Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam.Może Jacek M podasz jakies szczegóły co do tego patentu z anteną satelitarną Bo mnie zaciekawil ten pomysl, moze to sie u mnie sprawdzi, bo jak na razie moje biquady nie zdają egzaminu! Zrobilem nową antene tym razem na 900MHz i żadnego efektu. Wymyśliłem również co do konektora indukcyjnego, że zrobie go z drutu nawojowego by zwiekszyć powieszchnie oddziałującego pola magnetycznego na ten że przewód, ale tu kolejny zawód . Poniżej dołączam foto.
Ten właściwy ekran jest,able nie na zdjęciu,jest to stara pokrywa z magnetofonu ,o wymiarach gdzieś 30cmX45cm,ta miedziana płytka to tylko dla montażu i utrzymania w maiare właściwej odległości.
Asus AS F5-1AAP+iPlus(60)+hawei e 220 na 7m kabla usb:)
Ale musze się przyznać,że wykonanie tego nie jest tak do końca właściwe ten ekran to tak troche na sztuke.Ale zastanawia mnie czy z tym drutem nawojowym,to dobry pomysł.W zasadzie z punktu elektromagnetyzmu,to powinno działac,przykładalem to cudo do telefonu i w mV na mierniku się ruszyło ,ale w żaden sposób nie poleprzylo to zasięgu i w telefonie i w modemie.Pokombinuje jeszcze z tym i może w przypływie wolnej chwili zmątuje yagi,o efektach oczywiście powiadomie.
Asus AS F5-1AAP+iPlus(60)+hawei e 220 na 7m kabla usb:)
Wtam.Nie mogę wkleić bezpośrednio zdięcia na posta,więc podaje stronę na której umieściłem zdięcie anteny .Odbity sygnał z czaszy anteny satelitarnej jest odbierany kawałkiem anteny półfalowej Yagi-Uda,mówiąc sciślej to dipol i reflektor.Należy tak zamocować tę antenę odbierającą sygnał odbity od czaszy obejmował cały dipol
ja.michal pisze:Nieźle to wygląda. Jak chodzi? Możesz wpiąć się do tematu z antenami yagi i biquad i pisać co i jak. Nazwę tematu się rozszerzy.
Witam. Dzięki za wklejenie fotki.To cudeńko sprawuje się u mnie dobrze prędkości mam na niej dobre jeśli chodzo o EDGE.Prędkości ściągania to około 175-215 op północy nawet więcej..Antena jest połączona z Huawej e220 za pomocą kabla od satelity[75 ohm] za pomocą konektora ,który wcześniej opisałem.
Musiałbyś chyba zrobić taką mini antenę mikropaskową. Tak mi się wydaje.
[ Dodano: 2008-06-10, 23:26 ]
Przyszło mi do głowy jeszcze coś takiego.
Nie wiem jak te niby wzmacniacze działają i jaką mają budowę bo nigdy nie miałem tego w ręku, ale jak to są ścieżki metalowe to można pokusić się o przylutowanie końca kabla do tego. http://allegro.pl/item380990524_final_e ... atis_.html
ja.michal pisze:Nie wiem jak te niby wzmacniacze działają
Nie działają. Kiedyś zamawiałem jakąś część do fona i gratisem były dwie podobne anteny.A że kiepsko u mnie z zasięgiem trafiło się jak ślepej kurze ziarno . Po otrzymaniu przesyłki dałem jedną kumplowi który miał to przetestować. Nie było żadnej poprawy
Jaco napisał:Nie działają...Nie było żadnej poprawy.
No właśnie, a przecież ze wzmacniaczem jest jak z bankiem - musi...
Według Cellphone antenna booster sticker test and analysis, one działają jak element pasywny
więc krytyczne znaczenie ma umiejscowienie takiego elementu względem anteny telefonu.
To tak samo ważne jak z umiejscowieniem directorów i reflektora w antenie Yagi.
Czyli po prostu nierealne żeby jeden i ten sam typ reflektora "antenna booster" zadziałał
w różnie zbudowanych telefonach. Kolejny "chwyt marketingowy" albo nawet oszustwo.
ja.michal napisał:jakby tak z tego konektor zrobic...
Lepiej od podstaw zaprojektować taki obwód drukowany niż używać czegoś
co budzi wątpliwości nawet w swoim podstawowym przeznaczeniu.
W google jest dużo linków anglojęzycznych:
"Spiral Inductor" (design | modeling) program download (windows | win32)
albo:
(printed-circuit-board-antenna | PCB-antenna) microstrip (design | modeling) program download (windows | win32)
Ostatnio zmieniony 2008-06-11, 21:27 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
W każdym jest napisane, że pod baterię wkleic, ale nie w każdym fonie antena jest pod baterią. To jest moim zdaniem oszukiwanie często "zdesperowanych" ludzi