vista 32bit, huawei E870 i brak możliwości zainstalowania
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: vista 32bit, huawei E870 i brak możliwości zainstalowania
Witam, jest to mój pierwszy wpis.
Mam laptopa HP z Vistą, dostałem modem Huawei E870 z Orange.
Czytając wasze rady zainstalowałem Mobile Partner, ustawiłem nazwy i hasła na "internet" i modem jest widziany przez system oraz program.
Po kilkunastu sekundach w oknie programu po lewej wyświetla się - Typ sieci WCDMA - IDEA a obok "Brak połączenia dla danych" i internet nie działa. Dioda w modemie miga na niebiesko co trzy sekundy.
Co jest nie tak lub co robię źle że niby jest zalogowany a strony się nie otwierają.
Mam laptopa HP z Vistą, dostałem modem Huawei E870 z Orange.
Czytając wasze rady zainstalowałem Mobile Partner, ustawiłem nazwy i hasła na "internet" i modem jest widziany przez system oraz program.
Po kilkunastu sekundach w oknie programu po lewej wyświetla się - Typ sieci WCDMA - IDEA a obok "Brak połączenia dla danych" i internet nie działa. Dioda w modemie miga na niebiesko co trzy sekundy.
Co jest nie tak lub co robię źle że niby jest zalogowany a strony się nie otwierają.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Najwyraźniej nie aktywowałeś usługi transmisji danych na karcie.Po kilkunastu sekundach w oknie programu po lewej wyświetla się - Typ sieci WCDMA - IDEA a obok "Brak połączenia dla danych" i internet nie działa.
-
Ta karta była do tej pory w innym laptopie i internet działał normalnie na programie od Orange.
Zauważyłem że normalnie loguje się do sieci i mogę wysyłać SMSy, a przeglądanie stron jest nie możliwe i w pasku statutu wyświetla się ikonka monitorka z czerwonym krzyżykiem z napisem Brak połaczenia dla danych.
Zauważyłem że normalnie loguje się do sieci i mogę wysyłać SMSy, a przeglądanie stron jest nie możliwe i w pasku statutu wyświetla się ikonka monitorka z czerwonym krzyżykiem z napisem Brak połaczenia dla danych.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
ycbo w jakim jesteś zasięgu?
-
Program Mobile Partner wyświetla UMTS siła sygnału 97%.
Tak jak pisałem mogę wysyłać SMSy problem z tym że po otwarciu przeglądarki (sprawdzałem na FF i Opera) strony się nie wyświetlają.
Może problem jest w ustawieniach Visty lub IE.
Dodam jeszcze że chciałem zainstalować program od Orange i instalacja dochodzi do momentu instalacji modemu (Chcesz zainstalować nowy sprzęt Tak/Nie) i program zatrzymuje się.
Tak jak pisałem mogę wysyłać SMSy problem z tym że po otwarciu przeglądarki (sprawdzałem na FF i Opera) strony się nie wyświetlają.
Może problem jest w ustawieniach Visty lub IE.
Dodam jeszcze że chciałem zainstalować program od Orange i instalacja dochodzi do momentu instalacji modemu (Chcesz zainstalować nowy sprzęt Tak/Nie) i program zatrzymuje się.
Ostatnio zmieniony 2009-02-25, 12:07 przez ycbo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
ycbo a komunikatory działają? To, że strony nie działają to może być problem DNSów.
-
Z komunikatorów mam tylko Skype i cały czs próbuje się połaczyć bez skutku.
Jak sprawdzić problem z DNS-ami.
Jak sprawdzić problem z DNS-ami.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wydać dwa polecenia:ycbo pisze:Jak sprawdzić problem z DNS-ami.
ping www.google.pl
ping 209.85.229.104
Jeżeli pierwsze nie dojdą i pisze, że nie znaleziono serwera, a drugie dojdą to masz problem z DNS.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co jest opisane tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Ping na google - nie można <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> hosta.
Ping na 209.85.229.104 - Nie powiodło się - kod błędu 1231
Cały czas sms wychodzi a netu brak, może jakieś usługi visty są wyłączone, co ewentualnie sprawdzić.
Odkurzyłem starego laptopa z systemem WinXP było identycznie nie wyświetlały się strony a SMS wysyłał.
Znalazłem na tym forum informację aby wpisać komendę AT+CGDCONT=1,"IP","internet" i wszystko ruszyło z plikiem Pin.bat i połaczeniem dial-up wszystko dobrze działa, w programach Mobile Conect i Mobile Partner działa po uruchomieniu dial-up.
Niestety na laptopie z systemem Vista nie mogę utworzyć połączenia dial-up bo modem jest nie widziany przez system, w menadżer urządzeń jest i pokazuje że zainstalowany poprawnie.
Co robić, jak to rozwiązać - czy komuś na Viście udało się z modemem Huawei E870.
Ping na 209.85.229.104 - Nie powiodło się - kod błędu 1231
Cały czas sms wychodzi a netu brak, może jakieś usługi visty są wyłączone, co ewentualnie sprawdzić.
Odkurzyłem starego laptopa z systemem WinXP było identycznie nie wyświetlały się strony a SMS wysyłał.
Znalazłem na tym forum informację aby wpisać komendę AT+CGDCONT=1,"IP","internet" i wszystko ruszyło z plikiem Pin.bat i połaczeniem dial-up wszystko dobrze działa, w programach Mobile Conect i Mobile Partner działa po uruchomieniu dial-up.
Niestety na laptopie z systemem Vista nie mogę utworzyć połączenia dial-up bo modem jest nie widziany przez system, w menadżer urządzeń jest i pokazuje że zainstalowany poprawnie.
Co robić, jak to rozwiązać - czy komuś na Viście udało się z modemem Huawei E870.
-
Dziękuję za ewentualne porady - Internet już działa na karcie Huawei E870.
Jedna ważna rada - Nie bawić się w idiotyczne porady typu wyłacz "niepotrzebne usługi" będzie szybciej i lepiej działał komputer.
Jedna ważna rada - Nie bawić się w idiotyczne porady typu wyłacz "niepotrzebne usługi" będzie szybciej i lepiej działał komputer.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej się "bawić", ale wiedzieć które usługi wyłączaćycbo pisze:Jedna ważna rada - Nie bawić się w idiotyczne porady typu wyłacz "niepotrzebne usługi" będzie szybciej i lepiej działał komputer.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Czytałem Twoje wpisy na forum i jestem ciekaw czy wiesz jaka Usługa jest powiązana i wyłączona uniemożliwia działanie modemu i utworzenie połączenia Dial-Up w systemie Win Vista.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Szczerze? Nie wiem, bo nie miałem jeszcze długiej styczności z Vistą. Jakbym miał to czym prędzej bym się dowiedział żeby odpowiednio sobie skonfigurować usługi. Wiem natomiast na 100%, ze do poprawnego działania dial-upu na XP są potrzebne usługi Połączenia sieciowe, Rozpoznawanie lokalizacji w sieci (NLA), Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny, Stacja robocza oraz Telefonia.ycbo pisze:jestem ciekaw czy wiesz jaka Usługa jest powiązana i wyłączona uniemożliwia działanie modemu i utworzenie połączenia Dial-Up w systemie Win Vista.
Ale nikt Ci nie każe kombinować z usługami, jak chcesz to nawet męcz się z usługa indeksowania, a co za tym idzie niech dysk mieli Ci na okrągło, czy tego potrzebujesz czy nie, oraz denerwujacą usługa raportowania błędów.
-
Opiszę Wam moje problemy z Huawei 870 i Lapkiem HP Pavilion Dv7 z Vistą 32b. Od pół roku walczyłem z tym modemem. Oprogramowanie Mobile Partner. Pierwszą instalację zrobiłem z płytki od Orange, która o dziwo się powiodła za pierwszym razem. No i tak pracowałem z 2 miesiące klnąc na jakość połączeń, denny transfer i częste ich zrywanie oraz wywalający się program Orange Free. Odinstalowałem OF i zainstalowałem Mobile Partner z polską wersją co znalazłem na tym Forum. Trochę się poprawiło, ale modem w dalszy ciągu gubił sygnał i nie potrafił go odszukać dopóki nie zamknąłem MP i ponownie go nie otwarłem. W menadżerze urządzeń widać było ten modem i nie stwierdzano żadnych konfliktów a podglądając MP widać było jak na modemie cały czas zmienia się sygnał od max do min. oraz połączenia HSPA, HSUPA, WCDMA czy wreszcie EDGE. W salonie fachowcy stwierdzili, że "krzaczy" moja karta SIM w której wykryto ponoć dużo błędów i mi ją wymienili. Dalej było to samo. W końcu zdecydowałem się pobawić sterownikami samego modemu. Link do tych sterów zapodał MOD YaHoo w tym temacie trochę wcześniej. W MU na modemie E870 dokonałem aktualizacji sterownika, komp się zrestartował, oczywiście Vista zgłupiała ale po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Ludzie ! Co się teraz dzieje. Połączenie jest bardzo stabilne, przez 3 dni ani razu nie zostało zerwane, cały czas mam HSPA lub HSUPA a transfer 2/0,6 MB/s (bywa nawet powyżej 3), strony otwierają się błyskawicznie. Tak więc główną przyczyną niestabilnej pracy były sterowniki, które podejrzewam zainstalowały się z aplikacji Orange. Napisałem tego posta po 3 dniach od aktualizacji, aby upewnić się, że skończyły się moje problemy z modemem. Nie pisałem wcześniej o moich problemach ale bardzo intensywnie przeglądałem to Forum i szukałem rozwiązań. Dziękuję wszystkim,przede wszystkim Modom, którzy wnoszą tutaj cenne uwagi i pomagają rozwiązać wiele problemów. Pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
tadgra zatem bardzo się cieszę, że moje rady pomogły Tobie 
No i w razie jakichś problemów zapraszam ponownie 

W końcu od tego jest te forumtadgra pisze:Dziękuję wszystkim,przede wszystkim Modom, którzy wnoszą tutaj cenne uwagi i pomagają rozwiązać wiele problemów.

Pozdrawiam YaHooo