CDMA Orange OK szok

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

adixm
Mistrz bezprzewodowy

Re: CDMA Orange OK szok

Post autor: adixm »

Digitall pisze:cypeks, nie twierdzę że WiMAX jest lepszy od CDMA.. (zależy do czego, gdzie, i czego od linku wymagamy), ale WiMAX w PL aktualnie jest bez limitów, a w CDMA limity zabijają zabawę całkowicie. BTW jedna stacja WiMAX teoretycznie obsłuży 1000 klientów.
Te limity widze u Ciebie przeradzaja sie w jakas obsesje, przeciez nie kazdy potrzebuje 300GB na miesiac zeby sciagnac pol internetu.
ogrodnick pisze:Pracuje nad kampanią medialną w tej materii...
Nikt przeciez nikogo nie zmuszal do podpisywania umowy, trzeba bylo szybciej poczytac na temat tej technologii, a nie teraz wylewac bezsensownie swoje żale na forum, ktore i tak w żaden sposób Ci nie pomogą.CDMA ma swoje zalety i ma swoje wady, ale taki internet nalezy brac w ostateczności, limity, spadki jakości świadczenia uslugi to podstawowe sprawy z ktorymi nalezy sie liczyc zwłaszcza przy tak niskiej częstotliwosci. Swoją drogą ciekawy jestem co tam Polkomtel kombinuje z Nordiskiem:)
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

adixm, zrozumiałbyś to (moją obsesję), gdybyś musiał podpiąć w domu 4 komputery (bo każdy lubi mieć swoje i od czasu do czasu używa również do pracy)... A Orange nie daje żadnego zapisu w umowie informującego o 'niepełnej' funkcjonalności usługi. IMO podstawa do reklamacji i zerwania umowy z nimi.

A jeśli chodzi o CDMA (modulacja/kodowanie sygnału) to jest to IMO extraklasa w zakresie niskiej częstotliwości GSM - szczególnie jeśli chodzi o zasięg sygnału.
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Digitall pisze:A Orange nie daje żadnego zapisu w umowie informującego o 'niepełnej' funkcjonalności usługi.
Co masz na mysli?
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

To [chodziło mi o blokowanie portów], że każda próba połączenia się z urządzeniem końcowym (PC) z zewnątrz jest blokowana. Otwarcie portów nic nie daje, bo komunikację blokuje operator, mimo tego że oferuje adres IP tzw. zewnętrzny, choć w tym przypadku nie ma znaczenia czy adres IP przypisany jest przez DHCP (dynamicznie).

Czyli dla przykładu nie podłączysz się przez pulpit zdalny na swoją maszynę z zewnątrz. Bo chyba o to skarżą się użytkownicy?

Można spróbować składać reklamacje aż do bólu..
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
cypeks
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cypeks »

ogrodnick pisze: W orange cdma użytkownik ma przypisany publiczny (zewnętrzny) adres IP.
Faktycznie, moje niedopatrzenie. Wziąłem za pewnik, że jak przy GSM'ie nie miałem public IP, to w CDMA będzie tak samo. Co do blokowanych portów (czy wszystkie?), to muszę to w takim razie zweryfikować. Na pewno będzie blokowany port 25, bo TPSA blokuje ten port, ale to akurat mi nie przeszkadza - resztę sprawdzę i dam znać co i jak.

Wracając jeszcze do tych portów, to w moim aneksie do umowy nie było ani słowa o zewn. IP, więc nie mam podstaw do tego aby żądać otwartych portów.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

cypeks pisze:że jak przy GSM'ie nie miałem public IP
Tylko w Erze nie ma publicznego IP w standardzie.
W Plusie i Orange jest zewnętrzne,ale blokują ruch przychodzący.
ogrodnick
Użytkownik forum

Post autor: ogrodnick »

@adixm
Nikt przeciez nikogo nie zmuszal do podpisywania umowy, trzeba bylo szybciej poczytac na temat tej technologii, a nie teraz wylewac bezsensownie swoje żale na forum
Wziąłem CDMA na próbę rok temu, wszystko działało idealnie, nie blokowano mi żadnych portów.
Tak więc w trakcie trwania umowy radykalnie zmieniono warunki umowy / funkcjonalność usługi.
Gdyby taka była właściwość tej usługi od początku oczywiście nie brał bym tego do ręki, no i nie wylewałbym żali...
cypeks

Patryk pisze: Tylko w Erze nie ma publicznego IP w standardzie.
W Plusie i Orange jest zewnętrzne,ale blokują ruch przychodzący.
No i znowu palnąłem gafę :zawstydzony: i przepraszam bo głupoty wypisywałem.
Czy próbował się ktoś kontaktować w tej sprawie z BOK?
W Orange w GSM'ie domyślnie włączony jest optymizer i nie można go tak po prostu wyłączyć. Po kontakcie w tej sprawie z BOK otrzymałem parametry do połączenia przez VPN pomijającego optymizera. Być może jak będzie dużo zapytań do BOK w sprawie portów to zmienią politykę.
cachero

Post autor: cachero »

Jak zewnętrzny, jak ja nie mogę zakładać gier w grach? eee? :niepewny:
TP = noob
cypeks

cachero pisze:Jak zewnętrzny, jak ja nie mogę zakładać gier w grach? eee? :niepewny:
No właśnie dlatego, że Orange blokuje cały ruch przychodzący. Możesz sobie sprawdzić sam: TCP Analizer
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

cypeks pisze:No właśnie dlatego, że Orange blokuje cały ruch przychodzący.
Nie do końca. Jeśli by blokowało ruch przychodzący, to jak możesz ściągać pliki, oglądać strony www? Orange blokuje ruch przychodzący, ale tylko taki który został zainicjowany ze strony internetu. Tak więc np. pingi wysyłane do naszego komputera (z komputera np. kolegi za pomocą polecenia ping) są blokowane.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
cypeks

Całkowicie normalnie jako host pasywny (serwer wtedy jest aktywny), tak samo jak ma to miejsce w przypadku maskarady, czyli komputerów za tzw. NAT'em.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ale nie pisz, że blokowany jest cały ruch przychodzący, bo wtedy nie zassałbyś nawet 1 bajta.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
cypeks

Widzę, że lubisz chwytać za słówka. Blokowany jest cały ruch dla połączeń przychodzących - teraz jest OK? Czyli mogą być wykonywane połączenia inicjowane tylko i wyłącznie ze strony komputera w Orange.
Blog informatyka - proste rozwiązania trudnych problemów
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No jasne :ok: Na prawdę nie wiedziałem co masz na myśli. Ale teraz się zgodzę w 100% :)
ODPOWIEDZ