapki BTS w odległości 5km znajduje się taka stacja z CDMA (miejscowość Mącice, mazowieckie, gmina Chorzele). Za dobry miesiąc kończy mi się umowa Orange Free i jestem zainteresowany OFP ale mam obawy bo siedem dych drogą nie chodzi. Może ktoś z okolic już z tego korzysta?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ta mapka bazuje na liście pozwoleń na BTSy a nie na faktycznym ich istnieniu już. Możliwe, że tam jeszcze niema fizycznie tego BTSa.Darkos pisze:ale według mapki BTS w odległości 5km znajduje się taka stacja z CDMA
-
- Mistrz bezprzewodowy
arkador, jaki sens jest w korzystaniu z cdma w Rydułtowach jesli mamy tu juz conajmniej UMTS??A lasy po drodze nie zasłaniają??jakoś nie chce mi sie wierzyć że aż z Rybnika jest zasięg cdma:)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Taki,że jest to po prostu tańsza oferta.adixm pisze:jaki sens jest w korzystaniu z cdma w Rydułtowach jesli mamy tu juz conajmniej UMTS??
Ile dostajesz limitu w OF za 49 zł ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Patryk_, może faktycznie masz rację,ale z założenia miało byc tak że cdma miało być rozbudowywane na terenach, gdzie Orange nie ma zasięgu umts/hsdpa, zresztą jestem raczej sceptycznie nastawiony do CDMA , ze względu na duża powierzchnię jaką może pokryć jeden nadajnik, na terenach mniej zurbanizowanych to jest na pewno plus ale juz w miastach na pewno nie, bo obecnie jest ok, ale nikt Ci nie powie jak bedzie za 12m-cy....ja tego raczej kolorowo nie widzę:)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Żeby było śmieszniej w Warszawie są 2 BTSy CDMA i do tego w salonach już 2 widziałem Axesstel.
Ciekawe czyby sprzedali. 

adixm, ale CDMA jest tylko do transmisji danych bo to EVDO. Druga sprawa to, że w mieście mogą zmniejszyć zasięg na rzecz pojemności.adixm pisze:jestem raczej sceptycznie nastawiony do CDMA , ze względu na duża powierzchnię jaką może pokryć jeden nadajnik
-
- Użytkownik forum
Witam! Dwa tygodnie temu w mojej miejscowości założyli nadajnik CDMA. Zakupiłem modem i co się okazało stacja nie jest jeszcze uruchomiona. Nie wecie może ile im jeszcze zejdzie z uruchomieniem? Jak się w miesiąc nie wyrobią to muszę oddać modem. Dioda signal pali mi się czasami na czerwono a jak się w dobrym miejscu modem ustawi to nawet na chwile złapie pomarańczową ale za diabła nie chce się połączyć.Czy to by oznaczało ze modem łapie sygnał z nadajnika oddalonego ode mnie o 30 km i jest za słaby żeby mógł się połączyć? Czy on tak sobie miga tą diodą od sygnału jak nic nie łapie?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem jak to jest z BTS-ami CDMA, ale mogę dla porównania opisac sytuację ze stacją Play-a w mojej miejscowości. Play miał u mnie pozwolenie od maja 2008, a stację postawili w październiku 2008. Testowo kupiłem w grudniu starter Play Online prepaid (na Allegro, bo w miejscowym salonie Playa ich nie sprzedawali), ale pierwszy raz połaczyłem się jakoś na początku stycznia. Oficjalnie do teraz nie ma u mnie zasięgu, ale net raz działa, raz nie (częściej jednak nie). Zapewne w przypadku CDMA będzie podobnie. Moga minąć nawet 3 miesiące zanim wszystko uruchomią.gorbi24 pisze:Nie wecie może ile im jeszcze zejdzie z uruchomieniem?
- roshkov
- Stały użytkownik forum
Witam wszystkich. Mieszkam w pobliżu miejscowości Zadory w woj. wielkopolskim. Na stronie orange pokazuje, że jestem w zasięgu CDMA, stacja BTS znajduje sie w odległości ok 10-12km od mojej miejscowosci. Interesuje mnie to czy OFP ruszy bez anteny i jaki moge mieć przewidywalny transfer.
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli nie mieszkasz w betonowym bunkrze,to zapewne ruszy.roshkov pisze:czy OFP ruszy bez anteny
[ Dodano: 2009-02-24, 14:01 ]
Szklaną kulą nie dysponujemy niestety.roshkov pisze:i jaki moge mieć przewidywalny transfer.
Od kilkuset Kbps do 3 Mbit.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ludzie w podobnych do twoich warunkach osiągali nawet do 2Mb/s: >>Orange Freedom PRO - CDMA - osiągi, pingi, prędkości<<roshkov pisze:jaki moge mieć przewidywalny transfer.
- roshkov
- Stały użytkownik forum
W takim razie chyba wezme OFP na próbe, jak będzie słaby zasięg to można przecież jeszcze antene kupić.
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na na przykładnie Plusa. Pozwolenie luty 2008, BTS postawiony październik 2008 - do dziś nie działa. No, ale to Plus.gorbi24 pisze:Nie wecie może ile im jeszcze zejdzie z uruchomieniem?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Witam! Nie wiecie może czy technologia CDMA sięgnie z odległości 30 km od nadajnika oczywiście z anteną zewnętrzną?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie wiemygorbi24 pisze:Nie wiecie może

gorbi24, Nie da się tego jednoznacznie określić. Wszystko zależy od ukształtowania terenu, zalesienia, możliwości BTS-a z którego będziesz korzystał. Możliwe, że złapiesz zasięg, ale to nie jest pewne. Sprawdź na mapie Orange, jak daleko od Ciebie kończy się zasięg CDMA. Radzę też umiejscowić interesujący Cię BTS w programie Google Earth i sprawdzić topografię terenu w linii prostej między twoim domem, a BTS-em. I czy ten BTS w odległości 30km jest na pewno jedyny? Może jest jakiś bliżej, o którym nie wiesz. Sprawdź na http://mapa.btsearch.pl/.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszystko zależy od indywidualnych warunków. Może być, że 30km zadziała albo i z 5km nie zadziała.gorbi24 pisze:Nie wiecie może czy technologia CDMA sięgnie z odległości 30 km od nadajnika oczywiście z anteną zewnętrzną?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem jak będziesz miał widoczność optyczną to można się pokusić o sprawdzenie. Jak Ci zasłania jakiś las, domy czy drzewa to nawet bym nie próbował.gorbi24 pisze:Nie wiecie może czy technologia CDMA sięgnie z odległości 30 km od nadajnika oczywiście z anteną zewnętrzną?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Widoczność optyczna z 30km?YaHooo pisze:Moim zdaniem jak będziesz miał widoczność optyczną to można się pokusić o sprawdzenie.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No raczej nieczęsto skoro jak się stanie na pasie startowym 2800m to drugiego końca nie widać. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Chodziło mi o to, że nie ma żadnych przeszkódBlido pisze:Widoczność optyczna z 30km?

Pozdrawiam YaHooo 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
A mi właśnie chodziło o te przeszkodyYaHooo pisze:Chodziło mi o to, że nie ma żadnych przeszkódA to, że nie zobaczysz anten stacji to oczywiste.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przy 30km to już krzywizna ziemi zaczyna się dawać we znaki mocno. 

-
- Użytkownik forum
Zasięg kończy się 7 km. ode mnie a najlepsze jest to że po podłączeniu anteny zewnętrznej łapie mi zieloną diodę zasięg na 4 , 5 kresek 89, 90 dbm i dioda signal dłuższy czas jest zielona ale mignie też na pomarańczową i czerwoną. 10 sekund jest zielona później 2s pomarańczowa i 2s czerwona no i znowu zielona.Cały cykl się ciągle powtarza tylko czasami zielona jest dłużej a połączyć się nie chce nawet na chwile.