lenovo sl500 z wbudowanym modemem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
lenovo sl500 z wbudowanym modemem
Witam,
był tu kiedyś na forum wątek o modemach do internetu komórkowego montowanych w niektórych modelach lenovo. Pamiętam, że były tam montowane dwa modemy, jednym z nich był ericcson.
I tu pytanie (może dośc oczywiste dla niektórych).
Wsród ekonomicznych wersji lenovo z serii SL jest jednen model (Lenovo SL500 NRJE8PB) z wbudowanym modemem 3G.
Chcę kupić dla znajomego ten laptop a że będzie używany z inetem komórkowym to mam pytanie: Czy sensownym krokiem jest kupić taki laptop z wbudowanym modemem, czy lepiej zainwestować w renomowaną sierre compass 885 na usb z eBaya.
Do zastosowań biznesowych, aby być w łączności poprzez np. iPlusa.
Cenowo wychodzi bardzo podobnie.
Wiadomo co taki wbudowany modem potrafi i na ile bedzie ustępował compassowi 885?
był tu kiedyś na forum wątek o modemach do internetu komórkowego montowanych w niektórych modelach lenovo. Pamiętam, że były tam montowane dwa modemy, jednym z nich był ericcson.
I tu pytanie (może dośc oczywiste dla niektórych).
Wsród ekonomicznych wersji lenovo z serii SL jest jednen model (Lenovo SL500 NRJE8PB) z wbudowanym modemem 3G.
Chcę kupić dla znajomego ten laptop a że będzie używany z inetem komórkowym to mam pytanie: Czy sensownym krokiem jest kupić taki laptop z wbudowanym modemem, czy lepiej zainwestować w renomowaną sierre compass 885 na usb z eBaya.
Do zastosowań biznesowych, aby być w łączności poprzez np. iPlusa.
Cenowo wychodzi bardzo podobnie.
Wiadomo co taki wbudowany modem potrafi i na ile bedzie ustępował compassowi 885?
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 23:45 przez miko24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: lenovo sl500 z wbudowanym modemem
Tylko po co podłączać Compass jak masz wbudowany?!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Najlepszą opcją jest montaż modułu sierry (najtaniej wychodzi rozebrać modem 881u) w notku (tylko nie wiem czy lenovo jakieś blokady nie mają) Ogólnie modem wbudowany ma znaczną przewagę w postaci 2 porządnych anten umieszczonych o wiele wyżej niż modem wetknięty w usb czy expresscadr. Do tego z modemem usb trzeba obchodzić się jak z jajem żeby go nie zepsuć lub wyłamać złącza usb.miko24 pisze:Czy sensownym krokiem jest kupić taki modem, czy lepiej zainwestować w renomowaną sierre wireless 885
[ Dodano: 2009-09-14, 22:38 ]
Nie we wszystkich wersjach jest wbudowany, chyba kolega jeszcze notebooka nie kupił? Chyba, że źle rozumiem.marens pisze:Tylko po co podłączać Compass jak masz wbudowany?!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
To może i jest dobry pomysł, ale nie wiem czy dobrze jest grzebac w notku dopiero co kupionymkrystianb pisze:Najlepszą opcją jest montaż modułu sierry (najtaniej wychodzi rozebrać modem 881u) w notku (tylko nie wiem czy lenovo jakieś blokady nie mają)

Ale zaraz? Miałbym kupić wersję z modemem, dopłacić 300PLN i jesszcze kupić 881U, rozebrac i podmienić + połaczyc do anten?
wszyscy kurcze tak pisza. Nie wiem. Jakoś nie udało mi się złamać żadnego pendrivakrystianb pisze:Do tego z modemem usb trzeba obchodzić się jak z jajem żeby go nie zepsuć lub wyłamać złącza usb.

Faktycznie można sobie wyłamać port? Choć widziałem u kogoś modem z blueconnecta i był strasznie długi faktycznie.
Dobrze rozumiesz. Rozważam czy dać ok. 2500 za model bez modemu 3G czy dołożyć 300 stówki i mieć wbudowany modem 3G.krystianb pisze:Nie we wszystkich wersjach jest wbudowany, chyba kolega jeszcze notebooka nie kupił? Chyba, że źle rozumiem.
A koszt sierry compass z Ebaya to 240. Więc nawet nieco taniej wychodzi. Jedyny minus, który tu widzę to ten mocno wystający z gniazda USB modem.
Ta seria SL ma takie zadaszone porty USB (nieco schowane) więc częste wtykanie modemu będzie nieco uciązliwe.
Wystarczy jak mi ktoś powie, że ten wbudowany modem to kiepski jest to będzie jasność

- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kolega u mnie w pracy ma Lenovo T400 z wbudowanym modemem 3G - konkretnie jest to sprzęt Ericssona. Nie można powiedzieć, że jest kiepski - działa, łączy się, transfery sensowne (tzn. nie odbiegające np. od Optiona GTMAX HSPA)miko24 pisze:Rozważam czy dać ok. 2500 za model bez modemu 3G czy dołożyć 300 stówki i mieć wbudowany modem 3G. (...) Wystarczy jak mi ktoś powie, że ten wbudowany modem to kiepski jest to będzie jasność
Wygoda spora, nie trzeba podłączać żadnego zewnętrznego sprzętu żeby się połączyć - natomiast nie mieliśmy okazji sprawdzać tego w miejscach o słabym zasięgu, ale pierwsze wrażenie jest takie, że czułość przeciętna mimo anten wbudowanych (nie ma np. takiego wrażenia jak w Samsungu NC10 z iPlusa, gdzie ludzie piszą o znacznie lepszej czułości niż w modemach USB).
Natomiast pewną wadą jest to, że jest się trochę przywiązanym do softu Lenovo, który nie jest szczególnie bogaty w opcje - poza tym nie pamiętam czy drivery Lenovo/Ericssona zapewniają widoczny w systemie port COM do komend AT, sprawdzę jutro.
Jedno jest pewne: za 300 zł masz dostęp do 3G, bez simlocka, bez kabelków, bez wyłamanych portów USB - w/g mnie to spora wygoda, tym bardziej że to wcale nie zamyka możliwości kupienia karty ExpressCard czy modemu USB w przyszłości.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Stały użytkownik forum
Dzięlo guteQ za obszerne sprawozdanieguteq pisze:Wygoda spora, nie trzeba podłączać żadnego zewnętrznego sprzętu żeby się połączyć

Tak wygoda jest tutaj nie do zakwestionowania. Tym bardziej, że laptop ma być wpinany do netu tylko na godzinkę, dwie, w celach prezentacji tego i tamtego, otwarcia kilku stronek i znowu do torby.
Dla osoby, która będzie używała ten sprzęt nie bedzie miało to znaczenia. Ja natomiast chętnie bym sie "skomunikował" z modemem i sprawdził do jakiego nadajnika się loguje czy też CSQ (w celach porównawczych).guteq pisze:poza tym nie pamiętam czy drivery Lenovo/Ericssona zapewniają widoczny w systemie port COM do komend AT, sprawdzę jutro.
No ale wbudowany modem ericcsona będzie/jest przecież widoczny w systemie. Nie można zrobić połączenia Dial-Up?guteq pisze:Natomiast pewną wadą jest to, że jest się trochę przywiązanym do softu Lenovo
Ale programy typu TNI, Max Connect do liczenia transferu to będą działać?
Powoli zaczynam myśleć tak: jeśli laptop to raczej modem ExpressCard albo wbudowany. Faktycznie te modemy USB są dłuuugie

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Grzebanie to nie jest, bo w sl500 slot sim znajduje się pod tą samą klapką co modem, żeby wyjąć sim trzeba wykręcić 2 śrubki. Ale kupowanie z modemem i wymiana nie ma sensu. Trzeba sprawdzić czy wersje bez modemu mają anteny wwan, jak tak to można kupić bez modemu i wstawić własny, jak nie to ja bym kupił z modemem i już tak by zostało.miko24 pisze:To może i jest dobry pomysł, ale nie wiem czy dobrze jest grzebac w notku dopiero co kupionym
Ale zaraz? Miałbym kupić wersję z modemem, dopłacić 300PLN i jesszcze kupić 881U, rozebrac i podmienić + połaczyc do anten?
Z nakłonieniem modemu do połączenia się nie będzie raczej problemów. Problemem może być tylko odczyt parametrów podczas aktywnego połączenia.miko24 pisze:Ale programy typu TNI,
-
- Stały użytkownik forum
Kto to może wiedzieć?krystianb pisze:Trzeba sprawdzić czy wersje bez modemu mają anteny wwan

Wbudowany nie oznacza chyba jednak, że działa w trybie NDIS (jak karta sieciowa - automatyczne łączenie).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Choć to też może nie być pewnym źródłem wiedzy.miko24 pisze:Trzeba znaleźc posiadacza i stwierdzić organoleptycznie?
Raczej nie, z resztą w trybie NDIS automatyczne łączenie bez softu obsługuje chyba tylko option, choć nie znam ericssona, co tam wymyślili, aha canidy kiedyś mówił że lenovo używa też modemów sierry ale to były tylko 3.6Mb samo hsdpa.miko24 pisze:Wbudowany nie oznacza chyba jednak, że działa w trybie NDIS (jak karta sieciowa - automatyczne łączenie).
-
- Stały użytkownik forum
Laptop ma być używany z iPlusem, ale w iPlusie nie mogę się jakoś dopatrzyć jakiś świetnych modemów zewnętrznych. Ze względu komfrotu myślę o wbudowanym.
Póki co znalazłem opis jak wmontować kartę WWAN do jednego z modeli lenovo.
Jest tam też wzmianka na temat firmware. Dobrze by było zatem wiedzieć coś więcej o tym modemie.
Przypuszczam, że w tym lenovo SL500 będzie właśnie sprzęt Ericsson F3507g
(tym bardziej skłonny jestem tak twierdzić, bo canidy i Jo_gurt .pisali o tym tutaj na forum całkiem niedawno
hm... chyba znalazłem na stronie .notebookcheck :
Fotka modemu wbudowanego w Lenovo SL500
Proszę potwierdzcie, czy mogę mieć rację.
Na fotce widać, że dostęp do modemu nie jest trudny (no w końcu trzeba włożyc kartę sim). Chyba najlepiej byłoby się wybrać do sklepu gdzie chcę nabyć laptopa po prostu poprosić o delikatne otworzenie .
Póki co znalazłem opis jak wmontować kartę WWAN do jednego z modeli lenovo.
Jest tam też wzmianka na temat firmware. Dobrze by było zatem wiedzieć coś więcej o tym modemie.
Przypuszczam, że w tym lenovo SL500 będzie właśnie sprzęt Ericsson F3507g
(tym bardziej skłonny jestem tak twierdzić, bo canidy i Jo_gurt .pisali o tym tutaj na forum całkiem niedawno
hm... chyba znalazłem na stronie .notebookcheck :
Fotka modemu wbudowanego w Lenovo SL500

Proszę potwierdzcie, czy mogę mieć rację.
Na fotce widać, że dostęp do modemu nie jest trudny (no w końcu trzeba włożyc kartę sim). Chyba najlepiej byłoby się wybrać do sklepu gdzie chcę nabyć laptopa po prostu poprosić o delikatne otworzenie .
Ostatnio zmieniony 2009-09-15, 10:56 przez miko24, łącznie zmieniany 1 raz.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Generalnie tak, ale niestety notki Lenovo stanowczo zbyt często mają blokadę w BIOSie, a konkretnie listę akceptowanych urządzeń urządzeń, więc bezpieczniej celować we wspomnianego Ericssona lub Sierrę (są modele brandowane dla Lenovo).krystianb pisze:Trzeba sprawdzić czy wersje bez modemu mają anteny wwan, jak tak to można kupić bez modemu i wstawić własny
Wygląda na to, że Sierra MC8775 śmiga na tym Lenovo KLIK
Zatem też i MC8755 powinien działać.
Najbezpieczniej wybrać tego Eryka, choć Sierra działała by lepiej.
-
- Stały użytkownik forum
Te brandowane dla lenovo modele są drogie (wspomniany Erriccson na eBay około 500PLN) zatem jak chcieć mieć z wbudowanym modemem, to taki prosto z fabryki.canidy pisze:Generalnie tak, ale niestety notki Lenovo stanowczo zbyt często mają blokadę w BIOSie, a konkretnie listę akceptowanych urządzeń urządzeń, więc bezpieczniej celować we wspomnianego Ericssona lub Sierrę (są modele brandowane dla Lenovo).
Na zdjęciu powyżej widzę jaki jest model, natomiast nie potrafię określić jaki to będzie firmware (FNU PN). Nowy stary? Przedpotopowy?

[ Dodano: 2009-09-15, 12:23 ]
Dzięki za poszukiwania!canidy pisze:Wygląda na to, że Sierra MC8775 śmiga na tym Lenovo KLIK
Zatem też i MC8755 powinien działać.
Najbezpieczniej wybrać tego Eryka, choć Sierra działała by lepiej.
Nie kupiłem jeszcze laptopa

hm ... przy założeniu, ze sl500 w wersji bez modemu jest "WWAN ready" to Eryk odpada ze względu na wysokie koszty (500 PLN na eBay, przepłaciłbym montująć go na własną rękę).
Natomiast ta sierra MC8775 trafiłaby w moje ręce pewnie za jakieś 150 PLN z wysyłką. W ten sposób oszczędziłbym 150pln.
Sam nie wiem, chyba takich cyrków nie bede robił. Laptop idzie w koszty firmy. Nie ja płacę. Chcę tylko, żeby ludzie z niego korzystający mieli internet na czwórkę z plusem.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niezły z niego kozak, jakim cudem udało mu się zrobić te screeny bez zwiechy, anteny zamontował w najczulszym punkcie kompa na zaburzenia EM, przy samym ramiemiko24 pisze:Póki co znalazłem opis jak wmontować kartę WWAN do jednego z modeli lenovo.

- canidy
Zatem odpowiedź jest prosta, brać Erykamiko24 pisze:Sam nie wiem, chyba takich cyrków nie bede robił. Laptop idzie w koszty firmy. Nie ja płacę. Chcę tylko, żeby ludzie z niego korzystający mieli internet na czwórkę z plusem.

-
- Stały użytkownik forum
to znaczy modemu osobno nie będe kupował, bo w ten sposób przepłacę a przupuszczam, że w tym modelu lapka jest montowany własnie Erykcanidy pisze:Zatem odpowiedź jest prosta, brać Eryka

Jeszcze mam (chyba) ostatnią wątpliwość:
Laptop będzie używany do inetu do 30km poza krakowem. Wbudowany, względnie bardzo schowany modem jest ważny - to juz ustalone. Zewnętrzna antena nie musi być, bedzie często przemieszczany, nie będzie czasu na instalcje anteny. Idziemy w prostotę obsługi.
Dlatego myślę o wbudowanym, czy to dobra decyzja?
A może jest pośród modemów w iPlusie taki, który biję na głowę tego wbudowane Eryka?
dziękuję.
- canidy
Ja generalnie uważam, ze jeżeli laptop ma opcję zamontowania modemu wewnętrznego to lepiej tak zrobić, bo po prostu jest i działa, nie uszkodzisz modemu, nie zapomnisz go wziąć, nie zajmuje żadnego portu zewnętrznego, itd, itp.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pod względem czułości żaden, nic nie przebije anten wbudowanych w matryce, które są 30cm wyżej niż te z modemu. Co do stabilności ktoś inny się musi wypowiedzieć.miko24 pisze:A może jest pośród modemów w iPlusie taki, który biję na głowę tego wbudowane Eryka?
- canidy
- guteq
Zgadza się, mają "white listę" identyfikatorów PCI ID sprzętu, który IBM i teraz Lenovo łaskawie pobłogosławiły do używania w ich sprzęcie.canidy pisze:notki Lenovo stanowczo zbyt często mają blokadę w BIOSie, a konkretnie listę akceptowanych urządzeń
Aczkolwiek w/g informacji na stronie thinkwiki.org SL500 ma BIOS z serii IdeaPad a nie z Thinkpadów więc ograniczeń w dozwolonym sprzęcie może nie być.
Z całym szacunkiem do Sierry, której używam i lubię, modele które wymieniłeś to przestarzałe grzmoty, szkoda złamanego grosza na to - w/g mnie absolutne minimum, w które warto inwestować pieniądze to MC8780.canidy pisze:Sierra MC8775 śmiga na tym Lenovo (...) Zatem też i MC8755 powinien działać.
Ja również przychylam się do takiego wnioskucanidy pisze:odpowiedź jest prosta, brać Eryka

Ostatnio zmieniony 2009-09-16, 10:59 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- canidy
Moze nie byc, ale w tym konkretnym przypadku eksperymenty nie maja sensu.gutek pisze:Aczkolwiek w/g 500]informacji na stroniem thinkwiki.org SL500 ma BIOS z serii IdeaPad a nie z Thinkpadów więc ograniczeń w dozwolonym sprzęcie może nie być.
W tym przypadku do sporadycznego korzystania nie ma sensu ladowac sporo drozszego sprzetu, chociaz skoro firma placi...gutek pisze:modele które wymieniłeś to przestarzałe grzmoty, szkoda złamanego grosza na to - w/g mnie absolutne minimum, w które warto inwestować pieniądze to MC8780.

- guteq
To po pierwszecanidy pisze:W tym przypadku do sporadycznego korzystania nie ma sensu ladowac sporo drozszego sprzetu, chociaz skoro firma placi...![]()

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Stały użytkownik forum
Byłem wczoraj w bitComputer i zagladałem do dwóch modeli z serii SL500. Konkretniedo SL500 NRJP3PB i NRJE9PB.canidy pisze:Moze nie byc, ale w tym konkretnym przypadku eksperymenty nie maja sensu.
Miejsce pod klapką jest zarezerwowane na moduł WWAN (również jest slot na sim) ale wyprowadzonych kabli antenowych tam nie widzieliśmy. Otwierana była tylko ta klapka na spodzie pod która schowany jest ów moduł.
Czy to jednoznacznie mówi nam, ze taki model nie jest "WWAN ready"?
Kolejne modele z tej serii lapków są już tylko droższe, więc taka operacja (kupno modułu WWAN i wmontowanie na własną rękę) już nie jest ekonomiczna, bo pewnie za jakiś przyzwoity moduł WWAN mini PCI trzeba dać jakieś 150PLN.
A swoją drogą skoro jestesmy przy tym tempacie: Rozumiem, żeby montaz modułu WWAN jest banalny: Sciągam te klapkę, wrzucam moduł, przypinam anteny i voila?
[ Dodano: 2009-09-16, 12:29 ]
To mądre przysłowieguteq pisze:To po pierwsze a po drugie, skoro już się wydaje kasę to lepiej kupić coś porządnego. Jak mówi przysłowie: "nie stać mnie na kupowanie rzeczy tanich"

Czyli w tym przypadku Eryk okaże się lepszy od sierry. Zakładając, że jest to model Ericsson F3507g. Firmware sprawdzę jak dorwę ten egzemplarz z wbudowanym modemem.
Cel: Okazyjne korzystanie z internetu, codziennie ale nie wiele.
[ Dodano: 2009-09-16, 12:33 ]
Rozumiem, że chodzi o posta canidy "klik i klik" - czyli MC8765guteq pisze:Z całym szacunkiem do Sierry, której używam i lubię, modele które wymieniłeś to przestarzałe grzmoty
- canidy
Chodziło o MC8755 (DL do 1,8 Mbps) i MC 8775 (DL do 7,2 Mbps, a UL do 384 kbps).miko24 pisze:Rozumiem, że chodzi o posta canidy "klik i klik" - czyli MC8765guteq pisze:Z całym szacunkiem do Sierry, której używam i lubię, modele które wymieniłeś to przestarzałe grzmoty
Przyzwoity moduł WWAN to raczej minimum 300 PLN jeżeli ma być nowy.
Montaż jest banalnie prosty, a jeżeli anteny nie są widoczne w porcie WWAN (gdzie powinny być w 99% przypadków) to może się zdarzyć, że są wciągnięte gdzieś dalej

Ostatnio zmieniony 2009-09-16, 12:08 przez canidy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
no tak, np. wspomniana sierra 881u, w Polsce kosztuje pod 300, eBay stówkę taniej.canidy pisze:Przyzwoity moduł WWAN to raczej minimum 300 PLN jeżeli ma być nowy.
- guteq
Tak jest - ten pozwoliłem sobie nazwać przestarzałym grzmotemcanidy pisze:Chodziło o MC8755 (DL do 1,8 Mbps)

Uznałem, że ten też się lekko łapie do kategorii grzmotów, bo Sierra na stronie podaje dla niego max. szybkość 3,6 Mbpscanidy pisze:i MC 8775 (DL do 7,2 Mbps, a UL do 384 kbps).

Zgadza się - więc skoro można dołożyć 300 PLN i mieć w tej cenie już zamontowany przyzwoity modem, bez obaw o gwarancje i wsparcie, to warto go wziąćcanidy pisze:Przyzwoity moduł WWAN to raczej minimum 300 PLN jeżeli ma być nowy.

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- canidy
Nie wiem dlaczego mają błąd, ale MC8775 dystrybuowany był w 2 wariantach:guteq pisze:Uznałem, że ten też się lekko łapie do kategorii grzmotów, bo Sierra na stronie podaje dla niego max. szybkość 3,6 Mbpscanidy pisze:i MC 8775 (DL do 7,2 Mbps, a UL do 384 kbps).
- do 3,6 Mbps - głównie brandowane modele z jednym gniazdem antenowym,
- do 7,2 Mbps - oryginalna wersja od producenta z dwoma gniazdami antenowymi.
Więc MC8775 poza niższym UL wcale nie jest zły. Inna sprawa, że póki co w naszych warunkach daj nam panie 3,6 Mbps, a będziemy wszyscy szczęśliwi

- guteq
No może się trochę rozpędziłemcanidy pisze:MC8775 poza niższym UL wcale nie jest zły

Hmm, Patryk_ pisze, że sporo forumowiczów ma takie osiągicanidy pisze:póki co w naszych warunkach daj nam panie 3,6 Mbps, a będziemy wszyscy szczęśliwi

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- canidy
Póki co w W-wie nie "wychyliłem" się jeszcze poza 4. Inna sprawa, że stabilne 2 Mbps by pewnie większości wystarczyły.
-
- Stały użytkownik forum
Niespodziewanie zapadła decyzja (zamówienie składam jutro). Okazało się morele.net mają najtańszą z SL w dobrej cenie (niecałe 2200PLN).
W takiej sytuacji robi się już (nawet dla małej firmy)
przepaść o wielkości sześciu stówek (od 2200 do 2800) i wygodny modem wbudowany odpadł z rozgrywki.
Teraz będę miał tylko zmartwienie który modem express card brać z iPlusem. Względnie szukać jakiejś sierry na express card.
Aircard 881 występuję tylko jako PCMCIA?
Bardzo Wam dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji.
[ Dodano: 2009-09-16, 17:24 ]
Wychylę natomiast Wasze zdrowie przy okazji
W takiej sytuacji robi się już (nawet dla małej firmy)

Teraz będę miał tylko zmartwienie który modem express card brać z iPlusem. Względnie szukać jakiejś sierry na express card.
Aircard 881 występuję tylko jako PCMCIA?
Bardzo Wam dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji.
[ Dodano: 2009-09-16, 17:24 ]
Ja tam się jeszcze nawet poza 216kbps na inecie kom. nie wychyliłem.canidy pisze:Póki co w W-wie nie "wychyliłem" się jeszcze poza 4

Wychylę natomiast Wasze zdrowie przy okazji

- guteq
Nie, jest też wersja AirCard 880E/881E i są to karty ExpressCard - sam mam 880E i bardzo sobie chwalę. AC880E bywały ostatnio na Allegro za około 250 zł, czasem nawet taniej.miko24 pisze:Aircard 881 występuję tylko jako PCMCIA?
Jedna rada, myślę że istotna: 881/881E to modele na rynek USA, dlatego rozglądaj się raczej za 880/880E przeznaczonymi na nasz europejski rynek. Różnica między nimi jest taka:
"The AirCard 880 is optimized for better fringe performance in Europe and Asia, while the AirCard 881 is optimized for better fringe performance on North American networks."
a dokładniej, Rx Diversity w modelu 880/880E jest dla pasma 2100 MHz ("nasza" częstotliwość UMTSu) a w modelu 881/881E dla pasma 1900 MHz (częstotliwość "amerykańska").
Co prawda wiem, że niektórzy koledzy na forum używają wersji 881 i nie skarżą się, ale moim zdaniem Sierra jest odrobinę mniej czuła niż np. Merlin XU870 (mówię z własnego praktycznego doświadczenia ze obydwoma tymi modelami - są miejsca, gdzie Sierra nie daje rady, a Merlin łapie). Dlatego nie warto jej pozbawiać przydatnej funkcji odbioru różnicowego, kupując wersję 881 optymalizowaną na inny rynek.
Z drugiej strony jednak przyznaję że Sierra ma najlepszy soft radiowy - przy niskich poziomach sygnału chodzi o wiele stabilniej niż np. Huawei'e.
Będzie nam bardzo miłomiko24 pisze:Wychylę natomiast Wasze zdrowie przy okazji

Pozdro,
GutEQ
GutEQ