Bawił się już ktoś lutownicą i GC79?
Moderator: Moderatorzy
- hugh_h
- Początkujący użytkownik forum
Re: Bawił się już ktoś lutownicą i GC79?
z tego co ja widze to zrobiłes to w/g zaleceń ale ja nie rozumiem czemu takie były zalecenia
ja bym tam sie podczepił bezpośrednio pod lewe gniazdko, goracy dośrodka a masa na zewnątrz, gniazdko jest pozłacane wiec powinno sie dobrze lutować,
albo przynajmniej do lutowac ekran zewnętrznej cześci gniazdka po lewej stronie, przewody jak nie ida koncentrycznie to powinny byc minimalnej długosci.
dodatkowo smiem podejżewać że wspomniany rezystor jest w celu dopasowania impedancji tej beznadziejnej wewnętrznej antenki do standardowej linii, więc tym bardziej bym sie wlutowywał przed nim w gniazdko aby pasowały impedancje kabla i karty
to sa moje przemyślenia na temat, ja bym tak zrobił, czy ktos zaglądał do wersji z oryginalnymi wyjściami na ant zewn? pewnie by sie dużo wyjaśniło,
ja bym tam sie podczepił bezpośrednio pod lewe gniazdko, goracy dośrodka a masa na zewnątrz, gniazdko jest pozłacane wiec powinno sie dobrze lutować,
albo przynajmniej do lutowac ekran zewnętrznej cześci gniazdka po lewej stronie, przewody jak nie ida koncentrycznie to powinny byc minimalnej długosci.
dodatkowo smiem podejżewać że wspomniany rezystor jest w celu dopasowania impedancji tej beznadziejnej wewnętrznej antenki do standardowej linii, więc tym bardziej bym sie wlutowywał przed nim w gniazdko aby pasowały impedancje kabla i karty
to sa moje przemyślenia na temat, ja bym tak zrobił, czy ktos zaglądał do wersji z oryginalnymi wyjściami na ant zewn? pewnie by sie dużo wyjaśniło,
- matinati
- Stały użytkownik forum
1. Rozumiem a wlutowałeś się przed ten rezystor. Bo widzisz ten modem bądź co bądź jest do d...y ale troche kosztuje i bardzo łatwo go uszkodzić. Więc jak zrobiłeś swoją przeróbkę to się nią pochwal a nie spekulujesz "ja to bym zrobił tak..." itd.
2.
2.
Gdybyś przeczytał wcześniej co napisał user @Pianista:o ile dobrze rozumiem to modemma GPRS i WLAN i mnie zastanawia w takim układzie czmu zamiast wywalić smą antenę GSM i podnia sie podczepić to autor wywalił obie i wczepił sie w gorace przewody obu anten, no bo tak wygląda ze sch i foto ?
Wydaje mi się że jest to jedna antenka tylko składająca się z dwóch elementów z których jadna stanowi swego rodzaju ekran...
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
- hugh_h
ekran, fajnie może mi jeszcze powiesz ze to jedna antena kierunkowa co ?? TO Są DWIE RóżNE ANTENY, niech mnie ktos przekona że jest inaczej, maja typowy kształt jak na ten zakres cz. pozatym modem ma GPRS i WLAN wieć muszą być dwie.
. : je?li b?dziesz si? ba? to nigdzie nie zajedziemy : .
- matinati
- Stały użytkownik forum
Więc zrób tą przeróbkę po swojemu. I się pochwal czy będzie działać a i udokumentuj to chciaż jakoś choćby zdjęciem jak to zrobiłeś.
iPlus
iPlus
- hugh_h
nie bede przecież kupowął modemu tylko po to żeby Ci udowodnić ze mam rację jeśli ją faktycznie mam, a jeżeli ci nie interesuje co ja o tym myśłe to trudno, ale chyba po to jest forum żeby wymieniać sie poglądami i informacjami z innymi. jeżeli bede mógł gdzies tanio kupić taki modem to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> to zrobię w ten sposób co mówię, chyba ze po otwrciu i obejżeniu z bliska coś więcej sie dowiem, ale jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> szukam czegoś innego po chce EDGA
. : je?li b?dziesz si? ba? to nigdzie nie zajedziemy : .
- matinati
- Stały użytkownik forum
OK zgadzam się z tobą w 100% że forum jest po to aby wymieniać się poglądami. Dzia
za twoje poglądy na temat tego kiszkowatego modemu. Może ktoś się pokusi i sam wykona przeróbkę według twojego info i się pochwali jak to działa. Osobiście już nie mam modemu GC79 przeżuciłem się na SE GC89 (edge bez porównania do gprs-u).
Pozdro

Pozdro

iPlus
iPlus
-
A czy ktoś mógłby opisać jak wlutować te kable tak zeby można było korzystać z dodatkowej anteny , a jeśli jest zasięg to ztej wbudowanej w modem?Jak je podlutować pod tą folię? 

-
Pisze z prosba o wrzucenie jakichs aktualnych linkow do zdjec z przerobki gc79 bo poprzednie linki do zdjec niestety nie dzialaja.
Z gory dzieki i sorrki za brak polskich znakow - niemiecka klawiatura
Z gory dzieki i sorrki za brak polskich znakow - niemiecka klawiatura

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A ten rys. nie wystarczy? http://www.matigallery.webpark.pl/schemat.jpglukas_xplowd pisze:Pisze z prosba o wrzucenie jakichs aktualnych linkow do zdjec z przerobki
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Szczerze mówiąc bardziej zależałoby mi na tych zdjęciach bo ze schematów nie jestem zbyt kumaty, a niechciałbym sobie modemu <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>Marcin_G pisze: A oto zdjęcia:
po zdjęciu klapki http://republika.pl/marcin_grzegorzek/pic1.JPG
po wyciągnięciu anteny wew. http://republika.pl/marcin_grzegorzek/pic2.JPG
antenka wew. http://republika.pl/marcin_grzegorzek/pic3.JPG
po przylutowaniu kabelka do anteny zewn. http://republika.pl/marcin_grzegorzek/pic4.JPG
Mam nadzięję, że zdjęcia się przydadzą...

-
Wygląda na to, że tej strony nie ma i jeżeli ten użytkownik się tu nie znajdzie, to raczej będziesz musiał poczekać aż ktoś inny zrobi fotki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
W związku z tym gorąca prośba do tych, którzy mają może gdzieś zapisane te zdjęcia o ich udostęnienie. Bądź jeśli to możliwie zrobienie fotek własnych przeróbek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Chyba ma te fotki, których szukasz.
O to te, które udało mi się znaleźć w moim archiwum:
1:

2 (niestety nie jest pełne):

3:

4:

O to te, które udało mi się znaleźć w moim archiwum:
1:

2 (niestety nie jest pełne):

3:

4:

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Jeszcze raz dzięki bardzo - przydadzą się na pewno.
-
Witam,
kupiłem modem GC79 i chodzi w DATA SIM.
mam 3 kreski zasiegu na 7 możliwych i net nie chodzi dla mnie zbyt zadawalająco - gubi połaczenia, muli i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>, wiec pomyslałem ze dolutuje antene zewnerzna. I Tu jest problem:
1) jaka kupic najlepiej antene jesli korzystam z netu w domu
2) czy lepiej dac złaczke czy kabel bezposrednio dolutowac do karty?
pozdrawiam i z góry dziekuje za odp.
kupiłem modem GC79 i chodzi w DATA SIM.
mam 3 kreski zasiegu na 7 możliwych i net nie chodzi dla mnie zbyt zadawalająco - gubi połaczenia, muli i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>, wiec pomyslałem ze dolutuje antene zewnerzna. I Tu jest problem:
1) jaka kupic najlepiej antene jesli korzystam z netu w domu
2) czy lepiej dac złaczke czy kabel bezposrednio dolutowac do karty?
pozdrawiam i z góry dziekuje za odp.
-
1) Kierunkową
2) Dać złaczke, przy kablu bezpośrednim możesz przez przypadek wyrwać całość z modemu.
2) Dać złaczke, przy kablu bezpośrednim możesz przez przypadek wyrwać całość z modemu.
-
a jesli bym dał antene dookólną taka 5 dbi to jak mogl by sie poprawic zasięg?
-
Długo szukałem tego wątku w internecie bo prawdopodobnie stanę się szczęśliwym (lub nie) posiadaczem GC79 (mam teraz modem Mobilebox MC35 - GPRS klasa8) a ten GC79 ma klasę 10
Mam parę pytań do osób, które już "przerobiły" kartę...
Kartę będę użytkował w laptopie więc zastanawiam się czy po odłączeniu zewnętrznej anteny (muszę ją mieć bo często korzystam z netu w piwnicy
) bez problemu będzie działał WLAN i GPRS w miejscach z dobrym sygnałem.
Zastanawiam się czy nie będę musiał kupić mniejszej antenki i podłączać ją, gdy laptop będzie przenoszony w inne miejsce (może taką jak mają originalnie modemy np. GC89
- czy ktoś wie jak się nazywa to gniazdo w GC89, do którego dołącza się antenę zewnętrzną
Aha i mam pewną teorię odnośnie zdjęć zamieszczonych w tym wątku. Na jednym z nich widoczne jest wyjście do tej antenki wewnętrznej (zdjęcie otwartego modemu). Są tam takie dwa okrągłe gniazdka - z tego co wiem to jest właśnie gniazdo do podłączenia anteny zewnętrznej - miałem identyczne w karcie WiFi na miniPCI - podłączało się tam właśnie antenę zewnętrzną
- ale to tylko przypuszczenia - trzeba by zobaczyć jak to wygląda w modemie z oryginalnym wyjściem na zewnętrzną antenę np. GC75 czy jakimś nowszym...

Mam parę pytań do osób, które już "przerobiły" kartę...
Kartę będę użytkował w laptopie więc zastanawiam się czy po odłączeniu zewnętrznej anteny (muszę ją mieć bo często korzystam z netu w piwnicy

Zastanawiam się czy nie będę musiał kupić mniejszej antenki i podłączać ją, gdy laptop będzie przenoszony w inne miejsce (może taką jak mają originalnie modemy np. GC89

Aha i mam pewną teorię odnośnie zdjęć zamieszczonych w tym wątku. Na jednym z nich widoczne jest wyjście do tej antenki wewnętrznej (zdjęcie otwartego modemu). Są tam takie dwa okrągłe gniazdka - z tego co wiem to jest właśnie gniazdo do podłączenia anteny zewnętrznej - miałem identyczne w karcie WiFi na miniPCI - podłączało się tam właśnie antenę zewnętrzną

Ostatnio zmieniony 2007-01-03, 23:13 przez lordm_u, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Do tych konektorków mogło by pasować zakończenia od anten WiFi sprzedawanych na Allegro w dziale Laptopy - chodzi mi o zakończenie przewodów - małe wtyczko/konektorkimk pisze:Czy konieczne jest lutowanie w gc 79? Jak podnosłem tą plastikową klapkę to tam są chyba jakieś 2 małe konektorki. Nie wystarczyłoby poprostu podłączyć się do któregoś z nich? Jestem ciekaw która antena odpowiada za gprs a która wirelesslan. Nadmieniam że nie jestem fachowcem a rzucam tylko na forum swoje domysły ewentualnie proszę o potwierdzenie lub zdementowanie tego co napisałem

mk ja w najbliższym czasie będę taki modem modyfikował bez lutowania bo mam taką właśnie antenkę od laptopa z małymi konektorkami.
Było by fajnie gdyby zadziałało bo ta antena wewnętrzna też się przyda - na przykład w miejscach o dobrym zasięgu - nie trzeba taszczyć dodatkowej anteny