Ostatnio udało mi się złapać modem USB Sierra Wireless COMPASS™ 885. Na chwilę obecną korzystałem z modemu USB Huawei E169 i niestety zmiana jest wręcz kosmiczna. Gdy podłączyłem modem Sierra Wireless COMPASS™ 885 i połączyłem się z netem myślałem, że albo mój laptop podłączył się do jakiejś sieci WiFi, albo w laptopie siedzi kabel od sieci LAN. Teraz mój mobilny internet działa naprawdę rewelacyjnie. Kupując modem warto jest dopłacić 200zł/250zł więcej i naprawdę mieć coś porządnego. Zauważyłem, że pingi bardzo się zmniejszyły. Na Huawei E169 miałem zawsze ok. 160-190ms, w najlepszym wypadku było 130ms.
Na modemie Sierra Wireless COMPASS™ 885 tak wyglądają moje testy:

Pingi tak wyglądają nawet w tych godzinach "szczytu". Na modemie Huawei E169 nigdy nie osiągnąłem takich wyników jeżeli chodzi o ping, a modem był naprawdę mocno testowany o każdej porze.
Dla zainteresowanych podaję dokładną specyfikację modemu:
Instalacja modemu przeszła bez żadnego problemu - nigdy tak mi łatwo nie poszło jak z tym modemem. Zainstalowałem sobie najnowszą wersję programu Sierra Wireless Watcher - polski język, bardzo łatwa obsługa, możliwość tworzenia profili sieci z którymi mamy się połączyć. Program automatycznie wykrywa ustawienia mobilnego internetu. W moim przypadku wszystko testowałem na iPlusie. Program jest bardzo stabilny, dobrze zoptymalizowany, działa szybko i rewelacyjnie. Jak sobie przypomnę działanie iPlusa Managera to naprawdę odechciewa się korzystać z managerów, ale ten program jest OKSpecyfikacja:
* Prędkość download 7,2 Mb/s w sieciach HSDPA
* Prędkość upload 2,0 Mb/s w sieciach HSUPA (5,76 Mb/s ready)
- Wsteczna kompatybilność z technologiami UMTS/EDGE/GPRS
- Obsługuje częstotliwości 2100,1900,1800,900,850,800 Mhz
* Wszechstronne zastosowanie (złącze USB posiada każdy komputer)
* Zintegrowana antena
* Slot na kartę microSD (zintegrowany)
Miniaturowe wymiary: 65 x 25 x 13,5 mm
* Waga: 30 gr
* Brak blokady simlock (działa w każdej sieci)

Dziwną rzeczą jest to, że na modemie Huawei E169 bez żadnej anteny miałem 3 kreski zasięgu, a było dwie (dodam, że w ogóle nie używam anteny zewnętrznej). I raz miałem HSDPA a raz inny tryb - ciągle bywały jakieś skoki albo coś się wieszało itp. Na modemie Sierra Wireless COMPASS™ 885 mam full zasięg, a do tego cały czas połączenie HSPA - w ogóle nie zmienia się tryb na inny, cały czas trzymane jest to połączenie i w ogóle nie znika. Zasięg pierwsza klasa (-72 dBm jak pokazuje mój manager Sierra Wireless Watcher)

Pozdro dla wszystkich