TeleWell TW-EA511

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

dnote
Początkujący użytkownik forum

Re: TeleWell TW-EA511

Post autor: dnote »

bigmanpl pisze:Odswierze temat. Kupil juz to ktos moze? Jak sie sprawuje?
Sprawuje się wyśmienicie, stabilny , łatwy w konfiguracji. Z zasilaczem samochodowym świetna sprawa.
Trochę można poczytać w sklepie Totalna Wyprzedaż (http://www.totalnawyprzedaz.com.pl/skle ... 319,0.html) jest dostępny w cenie niespełna 400zł bez karty i ok. 900 w pełnym komplecie z modemem i akcesoriami.
Łącze HSDPA daje się konfigurować albo "połączenie na zadanie" albo "stale aktywne"
niedzio

Post autor: niedzio »

Podnoszę. Czy ktoś kupił WMQ137 a najlepiej ma porównanie z WRT54G3G.
borek

TW-3G

Post autor: borek »

Witam
Właśnie kupiłem Router TW-3G, wcześniej testowałem Linksys WRT54G3GV2-VF USB PCMCIA 3G router (problemy z modemami jesli ktos planuje zakup niech sprawdzi w sklepie. Za 3-4 miesiące ma być nowy soft - na dzień dzisiejszy jest to pomyłka)

Wracając do TW-3G , ma ciekawa funkcje przełączania z np: łącza kablowego na modem GSM i powrót jeśli łącze kablowe po przerwie łączności- wszystko dzieje sie automatycznie.
Router pracuje stabilnie i ma wszystko co każdy użytkownik potrzebuje.

Jedyne wady:
* brak obsługi LAN 1Gb/s i WLAN 802.11n
* konieczność dokupienia oddzielnego modemu 3G na USB lub PCMCIA
* nie zachwyci swoim designem (mnie denerwuje wygląd i mrugające diody w oczekiwaniu na połączenie)
Zalety:
* niska cena ok 400zł
* prosta instalacja i konfiguracja
* działa chyba z każdym modemem
* pracuje 3,5G HSPA (ograniczeniem jest wyłączenie jakość sygnału i możliwości zainstalowanego modemu)
* można zwiększyć zasięg Wi-Fi po przez zainstalowanie antenki o większej mocy np: 11dbi
* częsty upgrade - nowe modemy są szybko aktualizowane ostatnio chyba 18/04/2009

Bardzo fajne urządzenie za niska cenę - polecam

Andre

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-05-22, 17:11 ]
Poprawa HUDSPA na HSPA (HSDPA i HSUPA).
Ostatnio zmieniony 2009-05-22, 16:11 przez borek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

borek pisze:testowałem Linksys WRT54G3GV2-VF USB PCMCIA 3G router (problemy z modemami jesli ktos planuje zakup niech sprawdzi w sklepie. Za 3-4 miesiące ma być nowy soft - na dzień dzisiejszy jest to pomyłka)
Problemy z modemami to są w tej serii routera od zawsze. Jest odpowiedni temat na forum względem tej serii. Zazwyczaj radzono sobie przez zmianę nagłówka firmware`a. Dodatkowym plusem jest współpraca z OpenWrt.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

bob Piszesz już o V2, bo jak szukałem czego kolwiek o openwrt na to t jakos mi nic za bardzo nie wychodziło, chyba tylko jedna porażka. Bo taki routerek jak by działał sprawnie to był by idealny, modem na PCMCIA, a na usb twardziel drukarka i jeszcze trzecie by zostało, bez potrzeby stosowania hub'a. Choc te 3 usb to by sugerowało że router robiony specjalnie pod opena, bo w opisie 3 portu jest przeznaczenie pod "przyszłe" zastosowania :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

krystianb pisze:bob Piszesz już o V2
Pisałem celowo o serii bo też nie znalazłem pod openwrt. Póki co czysty wrt54g3g będzie dominował jednak a w openwrt tylko dla zapaleńców.
krystianb pisze:taki routerek jak by działał sprawnie to był by idealny, modem na PCMCIA, a na usb twardziel drukarka i jeszcze trzecie by zostało, bez potrzeby stosowania hub'a.
To prawda funkcjonalność idealna byłaby. :)
borek pisze:brak obsługi LAN 1Gb/s i WLAN 802.11n
To raczej nie wada bo łącze komórkowe jak na razie do 7,2Mbps a WiFi 802.11g daje w praktyce 20Mbps.
borek pisze:konieczność dokupienia oddzielnego modemu 3G na USB lub PCMCIA
To już zaleta. Zmieniają się prędkości a my mamy cały czas ten router tak jak to było już z wrt54g3g. :)
borek pisze:nie zachwyci swoim designem
Sprawa nie do rozstrzygnięcia. Widziałem już podobną recenzję z podobnie wymienionymi wadami. Jak dla mnie bije designem większość popularnych routerów. :)
borek pisze:niska cena ok 400zł
Cena raczej nie zachęca wg mnie.
Reasumując prawie same zalety prócz współpracy z OpenWrt (chyba, że się mylę) i ceny. ;)
krystianb pisze:w opisie 3 portu jest przeznaczenie pod "przyszłe" zastosowania :rotfl:
Oby. :rotfl:
Tomek

Post autor: Tomek »

Witam serdecznie.
Zmuszony potrzebą chwili postanowiłem zaistnieć na tym forum z pytaniem:

Mam Option GT Max (sn: FT...) od Orange'a.
Wyczytałem tu, że jestem nieszczęśliwym posiadaczem sprzętu, którego nie mogę użyć z routerem linksysa WRT54G3G (lub też wymaga to niebotycznych kombinacji).

Czy w związku z tym router TW-3G będzie współpracował z moim modemem, a jeśli nie, to czy jest jakiś router pod słońcem, który ów modem obsłuży? Będę wdzięczny za rzeczową odpowiedź, choć zadowolę się również spekulacją. W ostateczności przyjdzie mi pewno przetestować.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tomek pisze:Czy w związku z tym router TW-3G będzie współpracował z moim modemem, a jeśli nie, to czy jest jakiś router pod słońcem, który ów modem obsłuży? Będę wdzięczny za rzeczową odpowiedź, choć zadowolę się również spekulacją
Problem z tym modemem jest taki, że orange zmienia mu PID i VID, że nie jest rozpoznawany jako option gt max. Jeśli producent routera nie dodał tych identyfikatorów (mało prawdopodobne), to modem nie będzie rozpoznawany przez router. Możesz spróbować w wel.com.pl chyba oni najwięcej różnych sprzętów sprzedają, to może będą wiedzieć.
Z routerami to raczej kiepsko, najłatwiej było by skleic jakiegoś mini PC i postawić tam linuxa albo nawet windowsa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Czy jest jakaś szansa aby uruchomić GT Max'a GX0301 na TeleWell TWEA-511 ?
Profesor Doktor Wiktor Wektor
ODPOWIEDZ