Iplus - koniec umowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Iplus - koniec umowy
Wreszcie znalazłem dawcę cesji Iplusa. Umowa jest na czas nieokreślony. Nie jestem jeszcze abonentem Plusa. Znalazłem informację że muszę mieć normalne dokumenty do podpisania umowy na firmę czyli wpis do EDG, Regon, NIP, dowód osobisty. Co powinna wziąć ze sobą osoba dająca cesję tylko dowód i kart sim? Jeśli umowa jest na czas nieokreślony to czy niema problemu ze zmianą abonamentu na niższy/wyższy. Czy obojętnie jest to czy cesja zostanie przeprowadzona w salonie firmowym czy u autoryzowanego przedstawiciela.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz wziąć tą umowę na firmę, z tego co wiem w plusie nie ma problemu z cesją umowy firmowej na osobę prywatną, a przynajmniej kiedyś nie było. Chodzi oczywiście o iplusa, bo w abonamentach głosowych są chyba zbyt duże różnice, żeby znalazły się odpowiedniki taryf.szwed11 pisze: Znalazłem informację że muszę mieć normalne dokumenty do podpisania umowy na firmę czyli wpis do EDG, Regon, NIP, dowód osobisty
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A występujesz jako osoba prowadząca działalność czy jako indywidualna ?szwed11 pisze:Znalazłem informację że muszę mieć normalne dokumenty do podpisania umowy na firmę czyli wpis do EDG, Regon, NIP, dowód osobisty.
Tak, jak krystianb napisał, z cesją z firmy na klienta indywidualnego nie ma w Plusie problemów i wymagane dokumenty są wtedy takie, jak dla klienta prywatnego - dowód osobisty + zaświadczenie o zatrudnieniu lub wypukła karta kredytowa, tudzież legitymacja studencka lub emeryta

-
Osoba prowadząca działalność
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to standardowy zestaw dokumentów, jaki wymieniłeś.szwed11 pisze:Osoba prowadząca działalność
Osobie, od której bierzesz, wystarczy dowód.
- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Z reguły konsultanci dzwonią przed zakończeniem umowy i proponują dodatkowe korzysci z jej przedłużenia. Ale szczerze mówiac to w tym roku nie mają żadnej dobrej oferty,tańszy abonament przez 3 miesiące to niezbyt kusząca opcja dla stałego klienta.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To nie dają chociaż 25% zniżki na cały okres trwania umowyEasy-Wifi pisze:Ale szczerze mówiac to w tym roku nie mają żadnej dobrej oferty,tańszy abonament przez 3 miesiące to niezbyt kusząca opcja dla stałego klienta.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Czy istnieje jeszcze możliwość wywalczenia znizki 50% na abo?
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy cesję Iplusa można przeprowadzić w dowolnym autoryzowanym punkcie?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak.Czy cesję Iplusa można przeprowadzić w dowolnym autoryzowanym punkcie?
-
Witam.Widze ze wątek jakis czas temu zapoczątkowany przeze mnie troszkę się rozwinął 
Powoli konczy mi się okres rozliczeniowym. Obecnie mam 19gb ze zniżką 50% co daje kole 80zł brutto ( sierpień 2009)
Zadzwoniłem do boku czy są jakies nowe oferty dla mnie - oczywiście tak i max 25%. Zapytałem czy czy znowu musze sie wykłócać celem zdobycia 50% na najwyższym abo - dowiedziałem się ze najlepiej zadzwonic pod 2699
Zabaczymy co z tego wyjdzie. Na marginesie mam pytanie - co się stanie jak skoncze sie czas umowy rocznej - czy automatycznie przechodze na czas nieokreślony bez znizki 50%???
Jutro dzwonie do boku- jak nie dostane znizki - docelowo 37gb i 50% znizka - jak nie to wypowiem umowe - zobaczymy

Powoli konczy mi się okres rozliczeniowym. Obecnie mam 19gb ze zniżką 50% co daje kole 80zł brutto ( sierpień 2009)
Zadzwoniłem do boku czy są jakies nowe oferty dla mnie - oczywiście tak i max 25%. Zapytałem czy czy znowu musze sie wykłócać celem zdobycia 50% na najwyższym abo - dowiedziałem się ze najlepiej zadzwonic pod 2699
Zabaczymy co z tego wyjdzie. Na marginesie mam pytanie - co się stanie jak skoncze sie czas umowy rocznej - czy automatycznie przechodze na czas nieokreślony bez znizki 50%???
Jutro dzwonie do boku- jak nie dostane znizki - docelowo 37gb i 50% znizka - jak nie to wypowiem umowe - zobaczymy
Ostatnio zmieniony 2010-06-21, 09:39 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Niestety tak.Tomisek pisze:co się stanie jak skoncze sie czas umowy rocznej - czy automatycznie przechodze na czas nieokreślony bez znizki 50%???
-
Dzwoniłem pod 2699 ( oczywiscie przez 2601) i niestety zagotowali mnie - oczywiscie dowiedziałem sie że nie ma czegos takiego jak znizka 50% . Czyli zostaje udanie sie do autoryzowanego serwisu lub rezygnacja-wypowiedzenie z usługi 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety jedyne wyjście.Tomisek pisze:rezygnacja-wypowiedzenie
-
- Mistrz bezprzewodowy
To jednak nie tylko Orange "zaciska pasa" jeśli cchodzi o oferty przedłużeniowe?Zadzwoniłem do boku czy są jakies nowe oferty dla mnie - oczywiście tak i max 25%.
-
Tak się zastanawiam technicznie- jak to zrobic- ponoc mozna wypowiedzenie listownie poleconych zrobic lub na miejscu ale to jakis miesiąc czasu przed koncem wygasniecia umowy - u mnie to wiem ze jest takie okienko 1 dniowe. Powiem tak - i tak jestem skazany na plusa- najlepszy zasięg w okolicy i dla mnie te 100GB w nocy tez ma pewne znaczenia (no i za free internet w moim palmie) ale warto o znizke powalczyc. Pozostaje ew wybrac tą tansza taryfe 20GB i 25% znizki i wyjdzie jak dotychczas ale sztuka cierpi. Takie pytanie techniczne- jak zloze wypowiedzenie to potem mozna je wycofac?? W kazdej chwili przedłużyć umowe?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-21, 20:47 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-21, 20:47 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-21, 19:47 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tomisek, pisz po polskiemu
O ile dobrze zrozumiałem pytanie, to: wypowiedzenie możesz wycofać jedynie za zgodą drugiej strony (w tym przypadku Plusa), ale wówczas z opcją, że na ich warunkach. Wypowiedzenie umowy to nie jakiś tam świstek papieru, tylko dokument, do którego mają zastosowanie zarówno odpowiednie przepisy KPC, jak i zapisy Regulaminu Świadczenia Usług. Zawsze lepiej najpierw negocjować

O ile dobrze zrozumiałem pytanie, to: wypowiedzenie możesz wycofać jedynie za zgodą drugiej strony (w tym przypadku Plusa), ale wówczas z opcją, że na ich warunkach. Wypowiedzenie umowy to nie jakiś tam świstek papieru, tylko dokument, do którego mają zastosowanie zarówno odpowiednie przepisy KPC, jak i zapisy Regulaminu Świadczenia Usług. Zawsze lepiej najpierw negocjować

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wypowiedzenie najlepiej wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru na adres operatora.
Wypowiedzenie jest za 30 dniowym wypowiedzeniem licząc od dnia nowego okresu rozliczeniowego.
Po otrzymaniu wypowiedzenia zawsze dzwonią z ofertą. W najgorszym wypadku dostaniesz 25%. Aneks wyślą Ci kurierem i przy nim się go podpisuje i jeden egzemplarz dla Ciebie a jeden kurier zabiera.
Ryzyko jest żadne dla Ciebie bo zawsze jak nie zadzwonią (co jest praktycznie niemożliwe - zawsze dzwonią) możesz podpisać nową umowę na rok bez modemu i masz z miejsca i tak 25%.
Wypowiedzenie jest za 30 dniowym wypowiedzeniem licząc od dnia nowego okresu rozliczeniowego.
Po otrzymaniu wypowiedzenia zawsze dzwonią z ofertą. W najgorszym wypadku dostaniesz 25%. Aneks wyślą Ci kurierem i przy nim się go podpisuje i jeden egzemplarz dla Ciebie a jeden kurier zabiera.
Ryzyko jest żadne dla Ciebie bo zawsze jak nie zadzwonią (co jest praktycznie niemożliwe - zawsze dzwonią) możesz podpisać nową umowę na rok bez modemu i masz z miejsca i tak 25%.
- artureal
No ale jak by tak patrzeć, to równie dobrze można wybrać ofertę innego operatora
Ja tam bym najpierw negocjował, a jeśli nie zaproponują /nie zgodzą się na warunki stawiane przez klienta, to wtedy wypowiedzenie i ewentualne oczekiwanie na inne propozycje.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli chcesz wyciągnąć 50% to nic nie da. Kilka wizyt w różnych salonach i kilka telefonów i nic. Dopiero wypowiedzenie coś dało.artureal pisze:Ja tam bym najpierw negocjował, a jeśli nie zaproponują /nie zgodzą się na warunki stawiane przez klienta, to wtedy wypowiedzenie i ewentualne oczekiwanie na inne propozycje.
- artureal
Wizyty w salonach rzeczywiście są bez sensu - żaden "lokalny" pracownik czy pośrednik nie zadecyduje o opłacalności utrzymania klienta na określonych warunkach. "Opiekunowie" bywają jeszcze gorsi, o czym miałem okazję przekonać się na własnej skórze
Najlepiej uderzać bezpośrednio pisemnie lub mailem do centrali iPlusa, wypowiedzenie zostawiając sobie jako ostateczne rozwiązanie.
/edit/ Nie chcę otwierać nowego tematu, więc podłączę się tutaj z pokrewnym pytaniem.
Otóż niedawno dokonywałem cesji w iPlusie dwóch numerów - jeden w jakiejś tam taryfie telefonicznej za 25 zł i drugi do internetu za 45 zł. Wydawało mi się, że jeśli nie wykłapię przysługujących darmowych minut/gigabajtów (czego nie zrobiłem), to abonament powinien wynosić zawsze 25 + 45 = 70zł brutto. Tymczasem co faktura, to abonament opiewa na inną kwotę, raz wyższą o parę złotych, innym razem o kilkanaście. Zanim skontaktuję się z BOK-iem, chciałbym zostać uświadomiony - czy ja o czymś nie wiem?

/edit/ Nie chcę otwierać nowego tematu, więc podłączę się tutaj z pokrewnym pytaniem.
Otóż niedawno dokonywałem cesji w iPlusie dwóch numerów - jeden w jakiejś tam taryfie telefonicznej za 25 zł i drugi do internetu za 45 zł. Wydawało mi się, że jeśli nie wykłapię przysługujących darmowych minut/gigabajtów (czego nie zrobiłem), to abonament powinien wynosić zawsze 25 + 45 = 70zł brutto. Tymczasem co faktura, to abonament opiewa na inną kwotę, raz wyższą o parę złotych, innym razem o kilkanaście. Zanim skontaktuję się z BOK-iem, chciałbym zostać uświadomiony - czy ja o czymś nie wiem?

-
- Stały użytkownik forum
W lipcu kończy mi się umowa na iPlusa. Zgodnie z treścią aneksu na podstawie, którego ta umowa obowiązuje do w/w terminu na 30 dni przed końcem terminu należy złożyć oświadczenie o tym, iż się jej nie przedłuża, inaczej staje się umową na czas nieokreślony. Dwa miesiące przed w/w terminem wysłałem im poleconym pismo, iż nie chcę żeby przedłużać umowy po upływie okresu na jaki była zawarta. Dosłownie za kilka dni zadzwonili do mnie z propozycją przedłużenia umowy: 30 zł abonamentu, transfer 4 GB i umowa na 12 miesięcy bez modemu. Zgodziłem się na to i mieli wysłać kuriera z umową. Czekałem, czekałem i nie doczekałem się. Za to dostałem pismo, że zerwałem umowę i w związku z tym mam zapłacić karę umowną. Wkurzyłem się i wysłałem im cały elaborat łącznie z kserokopiami całej korespondencji, umów, aneksów itp. Poza tym zadzwoniłem do nich. Zaczęli mnie przepraszać,że pewnie jakaś pomyłka itp. Przypomniałem im, że nie otrzymałem nowej umowy. Po jakimś czasie przyszło pismo, że złamałem umowę, ale wyjątkowo się zgadzają że bez kary. Dwa dni później przyszło pismo, że mam zapłacić karę......... Normalnie po czymś takim nie chcę mieć z nimi do czynienia.
A na marginesie. Parę lat temu kończyła mi się inna umowa na iPlusa. Otrzymałem propozycję przedłużenia, zgodziłem się i też nie doczekałem się na kuriera z umową.........
Jak będzie trzeba to pójdę do sądu.
A na marginesie. Parę lat temu kończyła mi się inna umowa na iPlusa. Otrzymałem propozycję przedłużenia, zgodziłem się i też nie doczekałem się na kuriera z umową.........
Jak będzie trzeba to pójdę do sądu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A adres ten sam do korespondencji? U mnie kurier zawsze na umówiony dzień i na przedział godzinowy docierał. Może mieszkasz w rejonie gdzie problemy są ze znalezieniem numeru. Widzę, że masz Podhale a z doświadczenia wiem, że domki są stawiane jak popadnie i numery nadawane jak popadnie. 

-
- Stały użytkownik forum
Mieszkam w miejscowości liczącej ponad 5 tysięcy mieszkańców w samym centrum. Nie na szczycie góry
Dużo zamawiam w internecie i jakoś kurierzy nie mają problemu ze znalezieniem mnie. Wydaje mi się, że to nie jest kwestia kuriera.....

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Umowy z Plusa dostarcza (przynajmniej u mnie) TNT. Z ich usług korzystałeś?
-
- Stały użytkownik forum
Rok temu podpisywałem dwa aneksy do umów. I wtedy wszystko fajnie dotarło. Nie pamiętam jaka to była firma kurierska. Może Plus mnie nie lubi, bo przy zmianie regulaminu rok temu wypowiedziałem trzy umowy
[ Dodano: 2010-06-25, 16:40 ]
A tak z drugiej strony. Korzystam teraz sporadycznie z neta bezprzewodowego. Na jednym z komputerów w zupełności mi wystarcza starter mBank mobile w wersji Darmofon (opłata 50 zł za rok z góry) i co miesiąc doładowanie 5-15 zł co daje odpowiednio 100-300 MB transferu.

[ Dodano: 2010-06-25, 16:40 ]
A tak z drugiej strony. Korzystam teraz sporadycznie z neta bezprzewodowego. Na jednym z komputerów w zupełności mi wystarcza starter mBank mobile w wersji Darmofon (opłata 50 zł za rok z góry) i co miesiąc doładowanie 5-15 zł co daje odpowiednio 100-300 MB transferu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Też skorzystałem, ale zostałem. Właśnie w tym miesiącu kolejny raz przedłużyłem umowę z kolejnym 50%.jackmarc32 pisze:Może Plus mnie nie lubi, bo przy zmianie regulaminu rok temu wypowiedziałem trzy umowy
Ja też. Czasem się przydaje jako awaryjny internet. Wziąłem wyższy abonament o 7.50zł bo się połakomiłem na HSPA+.jackmarc32 pisze:Korzystam teraz sporadycznie z neta bezprzewodowego.

-
- Użytkownik forum
Czy komuś z Was może udało się - po zakończeniu starej umowy - wynegocjować z Plusem nową umowę na iPlus z modemem (mi konkretnie chodzi o router MiFi) z dodatkową zniżką 25% przez cały okres abonamentu (chodzi o umowę 24 mc)?
Dodam tylko że w tej chwili mam iPlus 89 i albo przy nim zostanę, albo pójdę w górę - iplus 129. To będzie już 4 przedłużenie umowy, więc chyba jestem "dobry klient"
PS. Do tej pory co roku przedłużałem z nieco frajerską 25% zniżką na rok bez modemu, niestety nie wiedziałem o sposobie na "wypowiedzenie".
Dodam tylko że w tej chwili mam iPlus 89 i albo przy nim zostanę, albo pójdę w górę - iplus 129. To będzie już 4 przedłużenie umowy, więc chyba jestem "dobry klient"

PS. Do tej pory co roku przedłużałem z nieco frajerską 25% zniżką na rok bez modemu, niestety nie wiedziałem o sposobie na "wypowiedzenie".
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
p.borzecki, nie sądzę, aby była taka możliwość.
Z modemem to 25%, ale na góra rok...
-
- Użytkownik forum
Dziękuje za odpowiedź. Rozumiem, że chodzi Ci tu o umowę na 24 miesiące, ale tylko przez rok 25% zniżki na abonament, kolejny rok już 100%...?Patryk pisze:p.borzecki, nie sądzę, aby była taka możliwość.