lenovo sl500 z wbudowanym modemem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

miko24
Stały użytkownik forum

Re: lenovo sl500 z wbudowanym modemem

Post autor: miko24 »

guteq pisze:Nie, jest też wersja AirCard 880E/881E i są to karty ExpressCard - sam mam 880E i bardzo sobie chwalę. AC880E bywały ostatnio na Allegro za około 250 zł, czasem nawet taniej.
Wydaje się to być dobrą ceną. Na allegro chwilowo jest tylko dostępna na złączu PCMCIA PC Card. Ale będe trzymał ręke na pulsie.
Na eBay wygląda jakby była (Przedmiot 130330122321 ) ale brak mi w opisie info o złączu a tak na oko to nie jestem pewien. Expressy są węższe.
No i poza tą to nie widze na Ebayu wyboru tych urządzeń. Trzeba będzie poczekać.
Tylko ta wysyłka z UK jakaś niebotycznie droga.
guteq pisze:a dokładniej, Rx Diversity w modelu 880/880E jest dla pasma 2100 MHz ("nasza" częstotliwość UMTSu) a w modelu 881/881E dla pasma 1900 MHz (częstotliwość "amerykańska").
Dziękuję za tę pomocną informację. Jeśli modem nie będzie subsydiowany to na pewno sierra 880E.

Poruszasz temat Merlinów od Novatelu - a co z tym w iPlusie? X950D?
Bardzo mało o nim znalazłem, pojedyncze głosy, tu na forum, też wątki sa pourywane, nie dokończone. Gdzieś ktoś narzekał na SW ale specyfikacje wyglądają porządnie, choć temu sprzętowi chyba stukną niedługo dwa lata (tak wg. moich szacunków).
W Plusie został wprowadzony chyba na początku 2009.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

miko24 pisze:Na eBay wygląda jakby była (Przedmiot 130330122321 ) ale brak mi w opisie info o złączu a tak na oko to nie jestem pewien. Expressy są węższe.
To model na PCMCIA. W tej aukcji jest 880E.
miko24
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:To model na PCMCIA. W tej aukcji jest 880E.
Dzięki. Tyle jednak nie jestem w stanie zapłacić. :)

guteQ - czy w związku z powyższym :) jesteś pewien, że 880E na express card bywa faktycznie we wspomnianych cenach na allegro (250PLN)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

miko24 pisze:guteQ - czy w związku z powyższym jesteś pewien, że 880E na express card bywa faktycznie we wspomnianych cenach na allegro (250PLN)
A zrobię reklamę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=728212303
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

miko24 pisze:AirCard 880E (...) na allegro chwilowo jest tylko dostępna na złączu PCMCIA PC Card. (...) Na eBay wygląda jakby była [dostępna].
Podeślę Ci na PW namiary na sklep, w którym kupiłem swoją Sierrę - pochodzi z sieci O2 UK i jest bez simlocka.
miko24 pisze:Poruszasz temat Merlinów od Novatelu - a co z tym w iPlusie? X950D?
Bardzo mało o nim znalazłem.
Jest jakoś mało popularny, z bliżej mi nieznanych powodów. Nigdy nie miałem z nim do czynienia, z szybkiego "googlania" widzę, że zarówno Sierra AC880E, jak i Merlin X950D oraz Huawei E870 są wszystkie oparte na tym samym chipsecie Qualcomma (MSM7200) więc różnić się mogą tylko jakością układów antenowych i oprogramowania. "Tylko", a może "aż"...
miko24 pisze:temu sprzętowi chyba stukną niedługo dwa lata
To prawda, ale E870 i AC880E są w podobnym wieku :) i w zasadzie wszystkie te modele oprócz X950D są już End-Of-Life (w/g info na stronach Sierry i Huawei'a).
Co nie przeszkadza im w doskonałym działaniu w naszych kompach :D
Pozdro,
GutEQ
miko24
Stały użytkownik forum

guteq pisze:Podeślę Ci na PW namiary na sklep, w którym kupiłem swoją Sierrę - pochodzi z sieci O2 UK i jest bez simlocka.
Dzieki! To razem z reklamą :hyhy: Kolegi krystianb będę miał w czym przebierać.
krystianb pisze:A zrobię reklamę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=728212303
dziękuję! Tylko kupować!
guteq pisze:Jest jakoś mało popularny, z bliżej mi nieznanych powodów. Nigdy nie miałem z nim do czynienia, z szybkiego "googlania" widzę, że zarówno Sierra AC880E, jak i Merlin X950D oraz Huawei E870 są wszystkie oparte na tym samym chipsecie Qualcomma (MSM7200) więc różnić się mogą tylko jakością układów antenowych i oprogramowania. "Tylko", a może "aż"...
Czyli żle byc nie może.
Z drugiej strony: są udane urządzenia i mniej udane. W jakim stopniu za ten sukces odpowiada chipset, w jakim anteny i w jakim soft?

Czyli sprawa się klaruje. Pod uwagę biorę 880E vs merlin X950D
Ponieważ to będzie abonament i to niski (firmowo 39 albo 49) to koszty wychodzą zbliżone.
Przy firmowo39 trzeba dać za merlina 218 pln, przy firmowo49 z kolei 157pln. + opłata aktywacyjna 15pln
Jeśli 880E będzie dostępny to koszt = 230 za urządzenie pln + 50 aktywacji (bo umowa krótsza --> 12msc.).

No tak, sierra wychodzi drożej a trudno powiedzieć czy jest znacznie lepsza.
Co sądzicie?
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

guteq pisze:Merlin XU870 (mówię z własnego praktycznego doświadczenia ze obydwoma tymi modelami - są miejsca, gdzie Sierra nie daje rady, a Merlin łapie
Nie wiem jak oni to zrobili, ale ten Merlin ma rewelacyjna czulosc anteny. Kiedys jak sprawdzalem to lapal 3G i trzymal polaczenie tam gdzie juz telefony wymiekaly ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

A ciekawe jak z takowym modułem do Lenovo Y550.

Na obudowie lapka jest lampka symbolizująca połączenie z siecią komórkowa, więc na logikę też pewnie jakiś moduł dałoby się do niego dokoptować ;)

Wie coś ktoś na ten temat?:P
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Myślę, że podobnie jak u miko24 :) Jedyne co wi sieci piszą to to, że w Y550 montowano Sierry.
miko24
Stały użytkownik forum

DJ1910 pisze:Na obudowie lapka jest lampka symbolizująca połączenie z siecią komórkowa, więc na logikę też pewnie jakiś moduł dałoby się do niego dokoptować
a sprawdzałeś czy ma te wszystkie wspomniane w wątku anteny? i miejsce przeznaczone na kartę WWAN w standardzie mini PCI?
slimak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: slimak »

guteq pisze:Podeślę Ci na PW namiary na sklep, w którym kupiłem swoją Sierrę - pochodzi z sieci O2 UK i jest bez simlocka.
Mógłbym poprosić też o ten namiar? Mam SL500 i chcę go doposażyć o kartę WWAN ale nie wiem jeszcze jaką. Zakup prywatny więc koszty grają rolę :(
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

slimak pisze:Mam SL500 i chcę go doposażyć o kartę WWAN ale nie wiem jeszcze jaką. Zakup prywatny więc koszty grają rolę
Na początku sprawdź czy masz anteny, bo może się okazać że ich brak, wtedy babranie się z antenami to już zaczyna mijać się z celem, żeby je dobrze założyć trzeba chyba całego lapka rozebrać (montaż w matrycy, oczywiście kable trzeba poprowadzić do modemu)
slimak

Jak odkręciłem zaślepkę gdzie montuje się kartę to mam tam dwa kable niepodłączone i zaczepione tylko taśma klejącą - wyglądają jak gotowe do podłączenia do karty. O to chodzi?

A wygląda to tak: klik
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

slimak pisze:A wygląda to tak:
Masz nawet wkręty do zamocowania modemu, jest wszystko. Teraz najlepiej jak by się canidy wypowiedział co będzie bezproblemowo pracowało, bo nie wiem jak to jest z lenovo, czy można włożyć każdy czy jest biała lista. Zdaje się że oryginalnie jest tam jakiś ericsson montowany, jeśli nie ma blokady programowej to najlepiej wsadzić albo sierre albo optiona.

Jedyna wada (dla niektórych zaleta) wydostać kartę sim z laptopa jest dość trudno, ale to tak nawiasem.
slimak

canidy mógłbym prosić o pomoc?

[ Dodano: 2009-11-14, 22:29 ]
krystianb, powiesz mi proszę, jak w ogóle wygląda zarządzanie takim modemem? Każdy producent dostarczy jakiś swój soft? Mam na myśli Sierra da swój Option da swój? Czy do tego potrzebuję po prostu soft ze strony Lenovo i zarządzam modemem niezależnie od tego kto go wypuścił?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

slimak pisze:Mam na myśli Sierra da swój Option da swój?
Tak, każdy producent daje swój soft, zastępczo można użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>. W przypadku optiona można skonfigurować sam sterownik tak, żeby modem po uruchomieniu kompa sam łączył się z netem bez jakiejkolwiek ingerencji użytkownika i jakiegokolwiek oprogramowania. Soft lenovo będzie działał tylko z brandowanym modemem lenovo.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

slimak sprzętowo masz wszystko co potrzeba :)
Tylko
krystianb pisze:bo nie wiem jak to jest z lenovo, czy można włożyć każdy czy jest biała lista.
I to niestety trzeba by sprawdzić z producentem bo różnie to bywa, ale raczej masz tam białą listę zależne to jest od wersji BIOSu o ile mi wiadomo.
Wiem, że brandowane Sierry działały mi z softem brandowanym ale i producenta mimo iż ID urządzenie było zmieniane.

slimak jak nie dasz rady dowiedzieć się u producenta to wpadnij do stolicy to możemy sprawdzić na moim Optionie czy ruszy :)
Tel do call center w naszym pięknym kraju
+48 22 760-73-00 8AM - 5PM
Monday - Friday

---------------------------------------------------------
EDIT:
Doczytałem, że w tym modelu jest na 100% biała lista
"Networking features include the latest Intel Wireless WiFi Link 5100ABGN module supporting 802.11n standard or an 802.11a/b/g module, a Gigabit Ethernet port, Bluetooth, and mobile broadband support in select models."

Zatem można próbować ze Sierrą i Erykami.

http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=46&t=74419
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=46&t=81076
I poszukaj w necie pod hasłem "features list" to może wypłyną kompatybilne modemy bo w linkach jak wyżej nie widać aby było jakieś obejście BIOSu.

O TUTAJ coś jest. slimak jaki masz dokładnie model?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Czyli widzę, że bez kombinacji MC8700 nie wsadzi się do X200T. :cry:
slimak

canidy, kurde 17:01 już nikt nie odbiera na infolinii :(

Mój SL to 27464EG ma wrzucony najnowszy bios ze strony.

Jak masz chwilę to bardzo chętnie bym sprawdził działanie twojego modemu. Odezwę się na priv.

[ Dodano: 2009-11-17, 14:05 ]
Szukałem tego modemu Ericssona i generalnie z zakupem nie ma problemu jednak nowy kosztuje ok 450zł. Używki na allegro widziałem po ok 350zł. Może lepszą inwestycją w tej kwocie byłby jakiś modemik USB np. Sierra 880?
p4v3u
Użytkownik forum

Post autor: p4v3u »

A ja mam Lenovo t400 z takim wlasnie modemem inside.
I powiem Wam, ze czesto bywaly problemy, ale jakos ostatnio sie uspokoilo i dziala.
Wygoda niesamowita, ja go w zasadzie uzywam w miescie tylko wiec problem czulosci niejako odpada.

Moj modem to f3507g
Warto by przy okazji poruszyc inna kwestie - gwarancji - bo ja majac gwarancje onsite (thinkplus) mialem ta karte wymieniana juz dwukrotnie.
I pomijajac to, ze Panstwo z AcSerwis nie wiedzili praktycznie nic, to zaslaniali sie jeszxcze wtedy( od czerwca do sierpnia walczylem) nie dzialajacym softem, zla konfiguracja, itp. Jak macie gdzies sprzet serwisowac - to na pewno nie w AC - odradzam.
Natomiast Blasc juz pare razy u mnie byl, i jakos tam sobie dawali rade.

A ostatnio Lenovo wycofalo sie z supportu dla winxp.

Byc moze problemy zniknely z powodu nowego (w sierpniu) Access connections, nie wiem.

Ja bym poruszyl inna kwestie - CDMA / WCDMA - i tu nie do konca wiem o co chodzi

Specyfikacja samego chipa http://www.ericsson.com/solutions/mobil ... _print.pdf

mowi ze:

Bands:
WCDMA 2100/1900/850MHz
GPRS/EDGE 850/900/1800/1900MHz

Ktos kiedys napisal tyutaj o 3g przy 2100mhz w Polsce. Ciekawe to. Bo karta jakby nie patrzec na pewno wiecej niz 1mb dwonlinku ma :)

Ja sie zastanawiam teraz, bo musze sobie dokupic jakis abonament - prepaid niewygodny strasznie, bo trza karte wyjac, zeby doladowac.

I tak sie zastanawiam z tym cdma i wcdma, czy przy rozwinietej sieci BTSow Orange w technologii CDMA moj modem bedzie w stanie wykorzystac ta technoilogie - moze ktos ogarniety bedzie potrafil na to pytanie odpowiedziec ?

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-11-17, 19:34 ]
Poprawa dubla.
Ostatnio zmieniony 2009-11-17, 19:34 przez p4v3u, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

p4v3u pisze:prepaid niewygodny strasznie, bo trza karte wyjac, zeby doladowac.
Po co? Są różne sposoby doładowywania (z konta, z abonamentu, w sklepie na numer telefonu, kodami USSD, z telefonu kodem doładowania na inny numer)
p4v3u pisze:czy przy rozwinietej sieci BTSow Orange w technologii CDMA moj modem bedzie w stanie wykorzystac ta technoilogie
Nie, CDMA Orange działa na 450MHz. Określenie WCDMA przy modemie oznacza pracę w sieciach 3G (UMTS) na wyszczególnionych częstotliwościach.
Nie pomagam na PW!
p4v3u
Użytkownik forum

wojteks pisze:Nie, CDMA Orange działa na 450MHz. Określenie WCDMA przy modemie oznacza pracę w sieciach 3G (UMTS) na wyszczególnionych częstotliwościach.
czyli ten modem nigdy z CDMA Orange'owym nigdy nie zadziala ?

Z tego co piszesz wynika, ze nie bedzie problemow z osiagnieciem pelnych parametrow w dowonlnym miejscu swiata?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-11-17, 20:34 ]
Na forum nie cytujemy wielopoziomowo!
Ostatnio zmieniony 2009-11-17, 20:33 przez p4v3u, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

p4v3u pisze:czyli ten modem nigdy z CDMA Orange'owym nigdy nie zadziala ?
Nie zadziała.
p4v3u pisze:nie bedzie problemow z osiagnieciem pelnych parametrow w dowonlnym miejscu swiata?
Nie będzie działał w każdej sieci ponieważ nie ma np. WCDMA 900MHz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

p4v3u pisze:I powiem Wam, ze czesto bywaly problemy, ale jakos ostatnio sie uspokoilo i dzialaMoj modem to f3507g
Bo Eryk nie robi specjalnie mocnych modemów.
p4v3u pisze:Ja bym poruszyl inna kwestie - CDMA / WCDMA - i tu nie do konca wiem o co chodzi

Ktos kiedys napisal tyutaj o 3g przy 2100mhz w Polsce. Ciekawe to. Bo karta jakby nie patrzec na pewno wiecej niz 1mb dwonlinku ma :)
Nie rozumiem Twojego pytania. 3g w naszym pięknym kraju działa na 2100 MHz wysyłanie i 1900 MHz odbiór, więc jest pełna zgodność z parametrami Twojego modemu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

canidy pisze:3g w naszym pięknym kraju działa na 2100 MHz wysyłanie i 1900 MHz odbiór
Odwrotnie - w UMTS2100 uplink to 1920-1980 MHz,a downlink 2110-2170.
No i CDMA2000 jest także technologią 3G !
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Możliwe :) dzięki za korektę.
p4v3u
Użytkownik forum

ok, zatem rozumiem, ze wszystkie inne uslugi niz orange, beda spokojnie dzialac ?
Jak ajest roznica pomiedzy WCDMA a CDMA ?
ODPOWIEDZ