Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mimo87
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

Post autor: mimo87 »

Serio to nie dużo ci brakuje do zasięgu. Antenę powinieneś kierować raczej na Nowe Chołowczyce, chyba że po drodze jest jakaś góra to na Stary Bartków.
Wydaje mi się że z anteną powinno udać ci się złapać tego OFP. Choć wiadomo na próbę bo nigdy żadnej gwarancji nie ma.
Powodzenia
robb85
Początkujący użytkownik forum

Post autor: robb85 »

Witam
Mieszkam ok 2km na wsch od Wąglikowic woj. pomorskie, powiat kościerski. Mam pytanie czy OFP bedzie umnie jesli BTS znajduje sie ok 10km, wedlug mapki z orange zeby miec zasieg brakuje mi 500m. Prosze o pomoc z gory dziekuje.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

robb85 - weż na próbę te ich mapki nie są dokładne-dla porównania moja mapka - i nawet bez anteny zewnętrznej śmigało to aż miło-nie ma porównania do EDGE.Obrazek
robb85

Post autor: robb85 »

Sprawdzilem BTS z CDMA znajduje sie w Kościerzynie to ok 10km a po drodze sam las i zastanawiam sie czy jezioro nad ktorym mieszkam ma wpływ na sygnal. A mam jeszcze prozbe moze mi ktos podac jaka antena zewnetrzna jest najlepsza do OFP. Pozdrawiam
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=979 woda podobno odbija sygnał nie wiem czy to dobrze czy żle.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

onimusza666 pisze:woda podobno odbija sygnał nie wiem czy to dobrze czy żle.
Raczej dobrze bo dalej leci. :)
arkador

Post autor: arkador »

Witam!
Od niedawna posiadam tą usługę i miła niespodzianka, wg mapki miał być problem a jest w porządku, jako że jestem pracownikiem Orange, pozwiedzałem okoliczne miejscowości i okazuje się, że Rydułtowy i okolice (Sumina Lyski Gaszowice Czernica Adamowice Pszów) chodzi bez problemu choć na mapce białe plamy.
Ciągnie to albo z Rybnickiego BTS'a albo z Rudzkiego.
Szymocice i Rudy chodzi jak tajfun :), będę jeszcze jeździł więc jak co to się odezwę
Darkos

Post autor: Darkos »

Witam wszystkich
Może jest ktoś kto potrafi rozwiać moje wątliwości. Według mapki z Orange nie mam zasięgu w CDMA, brakuje mi jakieś 5 km, ale według mapki BTS w odległości 5km znajduje się taka stacja z CDMA (miejscowość Mącice, mazowieckie, gmina Chorzele). Za dobry miesiąc kończy mi się umowa Orange Free i jestem zainteresowany OFP ale mam obawy bo siedem dych drogą nie chodzi. Może ktoś z okolic już z tego korzysta?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Darkos pisze:ale według mapki BTS w odległości 5km znajduje się taka stacja z CDMA
Ta mapka bazuje na liście pozwoleń na BTSy a nie na faktycznym ich istnieniu już. Możliwe, że tam jeszcze niema fizycznie tego BTSa.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

arkador, jaki sens jest w korzystaniu z cdma w Rydułtowach jesli mamy tu juz conajmniej UMTS??A lasy po drodze nie zasłaniają??jakoś nie chce mi sie wierzyć że aż z Rybnika jest zasięg cdma:)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

adixm pisze:jaki sens jest w korzystaniu z cdma w Rydułtowach jesli mamy tu juz conajmniej UMTS??
Taki,że jest to po prostu tańsza oferta.
Ile dostajesz limitu w OF za 49 zł ? :]
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Patryk_, może faktycznie masz rację,ale z założenia miało byc tak że cdma miało być rozbudowywane na terenach, gdzie Orange nie ma zasięgu umts/hsdpa, zresztą jestem raczej sceptycznie nastawiony do CDMA , ze względu na duża powierzchnię jaką może pokryć jeden nadajnik, na terenach mniej zurbanizowanych to jest na pewno plus ale juz w miastach na pewno nie, bo obecnie jest ok, ale nikt Ci nie powie jak bedzie za 12m-cy....ja tego raczej kolorowo nie widzę:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Żeby było śmieszniej w Warszawie są 2 BTSy CDMA i do tego w salonach już 2 widziałem Axesstel. :) Ciekawe czyby sprzedali. ;)
adixm pisze:jestem raczej sceptycznie nastawiony do CDMA , ze względu na duża powierzchnię jaką może pokryć jeden nadajnik
adixm, ale CDMA jest tylko do transmisji danych bo to EVDO. Druga sprawa to, że w mieście mogą zmniejszyć zasięg na rzecz pojemności.
gorbi24
Użytkownik forum

Post autor: gorbi24 »

Witam! Dwa tygodnie temu w mojej miejscowości założyli nadajnik CDMA. Zakupiłem modem i co się okazało stacja nie jest jeszcze uruchomiona. Nie wecie może ile im jeszcze zejdzie z uruchomieniem? Jak się w miesiąc nie wyrobią to muszę oddać modem. Dioda signal pali mi się czasami na czerwono a jak się w dobrym miejscu modem ustawi to nawet na chwile złapie pomarańczową ale za diabła nie chce się połączyć.Czy to by oznaczało ze modem łapie sygnał z nadajnika oddalonego ode mnie o 30 km i jest za słaby żeby mógł się połączyć? Czy on tak sobie miga tą diodą od sygnału jak nic nie łapie?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

gorbi24 pisze:Nie wecie może ile im jeszcze zejdzie z uruchomieniem?
Nie wiem jak to jest z BTS-ami CDMA, ale mogę dla porównania opisac sytuację ze stacją Play-a w mojej miejscowości. Play miał u mnie pozwolenie od maja 2008, a stację postawili w październiku 2008. Testowo kupiłem w grudniu starter Play Online prepaid (na Allegro, bo w miejscowym salonie Playa ich nie sprzedawali), ale pierwszy raz połaczyłem się jakoś na początku stycznia. Oficjalnie do teraz nie ma u mnie zasięgu, ale net raz działa, raz nie (częściej jednak nie). Zapewne w przypadku CDMA będzie podobnie. Moga minąć nawet 3 miesiące zanim wszystko uruchomią.
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

Witam wszystkich. Mieszkam w pobliżu miejscowości Zadory w woj. wielkopolskim. Na stronie orange pokazuje, że jestem w zasięgu CDMA, stacja BTS znajduje sie w odległości ok 10-12km od mojej miejscowosci. Interesuje mnie to czy OFP ruszy bez anteny i jaki moge mieć przewidywalny transfer.
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

roshkov pisze:czy OFP ruszy bez anteny
Jeżeli nie mieszkasz w betonowym bunkrze,to zapewne ruszy.

[ Dodano: 2009-02-24, 14:01 ]
roshkov pisze:i jaki moge mieć przewidywalny transfer.
Szklaną kulą nie dysponujemy niestety.
Od kilkuset Kbps do 3 Mbit.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

roshkov pisze:jaki moge mieć przewidywalny transfer.
Ludzie w podobnych do twoich warunkach osiągali nawet do 2Mb/s: >>Orange Freedom PRO - CDMA - osiągi, pingi, prędkości<<
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

W takim razie chyba wezme OFP na próbe, jak będzie słaby zasięg to można przecież jeszcze antene kupić.
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

gorbi24 pisze:Nie wecie może ile im jeszcze zejdzie z uruchomieniem?
Na na przykładnie Plusa. Pozwolenie luty 2008, BTS postawiony październik 2008 - do dziś nie działa. No, ale to Plus. :]
gorbi24
Użytkownik forum

Witam! Nie wiecie może czy technologia CDMA sięgnie z odległości 30 km od nadajnika oczywiście z anteną zewnętrzną?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

gorbi24 pisze:Nie wiecie może
Nie wiemy :)
gorbi24, Nie da się tego jednoznacznie określić. Wszystko zależy od ukształtowania terenu, zalesienia, możliwości BTS-a z którego będziesz korzystał. Możliwe, że złapiesz zasięg, ale to nie jest pewne. Sprawdź na mapie Orange, jak daleko od Ciebie kończy się zasięg CDMA. Radzę też umiejscowić interesujący Cię BTS w programie Google Earth i sprawdzić topografię terenu w linii prostej między twoim domem, a BTS-em. I czy ten BTS w odległości 30km jest na pewno jedyny? Może jest jakiś bliżej, o którym nie wiesz. Sprawdź na http://mapa.btsearch.pl/.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

gorbi24 pisze:Nie wiecie może czy technologia CDMA sięgnie z odległości 30 km od nadajnika oczywiście z anteną zewnętrzną?
Wszystko zależy od indywidualnych warunków. Może być, że 30km zadziała albo i z 5km nie zadziała.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

gorbi24 pisze:Nie wiecie może czy technologia CDMA sięgnie z odległości 30 km od nadajnika oczywiście z anteną zewnętrzną?
Moim zdaniem jak będziesz miał widoczność optyczną to można się pokusić o sprawdzenie. Jak Ci zasłania jakiś las, domy czy drzewa to nawet bym nie próbował.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Moim zdaniem jak będziesz miał widoczność optyczną to można się pokusić o sprawdzenie.
Widoczność optyczna z 30km? :szok: . Chyba nieczęsto się zdarza taka sytuacja.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No raczej nieczęsto skoro jak się stanie na pasie startowym 2800m to drugiego końca nie widać. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:Widoczność optyczna z 30km?
Chodziło mi o to, że nie ma żadnych przeszkód :) A to, że nie zobaczysz anten stacji to oczywiste.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Chodziło mi o to, że nie ma żadnych przeszkód :) A to, że nie zobaczysz anten stacji to oczywiste.
A mi właśnie chodziło o te przeszkody :) Niewiele jest takich miejsc gdzie na linii 30km od BTS-a nie ma żadnego pagórka, lasu, domów, nic w tym rodzaju. A to czy będzie widać z danej odległości czy nie, to już tylko kwestia przejrzystości powietrza. W nocy kiedy na maszcie świeca się światła można byłoby dojrzeć nawet i z tak dużej odległości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy 30km to już krzywizna ziemi zaczyna się dawać we znaki mocno. ;)
gorbi24
Użytkownik forum

Zasięg kończy się 7 km. ode mnie a najlepsze jest to że po podłączeniu anteny zewnętrznej łapie mi zieloną diodę zasięg na 4 , 5 kresek 89, 90 dbm i dioda signal dłuższy czas jest zielona ale mignie też na pomarańczową i czerwoną. 10 sekund jest zielona później 2s pomarańczowa i 2s czerwona no i znowu zielona.Cały cykl się ciągle powtarza tylko czasami zielona jest dłużej a połączyć się nie chce nawet na chwile.
ODPOWIEDZ