SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
ja.michal pisze:Przy 30km to już krzywizna ziemi zaczyna się dawać we znaki mocno.
Ale raczej jeszcze nie tak, żeby zasłonić cały BTS. Skoro stojąc na brzegu można można dojrzeć statki płynące w odległości 25-35km od brzegu, a są znacznie niższe niż maszt BTS-u. Sprawdzałem empirycznie za pomocą teleskopu . Odnosi się tylko wrażenie ze sa jakby trochę podtopione.
Ja od siebie dodam że ta ta mapa się prawie do niczego nie nadaje. Według niej jestem w zasięgu UMTS u dwóch operatorów, (około 1 km od nadajników) których w rzeczywistości nie ma, podobnie z trzecim GMS który powinnien stać niedaleko mnie.
uzdi pisze:Według niej jestem w zasięgu UMTS u dwóch operatorów, (około 1 km od nadajników) których w rzeczywistości nie ma, podobnie z trzecim GMS który powinnien stać niedaleko mnie.
Mapa bazuje na wykazie ze strony UKE, który obejmuje wydane pozwolenia radiowe. A jak wiadomo samo pozwolenie to jeszcze nie znak że stacja rzeczywiście działa. Wszystko zależy od operatorów.
Czyli taką mapę należy traktować bardzo poglądowo, zapewne operatorom zależy żeby mieć jak najwięcej pozwoleń i teoretycznie największy zasięg 3G , żeby móc się chwalić "największym zasięgiem mobilnego internetu"
uzdi pisze:zapewne operatorom zależy żeby mieć jak najwięcej pozwoleń i teoretycznie największy zasięg 3G , żeby móc się chwalić "największym zasięgiem mobilnego internetu
Zauważ, że mapa na BTSearch to mapa nieoficjalna, przygotowana przez amatorów, więc opowie niczym się tam nie chwalą. Oficjalne są tylko mapki na stronach operatorów, a oni nigdy nie zaznaczają na mapie terenu jako objętego zasięgiem 3G, jeśli NodeB w rzeczywistości nie działa. Wręcz przeciwnie, często zasięg jest "nieoficjalny", tzn. stacja bazowa już działa, ale wg mapy operatora zasięgu jeszcze nie ma.
Qurcze jestem normalnie w szoku-cały czas myślałem że do nadajnika mam 8-10km.a wychodzi że więcej Cały czas myślałem że nadajnik CDMA jest na kominie ciepłowni w Ełku-a na mapie którą podaje Mike-tam nic nie ma są w mojej okolicy tylko 3 nadajniki i ja odbieram tego z miejscowości Oracze Antenę ustawiałem na oko w kierunku na ten komin.
Mieszkam w miejscowości Lipińskie Małe(nie ma na mapie)koło Ostrykół
Po modyfikacji jak uważacie która lokacja dla mnie najlepsza
onimusza666, w Twoim przypadku najlepiej będzie kierować na najbliższy BTS
Z tego co widać na mapce to zdecydowanie bliżej masz do nadajnika na wschodzie "Zawady"
Skoncentrowałbym się na nim celując anteną, jeżeli osiągi nie będą zadowalające
to celuj na ten na zachód "Pogorzel Mała"
Z tym na północ dałbym sobie spokój, po drodze większa miejscowość
więc mogą być jakieś zakłócenia na drodze sygnału.
onimusza666 pisze:Po modyfikacji jak uważacie która lokacja dla mnie najlepsza
Koniecznie spróbuj też sprawdzić swoje osiągi kierując antenę na zachód (Pogorzel Mała). Na mapie widać, że w stronę Pogorzeli po drodze jest mniej lasów. Może się więc okazać, że mimo większej odległości Twoje osiągi będą lepsze niż z BTS-a zlokalizowanego na wschodzie.
Dobrze by było, jakbyś po przeprowadzeniu powyższych testów opisał swoje wyniki na forum.
Dzięki za odpowiedzi na razie długość kabla(10m.na styk)pozwoliło mi skierować antenę na północ,antena jest zamocowana do kalanicy na szczycie dachu i nie mogę nią operować w prawo czy lewo. Poza tym nie wiem jak z tymi BTS jest bo miesiąc,dwa wcześniej nie otwierała mi się ta mapa,i w btsearch miałem właśnie CDMA na kominie ciepłowni w Ełku ,a teraz tam pisze że jest tylko pasmo 900 sektory 1,2,3 i data 2007r.??
W axxsastel menadżerze mam pełny zasięg i -76dBm Evdo i -91dBm Evd
jestem z Mojszewa zach.pomorskie możecie mi powiedzieć czy będzie mi tu chodziło OFP???
Sprawdź na mapie zasięgu: http://zasieg.orange.pl/mapAction.do?co ... e=5900000f . Niestety wyszukiwarka nie znajduje twojej miejscowości, musisz sam znaleźć na mapie.
Przeglądarka "Kameleon". Wpisywałem: www. i adres - nie znajdował. Po wpisaniu http:// - znalazł. Wniosek. Podawać cały adres albo tak właśnie jak @Mikele - kliknij tutaj. Ale w końcu to drobiazg
Ta wiocha to Mojszewo gmina Karnice koło Cerkwicy, na btsearch pokazuje mi że w Cerkwicy niby jest nadajnik CDMA a w orange mówią że najbliższy jest w Trzebiatowie (12km ode mnie) , bo ten podobno nie jest aktywny, teraz ciągle po podłączeniu wyświetla mi brak sieci a dioda na routerze signal się nie świeci. Co mam zrobić??
Proponuję podjechać pod najbliższy BTS (ten w Trzebiatowie) i na miejscu szukać sygnału. Zorganizuj sobie jakiegoś laptopa, naładuj baterię w modemie. Jeśli okaże się, że masz sygnał, to wówczas w zależności od jego poziomu możesz zdecydować o zakupie anteny. Jeżeli w ogóle nie masz sygnału nawet w tym miejscu (pod BTS-em) to może wynikać to ze złej konfiguracji modemu/braku aktywacji, czy też najzwyczajniej z barku zasięgu, wówczas antena raczej nic nie pomoże, no chyba że złapie sygnał z dalszego BTS (ale tutaj wchodzi już jakość takiego połączenia). Popróbuj - na forum były osoby, które łączyły się z BTS odległym o ponad 20km.
kubiak007 pisze:a jeszcze jedno to obojętnie z jakiego miasta wybiore na speed test???
Niekoniecznie. Choć w przypadku miast w Polsce nie robi to wiekszej różnicy. Gorzej jakbyś wybrał np. serwer we Władywostoku Dobre do zmierzenia pingów w dane rejony świata ale to raczej jako ciekawostka.
kubiak007 pisze:to moj rezultat serwer wybrałem Lublin, bo Szczecina nie ma
Nie wiem na co narzekasz. Masz prędkość ponad 1Mb/s, to i tak więcej niż deklaruje Orange (ponoć ten internet ma mieć prędkość do 1Mb/s). Górna granica prędkości w technologii CDMA 1x EVDO Rev. A wynosi 3,1Mb/s. Owszem, możesz mieć trochę więcej o ile na obecny transfer bardziej ma wpływ siła sygnału niż obciążenie sieci. Ale nie znając parametru CSQ nie jestem w stanie nic więcej doradzić.