OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
muri
Początkujący użytkownik forum

Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM

Post autor: muri »

spisałem z niej tyle:
SN - CL134390VT
FW - 3.1.2 (08.03.04)
HW Rev. 1.4. - BOM Rev. 5
więc sie już chyba wszystko zgadza, i nie da sie jej zupgrade'owac do HSDPA :?:
carpe diem!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Nie da się.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

mop pisze:a z GT max T-mobile niemcy jak zdjac simlocka bo chyba ma
Jak chcesz wiedzieć czy "chyba" czy "na pewno" ma simlocka, sprawdź komendami AT za pomocą hyperterminala (jest mowa o tym w tym wątku). Jak już wiesz, że "na pewno" ma, to odpowiedź jest negatywna.
P.S. Też mam modem z T-Mobile i simlocka nie ma.
bpm
Użytkownik forum

Optin Globetrotter 3G/EDGE problem z zainstalowaniem

Post autor: bpm »

Witam
Jestem tu nowy i ten temacik znalazlem przez przypadek. A postanowilem tu napisac bo mam problem z zainstalowaniem modemu.
Tydzien temu w firmie informatyk zainstalowal mi cale oprogramowanie do Option Globetrotter 3G/EDGE Dostalem laptopa wraz z plytka, karta SIM (Orange). Wszystko chodzilo do wczoraj. Zaznaczam, ze nie bawilem sie opcjami ani nic nie robilem. Rano po uruchomieniu kompa wyswietlil sie komunikat, ze aby dokonczyc instalacje modemu trzeba uruchomic ponownie komputer i tak za kazdym razem. Wiec odinstalowalem modem oraz oprogramowanie do Orange i chcialem zainstalowac z powrotem. Niestety instalacja idzie do momentu, az poprosi o podlaczenie modemu do laptopa. Po czym znajduje go i staje w miejscu i tak sobie stoi 3 godziny. :|
Bylem w Orange i konsultant nie potrafil mi pomoc, tylko zaproponowal zgloszenie reklamacji modemu.
A teraz najdziwniejsze. Wczoraj wieczorem odinstalowalem wszystko z powrotem, wyczyscilem kompa z pozostalosci wraz z rejestrem zaczalem instalowac oprogramowanie az doszedlem do wyzej wspomnianego momentu, po czym po wybraniu opcji Anuluj wyswietlilo komunikat, ze zostal pomyslnie zainstalowany oraz zeby wpisac kod PIN karty SIM. Po zrobieniu tego o dziwo zadzialalo i dziala tez dzisiaj.
Jest tylko taki problem, ze po uruchomieniu systemu, za kazdym razem pojawia sie Kreator dodawania nowego sprzetu, natomiast Menedzer Urzadzen wyswietla, ze w/w modem nie jest zainstalowany i nie ma sterownikow.
Dla mnie jest to co najmniej dziwne, :?: bo logicznie myslac nie powinno to chodzic a chodzi. Moze ktos wie jak rozwiazac ten problem, aby normalnie i bez problemow zainstalowac oprogramowanie? Wersja na plycie to 7.0 a moze da sie skads scignac nowsza? Na stronie Orange nie znalazlem. Aha system to Win XP SP2 nanomiast oprogramowanie Orange to Business Everywhere
Przypomiala mi sie sytuacja, kiedy TP SA wprowadzila swoja Neostrade, tez byly same problemy na poczatku, z instalacja rowniez.
Dziekuje z gory za wszystkie podpowiedzi

Sciagnalem wlasnie ze stronki www.option.com Mobility Manager ale nie wiem co dalej. W zwiazku z tym mam male pytanko. Kiedy to instalowac? Przed instalacja modemu i oprgramowania Orange czy po? :D

Czytam sobie czytam juz ze 3 godzinyrozne tematy na forum i powiem szczerze ze jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to jestem kompletnie zielony w kwestii internet "bez kabli" :oops:

ROZWIAZALEM PROBLEM.
Ale wczesniej byla druga wizyta w salonie Orange. Niestety nie potrafili pomoc, nawet dzwoniac do swoich informatykow. Zaproponowali mi ponowna instalacje systemu szalency :lol: A ja zainstalowalem to jeszcze raz, oczywiscie zawiesilo sie w tym samym miejscu, po czym sterowniki do mojego modemu znalazlem na... stronie ERY. Wszystko tam jest. Dlatego wielki uklon w ich strone. Na stronie Orange nie ma nic i osobiscie nie polecam ich uslug. Ludzie ktorzy nie maja bladego pojecia jak rozwiazac problem (w salonie oraz konsultanci telefoniczni) oraz brak wsparcia technicznego. DUZY MINUS ---------------

Sorry, ze tylko niepotrzebnie zajalem komus czas czytaniem moich wypocin. Pozdrawiam i zabieram sie do dalszej lektury. Teraz studiuje posty na temat programu TrafficCompressor :D
ijon77

sterowniki do visty

Post autor: ijon77 »

FYI: Wlasnie dostalem info z Option'a, ze sterowniki do Visty x64 beda udostepnione 22 marca. Nie mam hasla do supportu, wiec mam nadzie, ze ktos da link'a (o ile oczywiscie linki bob'a nie wystarcza)
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

Post autor: homzik »

co do zmiany na 3G only, to czy nie wystarczy zmienic opcji w Mobility Managerze?

Obrazek
Homzik poleca laptopy -> http://laptopy.yyy.pl
alx

Post autor: alx »

ijon77 pisze:FYI: Wlasnie dostalem info z Option'a, ze sterowniki do Visty x64 beda udostepnione 22 marca. Nie mam hasla do supportu, wiec mam nadzie, ze ktos da link'a (o ile oczywiscie linki bob'a nie wystarcza)
Czy ktoś kto ma dostęp do supportu Option'a będzie tak miły i rozglądnie się tam za sterownikami do Visty ?
macowka

-

Post autor: macowka »

przylaczam sie do prosby odnosnie optiona - gdybym mial sterowniki do option globetrotter gprs dla visty chyba wiedzialbym co robic dalej a moj watek na forum poszedlby do kosza
yark
Użytkownik forum

Post autor: yark »

Jest już dostępna wersja firmware'u 3.20.3Hd z dnia 2006 09 28.
Dla kart z NZ.....
Czy ktos wie jak zmusić kartę NL żeby zaakceptowała flash z NZ ?? .To te same karty.

pozdrawiam
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

A co tak naprawdę ten nowy firmware daje? Jeśli karta działa poprawnie, obsługuje HSDPA, to chyba nie ma sensu go uaktualniać.
yark
Użytkownik forum

Nowy firmware polepsza pracę w zakresie HSDPA. Pewnie jak każda no
wa wersja usuwa część znanych starych błędów i dodaje jakieś niezauważone nowe ;-).
Generalnie "lepsze wrogiem dobrego"
Ostatnio zmieniony 2007-06-09, 16:29 przez yark, łącznie zmieniany 1 raz.
zooster

Post autor: zooster »

Hello, I have a GT 3G+ EMEA, serial number starts with NL. It is a pcmcia card of T-Mobile, with Wlan and hsdpa at 1,8Mps and not locked.
What is the latest firmware for this model? And what the improovement of the newer firmware? Thanks :)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

yark pisze:podobno daje HSDPA 3.6 i 7.2........... ale nie ma jak sprawdzić ;-)
I pewnie jeszcze długo nie będzie:D
Awatar użytkownika
homzik
Stały użytkownik forum

Post autor: homzik »

era ma w tym roku stawiac 3,6 czy 7,2... plus niby tez ma rozbudowywac infrastrukture to moze cos postawia:)
Homzik poleca laptopy -> http://laptopy.yyy.pl
yark
Użytkownik forum

WAŻNA INFORMACJA. Jest możliwość ściągania simlocka z kart UMTS option, merlin, SE GCxx., z Vodafone T-mobile itd. Właśnie wróciła do mnie karta bez simlocka. Więcej informacji na "pw".

p.s. to chyba nie trzeba niczego stawiac, wystarczy zmienić soft kodujący w BTS'ach......... HSDPA to dla UMTS'u to samo co EDGE dla GPRS'u
zooster

Post autor: zooster »

zooster pisze:Hello, I have a GT 3G+ EMEA, serial number starts with NL. It is a pcmcia card of T-Mobile, with Wlan and hsdpa at 1,8Mps and not locked.
What is the latest firmware for this model? And what the improovement of the newer firmware? Thanks :)
Help? :)
tiem

GLOBETROTTER 3g QUAD - HSDPA??

Post autor: tiem »

<Może gdzieś jest o tym co mnie interesuje, ale nie znalazłem wiec pytam>

Czy na modemie GLOBETROTTER 3g QUAD działa HSDPA, nie jestem jeszcze w zasięgu tej sieci to nie mam możliwości sprawdzić. :?:
Awatar użytkownika
muri

z tego co sie orientuje, to nie... 3G+ (czyli tą z obsługą edge'a) sie da upgrade'ować do HSDPA, 3G (zarówno dualband jak i quad) nie... ale mogę sie mylic, wiec poczekaj na dalsze opinie :P
carpe diem!
yark
Użytkownik forum

3G to tylko GPRS i UMTS
3G+ to równiez EDGE i HSDPA

HSDPA i EDGE to po prostu inny sposób kodowania sygnału, nie tylko częstotliwością ale też poziomami.
blady

Post autor: blady »

Witam mam taka mala prosbe czy ktos moze mi powiedziec czym sie roznia nastepujace modemy od siebie
Modem UMTS Globetrotter 3G DB =Dual Band
Modem UMTS Globetrotter 3G Quad
Modem UMTS Globetrotter 3G DB Data Card

Bardzo prosze o szybka odpowiedz z gory dziekuje
Awatar użytkownika
muri

dualband obsługuje 2 pasma jak nazwa wskazuje, a quad dodatkowe 2 uzywane chyba w stanach, co razem daje 4... w europie (chyba całej) zupełnie nieuzyteczne
carpe diem!
blady

Modem UMTS Globetrotter 3G DB Data Card

a data card?
Awatar użytkownika
muri

no data card na mój łeb to bedzie po angielsku że modem... a konkretnie karta do przesyłu danych :P
carpe diem!
alx

Post autor: alx »

Ponawiam pytanie które zadałem jakiś czas temu...

Czy wiadomo już coś o sterownikach do Option ICON dla Visty ? Niestety mój dostawca internetu ( blueconnect ) nie udostępnia żadnych...
TomekB

Flashowanie kart Orange flasherem Plusa??

Post autor: TomekB »

Witam.

Zasadniczo temat chyba mówi o wszystkim.

Czy próbował ktoś (z pozytywnym skutkiem) flashować kartę Orange GT3G+ (w moim przypadku pozytywnie już upgade'owana do 3.19.0Hd) programikiem z iPlusa z softem 3.20...Hd ?

Pozdrawim
Tomek
tiem

Problem z ustaniem transferu

Post autor: tiem »

Mam Modem UMTS Globetrotter 3G Quad i jak sciagam pliki to czesto sciaganie sie zatrzymuje. musze zrestartowac modem, polaczenie i pomaga. ale problem z serwerami ktore nie maja mozliwosci wznowienia sciagania i trzeba odnowa. Mozna ten problem jakos zlikwidowac. aha korzystam z iPLUSa i GlobeTrotter Mobility Manager
mop
Użytkownik forum

Post autor: mop »

mam modem GT 3G + EMEA T-mobile jakie wgrac sterowniki i co dalej jaki program do dzialania jego.prosze o link lub nazwy. i czy on ma wspracie HSDPA nr seryjny NZ.... pozdro
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

mop pisze:mam modem GT 3G + EMEA T-mobile jakie wgrac sterowniki i co dalej jaki program do dzialania jego.prosze o link lub nazwy. i czy on ma wspracie HSDPA nr seryjny NZ.... pozdro
Sterowniki pobierz ze strony Blueconnect.
Jako prosty program do działania to program @pogara.
Wszystko znajdziesz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=4081#4081
blady

Witam takie jeszcze jedno pytanko mi sie nasuwa
Troche tu poczytalem ale nie wszystko wiec moglem cos przeoczyc to zaznaczam z gory
Mam modem Vodafone 3g/Gprs DB czy jest jakis soft ktory pozwoi go zaaktualizowac do HSDPA?Pracuje w blueconnect

Drugie pytanie o zasieg Vodafone menager pokazuje mi ze mam 2-3 kreski zasiegu czy w przypadku kupna antenty na allegro z konektorem za 60zl oprocz zwiekszenia ilosci kresek bedzie odczuwalna roznica w sciaganiu i przegladaniu stron czy lepiej sobie tym glowy nie zawracac?

Z gory wielkie dzieki za odp
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

blady pisze:Mam modem Vodafone 3g/Gprs DB czy jest jakis soft ktory pozwoi go zaaktualizowac do HSDPA?
Niestety nie.
blady pisze:czy w przypadku kupna antenty na allegro z konektorem za 60zl oprocz zwiekszenia ilosci kresek bedzie odczuwalna roznica w sciaganiu i przegladaniu stron czy lepiej sobie tym glowy nie zawracac?
Osobiście nie zawracałbym sobie tym głowy chyba, że masz niestabilny poziom sygnału.
Zablokowany