PRoblem z podlaczeniem routera WL-AM604g

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: PRoblem z podlaczeniem routera WL-AM604g

Post autor: wojteks »

bananowy pisze:Ja wgrałem i działa. Napisałem to, bo sprawdziłem.
Ja bym się nie odważył wgrywać firmware od jednej wersji do drugiej. Jeżeli by to było takie proste to w ustawieniach modemu adsl producent dałby wybór Annex'u.
Nie pomagam na PW!
bananowy

Post autor: bananowy »

wojteks pisze:Ja bym się nie odważył wgrywać firmware od jednej wersji do drugiej.
Ja się odważyłem i dzięki temu nie musiałem wymieniać routera. Wystarczy dokładnie przeczytać co pisze producent na opakowaniu (obsługa aneksów A i B).
wojteks pisze:Jeżeli by to było takie proste to w ustawieniach modemu adsl producent dałby wybór Annex'u.
Widocznie jest tak, że nie może być obsługiwany aneks A i B jednocześnie przez ten sam soft, ale jest możliwość realizacji tej funkcjonalności przez ten sam sprzęt.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

bananowy pisze:pisze producent na opakowaniu (obsługa aneksów A i B).
To zmienia postać rzeczy. Co innego jeśli producent tego nie pisze. Wtedy jest ryzyko.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bananowy pisze:Wystarczy dokładnie przeczytać co pisze producent na opakowaniu (obsługa aneksów A i B).
Ogólnie to ja bym temu też za bardzo nie wierzył, bo pudełka mogą drukować na wszystkie modele. No ale jak się udało to pozostaje się cieszyć i tyle :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jednak ryzyko chyba było bo na stronie producenta w dziale download dla tego urządzenia np. pisze:
Warning: It's for Annex A standard. If your firmware version ends with "B",
do not download this version and select corresponding version (ends with "B") on the same page.
bananowy

Post autor: bananowy »

bob pisze:Jednak ryzyko chyba było
Być może było, ale napisałem o tym, że się udało, żeby podzielić się wiedzą i doświadczeniem z tym sprzętem, zwłaszcza pod kątem pierwszych wypowiedzi z tego tematu. Pomyślałem, że są użytkownicy tego forum, którzy obawiają się wgrywania nowego firmware'u i po przeczytaniu zrobią to a nie pójdą do sklepu oddawać sprzęt i udowadniać że router nie obsługuje aneksu B.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

bananowy pisze:ale napisałem o tym, że się udało, żeby podzielić się wiedzą i doświadczeniem z tym sprzętem
I to się chwali. :)
kaban0s
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kaban0s »

bananowy pisze: Aby zmienić Annex trzeba wybrać odpowiedni Firmware
........
Wgrywamy nowy firmware i powinno śmigać
Potwierdzam ten sposób. Na opakowaniu jest annex A lub B, z tym, ze nie ma przełącznika w konfiguracji, a domyślnie jest ustawiony na annex A. Po podmianie firmware'u na ten środkowoeuropejski z aneksem B router zaskoczył - z jednym zastrzeżeniem - trzeba ręcznie wpisać odpowiednie VPI i VCI bo kreator dla ustawwien regionalnych z Polski domyślnie wstawia nieprawidłowe 0 i 35

pozdro
kaban0s

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-15, 05:36 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-15, 05:35 przez kaban0s, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ