Grzejący się modem PCMCIA i zawieszający noteboook

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Grzejący się modem PCMCIA i zawieszający noteboook

Post autor: sardo nunspa »

Modem USB aż ciśnie się na usta. Albo przejściówka USB-PCMCIA. Takie rozwiązanie odpowie na pytanie ile modem PCMCIA generuje własnego ciepła, bo będąc wsunięty w laptop na pewno kumuluje swoje ciepło i ciepło otrzymane z laptopa. Minus jest taki, że trzeba potrząsnąć sakiewką.

A tak do śmiechu: byłem dzisiaj sklepie komputerowym i babka kupowała HP pawulon :rotfl2:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sardo nunspa pisze:Modem USB aż ciśnie się na usta. Albo przejściówka USB-PCMCIA.
Bardzo dobra rada :ok: Tylko wiadomo jak to z tymi przejściówkami bywa raz działają, raz nie.
sardo nunspa pisze:byłem dzisiaj sklepie komputerowym i babka kupowała HP pawulon :rotfl2:
Rzeczywiście ciekawe i bardzo śmieszne :rotfl: :rotfl2:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
AlleKarolek
Początkujący użytkownik forum

ciąg dalszy problemów z modemem

Post autor: AlleKarolek »

Wymieniono mi modem Fusion+ na inny, podobno sprawdzony, ale problem pozostał, komputer nadal się zawiesza. Teraz testuję na tym notebooku modem sony ericsson GC89, który obsługuje tylko gprs i edge i notebook mi się nie zawiesza, ale dzieje się coś takiego, że modem po jakimś czasie pobierania plików z internetu przestaje pobierać dane, nie można przeglądać stron ani nic robić, bo połączenie się zawiesza. Samo rozłączenie w oprogramowaniu nie umożliwia ponownego połączenia, trzeba albo uruchomić od nowa komputer albo odłączyć modem i podłączyć ponownie.

Nie wiem co tu nie gra?
Może karta sim, jest dość zużyta i porysowana powoduje, że jak modem się nagrzeje to temperatura tej karcie sim jakoś nie odpowiada? Może program antywirusowy NOD?

[ Dodano: 2008-07-16, 21:24 ]
Czy ktoś ma notebooka hp nx7400? Jeśli tak to jakiego modemu używa? Nie wiem czy ma sens kupić inny modem, jak kolejny może źle działać, dlatego chciałbym się dowiedzieć, komu na tym notebooku jaki modem dobrze działa pod win xp?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

AlleKarolek pisze:dzieje się coś takiego, że modem po jakimś czasie pobierania plików z internetu przestaje pobierać dane
A próbowałeś stworzyć same połączenie dial-up? Czy może łączysz się za pomocą jakiegoś programu?
AlleKarolek pisze:Może karta sim, jest dość zużyta i porysowana powoduje, że jak modem się nagrzeje to temperatura tej karcie sim jakoś nie odpowiada?
Może kup jakiegoś prepaida i zobacz jak wtedy będzie Ci działać.
AlleKarolek pisze:Czy ktoś ma notebooka hp nx7400?
Raczej hp'ki dobrze współpracują z modemami. Sam mam nx7300 i z Huawei'em E630 współpracuje super, więc nx7400 też raczej powinien.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ