Sierra Wireless COMPASS 885 - wyniki testów :))
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Sierra Wireless COMPASS 885 - wyniki testów :))
Witam . Mam pytanie . Czy uzytkownik z ebay-a sunsunsun sprzedający modem sierra wysyła je z US i jak długo idzie paczka oraz czy Urząd celny nalicza cło ?
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Ten temat jest poswiecony 885, wiec mysle, ze warto napisac, to co mi sie dzisiaj z tym modemem wydazylo...
Otoz bylem dzisiaj na dachu mojego domu, aby w koncu zalozyc antene na maszt.
Wszystko sie wlasciwie udalo, dzieki panelowi 15 dBi na UMTS moj Compass 885 wykryl wszystkie cztery niemieckie UMTS-Sieci czyli T-Mobile, Vodafone, o2 oraz E-Plus. Ucieszony tym wrocilem na strych i odlaczylem 885 od Macbook'a, bo chcialem go do routera WLAN podlaczyc i...wlasnie wtedy to wejscie antenowe 885 zostalo na konektorze, po prostu oderwalo sie lub odkleilo...i teraz efekt jest taki calkowity brak zasiegu na moim 885.
Napisalem to, aby w przyszlosci osoby posiadajace 885, bardzo ostroznie sie obchodzily z wejsciem na antene zewnetrzna w 885, bo jest bardzo slabo przytwierdzone. Teraz czeka mnie zakup nowego 885 z Ebay.
Tak to jest, najpierw E160 mial defekt polegajacy na problemie z logowaniem sie do UMTS, pozniej E220 oddal swoje zycie tak o po prostu, nastepnie uwalilem Asus'a Wl 500 gP no i teraz Sierra Wireless Compass 885 jest juz bezuzyteczny, no chyba ze jako czytnik kart pamieci.
Jestem najwiekszym pechowcem tego forum.

Otoz bylem dzisiaj na dachu mojego domu, aby w koncu zalozyc antene na maszt.
Wszystko sie wlasciwie udalo, dzieki panelowi 15 dBi na UMTS moj Compass 885 wykryl wszystkie cztery niemieckie UMTS-Sieci czyli T-Mobile, Vodafone, o2 oraz E-Plus. Ucieszony tym wrocilem na strych i odlaczylem 885 od Macbook'a, bo chcialem go do routera WLAN podlaczyc i...wlasnie wtedy to wejscie antenowe 885 zostalo na konektorze, po prostu oderwalo sie lub odkleilo...i teraz efekt jest taki calkowity brak zasiegu na moim 885.
Napisalem to, aby w przyszlosci osoby posiadajace 885, bardzo ostroznie sie obchodzily z wejsciem na antene zewnetrzna w 885, bo jest bardzo slabo przytwierdzone. Teraz czeka mnie zakup nowego 885 z Ebay.
Tak to jest, najpierw E160 mial defekt polegajacy na problemie z logowaniem sie do UMTS, pozniej E220 oddal swoje zycie tak o po prostu, nastepnie uwalilem Asus'a Wl 500 gP no i teraz Sierra Wireless Compass 885 jest juz bezuzyteczny, no chyba ze jako czytnik kart pamieci.

Jestem najwiekszym pechowcem tego forum.

“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
Jeśli gniazdo nie oderwało ścieżek od laminatu a po prostu odpadło bo dali za mało cyny ( technologia RoHS) to jest to do polutowania (czytaj do naprawienia) .
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
SQ08, faktycznie niefart po całości 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co do przesylki z usa. Mi przychodza w 3-4 dni. Cla nigdy nie placilem. Jest oznaczone jako gift.
SQ08 faktycznie pechowiec z Ciebie, albo nieuwazny.
SQ08 faktycznie pechowiec z Ciebie, albo nieuwazny.
- SQ08
Nie no watpie, abym ja byl taki nieuwazny. Jedyne co z mojej winy sie zepsulo to router wl 500 gP, reszta to nie byla raczej moja wina, a szczegolnie na pewno nie w przypadku E220 i E160.
Bylem dzisiaj u dobrego elektronika z tym i powiedzial ze wlasnie cos w tym stylu jak PZPR, gniazdo wygladalo mu jako oderwane od plytki bez oderwania sciezek i trzeba bedzie je przylutowac i powinno dzialac. Problem jest tylko, ze nie wiadomo jak 885 sie otwiera. Zobaczymy jak to bedzie, jednak jestem dobrej mysli, ta osoba jest ogromnym fachowcem, pracowal dla Siemens'a i gdzies w Azjii dla innych elektronicznych koncernow, wiec mysle, ze uda mu sie to zrobic, zreszta sam to powiedzial.
Jezeli nie to musze kolejne 60-70€ wydac na nowego compass'a 885, bo wlasciwie to byl najlepszy sprzet z jakim mialem do czynenia, a te gniazdo to pewnie wlasnie moj pech do elektroniki.
Zestanawiam sie, co mi sie niedlugo jeszcze zepsuje, mhmm 3 dni temu poszedl WLAN stick, wczoraj 885, wiec moze niedlugo iPody, iPhone lub Macbook...Az strach pomyslec.

Bylem dzisiaj u dobrego elektronika z tym i powiedzial ze wlasnie cos w tym stylu jak PZPR, gniazdo wygladalo mu jako oderwane od plytki bez oderwania sciezek i trzeba bedzie je przylutowac i powinno dzialac. Problem jest tylko, ze nie wiadomo jak 885 sie otwiera. Zobaczymy jak to bedzie, jednak jestem dobrej mysli, ta osoba jest ogromnym fachowcem, pracowal dla Siemens'a i gdzies w Azjii dla innych elektronicznych koncernow, wiec mysle, ze uda mu sie to zrobic, zreszta sam to powiedzial.
Jezeli nie to musze kolejne 60-70€ wydac na nowego compass'a 885, bo wlasciwie to byl najlepszy sprzet z jakim mialem do czynenia, a te gniazdo to pewnie wlasnie moj pech do elektroniki.
Zestanawiam sie, co mi sie niedlugo jeszcze zepsuje, mhmm 3 dni temu poszedl WLAN stick, wczoraj 885, wiec moze niedlugo iPody, iPhone lub Macbook...Az strach pomyslec.

“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jeśli tylko majstrowałeś przy firmware, a nie grzebałeś przy laminacie, to naprawa nie powinna sprawić większego problemu (w najgorszym przypadku przylutować jedno wyjście na laminacie, jednak czasem wystarczy programowy reset ustawień lub zwarcie jednej nóżki chipsetu do masy - poszukaj "pin 9" na odpowiednich forach).SQ08 pisze:Jedyne co z mojej winy sie zepsulo to router wl 500 gP

- SQ08
Pin 9 probowalem juz 3 razy, router dziala ale nie jestem w stanie wejsc w tryb restore.
Przez pomylke wgralem na niego DD-WRT od jakiegos Linksysa i tak zabilem Wl 500 gP...
Obojetnie, mam teraz nowy, lepszy router z draft N.
Przez pomylke wgralem na niego DD-WRT od jakiegos Linksysa i tak zabilem Wl 500 gP...
Obojetnie, mam teraz nowy, lepszy router z draft N.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jaki?SQ08 pisze:Obojetnie, mam teraz nowy, lepszy router z draft N.
- SQ08
Edimax 3G-6200n.
Doskonaly router z obsluga ogromnej ilosci modemow UMTS, posiada draf-N i obsluge DSL2 i VDSL.
Za 50 € niema obecnie lepszego.
Jezeli ktos nie ma zamiaru bawic sie z firmware na WL 500 gP to jest to idealny router.
Doskonaly router z obsluga ogromnej ilosci modemow UMTS, posiada draf-N i obsluge DSL2 i VDSL.
Za 50 € niema obecnie lepszego.
Jezeli ktos nie ma zamiaru bawic sie z firmware na WL 500 gP to jest to idealny router.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
witajcie!
czy ten model, który ma w ofercie jeden z polecanych przez Was sprzadawców z ebaya będzie działał w Polsce (w Playu konkretnie)? z tego co doczytałem to Sierra i Mercury różnią się tylk naklejką AT&T.
--> LINK <--
cena wydaje się być bardzo dobra...
czy ten model, który ma w ofercie jeden z polecanych przez Was sprzadawców z ebaya będzie działał w Polsce (w Playu konkretnie)? z tego co doczytałem to Sierra i Mercury różnią się tylk naklejką AT&T.
--> LINK <--
cena wydaje się być bardzo dobra...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Koło 200zł. Dobra cena. Modem w Playu będzie chodził. To jest Sierra tylko sobie inaczej nazywa to AT&T.
Tak jak LiveBox u TP a de facto to Sagem.
Tak jak LiveBox u TP a de facto to Sagem.
-
- Stały użytkownik forum
mi też się tak stało! na szczęście uwzględnili na gwarancji i dostałem nowy modem.SQ08 pisze:wejscie antenowe 885 zostalo na konektorze, po prostu oderwalo sie lub odkleilo...i
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U sprzedawcy w Polsce czy wysyłałeś za ocean?danielmiller pisze:na szczęście uwzględnili na gwarancji i dostałem nowy modem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli SQ08 nie miał pecha, chinole czymś pcb wysmarowali i potem sie cyna nie chciała trzymać, cała seria jest pewnie do kantu, tylko niepotrzebnie dał go do naprawy znajomemu.danielmiller pisze:mi też się tak stało!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Dokładnie bo przecież na gwarancji dali by mu nówkę.
[ Dodano: 2009-08-04, 21:33 ]
[ Dodano: 2009-08-04, 21:33 ]
u sprzedawcy w Polsce.ja.michal pisze: U sprzedawcy w Polsce czy wysyłałeś za ocean?
www.e-ledago.pl klocki lego
- SQ08
Aha, jakbym jak to wiedzial...
Ale dzieki Tobie wiem, ze nie jestem jedyny, i ze nie zakupie 885 bo jak widac maja one jakas wade.
Nie wiem czy dobrze robie, ale zakupie Huawei E176.
Przynajmniej mam juz do niego konektor i w razie czegos mam gwarancje w Niemczech.
Moze dac jeszcze jedna szanse Huawei.
Teraz mam taki metlik w glowie...
Poza tym, ty oddales go do sprzedawcy to wymienil, a ja oddalbym go do firmy i pewnie powiedzieliby ze go zalalem jakas ciecza, bo tak to wygladalo mowil ten elektryk co probowal mi mojego 885 naprawic, no nic mam teraz czytnik kart pamieci.

Ale dzieki Tobie wiem, ze nie jestem jedyny, i ze nie zakupie 885 bo jak widac maja one jakas wade.
Nie wiem czy dobrze robie, ale zakupie Huawei E176.
Przynajmniej mam juz do niego konektor i w razie czegos mam gwarancje w Niemczech.
Moze dac jeszcze jedna szanse Huawei.
Teraz mam taki metlik w glowie...

Poza tym, ty oddales go do sprzedawcy to wymienil, a ja oddalbym go do firmy i pewnie powiedzieliby ze go zalalem jakas ciecza, bo tak to wygladalo mowil ten elektryk co probowal mi mojego 885 naprawic, no nic mam teraz czytnik kart pamieci.

Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SQ08, ale po obudowie coś było oblane czy tylko wewnątrz?
- SQ08
Nie ja go w cale nie zalalem, tylko tak to wygladalo jakby tam jakas ciecz weszla i bylo spiecie.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Stały użytkownik forum
U mnie takiego czegoś nie zauważyłem. Ogólnie byłem bardzo delikatny przy użytkowaniu, z wyjmowaniem konektora też wszytko robiłem powoli i delikatnie a jednak gniazdo wyszło razem z konektorem. Na szczęście uwzględnili gwarancję i dali nowiutkiego 885. Widocznie jakaś wada danej serii. Bo na pewno wszystkie 885 tak nie mają. Ogólnie to bałem się że gwarancji nie uwzględnią i powiedzą że wada mechaniczna... no ale widać że zależy im na kliencie i wymieniają.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To by wymienili skoro z zewnątrz nie widać, a żeby się dostać trzeba obudowę rozwalać.SQ08 pisze:Nie ja go w cale nie zalalem,
- SQ08
Teraz juz nic nie moge zrobic.
Niestety mam takiego pecha do elektroniki.
Teraz musze wybrac E176 lub ponownie 885, tylko jakos do Sierry stracilem zaufanie po tym wszystkim.
Boje sie, ze jezeli kupie 885 to bedzie znow mial jakas wade.
Huawei tez dobrze nie wypada, E160 ma defekt, E220 po prostu zgasl i juz sie nie wlaczyl.
Jednak o E176 nie slyszalem zadnej negatywnej opini.
Wybor bedzie ciezki, ale jakos E176 ma teraz przewage.
Niestety mam takiego pecha do elektroniki.
Teraz musze wybrac E176 lub ponownie 885, tylko jakos do Sierry stracilem zaufanie po tym wszystkim.
Boje sie, ze jezeli kupie 885 to bedzie znow mial jakas wade.
Huawei tez dobrze nie wypada, E160 ma defekt, E220 po prostu zgasl i juz sie nie wlaczyl.
Jednak o E176 nie slyszalem zadnej negatywnej opini.
Wybor bedzie ciezki, ale jakos E176 ma teraz przewage.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SQ08, a może AC881U / AC880U?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Według mojej oceny obserwacji to chyba jest złe rozwiązanie konstrukcyjne mocowania gniazda antenowego na obwodzie drukowanym. Gniazdo ma od spodu po bokach wyższe krawędzie które są przylutowane do powierzchni na obwodzie drukowanym. Taki sposób mocowania podnosi gniazdo minimalnie do góry czyli gniazdo nie przylega całą powierzchnią do obwodu drukowanego. Inaczej tak odwrócone U. Być może gdyby przylegało całą powierzchnią na fali nie zostało by przylutowane. Przy takim sposobie mocowania i długim konektorze wystarczy pociągnąć czy też minimalny poprzeczny ruch przy wyjmowaniu konektora i gniazdo ulegnie oderwaniu. Zastanawiam się czy nie wsunąć w tą minimalna przerwę kawałek materiału izolacyjnego cienki preszpan, teflon,cienki dopasowany laminat. Być może ruch poprzeczny w dół byłby mniejszy. Zauważyłem też pod kilkanaście krotnym powiększeniu że kolor i struktura lutowania wskazuje na niestaranność.danielmiller pisze: Ogólnie byłem bardzo delikatny przy użytkowaniu, z wyjmowaniem konektora też wszytko robiłem powoli i delikatnie a jednak gniazdo wyszło razem z konektorem. Widocznie jakaś wada danej serii. Bo na pewno wszystkie 885 tak nie mają.
[ Dodano: 2009-08-05, 21:21 ]
Być może był to płyn z elektrolitów SMD kiepskiej jakości. Jest on agresywny i trawi ścieżki piny, przelotki.SQ08 pisze:Nie ja go w cale nie zalałem, tylko tak to wyglądało jakby tam jakaś ciecz weszła i było spięcie.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- SQ08
Ja potrzebuje cos na USB.ja.michal pisze:SQ08, a może AC881U / AC880U?

Steve Jobs.
Steve Jobs.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To są modemy na usb, mówi o tym mówi końcówka modelu "U"SQ08 pisze:Ja potrzebuje cos na USB.
Przykładowy 881u a do tego ma baterie podwyższającą chwilową "moc" modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A do tego jest w nich <font color="#FF00FF"><b>»»moduł««</b></font> na miniPCI i w razie co to można wyciągnąć i wsadzić nowszą wersję. 

- SQ08
krystianb pisze:To są modemy na usb, mówi o tym mówi końcówka modelu "U"
Przykładowy 881u a do tego ma baterie podwyższającą chwilową "moc" modemu.
No tak, na stronie Sierry Wireless wyskoczylo mi to jako karta a nie USB.
Jest to max. 7.2/2.0 HSPA tak?
Jakie tam jest wejscie na antene? Jaki trzeba konektor?
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-08-05, 22:50 ]
Cytat przycięty przez Moderatora ->ja.michal - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2009-08-05, 21:49 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
SQ08 pisze:No tak, na stronie Sierry Wireless wyskoczylo mi to jako karta a nie USB.

http://www.sierrawireless.com/Product/AC880U_881U.aspx
Tak.SQ08 pisze:Jest to max. 7.2/2.0 HSPA tak?
Konektor jak do 875, 880, 881, 875U.SQ08 pisze:Jakie tam jest wejscie na antene? Jaki trzeba konektor?
- SQ08
A jest juz Update na 7.2 Mbps?
Steve Jobs.
Steve Jobs.