Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
No i stało się
Zamontowałem dziś antenę i... przerosła moje oczekiwania. Zasięg poprawił się na HSDPA jest full, (miałem jedna kreskę) prędkość na speedtest.pl albo innym testerze dochodzi do 3000kb/s przy ściąganiu plików 100-200 kb/s. Jednym słowem świetna antena i z czystym sumieniem mogę ją polecić osobom które mają problem z zasięgiem. Do bts mam w linii prostej ponad 8 km i ściany lasów. Teraz tylko konkretna karta wifi i cieszę się szybkim netem w całym domu . Tylko ten transfer 1 gb w blueconnetct ;/
Patryk_ pisze:puścić ze stabilizowanego zasilacza 5V osobnym kablem np.2x1mm^2 napiecie bezpośrednio do końcowego gniazda przedłużacza.
No tak to się daje zrobić
krystianb pisze:bo przecież nie można odłaczyć zasilania z usb, do tego jeszcze problem wyłączania kompa, może wystarczy wstawić diodę, ale czy to nie uniemożliwi komunikacji (nie znam specyfikacji usb)
A czemu, a jak są dyski twarde w zewnętrznych obudowach? Przecież tam właśnie zasilanie USB jest odłączone, bo jest zasilany z zewnętrznego zasilacza +5 oraz +12 V
YaHooo pisze:A czemu, a jak są dyski twarde w zewnętrznych obudowach? Przecież tam właśnie zasilanie USB jest odłączone, bo jest zasilany z zewnętrznego zasilacza +5 oraz +12 V
Pewien jesteś z czego jest kontroler usb->(s)ata zasilany, dysk twardy to jest całkiem inna rzecz, zasilanie podłączane całkiem osobna wtycza niż przesył danych. Ni jak to do takiej przeróbki porównać. Specjalnie dla ciebie podłaczyłem mojego WD po usb i faktycznie ani mA nie pobiera, ale napięcie na porcie wykrywa, bo u mnie jest coś takiego ze po wyłaczeniu napiecie na usb zostaje i wtedy dysk twardy dalej jest włączony. A to pierwsze urządzenie usb jakie spotkałem, które nie bierze prądu z usb, nawet drukarke kiedyś sprawdzałem to 2mA brała. Powód jest chyba taki że działa też po firewire, i tam jest ostrzerzenie ze zasilania w gniazdach dysk nie przenosi (ma 2 żeby sobie macierz zrobić ) do tego w tej chwili działa na podłaczony do 4 pinowego gniazda (bez zasilania) w kompie
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
No jasne do zasilenia to nieco za mało (około 45 minut poboru prądu 500mA). Ale jednak to coś
krystianb pisze:napięcie na porcie wykrywa, bo u mnie jest coś takiego ze po wyłaczeniu napiecie na usb zostaje i wtedy dysk twardy dalej jest włączony.
A w mojej obudowie siedzi chyba najtańszy mostek IDE<->USB bo piny USB które odpowiadają za sygnał zasilania nie są do niczego podłączone. Tylko masa połączona z ekranem przewodu USB.
Taka pojemność to przy rozładowaniu prądem 1/10 C,albo nawet mniejszym
Przy prądzie większym od 1C pojemność efektywna to może z 60% znamionowej,albo i mniej (nie znam się na akumulatorach Li-Pol).
YaHooo pisze:A no właśnie tego nie wziąłem pod uwagę
Zdarza się
Ja się czepiam,gdyż akumulatorami (co prawda ołowiowymi i niklowymi,ale ogniwo to ogniwo,podstawowe prawa chemii fizycznej są takie same) zajmuję się zawodowo
Patryk_ pisze:akumulatorami (co prawda ołowiowymi i niklowymi,ale ogniwo to ogniwo,podstawowe prawa chemii fizycznej są takie same) zajmuję się zawodowo
Witam. Jestem nowy na forum ale po kontakcie poprzez gg z EmokaH_ za co wielkie dzięki, umieszczam moje pytanie właśnie tutaj. Posiadam modem option icon 3G i łapie mi Hsdpa na jednym parapecie a na drugim już nie. Do stacji bazowej mam ok. 2km może mniej. Postanowiłem dokupić sobie antene tylko mam pytanie czy musi być kierunkowa czy magnesówka wystarczy? Z góry przepraszam jeżeli umieściłem post nie tu gdzie trzeba:)
$PREZES$ pisze:czy musi być kierunkowa czy magnesówka wystarczy?
Magnezowa dookólna z zasady powinna być do metalowego dachu samochodu naklejona, który pomaga jej w działaniu. Osobiście odradzam dookólne, które są wielozakresowe i działają fatalnie. Wiem z autopsji.
Lepszym rozwiązaniem będzie zakup anteny panelowej, kierunkowej najlepiej mikropaskowej dobrej firmy na częstotliwość tylko 3G (2100MHz).
$PREZES$ pisze:Czy długośc kabla załóżmy 10 m pogorszy zysk?
Tak, ale przez wyniesienie anteny w wyższe miejsce z lepszą widocznością z reguły rekompensuje stratę w pewnym sensie. Strata nie będzie na pewno większa niż zysk anteny przy 10m.
[ Dodano: 2008-12-26, 01:08 ]
a czy jest jakiś sposób na pozbycie się kabli chodzi mi o jakies karty wifi. bo przy kablu jestem skazany tylko na jedno miejsce w domu
tak coś w tym stylu, ale to już inny temat. To co mnie interesowało zostało wyjaśnione i za to WIELKIE DZIĘKI ja.michal, a także EmokaH_
WESOŁYCH ŚWIĄT
$PREZES$, a jaki Ty masz modem? My tak o antenach a czy on ma przyłącze?
Jak nie będzie wyciągał konektora co dwa dni to może być i z przyłączem.
Ja bym zrobił jednak inaczej. Kupił samą antenę a kabel dokupił oddzielnie N-FME i do tego konektor FME-Huawei. Jak się konektor wyrobi to tylko konektor się wymieni a nie cały kabel. Będzie to zabierało trochę zysk, ale chyba bezpieczniejsze.
Jakość wykonania naprawdę świetna. Zapłacisz około 200zł ale będziesz zadowolony. U mnie zasięg z 0/5 (bez anteny) poprawił się na full.
P.S.
Kup z konektorem. Gdy będziesz chciał wymienić na nowy, zmieniasz samą końcówkę, kabel pozostaje stary.